Пушењето - зависност или навика?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
pearl напиша:
Секој има право да живее во здрава средина!
Замисли колку интересна тема би искочило од оваа реченица. Посебно, бидејќи има луѓе кои сметаат дека и тие го имаат апсолутното право да пушат! :)

Секој има право, ама ниедно право на било што не може апсолутно да биде загарантирано, бидејќи со тоа би се одзело некое друго право. Многу е филозофски, печено е за на друг подфорум.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
не се работи за тврдоглавост, ниту за признавање, се работи за факти, неоспорливи факти и извртени факти :)

ниту ми е цел да напаѓам, победам или да биде „по мое”. Мислам дека докажав порано дека не сум тврдоглав, туку само упорен кога сум во право :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
А шо праиме ако фактите кои другата страна ги презентира се сосема спротивно од твоите факти?

И едните и другите факти, се податоци добиени од истражувања кои ги вршеле стручни лица. Едните се приврзаници на едната, другите ја застапуваат другата идеја. И едните и другите се компетентни, ама некој лаже бидејќи така му одговара. Ама, доволно е да ги погледнам или да сврзам ред муабет со нив (кога се напафкани), за дури и да сум скаран со логиката, се да ми стане кристално логично јасно. Поголем факт од тоа нема. За штетноста зборам. Психичката, пошто физичка завист не предизвикува, така викаа, нели? :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
pearl напиша:
Лаже Phillip Moris, бидејќи така му одговара.
Ај не се правете сите на луди, се знае дека сите "позитивни" или не-се-толку-многу-штетни-цигарите истражувања, се со една цел......профит.
Точно. Исто како што ги лажат и со марихуаната.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
исто и не е исто. истите луѓе лажат, само други се лагите. и јас никогаш не реков дека пушењето марихуана е комплетно нештетно, или корисно по здравјето. вистински испитувања за многу прашања околу Конопот, и индустрискиот и „дуваќкиот” не се направени зато шо ако се направат, многу повеќе луѓе ќе се прашаат зошто всушност е забрането...

ама да останиме на тутунот, јас сепак мислам дека е зависност :)

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Пушач сум ама гласав против пушењето.Ние пушачите можеме до утре да кажуваме дека ни е убаво додека пушиме,дека го правиме тоа од кејф ама ретко кој сака да признае дека всушност е зависен!Јас сум на пример..пробував неколку пати да ги остаам и искрено ме мрзи да додржам до крај и да не пушам.
Значи пак ќе кажам иако пушам,пушењето според мене е ептен штетНо по здравјето и нормално го зголемува ризикот за добивање рак на бели дробови и други белодробни заболувања.Тие што живееле по 100 години а биле пушачи не треба да ги величате тука како позитивен пример за да си ја оправдате својата навика.Како пример треба да се истакнат милионите луѓе кои умираат од рак како последица на пушењето. Како и да се вртиш гзот ти е од позади така да како и да вртиме пушењето е нешто што треба да се избегне доколку сеуште не е навика.
Се надевам дека процентот на луѓе кои ќе пушат во Македонија во иднина ќе се намали затоа што денеска е застрашувачки висок.

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
The`bItCh напиша:
Достате бе. Пушењето било вакво, пушењето било онакво. Кога ќе умри некој од пушење цигари ќе поверувам дека опасноста од цигарите е толку голема.
Rekov ja! Do inteligencijata e!
( едитирано од Д бич: Припази на речник. Ја претера на темава! Жолт картон. )

Chandler

По религија - ПОПУЛИСТ
Член од
27 август 2005
Мислења
362
Поени од реакции
11
pearl напиша:
Хехехе, еве уште еден со грижа на совест. Ај, кажи си сега колку пати си рекол (безуспешно) дека од понеделник ќе ги оставиш :kez:

п.с. кулирај, ко што гледаш никој не те нападна, сам се истрча како прле пред магаре ;-)
Ниеднаш не ум пробал да ги оставам, нема потреба. Само ги намалувам кога сум болен. Не е дека никој не ме нападна туку ме вреѓаше некој непушач. Пушењето е ствар на избор... Уосталом, шо па ја се нервирам... Ај гит на сите шо не ве бендисува пушењето. НИКОЈ НЕ ВЕ ТЕРА СО СИЛА!!! Али после секс, уз кафе или уз пијачка и после јадење... не знаете што пропуштате!

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Пропуштаат ептен многу. Но, како што велиш, никој на сила не ги тера. Мене нешто сосема друго во односите пушачи-непушачи ме нервира.Ме нервира дискриминацијата која се спроведува врз пушачите од страна на непушачите, како да се пушачите должни да внимаваат дали има во близина непушач (на чело не им пишува) на кој може да му пречи чадот од цигари. А и да има, најпосле оној на кој му пречи и нему се допаѓа атмосферата, нека го напушти местото на настанот, никој не го присилува да седи. Најпосле ако е некој толку „еколошки” расположен, нека повели да прошета на чист воздух во парк. И најпосле, толку ме изиритира темава што на сите грлати непушачи во име на непушачите ќе им порачам:
Почитувани, вие воопшто не сте непушачи само што ние пушачите за разлика од вас пушиме цигари!

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Mandrak напиша:
Пропуштаат ептен многу. Но, како што велиш, никој на сила не ги тера. Мене нешто сосема друго во односите пушачи-непушачи ме нервира.Ме нервира дискриминацијата која се спроведува врз пушачите од страна на непушачите, како да се пушачите должни да внимаваат дали има во близина непушач (на чело не им пишува) на кој може да му пречи чадот од цигари. А и да има, најпосле оној на кој му пречи и нему се допаѓа атмосферата, нека го напушти местото на настанот, никој не го присилува да седи. Најпосле ако е некој толку „еколошки” расположен, нека повели да прошета на чист воздух во парк. И најпосле, толку ме изиритира темава што на сите грлати непушачи во име на непушачите ќе им порачам:
Почитувани, вие воопшто не сте непушачи само што ние пушачите за разлика од вас пушиме цигари!
Koja diskriminacija be БИП ne mozhe chovek od vas na raet u kafana da sedne. More zatvor, ne parichna kazna! Pazi boga ti diskriminiran bil. Pa idi baraj od Soros pari, mozhe i nekoe proektche da lapnesh.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Svetovid напиша:
Koja diskriminacija be БИП ne mozhe chovek od vas na raet u kafana da sedne. More zatvor, ne parichna kazna! Pazi boga ti diskriminiran bil. Pa idi baraj od Soros pari, mozhe i nekoe proektche da lapnesh.
Еееее, ем не пушиш ем у кафана сакаш да седиш? Кај се наоѓаш бе ти? Не е ова USA или Шведска, Македонија е и без цигара нема шанса да седнам у кафана. На кој му смета нека си седне во делот за непушачи, а ко и таму му смета чадот тогаш бујрум, има паркови со чист воздух, излетнички места...додуше градските улици во Скопје не ти ги препорачувам, таму ќе се изнадишеш многу повеќе отрови одколку што тоа ќе ти се случи и во најзачадената кафеана:)
-Законот на парите го прави своето, сакал ти или не. Во кафеаните најбројни гости сме ние пушачите и ниеден сопственик на кафеана никогаш ни под кои околности нема да се откаже од гостите кои најмногу му прават промет. Додека непушачите пијат најчесто сокчиња и чајчиња затоа што најголем дел од нив се поборници на „здрав живот”(која лакрдија од израз во денешно време и географска локација:))пушачите во кафеана најчесто прават подебели сметки зашто и пиењето и јадењето им е послатко па повеќе го конзумираат. Сок ќе испиеш чаша-две и сигурно нема да заседнеш цела вечер со сок пиење, а водка на пример можеш и до сабајле да цугаш...ако сакаш, ама без цигара гарант нема да успееш.

IGI

Il Corvo
Член од
12 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
4
Абе не за друго, туку не усмрдувате и нас непушачите. Ке влезам негде кај што има пушачи и после цела облека и косата ми смрдат на цигари. Немам намера да трошам пари на такви работи. Ке си купам чоколадо ке си направам поголемо задоволство од тоа. :bip:

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Chandler напиша:
Ај гит на сите шо не ве бендисува пушењето. НИКОЈ НЕ ВЕ ТЕРА СО СИЛА!!! Али после секс, уз кафе или уз пијачка и после јадење... не знаете што пропуштате!
aha

и сеуште си сигурен дека не пропагираш? или онака само по инерција, ако човек ви укажи на грешките, директно фрли му се вгрло?

ако ти не си го научил Македонскиот Јазик, тогаш те молам употребувај го шо помалку. во нашиот јазик, од контекстот како ги формулираш горецитираните изјави, можи само и само едно да се извлечи:

„НЕ ЗНАЕТЕ ШО ПРОПУШТАТЕ”

да ти преведам на прост Македонски шо значи тоа?

мислам, не ви е срам и после неколку опомени дека секое „величење” и романтизирање на пушењето е неубав чин, кој можи да има трајни последици по здравјето и животот на некого, да продолжите со таков стил?

и после ти збораш на некого за - пред ајкју?

ох леле...
него, ај прво научи се Македонски, не само ти, голем % од Скопјани

Mandrak напиша:
Не е ова USA или Шведска, Македонија е и без цигара нема шанса да седнам у кафана. На кој му смета нека си седне во делот за непушачи, а ко и таму му смета чадот тогаш бујрум, има паркови со чист воздух, излетнички места...

-Законот на парите го прави своето, сакал ти или не. Во кафеаните најбројни гости сме ние пушачите и ниеден сопственик на кафеана никогаш ни под кои околности нема да се откаже од гостите кои најмногу му прават промет. Додека непушачите пијат најчесто сокчиња и чајчиња затоа што најголем дел од нив се поборници на „здрав живот”(која лакрдија од израз во денешно време и географска локација:))пушачите во кафеана најчесто прават подебели сметки зашто и пиењето и јадењето им е послатко па повеќе го конзумираат. Сок ќе испиеш чаша-две и сигурно нема да заседнеш цела вечер со сок пиење, а водка на пример можеш и до сабајле да цугаш...ако сакаш, ама без цигара гарант нема да успееш.
аха

иако со неколку твои мислења се сложувам, за горниот текст можам само да ти се смејам, и да се надевам дека не е заразно.

прво, точно, Македонија не е Шведска, ако седам во кафана во оддел за непушачи, и ми смета твојот чад, види сигурен дека ТИ ќе бидиш тој шо ќе излези од кафаната :)

второ, неточно, јас сум имал кафани (клубови), и неколку пати сум бркал гости кои шо си мислеа дека поради нивните пари имаат право да ми се качат мене или на другите гости на глава.

се мочам јас на вашите пари

ќе дом во МК летово, ќе отворам клуб или нешо кај шо ќе биди забранет влез за глупи и арогантни пушачи.

а другите ќе се добродојдени

и читај го и предходниот текст, и за тебе важи поќето :)

Kajgana Shop

На врв Bottom