И по три писмени на ден за полугодишна оценка
Во рок од три недели, правевме 12 писмени работи и тестови по речиси сите предмети, велат ученици во прва година во гимназијата „Јосип Броз Тито“. Наплив од тестирања има во сите основни и средни училишта, а причина за тоа, како што велат родители и професори, е штрајкот на просветниците, кога децата цела недела губеа настава. Учениците се жалат дека во последниве неколку недели се растргнале од учење, а директорите на училиштата се правдаат дека испрашувањата и тестовите не биле невообичаени за период од годината.
- Минатата недела секој ден имавме тестови и писмени задачи, а и нè испрашуваа секој час. И лани имавме многу за учење во декември, но годинава претераа, имаме и по три писмени во еден ден. Професорите ни кажуваат дека има повеќе испрашувања заради штрајкот на просветниците, кога не учевме осум дена - вели ученичка во гимназијата „Јосип Броз Тито“.
- Нашите професори продолжија да го предаваат материјалот онаму каде што застанаа пред да почне штрајкот. Секоја година се прават тестови за да се внесат полугодишните оценки - вели Снежана Мироновска, директорка на гимназијата.
Учениците на крајот од учебната година ќе полагаат главен тест по еден предмет. Оценката што ќе ја добијат ќе се спореди со оценката што ја пишувал наставникот во текот на годината. Ако ученикот добивал 5-ка, а на конечното тестирање добие 3-ка, тоа ќе значи дека наставникот нереално оценувал. Ако тој продолжи континуирано нереално да оценува, платата ќе му се намали за 10 отсто. Наставниците и професорите кои реално ќе оценуваат, ќе добијат покачување на платата за 10 отсто.
Ова со тестовиве е друга работа, го поддржувам, туку ова штрајков не` уништи сите. Буквално не` уништи!
Јас сум трета година во ЈБТ.
Минативе две недели, заклучно со денес, максимум три пати се имам видено со мајка ми и татко ми на повеќе од 2 минути. За 5 дена имав 7 теста. Не дека беа нешто многу тешки некои од нив, италијански и англиски имав во еден ден, ептен беа лесни тестовите, учам редовно јазици, но сепак, бараат концентрација и психичка спремност, а не можеш да ги имаш ако си постојано под притисок. Немав ни трошка енергија за последните 2 часа по тестовите. Еве, утре правам математика полугодишен тест. На 26-ти. Кога ќе ги прегледа, не знам.
А професориве се прича сама за себе, како и таа болдираната коза која ги води одозгора која не се има појавено во школото откако си доби работа во 5та приватна, ќе ми продава мозок по медиуми. Каде има камери и таа е таму. Во таа гимназија јас завршив и прва и втора година и правев полугодишни тестови, ама не по Гестапо режим како овој сега.
За да поправиш оцена, некои професори мораш да ги бркаш со моторна пила низ школо за да ти дадат шанса за одговор. Некои па од 4 и 5 се закануваат дека ќе заклучат 4, иако си бил активен преку цело полугодие. Ќе ја отворев на пола вчера една кога ми го кажа ова. И во врска со тестирањата оценка плус - минус не е проблем.
И како што вели Егзотик, "ма мене не ме интересира за другите предмети" е нивна најчеста реплика кога ќе им кажеш дека не може да се постигне.
Барем некои работи на кои веќе сме правеле тест, нека ги исфрлат од полугодишните, колку толку, сепак е олеснителна околност.