Ромите по семафори

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ромите зборувам за овие бездомните и питачите треба да се сместат во сместувачкиот центар - Чичино село.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Гледам дека пак сте почнале со рафална паљба!
И не мис е верува еј!
Лигуши невидени!
Вие не знаете што е глад, што е да немаш кај да одиш, да не знаеш за прегратка, за креветче, за родителска насмевка!
Тие деца се „пораснати“ од родители што го минале нивниот пат. Какво ќе биде тоа дете утре како родител, кога нема ништо доживеано освен најпримитивните нагони и голата борба за живот.
Сте сретнале ли некогаш Ром во поодминати години? Не. Умираат млади, оти таквиот начин на живот има своја цена!

Знам дека со 10 денари си ја перам совеста, ама тие што не даваат пари, зашто демек го поттикнуваат питачењето со тоа, тие со тоа си ја перат совета, само што имаат 10 денари плус во џебот.

Знам дека тоа е проблем што треба да го реши државата, јас сама не можам. Ама најбитно е да се промени свеста кај сите.
Ги гледам коментарите и не можам да поверувам колку се нема сочувство за тие деца!

Каде се тие што протестираат на денот на толеранцијата? Или само припадниците на ЛГБТ-групите се „ИН“, па само за нивните права се протестира?

Секој од вас се расплакал кога ја читал Андерсеновата бајка „Девојчето со ќибритчињата“. Погледнете и видете колку такви деца има околу вас. Ако ви е полесно да сочувствувате со лик од букви, тогаш во вас е проблемот.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Гледам дека пак сте почнале со рафална паљба!
И не мис е верува еј!
Лигуши невидени!
Вие не знаете што е глад, што е да немаш кај да одиш, да не знаеш за прегратка, за креветче, за родителска насмевка!
Тие деца се „пораснати“ од родители што го минале нивниот пат. Какво ќе биде тоа дете утре како родител, кога нема ништо доживеано освен најпримитивните нагони и голата борба за живот.
Сте сретнале ли некогаш Ром во поодминати години? Не. Умираат млади, оти таквиот начин на живот има своја цена!

Знам дека со 10 денари си ја перам совеста, ама тие што не даваат пари, зашто демек го поттикнуваат питачењето со тоа, тие со тоа си ја перат совета, само што имаат 10 денари плус во џебот.

Знам дека тоа е проблем што треба да го реши државата, јас сама не можам. Ама најбитно е да се промени свеста кај сите.
Ги гледам коментарите и не можам да поверувам колку се нема сочувство за тие деца!

Каде се тие што протестираат на денот на толеранцијата? Или само припадниците на ЛГБТ-групите се „ИН“, па само за нивните права се протестира?

Секој од вас се расплакал кога ја читал Андерсеновата бајка „Девојчето со ќибритчињата“. Погледнете и видете колку такви деца има околу вас. Ако ви е полесно да сочувствувате со лик од букви, тогаш во вас е проблемот.
...се согласувам со тебе...но со 10 денари проблемот не се решава...на тие деца треба да им се пружи шанса....се додека ти деца се извор на приходи...ќе бидат малтретирани и детството ќе им биде упропастено...а бидејќи не виделе ништо добро од животот...оваа практика ќе ја продолжат на своите поколенија и така натаму во недоглед

...проблемот е многу посложен отколку што изгледа...дури и да постои воља и желба кај поединци и групи да им помогнат на овие деца, тоа не може да го направат поради законските прописи...односно јас или ти или било кој друг нема право да им ги одземе децата на родителите кои ги присилуваат на питачење, да ги згрижи привремено или да им забрани било што на родителите...од друга страна државата која ги има овие надлежности воопшто не се грижи за оваа категорија на луѓе (повеќе грижа се посветува на споменици и скулптури отколку на живи луѓе бидејќи луѓето се заменливи и лесно и ефтино достапни)...

...единствениот начин да се реши проблемот е да се почне граѓанска иницијатива коај ќе придонесе за носење на законско решение кое ќе им овозможи на овие деца колку толку понормално детсво...односно можност овие деца да почнат нов живот

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да не живееме во бајките, како прво треба да се подучат циганите да не прават 10 деца, а како второ треба да има прифатни центри и таму да бидат сместени, едуцирани, подучувани и тн.
P.S. Циганиве што висат на семафори, инхалираат лепак, плукаат жени, крадат од стари баби немаат врска со Девојчето со кибритчињата. Мрзливи, невоспитани и благо ретардирани.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
Ова просјачењево треба да се забрани со закон. На што личи ова бе?! Немат никаква „просјачка култура“, насила сакат да ти ги земат парите. Тоа се треба да се испозатвори или во казнено поправни домови или било каква институција мора да преземе нешто. Како паразити се, никој нема полза од нив.

:pos: Просјачка култура.. треба терминов да биде воведен во образовниот систем
--- надополнето: 13 декември 2011 во 18:29 ---
Едит..

А сам ода ги спомнам циганите што одат по гробишта на задушници и слично..абе тоа ти е идиотизам невиден.. земаат храна ,само што ставена на гроб, ако се свртиш одма ја крадат.. тоа ти е кретенизам невиден, тие луѓе никогаш нема да се цивилизираат.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
:pos: Просјачка култура.. треба терминов да биде воведен во образовниот систем
--- надополнето: 13 декември 2011 во 18:29 ---
Едит..

А сам ода ги спомнам циганите што одат по гробишта на задушници и слично..абе тоа ти е идиотизам невиден.. земаат храна ,само што ставена на гроб, ако се свртиш одма ја крадат.. тоа ти е кретенизам невиден, тие луѓе никогаш нема да се цивилизираат.
Па подобро таму да ја зимат отколку во сендвичари.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
Епа ај да ставеме чувари да пазат да не му го земе некој ручекот на умрениот, бог да чува..
Епа ај пред сендвичари и на семафори да ставиме чувари.. стварно глуп муабет фативме оф топик.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
...се согласувам со тебе...но со 10 денари проблемот не се решава...на тие деца треба да им се пружи шанса....се додека ти деца се извор на приходи...ќе бидат малтретирани и детството ќе им биде упропастено...а бидејќи не виделе ништо добро од животот...оваа практика ќе ја продолжат на своите поколенија и така натаму во недоглед

...проблемот е многу посложен отколку што изгледа...дури и да постои воља и желба кај поединци и групи да им помогнат на овие деца, тоа не може да го направат поради законските прописи...односно јас или ти или било кој друг нема право да им ги одземе децата на родителите кои ги присилуваат на питачење, да ги згрижи привремено или да им забрани било што на родителите...од друга страна државата која ги има овие надлежности воопшто не се грижи за оваа категорија на луѓе (повеќе грижа се посветува на споменици и скулптури отколку на живи луѓе бидејќи луѓето се заменливи и лесно и ефтино достапни)...

...единствениот начин да се реши проблемот е да се почне граѓанска иницијатива коај ќе придонесе за носење на законско решение кое ќе им овозможи на овие деца колку толку понормално детсво...односно можност овие деца да почнат нов живот
Мора да се смени свеста.
Јас не велам дека проблемот се решава ни со 10 денари, ниту преку ноќ.
Туку замисли од овие форумџии што им удираат клоци на просјаците, што се чудат дека јадат јадење оставно на гробишта, што ги шамарат и се гадат од нив, е замисли некој од нив да се најде во позиција да одлучува, што одобрува проекти за Ромите, за да им се помогне!
Мислиш ли дека ќе одобри пари? Мислиш ли дека ќе му биде гајле како се потрошени, макар и биле одобрени?

Ај кога сум веќе тука да прашам: нели имаше некој дневне центар за тие деца? Што се случи со тоа?

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Епа ај пред сендвичари и на семафори да ставиме чувари.. стварно глуп муабет фативме оф топик.
Во сендвичара ти купуваш и го јадеш тоа, кога остава по гробишта човек треба да е свесен дека тоа некој друг ќе го земе, нема умрениот да го јаде. Ако не сакаш да ги раниш ромите, не оставај храна по гробишта, што да ти кажам..

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....дневниот центар служи за пред камери социјалните работници да покажат дека нешто работат....ќе ги соберат еднаш децата од улица...ќе ги однесат до центарот и вечерта ќе им ги вратат на родителите....а следното утро пак на улица...со повеќе ќотек за да заработат и за денот што го пропуштиле

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Еднаш шетав низ плоштад во Скопје и проаѓаат две деца питачи и едново такво дај ми пари ми се плесна, а другово за тоа време, осетив ми ја стави раката во џебот од фармерките. Среќа што мобилниот ми беше у чанта, за некое чудо, инаку ќе ми го земеше.

P

PewDiePie

Гостин
Еднаш шетав низ плоштад во Скопје и проаѓаат две деца питачи и едново такво дај ми пари ми се плесна, а другово за тоа време, осетив ми ја стави раката во џебот од фармерките. Среќа што мобилниот ми беше у чанта, за некое чудо, инаку ќе ми го земеше.
Гадови се бе викам јас.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Јас еднаш исто се шетам на плоштад и ми доаѓаа толпа како што вие ги нарекувате „цигани“ и ме претепуваат, ми го земаат мобилниот, парите и картицата од банка, пред мои очи ги вадат парите од банка и ми ја враќаат картицата и јас изненаден од нивната учтивост им реков дека наредниот ден на исто место во исто време ќе им го донесам и полначот за мобилниот.

Иначе не сум изненаден од аминистрацијата кога станува збор и тема за албанците да бидат многу осетливи и веднаш да санкционираат навреди и ширење на национална нетрпеливост додека кога станува збор за Роми или како некои ги викаат „цигани“ да премолчат за тоа иако истото е казниво со закон. ;) Јас имам среќа да бидем роден во добро ситуирано семејство, еманципиран во македонското општество и мене ми е незгодно да гледам луѓе кои питаат и молат за пари или јадење без разлика која националност се и сигурен сум дека никогаш не би дигнал рака или би се испонашал онака мафијашки на ниеден бездомник или питач како што некои тоа се пројавија дека би го направиле тоа или пак го направиле :) И да, секогаш давам 10 денари на секој што ми побарал зошто не ми мењаваат ништо во текот на денот а камоли во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom