Себично е да сакам се`?

С

Сатори

Гостин
Што мислите дали е себично, егоистично од една персона да сака се во животот?Иако напоменувам дека тоа се е релативен поим и дека се за сите е различна работа.
Се помирувате со тоа што го имате и оставате на тоа што ќе ви даде животот или се борите за тоа се што го сакате?
Мислите ли дека понекогаш фактот дека сакате се е причината поради која, тоа што го имате никогаш не ви е доволно?
:devojce 1:

Z

ZeroStyle

Гостин
Според мене не е себично или пак егоистично, се додека се бориме за саканата цел без да наштетиме на оние околу нас,што е навистина тешко.
Да се борам за повеќе во животот,образложив и на кој начин.
Секој човек сака се,тоа е во него,длабоко,врежано...Ако не беше така,зошто оние миљардерине уште и уште прават пари?? Зарем 5 милиони не им се доволни за уживање до крајот на животот,ако не и повеќе. Не ме држете за збор,тоа беше пример кој прв ми дојде на памет.Зборот ми беше дека секој човек,е себичен на свој начин...Кај некој е поизразено,кај некој не до толку
Cheers
:smir:

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Фала му на Бога за тоа што го имам, благодарен сум на мојата фамилија што има и колку (ќе) ми остави, ама сепак ... многу е јасно дека човек колку има - толку повеќе сака, не верувам оти има некој што ќе каже дека му е доста, само потребно е време за да се потроши материјалното ... се борам за повеќе да имам, не чекам ништо сервирано, оти ќе дојде време кога ќе треба сам за себе да се снаоѓам и тие што ми помагале ќе ги нема.

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Што мислите дали е себично, егоистично од една персона да сака се во животот?Иако напоменувам дека тоа се е релативен поим и дека се за сите е различна работа.
Се помирувате со тоа што го имате и оставате на тоа што ќе ви даде животот или се борите за тоа се што го сакате?
Мислите ли дека понекогаш фактот дека сакате се е причината поради која, тоа што го имате никогаш не ви е доволно?
:devojce 1:

Не е себично ни егоистично ако бараш се` на светот но и ако не претеруваш во побарувањата.Зошто можеби јас го сакам целото материјално богатство на светов за да бидам среќна и задоволна но пак не е тоа тоа,сепак би побарала личност која ќе вреди исто толку и ќе ми биде се` на светот!
Во животот имам прекрасно семејство иако не е се брилијантно како што би требало да биде сепак ги сакам сите,другарки кој и вака и онака како и да свртиш неможам без нив да се замислам,другар кој исто така им се приклучува на другарките ми мои!ofofof:Мачка која ми го разубавува животот,школо што ми прави да ми биде интересно,интернет,многу драги личности со кој го поминувам времето....среќна сум што ги имам сите сега и во секое време!!!Јас нема да барам се` на светот зошто една работа е за мене се и само таа би ме направила да се ќувствувам исполнето,среќно и со се на светов!
....некогаш сите да седнеме на ручекот кој ќе го спреми мојата најмила и ќе јадеме како секоја нормална фамилија и од тој ден таквите моменти да зачестат и да траат додека е живеам.brm:

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Човечко око ненаситно, колку и да имаш пак сакаш повеќе

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Секоја личност, или скоро секоја личност го бара и сака она што тешко може да го добие, бидејќи нели се што тешко се добива повеќе се сака, и кога конечно со мака, труд и пот ке успее да го добие тоа нешто-открива дека имало нешто друго што сега бара повеќе труд за да се освои...и така се врти во круг...секој сака да го вкуси забранетото овошје. Ова е мое мислење општо за луѓето, па и за мене.

Јас сум прилично задоволна со она што го имам-ги имам сите потребни работи за опстанок и убав живот исполнет со љубов од моето семејство и пријателите...НО, сакам уште, не се, но уште. Прилично сум борбена личност и настојувам да го добијам она што го сакам, но тоа си има граница и многу добро си ја знам границата, така да не претерувам.

Ова во никој случај не е себично, туку човечки, таква ни е природата.

Член од
27 јануари 2008
Мислења
54
Поени од реакции
1
Zavisi od karakterot na covekot.
Na mene mi e dovolno onolku kolku sto treba za eden NORMALEN zivot no vo nasi uslovi i toa mi izgleda mnogu.
A onie koi sakaat se mi se mnogu lakomi uste ako toa sakaat da go dobijat preku grbot na drugite togas tia luge mi se mnogu odvratni i ne gi sakam vo moe opkruzuvanje.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Секогаш, колку и да сме постигнеме- ќе сакаме уште повисоко да одиме и нашите цели ќе бидат се` поголеми и поголеми.
Мислам дека не е себично да се стреми човек кон повеќе, бидејќи во тоа лежи успехот... Но исто така не треба “нов бунар да копа, а во стариот да плука“, треба секогаш да го цени она што го постигнал до тој момент, пред да посегне по нешто повеќе, да го цени оној пријател кој го има пред да започне пријателство со друг, да не ја потцени помошта која му ја пружил било кој кога “тој“ веќе нема да му биде потребен...
Која е поентата човек да дојде до некој стадиум кога е задоволен со СЕ` во животот и дали е тоа можно? Дали воопшто животот би имал смисла кога човекот веќе нема да има за што да се бори?
НЕ!

Треба постојано да се надградуваме, да го збогатуваме нашето духовно ( а потоа и материјално ), да веруваме во самите себе и дека можеме да си го оствариме сонот, но и да умееме да го задржиме она што е најважно и најдрагоцено, она што го држи исправено нашиот животен столб.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Зошто да биде егоистично и себично да сакам се во животов?Воопшто не е себично човек да сака да биде среќен,ниту пак егоистично.
Ако некој сака да си ги оствари своите цели,да биде среќна и задоволна личност,да ги живее животот со полна пареа,тоа не го прави ниту егоистична ниту себична личност,го прави нормален човек.

Ако имам поставено некоја цел,никогаш нема да се задоволам додека не ја остварам,додека не добијам се што сум наумила,и нормално се борам за истата,не се помирувам со тоа што ми го дал животот додека не добијам се што јас сакам и мислам дека можам да го имам.

Со сегашниот мој, еве да го наречам, статус, сум прилично задоволна, меѓутоа прва шанса за “зграпчување“ на нешто повеќе,нормално, ја искористувам.Сакам да имам се, но задоволна сум и со сегашното.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Не е. Доколку дозвоиш и другите истовремено да сакаат се`.

А кога сите сакаме се`...не добиваме ништо.

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Не е себично да се сака се,себично е да се бара се.Под се подразбирам се што мислиш дека ќе те направи среќен.
Ама па што ако е себично?Секој ќе си отстапи толку колку што мисли дека треба,на негов зиан е сепак.
Сакај сВе,не се ограничувај :devil:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Убаво е човек да има цели кои сака да ги постигне,да знае што сака во животот и да се бори да ги постигне своите цели.
Убаво е човек да сонува и да сака да има.
Тоа не е егоистично.Егоистично е кога не ги зима во обзир туѓите чувства и кога почнува да гази и руши све пред себе,па ако треба и да си ја гради среќата врз туѓата несреќа.Тоа е веќе егоизам.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
104
Поени од реакции
1
Vo proroda na covekot mu e da saka se, i kolku povise ima tolku povise saka! Site se trudime da dobime povise, samo razlikata e kako se trudime: posteno ili neposteno, so svoja maka ili na tug grb, toa zavisi od nas!!

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Да, мислам дека причината поради која тоа што го имаме никогаш не е доволно е тоа што сакаме се`, како што го викаш. Амбициозноста не е лоша особина се додека не премине во опседнатост и постојана ненаситност. Може да стане лоша ако погазуваме други за постигнување на целта. Ама зависи што подразбираме под тоа се`...Човек не може да биде совршен, а и самата идеа да достигне совршенство ми е без смисла.

Kajgana Shop

На врв Bottom