Свети Кирил и Методиј, основоположници на словенската писменост

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Македонија не е ли била христијанизирана преди това?
И когато се именува едно дело, то се гледа не произхода на дејателја му, а с'штността и значимостта на делото. Не е важно кој как се е чувствал /може ако ште и за латинец да се е имал башта им/, гледа се за каква кауза е било делото. Това е важното.
Затова и е смешно сега от разстојанието на 12 века да ги кр'штаваме отново. Важни са делата.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
31
Едит - од модераторот.

Затова и е смешно сега от разстојанието на 12 века да ги кр'штаваме отново. Важни са делата.
vazno e brat. znajs oti?

oti e nase, Makedonsko, nitu Grcko, nitu Bukarsko (deloto nivno de :))
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
“..... ПРЕД СЕ ...... “ , не разбирам .
Тоа значи дека прво просветителската дејност ( христијанизацијата ) ја правеле во Македонија или дека се родум од Македонија , па затоа се “ ПРЕД СЕ МАКЕДОНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ!!!! “

Се извинувам за нејасноста... Бугарите милуваат да ги нарекуваат блгарски просветители,но од таа логика тие биле и српски,моравски,...и да не ги наведувам сите... ТАКА???

Затоа ја кажав фразата "ПРЕД СЕ МАКЕДОНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ"

Сакав да кажам дека биле Просветители, но биле МАКЕДОНЦИ , ширеле писменост на народен МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и почнале од МАКЕДОНИЈА каде и што се родиле!!!

Тоа се факти...
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Кирил и Методиj са просветители на целиот словенски род.Нема човек и историк,коjто да спори дека Охрид по времето на Борис І и Симеон е во Бугарското царство.Има ракописи во Ватикана кадето много добре се види колко пари е дал Борис и Симеон за црквите во Охрид и като цело на Балканот.
Кирил и Методиj са создали СЛОВЕНСКИОТ JАЗИК.
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
"Словенската" група јазици, произлегува од МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ЈАЗИК.

Бугарскиот Цар нема шанси да финансирал втора црква во својата империја... Тоа е ЛАГА
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
31
Кирил и Методиj са просветители на целиот словенски род...

Кирил и Методиj са создали СЛОВЕНСКИОТ JАЗИК.
Пrvoto e tocno, go prosvetuvale Slovenskiot Rod, ama bile Makedonci od Solun.

Vtoroto e LOL.

Bugar tendzer.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
"Словенската" група јазици, произлегува од МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ЈАЗИК.

Бугарскиот Цар нема шанси да финансирал втора црква во својата империја... Тоа е ЛАГА
Големи глупости откаде ги намери?Ке ми кажеш,дека словенските племена по поречието на река Дунав и до карпатите зборели на Македонски НАРОДЕН (такова нешто за прав пат чувамч да има народен jaик.Има народни републики,па нема народни jaзици) jaзик.
За жал Бугарскиот цар не е финансирал втора црква,а е давал пари да се градат черкви и манастири во Охрид и на много други места.
Зашто Борис І приема во дворецот си Климент,Наум и Ангелариj?Па да jaдат вафли може би?
Ке отречеш дека от 852 до 927 година Охрид е во границите на БГ?
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
ЈА МАЈКАТА....НЕМА А???

Епа Литературен јазик е тој кој е усвоен за таков, инаку народен јазик е оној на кој се зборувало на целата територија пред да се востанови ЛИТЕРАТУРНИОТ ЈАЗИК...

Не прај и ти сега ко од К15 заебанции...

"Ако кислородот е откриен во 1700(пример), како дишеле порано луѓето"?????
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И ке ми кажеш дека сите словени преди да имат писмен jaзик зборели на един jaзик и немало диалекти???
Почти секо племе имало своj диалект чедо!
Ако ми кажеш дека изван официалниот jaзик сите во МК зборат един и ист нема да ти повервам.
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Јас се обидувам да ти кажам дека Светите Браќа ја ширеле писменоста на СВОЈОТ МАЈЧИН МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, јазикот на кој зборувале МАКЕДОНЦИТЕ...какви што биле и самите
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Не е точно!

Тие ја создале глаголицата.

Таа била нецелосно оформена и небила практична.

Има Аглеста и Обла глаголица .

Подоцна еден паметен Македонец го вратил старото писмо во употреба.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
А зар не е глаголицата многу постара од Кирил и Методиј?

Црковнословенскиот јазик е правен врз база на наречието на словените околу солун. Дали тој дијалект се зборувал и од останатото население е предмет на дебата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom