Разговор со Спиноза!

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
PaPucaR напиша:
Naslovot mi padna vo oci samo stom izleze knigata,naumiv da kupam no bese sesija, pa rekov aj da ne zaebam ispiti..
Dali i kako e povrzana knigata so misli na Spinoza?...ili toa e samo edna metafora?i nema vrska so naslovot onakov kako sto e daden...?????
Хм ја досега (а ја немам довршено) сфатив како шо реков погоре, ставови на Спиноза се изразени преку разговор вплетен во приказна од различни аспекти и сл., навистина одлично направено, али баш и не можам да тврдам за ова, бидејќи сепак неам сретнато мисли на Спиноза на друго место па незнам дали е оригинал или прераскажано од самиот автор.

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
"Razgovor so Spinoza" se raboti za...

Vaka sea luge, ke vi kazam nakratko za koga ke ja citrate da ne vi boide dosadno.
Knigata e napisana vo niski,koi sodrzat razgovor pomegu samiot citatel i filizofot Spinoza. Inaku avtorot ocigledno e deka go ima Spinoza proucuvano posto ima zavrseno filozovsdki fakultet.
Soinoza nikogas ne izjavil nesto a svojot zivot personalno.
Vo knigata Spinoza go raskazuva svojot zivot najprvo kako covek bez custva koj se stremi kon sovrsenstvoto i beskonecnosta, a potoa kako covek so pregolemi custva i ogormna taga, kako osamen covek.

Inaku vo knigata nema nisto so pederi ako taka mislite, osven ako nekoj e tolku bukvalista i ne znae da cita megu redovi.
Cao cao

Член од
16 јули 2006
Мислења
312
Поени од реакции
4
i konecno jas ja citam knigava. sega za sega smetam deka e mn dobra. da ja docitam pa podetalno ke se izjasnam

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
kolku pari e knigava sakam da si ja kupam?

Член од
13 февруари 2006
Мислења
315
Поени од реакции
4
paaa uuuhh breathless...ja citav mnooogu odamna ama uste go imam istiot vpecatok:eek:rginalno i nepovtorlivo delo...me ostavi podzinata i uste nekolku dena posle so zakrzlaveni misli za se drugo osven za nego-za covekot Spinoza....i ja sumurav vo samo edna recenicka:''samo Bog i zverot si se dovolni sami na sebe!". . . . .toj bese osuden da bide covek!!!
hrabar i dostoen,plasliv i smrten,svoj i tug,minliv i trosliv........i najtazno od se-OSAMEN!!

Член од
7 август 2006
Мислења
2
Поени од реакции
0
Dosadno

Iskreno, knigata e beskrajno dosadna. Tolku se izraduvav deka nas mlad pisatel napisal vaka ceneto delo, go slusav i vo edno intervju, deluva covekot dobro, intelektualno. No knigata e bljak... Vo start kupiv 3 knigi, za mene i za podarok na dvajca prijateli i na kraj mi priznaa deka se machele no sepak ja ostavile i pred da prochitaat do polovina. Ne najdov nisto originalno iako avtorot po sekoja cena se obiduva da zvuchi sovremeno i razlichno od ona sto dosega sme go chitale. Nekako ja gledam kako 'l'art pour l'art".

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Lombard напиша:
Iskreno, knigata e beskrajno dosadna. Tolku se izraduvav deka nas mlad pisatel napisal vaka ceneto delo, go slusav i vo edno intervju, deluva covekot dobro, intelektualno. No knigata e bljak... Vo start kupiv 3 knigi, za mene i za podarok na dvajca prijateli i na kraj mi priznaa deka se machele no sepak ja ostavile i pred da prochitaat do polovina. Ne najdov nisto originalno iako avtorot po sekoja cena se obiduva da zvuchi sovremeno i razlichno od ona sto dosega sme go chitale. Nekako ja gledam kako 'l'art pour l'art".
Ups, dali nekoj saka mnogu "blesavi" romani , ili pak ednostavno filozofijata epremnogu visoka...

macaparket

Oфицијализиран Паркет!
Член од
16 јуни 2009
Мислења
281
Поени од реакции
14
Јас се спремам да го фатам романов в рака а и вашиве критики ме поттикна уште повеќе.
Претставата спремена по него ми остави впечаток, голем впечаток, се надевам ќе биде истото и со романот.
А дали знае некој дали може да се најде и драмскиот текст? :) Затоа што читав дека авторот имал напишано и таков. :)

Е.Шанел

Аn Arтisт
Член од
12 мај 2009
Мислења
21
Поени од реакции
0
Лично ја немам прочитано,ама тие што ја прочитале имаат многу пофални зборови за делото.
Има и претстава во Драмски според книгава.Во јули беше премиерата а вчера беше ставена на репертоарот
на театарот поради културното лето Карпош 2010 и влезот беше слободен.
Би сакала да ја прочитам книгата,но сигурно дека ќе ја посетам претставата. ;)

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Од поодамна ја имам прочитано, некако многу ми е филозофска и не ја читав со некое особено внимание можеби затоа и не ја разбрав баш.
Во секој случај критиките за делото досега што ги имам слушнато и прочитано се многу позитивни.
Деновиве ако не ме мрзи ќе ја прочитам по втор пат, но овој пат со поголема концентрација. :)
Дали по 7 години ја препрочита и ме интересира мислење за истата по втор пат?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Книгата ја читав кога излезе и се сеќавам дека само мене и на проф. Ѓорге Марјановиќ не ни беше јасно што е толку добро во книгата.
Ќе мора пак да ја препрочитам, оти мие буквално избришана од глава, не се сеќавам на ништо.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
За тие што еднаш сте ја прочитале и не ви била нешо посебно јасна, прочитајте ја уште еднаш особено веднаш по фаза во животот преполна со его трипови. Ќе се изненадите позитивно.

Kajgana Shop

На врв Bottom