Русија - смена во надворешната политика?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Да, напишав дека превземаат нешто во врска со тоа.

Само со имигранти можат да ги избегнат негативните ефекти.
Пошто природниот прираст има ефект со закаснување. Треба време за да се осети.

Сегашниот прираст русите ќе го осетат за 20-ина години, кога таа генерација ќе порасне.
Во меѓувреме, прво ќе го осетеа ефектот како една голема генерација се пензионира и како една мала генерација ќе треба да ги издржува тие пензионери и Русија.

Но, имигранти можат да ја потполнат таа дупка.
Во право си за тоа, последиците од 20 години демографска стагнација ќе се осетат во иднина. Но позитивната работа е што конечно после 20 години направија пресврт и природниот прираст конечно е во позитива, што игра клучна улога за долгорочниот развој.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Интересно е дека има конфликти по периферијата на Русија нели.
САД сакаат да ја неутрализираат Русија, а Русија за брзо време мора да си го поврати влијанието во Украина, Молдавија и Балтикот, пошто ако не го направи тоа, во иднина или ќе се дестабилизира или ќе е кастриран бик.

Ова е игра на две големи земји.
Војните во Афганистан, Грузија и сега Украина се дел од тоа.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.038
Не сум знаел дека проекцииве за демографија се тема во склоп на надворешната политика на Русија. Јас како што знам надворешна политика се односите на Русија со други земји, а не демографијата на една земја,
Сценаријата пак од експертите на стратфорд веќе 20 години даваат обратна слика.
Русија за 20 години закрепна и се врати на меѓународна сцена, тоа е склоп на меѓународната политика на Русија.
Океј, во недостиг на аргументи за дискусија за надворешната политика на Русија ќе има вакви лаички мислења кои немаат допирна точка со надворешната политика.
Не ми е јасно зошто се поткопува цело време и се демонизира Русија од страна на членови тука.
Фали уште да се почне муабет како зимската олимпијада во Сочи била преплатена, зошто толку пари се потршиле.Бла бла.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Може ли оваа вест некој да ја потврди од друг извор?
http://www.mkd.mk/svet/vesti/ogromno-nafteno-pole-otkrieno-vo-juzhna-rusija
http://rt.com/business/oil-field-astrakhan-discovery-948/

Неистражената Русија веројатно поседува неколку пати поголеми резерви на гас и нафта отколку што сега се знае за сигурно дека има.
Покрај тоа, најверојатно замрзнатиот Сибир ги поседува убедливо најголемите резерви на гас на планетава.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Може ли оваа вест некој да ја потврди од друг извор?
http://www.mkd.mk/svet/vesti/ogromno-nafteno-pole-otkrieno-vo-juzhna-rusija
Ја има веста на РТ и на некои други руски медиуми.

Овој дел од веста на РТ ми е нелогичен:
Kokin estimates the deposits could be worth nearly $1 billion.
За споредба, САД дневно трошат околу 2 милијарди долари за нафта.
Сигурно е некоја грешка.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.038
Е поради тоа негодував со тебе. Секогаш објавуваш прозападни ставови а од руска страна или пример официјален став на Бугарија ти изостанува. А се декларираш како објективен.

Ukraine crisis proves need to implement South Stream project — Bulgarian FM
Kristian Vigenin says Bulgaria cannot be hostage to economic, political and financial stability of transit countries.
Или во превод, Бугарија поради транзитни земји како Украина не сака да губи дел од гасот и од економските продибивки на овој проект.

Во меѓувреме се јавува и Анкара.
Ankara says Russia's South Stream Pipeline Could Run to Turkey

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.524
Поени од реакции
23.607
Јужен Поток ќе се изгради,ЕУ крева врева само за пред изборите во Мај. Европа нема излез освен Русија. Алтернативи има но се многу поскапи или многу тешки за реализирање.

На пример Европа може да ја користи ( и ја користи до одреден степен ) обновливата енергија. Таа е застапена со 20% како извор на енергија во Германија. Проблемот е во тоа што оваа енергија е поскапа и со нејзино воведување се губат работни места во нуклеарните центали, рудниците итн.

Америка не може да извезува гас.Точка. Америка па и Европа немаат инсталации и инфраструктура за LNG, американските гасоводи се релативно стари и кога би извезувале гас би го извезувале во течна форма - LNG. Овој гас е многу поскап од оној на Русија и исто така со извозот на гас од Америка значително ќе се зголеми цената на гасот која што ја плаќаат домаќинствата и индустриите во САД моментално.

Некои проекти за градење на гасоводи од Азербејџан,Иран или Туркменистан се добра опција само проблем е што би биле многу долги и би требало многу време за да се изгради таа инфраструктура. Додатен проблем е Русија која е апсолутно против ова и имаат влијание во овој регион и ги спречува реализирањата на овие проекти.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Кајгана и Макфакс - прозападни?
Директорот на ЕНИ, една од компаниите вклучени во проектот - прозападен?
Не сум знаел.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.038
Не се прави смарт асс, Кајгана и Макфакс да не имале новинар кој присуствувал на пресот или земал изјава директно до директорот на Ени?
Ако сакаш да придонсеш до објективна дискусија постави ги ставовите и на другите страни.
Вака очигледно е дека само едната страна ја фаворизираш.[DOUBLEPOST=1397779410][/DOUBLEPOST]Bulgaria to push for implementation of South Stream project — minister

Еве го ставот и на италјанскиот директор на ЕНИ.

EU unable to quit Russian gas import in near term - CEO of Italian oil and gas company

Интересно е како Турција се јавува како алтернативец за гасот.
Нели алтернативниот Набуко ќе поминуваше низ Турција и ќе парираше на Јужен тек?
Факти силни како кула од карти.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
ОК, "смарт асс", ќе ја цитирам статијата што ти ја постираше:

EU unable to quit Russian gas import in near term - CEO of Italian oil and gas company

"Meanwhile, the prospects for the South Stream pipeline on the bed of the Black Sea where Eni holds 20% were dismal, he added." ;)
Читај ги статиите до крај.

И еве ја сликата што проциркулира низ бугарските медиуми:

Од овде произлегува веста на Кајгана и Макфакс дека цевките биле демонтирани.

Последно уредено:

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.038
Смарт асс, лице со легимитет од Бугарска влада ти вика дека треба да се напне за Јужен Тек и дека Бугарија не е заинтересирана да страда за транзитни земји.

Economy and Energy Minister Dragomir Stoynev has vowed that Bulgaria will fight for the implementation of the South Stream gas pipeline project.

Еве и демант за цефките.

• The South Stream-Bulgaria company has assured that work on the local section of the gas pipeline project continues.

The comments of the South Stream-Bulgaria company, as cited by ITAR-TASS, came after the announcement of the European Parliament that the project should not be implemented.

"The pipes from the first weld of the South Stream gas pipeline, which marked the official start of the construction of the gas pipeline in October 2013, have now been taken to a temporary storage facility and will be used in subsequent activities," the company said, commenting on allegations that the pipes for the Bulgarian section of the conduit were being removed.

The European Parliament is to vote Thursday on a resolution on the project, according to reports of dnevnik.bg.

Earlier on Thursday, Bulgarian MEP Ivaylo Kalfin made clear that he had objected to the request for stopping the construction of the South Stream gas pipeline.

He claimed that South Stream did not increase dependence on Russian gas but provided an alternative route for gas supplies.

To illustrate his point about the need for an alternative route, Kalfin reminded that Bulgaria has been affected by the gas supply cut for shipments passing through Ukrainian territory.
И сега како да не ја доведам веродостојноста на твојот ресурс на информации во прашање?
Кога очигледно намерно се работи за искривување на вистината, и создавање за непријателска атмосфера во поглед на прашањето околу Јужен Тек.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.580
Поени од реакции
27.427
И еве ја сликата што проциркулира низ бугарските медиуми:
2 слики од сосема различни места(само навидум се исти), едната слика со цевки другата без цевки. Тоа значи дека некој ја конструирал веста во пропагандни цели.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
@jamajka
Жали се во Макфакс за пропаганда.
И мене ме интересираше од каде произлегла веста за демонтирање на цевките, прочепкав и стигнав до неколку вести во бугарски медиуми, каде што беше објавена сликата.
И не знам дали забележа, но дадов точен опис - дека тоа е сликата што проциркулира низ бугарски медиуми и дека изгледа од тука произлегле вестите за демонтирање.
А дали се исти места или различни - не би шпекулирал.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom