F
fantomX
Гостин
Можеби си бил 10 пати во Прилеп и во мали продавници не ти дале фискална сметка, не велам не.Да бе сите поштени...нека каже од тие дуќанџии кој бил за џабе казнет, освен што ќе почнат да измислуваат ме фатија со два денари плус, го затворив дуќанот 5 минути покасно ме казнија 30 дена. Десет пати бев во Прилеп освен во поголеми маркети никаде не даваат фискална сметка. Нека не продаваат муда за бубрези. И јас сум имал дуќан и фирма. Никој не ти доаѓа така наострен за казни, а особено не те казнуваат ако немаат причина. Друг муабет е што е тешко времето па секој пробува да го заобиколи законот. Ама нека бараат намалување на даноци или некое друго решение а не да се жалат еј ме казнија.
Можеби си имал дуќан и фирма (од ова „имал“ можам само да прашам, ја затвори ли? и ако да, зошто?).
Ама дека не доаѓаат со однапред спремни казни, само да се најде влакното во јајцето треба, е за тоа грешиш.
Скоро година и пол сум пола-пола со живот во Прилеп-Република Скопје и заклучокот е јасен - централизацијата има огромен замав и тоа е тоа. Баш како што кажа, суров е капитализмот, јас би додал - особено кога е полудиригиран од еден центар.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 21:58 ---
Мене на пример ме интересира како ЕВН ги книжи оние 0,50 денари повеќе кои ги дадов за сметка од 1192,50 денари, и уште десетици, па можи и стотици илјади такви Х 0,50 денари; ама јасно е дека е полесно да земиш 3000 евра од влечкар на кој цел дуќан му вреди толку, отколку да се расправаш со ЕВН. Јебига, живот(арење).Да бе сите криминалци, со роба од 1000 евра во гранапчето изнакупија станови, куќи, коли.
Нека се казнат тие кои стварно го кршат законот, а не сите од ред.