Розов делфин во езерото Калакјус

• Креатор на темата Креатор на темата AL.
  • Време на започнување Време на започнување
rozev-delfin-04.jpg

Парис, албино, барби, розов важно риби да си ловиш. Поздрав до чоекот одпозади.

Добро.. на никој не му текнува дека делфинов е уствари албино?

Не им замеравај Внуче, многумина основи на биологија учеле само ради реда а не ради општа култура.

istockphoto_2671171_albino_alligator_in_st_augustine.jpg

Уууу бел крокодил. Албино животните претежно се бели иако има некои на кои бојата удира и на розево.

о леле дебили, ако не сте сигурни во тоа што го пишувате боље не лупајте!

Иако има неверојатна розова боја, овој делфин е албино што може да се забележи по неговите црвени очи. Албинизмот е генетска модификација и не е познато каков вид на албинизам има наследено овој делфин.И покрај неговата состојба изгледа дека нема некакви поголеми последици од околината и сонцето, иако според очевидците овој албино делфин сака да останува под површината малку повеќе одошто другите.

ngaozs.jpg

istockphoto_2671171_albino_alligator_in_st_augustine.jpg

Уууу бел крокодил. Албино животните претежно се бели иако има некои на кои бојата удира и на розево.

Кога времето е убаво, можете - ако имате среќа - да ги забележите малите групи кинески бели делфини додека отскокнуваат од водите меѓу Хонг Конг и Макао. Белите делфини, кои се еден од најзагрозените животински видови на светот, можат да се видат во крајбрежните води на Индискиот и Атлантскиот Океан, се соочуваат со неизвесна иднина во источна Азија поради се побрзиот економски развој на регионот. Малите изолирани колонии кинески бели делфини, формално наречени индопацифички грбави делфини, исчезнуваат со голема брзина од водите околу Тајван и јужна Кина поради големото загадување на океаните и прекумерниот риболов.

По раѓањето има сива боја, која потоа станува бела кога делфинот ќе порасне, но поради близината на крвните садови и кожата, белата боја добива розеникава нијанса.

Иако не се знае точниот број на белите делфини, истражувачите од Хонг Конг велат дека тој делфин најчесто може да се види во делтата на Бисерната Река, каде што има 1.300 до 1.400 примероци. Колонии бели делфини може да се видат и покрај бреговите на Африка, Индија и на Југоисточна Азија, но тие земји повеќе се преокупирани со економскиот развој отколку со заштитата на животната средина. Белите делфини се заштитени со Конвенцијата за меѓународна трговија на загрозени видови на ОН, според која се забранува комерцијалната трговија со делфинот и со деловите на неговото тело.

2u60bio.jpg

34epbpt.jpg

2zszfcn.jpg

2u9r8y1.jpg

2j3jfok.jpg

1z6a35w.jpg

И покрај неговата состојба изгледа дека нема некакви поголеми последици од околината и сонцето, иако според очевидците овој албино делфин сака да останува под површината малку повеќе одошто другите.

Што е логично бидејќи нему повеќе му жеже од сонцето за разлика од другите нормално пигментирани делфини од неговиот вид односно подвид.
Ако познавате некој албино човек а барем во скопје јас сум забележал два тројца, тогаш подобро ќе разберете зошто помило ми е на розовото делфинче да се крие подлабоко под вода каде што е потемно.

Нормално дека е албино и тоа е често и кај луѓето. Имам видено доста во Скопје и сум приметил дека повеќе им смета сонцето отколку кај другите поради недостигот на пигмент. Затоа и неможе до толку често и да се види ваков делфин зашто за да се заштити си седи доле.

Што е логично бидејќи нему повеќе му жеже од сонцето за разлика од другите нормално пигментирани делфини од неговиот вид односно подвид.
Ако познавате некој албино човек а барем во скопје јас сум забележал два тројца, тогаш подобро ќе разберете зошто помило ми е на розовото делфинче да се крие подлабоко под вода каде што е потемно.
Ако лаички размислиме тогаш на тој делфин помалку би требало да му биде топло поради рефлектирањето на светлината т.е белата боја а и сите светли бои рефлектираат повеќе светлина и топлина...
Но ако ја земеме функцијата на пигментот т.е негото потемнување од дејство на сонцето, создавањето на витаминот Д или наједноставно потемнувањето кога се сончаме со што го спречуваме понатамошното горење на кожата и нејзино уништување, може лесно да се разбере тоа што си го напишал :)

W3w3 sam0 za sm1zw1t3 e 0v0j...pwekwasn0 3 d3lfin43w0..ja ba6 sakam r0z3fk1 :pipi:
извинете ама мораше ова на латиница

Ако лаички размислиме тогаш на тој делфин помалку би требало да му биде топло поради рефлектирањето на светлината т.е белата боја а и сите светли бои рефлектираат повеќе светлина и топлина...
Но ако ја земеме функцијата на пигментот т.е негото потемнување од дејство на сонцето, создавањето на витаминот Д или наједноставно потемнувањето кога се сончаме со што го спречуваме понатамошното горење на кожата и нејзино уништување, може лесно да се разбере тоа што си го напишал :)

Тука е и проблемот бидејќи ако стручно погледнеме ќе видиме дека белата односно розевата бија не доаша од пигментацијата туку од отсутствоот на пигментација, бидеќи нормалните клетки се безбојни, додека само воглавно еритроцитите се црвени. Тоа значи дека сите клетки кои се воглавно прозирни кога се на купче се како еден вид белузлава маса.
Тоа значи дека се директно изложени скорто сите клетки на сончевите зраци во кои има и УВ зраци, што значи наместо зраците да се апсорбираат од страна на кожата која е нормално пигментирана и не ги пропушта ув зраците, ув зраците продираат внатре во ткивото и создаваат штета на ткивото, односно го горат, па така да албино единките по многу кратко директно изложување на сонце им се воспалува првично најизложеното ткиво (кожата) што се чувствува како вид на болка печење.
А сигурем сум дека и ти и многу други сте се се изгореле на сонце во лето па ве печело.

Од Точка нашле неук народ па ќе го фрапираат со вакви откритија . Ако се сеќава некој од вас, имаа статија и за детето болно од една многу ретка болест, не ми текнува точно името, само знам дека болеста псе манифестираше со задебелена кожа, како и црвени испакнати очи. Овие од Точка го нарекоа детето на ѓаволот.:tapp:

Шо е албино некој нека објасне?

Еј шефе бравос!!!!!!ЅВЕР

Албино ти е кога немаш доволно пигмент во кожата или влакната и бали ти се(или влакната или кожата)Нишо посебно,само што е лошичко за гледање...А ако си читал кодот на давинчи ќе си знаел подобро што е албино...Убао кажа Џену грл-Необразовани деца...

Албино е термин со кој се означува човек или животно со недостаток на пигмент и истиот/истото е со бела боја на кожата, косата ноктите и сл...

Примери: Луѓе, Животни

Повеќе за албинзмот како болест и нешто екстра ТУКА и ТУКА

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom