D
Daedalus
Гостин
Наводно студиите за медитација треба да го докажат тоа. Медитацијата е според него психички процес кој е независен од работата на мозокот а влијае на работата и структурата на мозокот. Претпоставувам дека енергијата која процесот на медитација ја користи доаѓа од непознати извори кои не се поврзани со ATP.Супер, и кои студии покажуваат дека психата влијае на биологијата, и како го докажуваат тоа. Прво, нормално, ќе треба да ми кажеш како разликуваш психички од непсихички процес.
--- надополнето: 12 март 2013 во 01:52 ---
Сигурно не е независниот психички процес на медитација кој црпи енергија од непознати за нас извори. За да тврдиш дека медитацијата како процес делува на мозокот а притоа самата да не е процес на мозокот, мораш да го тврдиш следново."
Друже не беше тоа прашањето, те прашав за каузалност помеѓу две мозочни области, односно, да специфицирам уште еднаш, во горната студија, посочи ми (дали е наведено) кој дел од мозокот придонесува за задебелување (гирификација) на кортексот ???
-Медитацијата како процес црпи енергија од непознати извори кои не се поврзани со мозокот.
-Медитацијата при тоа како психички процес не е поврзана со активноста на мозокот и може да постои без постоењето на самиот мозок.
Ако медитацијата не може да постои одделно од мозокот како психички процес, тоа ја прави дел од мозокот. Трета опција нема. Мозокот може да постои без процесот на медитација. Обратното не можно.
А кои процеси на мозокот делуваат на гирите е сеуште непознато или е познато, но на мене лично не ми е. Тоа не го потврдува постоењето на психата како одделен феномен од мозокот.
Уф, немој те молам, претпоставувам знаеш дека ова е класичното S-R (stimulus-reakcija) бихевиористичко гледиште (втората сила во психологијата) кое вели дека луѓето пасивно реагираат на надворешните стимули.........гледиште кое има одредени поволности, но сепак одамна е надминато......
Околински влијанија патем не се само надворешни околности. Под nurture спаѓаат многубројни околности кои се независни од генотипот.еве ти го и бихевиоризмот (еве ти линк со научни студии од тоа поле) http://seab.envmed.rochester.edu/jaba/index.html , поегзактна психолошка гранка здравје.
Воедно функцијата на твојот мозок е диктирана и од генотипот.
Дај. Прати ми некоја научна студија која ја објаснува психата како феномен кој влијае на мозокот.За да ти ја објаснам психата како феномен ќе треба да се допишуваме до наредната година.....ако си љубопитен имаш извонредни материјали од каде можеш да се информираш, .