Русија - смена во надворешната политика?

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Инаку бидејќи нема тема а Казахстан е бфф со Русија, Назарбаев по 30 години си даде оставка. Бев сигурен дека типот ќе остане Претседател до смрт.
И новиот претседател денес предложил главниот град да се преименува од Астана во Нурсултан. :facepalm:
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.167
Поени од реакции
17.964
како е Турција засегната од состојбите на Блискиот исток? btw состојбите беа каде каде полоши прошлите години него сега, најголем проблем бар од ова што го приметувам им е економијата и големата задолженост.
Ах на Блискиот Исток допрва ќе се расчистува, многу незадоволни страни има.

Вклучително Исламска Држава 2.0
 
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
teneke


Интересно е ова, Русија си го најде сопствениот пат и тоа е добро. Исто како што Куба одлучи да си оди по сопствен пат различен од другите.

Но, секоја држава треба да си го најде сопствениот пат, муабетот дека други држави сакаат да го копираат Рускиот модел ќе биде катастрофа за некој тие држави.

Орбан, Ердоган, Вучиќ, тешко дека ќе се можат да одат по истиот пат. И Мадуро ќе го крка, кај и да е.

Никола кај нас проба истото да го спроведува и се виде до кај стаса ....

Реално Никола се обиде да го копира владеењето на Путин. За тоа колку успеа знаеме

A koj e toj Ruski model ne mi e jasno. Kade na ovoj bel svet Rusija forsira t.n. Ruski model. I kako mozhe nekoj koj nema takva armija i resorsi da prifakja Ruski model. Tvojata rusofoboja navistina imponira.
Orban i Erdogan si teraat rabota i EU i USA globalistite sega za sega mozhat da im se fatat...Za Vuchikj ostanuva da vidime, a ako Gruevski barem malku go kopirashe Putin, sega Zaev ke svireshe klavir vo nekoj zatvor.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Интересно е ова, Русија си го најде сопствениот пат и тоа е добро. Исто како што Куба одлучи да си оди по сопствен пат различен од другите.

Но, секоја држава треба да си го најде сопствениот пат, муабетот дека други држави сакаат да го копираат Рускиот модел ќе биде катастрофа за некој тие држави.

Орбан, Ердоган, Вучиќ, тешко дека ќе се можат да одат по истиот пат. И Мадуро ќе го крка, кај и да е.

Никола кај нас проба истото да го спроведува и се виде до кај стаса :pos:
Ердоган ќе паднел од Американците?!? Дечко 2019 сме, не сме 2015 г. разбуди се... точен си како аналитиките на ЦИА.

Власта на Ердоган во 2015 година ќе почне да се тресе

Објавена на 08 01 2015 11:00:48

Истанбул, 8 јануари 2015 (МИА) - Поранешниот аналитичар на ЦИА, Греам Фулер, смета дека власта на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган во 2015 година ќе претрпи потреси.

Фулер е познат како експерт за Турција и Блискиот исток и има објавено мноштво публикации, анализи и книги за овие проблеми.

На својот блог Фулер дава годишна прогноза за настаните во регионот на Блискиот исток и Турција. На прво место меѓу нив тој го посочува слабеењето на власта на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, а, исто така, и слабеењето на силата на групата Исламска држава (ИД).

Во својата прогноза Фулер наведува дека Иран, Русија и талибанците годинава ќе го зголемат своето влијание во Авганистан.

- И пред ова забележував дека не верувам дека ИД како „држава“ ќе опстојува долго време, пишува Фулер. На ИД и недостасува активна и континуирана политика, сериозни политички и социјални институции, сериозен лидерски ресурс. Раководството и е конфузно и не поседува знаење за воспоставување врски со државите во регионот. како дополнување на ова тврдење, да кажам дека ако ги исклучиме незадоволните сунити во Ирак и Сирија, ИД од себе одби голем дел од сунитите во светот, пишува аналитичарот.

На истиот блог Фулер тврди дека годинава ќе се зголеми улогата на Иран во регионот. Според него, САД и Иран ќе ги нормализираат своите односи.

- И двете страни немаат друг излез освен да постигнат успех во нормализирањето на своите односи, забележа тој.

Според него, Иран и Турција се двете „реални влади“ во регионот и тој прогнозира дека државите од Заливот одново ќе ги разгледаат своите односи кон Иран.

- Влијанието на Иран во регионот ќе расте заради непрекинатите обиди на Израел да го наметне своето влијание врз Палестина, додаде Фулер.

То посебен дел од својата прогноза му посветува на турскиот претседател за кого пишува дека „Ердоган во 2015 година ќе сфати дека неговата власт почнува да се урива“.

Подвлекувајќи дека Ердоган како премиер на Партијата на правдата и развојот (АКП)/ во текот на првите 10 години од своето владеење постигна блескави успеси, аналитичарот забележува дека „после сето тоа, меѓутоа, Ердоган потона во обвиненијата за корупција, што беа упатени против него, и параноично почна да ги напаѓа сите кои го критикуваат и него и неговото деспотско владеење“.

Аналитичарот уште додава дека Ердоган им штети на институциите и е на пат да се уништи како самиот, така и партијата што самиот ја создаде. Тој пишува: „Верувам дека се додека Ердоган не го загуби угледот во очите на народот, тој институциите ќе ги насочува кон антидемократски дејствија и насилство“.

http://www.idividi.com.mk/vesti/balkan/971042/index.html

Истата „секспертутка“ на ЦИА која предвидуваше тресење на Ердоган, две години подоцна заврши на потерница од турската држава за потикнување и организирање пуч.

Turska naredila hapšenje bivšeg agenta CIA-e
Tužilaštvo traži Grahama E. Fullera zbog neuspjelog pokušaja puča 15. jula prošle godine u Turskoj.


Fullera traže, između ostalog, zbog narušavanja ustavnog poretka, pokušaja svrgavanja Vlade Turske ili onemogućavanja njenog funkcionisanjaAnadolija


Odjel za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Tužilaštva u Istanbulu izdao je nalog za hapšenje bivšeg službenika Centralne obavještajne agencije (CIA) Grahama E. Fullera u okviru istrage o organizaciji Fethullaha Gulena te u vezi s neuspjelim pokušajem puča 15. jula prošle godine u Turskoj.

Sud u Istanbulu u petak je potvrdio zahtjev Tužilaštva, u kojem se navodi da se osumnjičeni Fuller traži zbog narušavanja ustavnog poretka, pokušaja svrgavanja Vlade Republike Turske ili onemogućavanja njenog funkcionisanja, korištenja tajnih državnih informacija u svrhu političke ili vojne špijunaže, javlja Anadolija.

Istom istragom obuhvaćeni su i privrednik Osman Kavala, učesnik sastanka na kojem je planiran puč u julu 2016, Henry Barkey, službenik američkog konzulata u Istanbulu, Mezin Topuz te bivši zastupnik u turskom parlamentu iz redova Republikanske narodne partije (CHP) Aykan Erdemir.

Izručenje Gulena

Turska od SAD-a traži da izruči Fethullaha Gulena, turskog imama, koga vlasti optužuju da stoji iza puča. Washington zasad tvrdi da ne postoji dovoljno dokaza za njegovu deportaciju.

Fullera optužuju da je pomogao Gulenu u selidbi u SAD, te da je pozitivno pisao o njemu, javlja Hina.

Turski zvaničnici pokrenuli su brojne istrage o američkim službenicima, uključujući istragu protiv američkog državnog tužioca Preeta Bhararu i njegovog nasljednika Joona H. Kima, koji su uključeni u proces protiv dva turska državljanina u New Yorku zbog kršenja sankcija Iranu.

Tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarrab na suđenju u New Yorku u četvrtak kazao je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok je bio premijer, odobrio transakcije za izbjegavanje američkih sankcija Iranu.

Dan kasnije turski premijer Binali Yildirim rekao je kako se nada da će Zarrab "odustati od svoje pogreške" u svjedočenju.

Sve gori odnosi NATO saveznika

Zarrab je priznao krivicu i sarađuje s tužiocima na suđenju zvaničniku turske državne banke Halkbank Mehmetu Hakanu Atilli.

Predmet turske istrage jest i Charles Schumer, vođa demokratske manjine u Senatu, kao i bivši direktor CIA-e. Turske vlasti, navodno, traže i hapšenje američkog akademika Henryja Barkeyja, zbog povezanosti s pokretačima puča, javlja Hina.

Na osnovu takve optužbe u turskim zatvorima već je 50-ak hiljada ljudi. Među njima su i dva zaposlenika američkih diplomatskih misija i jedan kršćanski pastor.

Odnosi dvije NATO saveznice sve su gori i zbog slučaja iranskih sankcija i američke podrške sirijskim kurdskim borcima, a koje Ankara smatra teroristima.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/turska-naredila-hapsenje-bivseg-agenta-cia-e


Ердоган е далку од успех, затоа што во Турција допрва ќе има расплет, предизвикан од состојбите на Блискиот Исток.
Копи-пејст си на аналитиките на Цијашите од 2015 г. :pos:Барем малце покреативен и надевај се дека Путин ќе му сврти грб и ќе го остави сам на цедило, такви надежи се во мода и се гаат во последно од приврзаниците кои веруваат во супериорна америчка политика на влијание.

Еве ти најсвежа информација од пред 2 дена за нова Сунитско-шиитска коалиција (многу ретка во историјата) против американските дупедавци на Блискиот исток.

ZAJEDNO SA IRANSKIM SNAGAMA! Ankara počela operaciju protiv Kurda duž tursko-iranske granice

Turska je danas objavila početak vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika duž tursko-iranske granice.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je operacija protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) počela i opisao je kao zajedničku akciju s iranskim snagama. Međutim, iranska državna agencija je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je naveo da iranske trupe nisu angažovane.

PKK više od tri decenije vodi oružanu pobunu u Turskoj i Ankara i njeni zapadni saveznici je smatraju terorističkom organizacijom. Turska redovno izvodi vazdušne napade na baze PKK u sjevernom Iraku i pojačala je akcije protiv te grupe i njenih navodnih pristalica poslije propasti mirovnog procesa 2015.

U Iranu je 2004. osnovana Partija slobodnog života Kurdistana, povezana s PKK, da bi se borila za autonomiju Kurda u Iranu.

http://www.globalcir.com/2019/03/18/zajedno-sa-iranskim-snagama-ankara-pocela-operaciju-protiv-kurda-duz-tursko-iranske-granice/
Се сеќавам пред некој месец кога Трамп, најави повелкување од Сирија под притисок на Турција, пола Пентагон даде оставка.

Едно разбери... се додека овој човек е во близина на Ердоган, тој ќе биде нерешлива енигма за Америте.

 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.591
Поени од реакции
38.739
Се сеќавам пред некој месец кога Трамп, најави повелкување од Сирија под притисок на Турција, пола Пентагон даде оставка.
Каков притисок направила Турција на Америка?
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Каков притисок направила Турција на Америка?
Им натрупа огромна војска на границата со Сирија под америчка контрола на Курдите, и им најави дека за неколку недели ќе навлезат, па би било пожелно да ги тргнат американците нивните војници. По ова следуваше изненадна најава на Трамп за повлекување на војската, за подоцна од Ердоган да добие грејс период од 3-6 месеци за повлекување, заради внатрешен амерички притисок над Трамп и фрштење оставки во Пентагон.

Ankara: Ako budu s Kurdima, američki vojnici mogu biti “slučajna meta” naše vojske


Savjetnik turskog predsjednika İlnur Çevik je rekao da bi američki specijalci, koji se nalaze na teritoriju pod kontrolom sirijskih Kurda, mogli postati meta turskih projektila, prenosi američki časopis Foreign Policy, koji je ovu izjavu opisao kao “prikrivenu prijetnju” Ankare u riskantnom i kompleksom poslu Washingtona u intervenciji u sirijskom ratu.

Viši savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, İlnur Çevik, dao je naslutiti da bi američki komandosi u sjevernoj Siriji mogli postati meta turskih projektila, ako i dalje budu radili s kurdskim militantima. Njegove izjave dolaze samo kao dan nakon razgovora turskog čelnika s Vladimirom Putinom o planu uspostave sigurnih zona u Siriji kako bi se tamo zaustavilo krvoproliće i dva tjedna prije puta u Erdogana u SAD, gdje se turski vođa treba sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U razgovoru za jednu tursku radio postaju, Çevik je rekao “kako turska strana, ako Amerikanci i dalje budu radili s Kurdima, neće uzeti u obzir činjenicu da su tamo američka oklopna vozila i oni slučajno mogu biti pogođeni granatama li projektilima”.

“Ova prikrivena prijetnja svom NATO savezniku naglašava koliko je rizična i zamršena američka intervencija u sirijskom građanskom ratu. Osim toga, ova prijetnja dodatno može pogoršati odnose između Washingtona i Ankare, koji su postali prilično napeti nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj”, piše Foreign Policy.

Već nekoliko tjedana su američki specijalci jasno prisutni na kurdskom području na sjeveru Sirije, nastavlja američki časopis. Oni su se prvi put pojavili u Manbiju, kada su proturski islamistički militanti zaprijetili da će zauzeti grad. Nedavno su američke snage primjećene i fotografirane kada su prolazile kroz grad Qamishli na sirijskoj granici s Turskom. Prošli tjedan je Turska u zračnim udarima u blizini mjesta gdje su raspoređene američke snage ubile 18 kurdskih boraca.

Foreign Policy piše kako je pokazivanje američkih snaga jasan podsjetnik na američku podršku sirijskim Kurdima koji čine okosnicu takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, koja prema procjenama Paula McLearya broje 50 000 boraca i bore se protiv terorista “Islamske države” u području Raqqe.

Američko vojno zapovjedništvo je priopćilo “kako su Kurdi u Siriji jedina ozbiljna vojna sila koja se bori protiv ISIL-a”.

U članku se objašnjava kako Ankara sumnja da će se američki odnosi s YPG snagama pretvoriti u dugoročnu suradnju, a turske vlasti ove snage smatraju terorističkima, zaključuje Foreign Policy.

S druge strane, İlnur Çevik uopće nije spomenuo ruske i sirijske snage koje su raspoređene ranije zapadno od Manbija, a dan uoči susreta Putina i Erdogana u Sočiju u kantonu Afrin, gdje su na nekim mjestima čak skinute kurdske zastave YPG snaga i podignute ruske i službene zastave Sirijske Arapske Republike.

https://www.logicno.com/politika/ankara-ako-budu-kurdima-americki-vojnici-mogu-biti-slucajna-meta-nase-vojske.html
AMERIČKE TRUPE SE POVLAČE IZ SIRIJE DO LETA, A TURCI IMAJU JEDAN VELIKI ZAHTEV: Traže od Vašingtona da uništi vojne baze zbog Kurda!

Vašington je obavestio Ankaru da će se američka vojska povući iz Sirije do početka leta, iako plan može biti i korigovan u zavisnosti od situacije na terenu.

https://www.kurir.rs/planeta/3213801/americke-trupe-se-povlace-iz-sirije-do-leta-a-turci-imaju-jedan-veliki-zahtev-traze-od-vasingtona-da-unisti-vojne-baze-zbog-kurda
Турција со нова закана до Американците: Ако бидете меѓу терористите во Сирија, ќе бидете на наша мета!

https://tocka.com.mk/vesti/259767/video
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.601
Поени од реакции
5.106
Една логика и анализа од мене, за моменталниве случувања, а бааги брзо се менува меѓ. политика на дневно ниво скоро.
Денешнава средба Помпео-Лавров, 2 за две недели, Милер извештајот од нигде дека нема колузија Трамп-Русија, лупањево на цариниве изненада у сред разговори со Кина. Мириса на друга надворешна политика на САД, со фокус контра Кина и сваќање дека Русија е моментално мн помал играч и опасност од Кина.
Па сеа ако ми држи вода муабетов прво ќе видиме на нас лично. Ако поентава на Трамп му е да го "омекша" :) Путин за Иран, Венецуела, Кина. За Венецуела искрено не верувам баш, али за Иран ако им праат војна со Израел па со оружје да биде послабо од страна на Русија према Иран ( посетиве може да се најповеќе и за тоа).
Ќе се бара нешто и за возврат, Балкан и Сирија за Русија комплет, за Украина подршката полека да опаѓа и санкциите полека у аут... Така да тоа може да иде паралелно со акцииве на САД, и меѓу првите нешта може да биде ние и НАТО равно на.немогуче. Е тоа ќе биде смешки. Па ајде да видиме :)
 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
234
Поени од реакции
241
Една логика и анализа од мене, за моменталниве случувања, а бааги брзо се менува меѓ. политика на дневно ниво скоро.
Денешнава средба Помпео-Лавров, 2 за две недели, Милер извештајот од нигде дека нема колузија Трамп-Русија, лупањево на цариниве изненада у сред разговори со Кина. Мириса на друга надворешна политика на САД, со фокус контра Кина и сваќање дека Русија е моментално мн помал играч и опасност од Кина.
Па сеа ако ми држи вода муабетов прво ќе видиме на нас лично. Ако поентава на Трамп му е да го "омекша" :) Путин за Иран, Венецуела, Кина. За Венецуела искрено не верувам баш, али за Иран ако им праат војна со Израел па со оружје да биде послабо од страна на Русија према Иран ( посетиве може да се најповеќе и за тоа).
Ќе се бара нешто и за возврат, Балкан и Сирија за Русија комплет, за Украина подршката полека да опаѓа и санкциите полека у аут... Така да тоа може да иде паралелно со акцииве на САД, и меѓу првите нешта може да биде ние и НАТО равно на.немогуче. Е тоа ќе биде смешки. Па ајде да видиме :)
Погрешно, САД во принцип се кангал џукела и што загризале со зубало , не пуштаат.Треба зуби да им искршиш за тоа. Поверојатно сватиле дека русите си знаат дека сепак се само тигар од хартија.Исто како и Америка.И дека вистинскиот тигар е во Пекинг и наоколу и дека сите заедно со ЕУ ќе треба да смислуваат начин како да не го дразнат.
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.601
Поени од реакции
5.106
Добро овој Рикер толку важна фигура стана да се среќава со Помпео, амбасадорот на САД у Русија и Путин. На вакви состаноци ретки луѓе можат да учествуваат.
Добра работа си завршил тука :)
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.306
Поени од реакции
19.657
Record Traffic on Northern Sea Route as COSCO Completes Five Transits

Со глобалното затоплување и топењето на мразот на Арктикот (кој се загрева дупло побрзо од останатиот дел од планетата) се отвараат нови рути низ Артичкиот Океан кои за дупло го скратуваат времето потребно за патување од Европа до Азија и Азија до Западниот брег на УСА (двете рути се долж крајбрежјето на Русија и Канада).
 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
234
Поени од реакции
241
Record Traffic on Northern Sea Route as COSCO Completes Five Transits

Со глобалното затоплување и топењето на мразот на Арктикот (кој се загрева дупло побрзо од останатиот дел од планетата) се отвараат нови рути низ Артичкиот Океан кои за дупло го скратуваат времето потребно за патување од Европа до Азија и Азија до Западниот брег на УСА (двете рути се долж крајбрежјето на Русија и Канада).
Русија веќе го тестира првиот модерен мразокршач, дел од нова флота од неколку такви кои се во градба за постојано да го одржуваат Северниот Пат во сите услови.
 
Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.306
Поени од реакции
19.657
Русија прави свој „Чернобил“, во кој за целата работа е крива Америка
Нивната верзија наводно е заснована на теорија на заговор што вели дека ЦИА ја направила хаваријата.

:lolzz:
Па не баш. Режисер кој е русин не ја преставува државата Русија чиј министер за култура изјави дека серијата е одлична и покрај некои мали погрешни детали. Така да официјалната позиција на Русија е сосема друга.

Your opponents (he speaks to the interviewer here//CD) say that this is a denigration of Soviet reality. You know, the truth is, in my opinion, is somewhat different. For example, I watched the first three episodes of the series, and I just watched with my father, who was there from May 1, he is one of the liquidators. He looked and said: “Yes, it is quite heavy show. But we had worse things happening to us that stuff that is shown there." He really liked how soldiers were portrayed, who really worked hard. How Shcherbina was portrayed, who commanded the operation. He said that it is close enough to the truth. Although many things were fact juggling. One ridiculous thing was about the lack of dosimeters at the nuclear power plant. Very funny. But in general, the series is filmed with respect to ordinary people, to their exploits. To their dedication.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.167
Поени од реакции
17.964
И не е лошо деновиве да се потсетиме на една изјава на Путин, дадена не така одамна, дека Глобалното затоплување и не е така лоша работа, затоа што Сибир е многу ладен ...
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.306
Поени од реакции
19.657
Може и да се потсетиме на друга понова изјава на Путин (Јули 2019 поточно) :
Today it is obvious that an ever-accelerating technological transformation is radically changing the face of entire regions, industries, production principles and business models. However, hopes that new technologies will save the planet from increasing anthropogenic influence by themselves have largely turned out to be an illusion. The degradation of nature and climate continues. And this degradation makes itself felt by droughts, crop failures, natural disasters more and more sharply. Incidentally, we feel this most acutely in Russia. Our temperature is growing two and a half times faster than average for a planet
Ова не беше пренесено на CNN a?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom