Пушењето го намалува коефициентот на интелигенција

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
добиваат рак и луѓе што не пушат, причините за рак се многубројни.
меѓутоа, 9 од 10 пушачи умираат од болести предизвикани од цигарите. а муабетов се сведува на "ако треба да ме згази кола, ќе ме згази, па ај ќе стојам на сред улица кога е најпрометно". до пред 100 години никому не му сметал ни кокаинот, ни опиумот, па замисли сега леле, леле :smir: тоа е најглупа можна филозофија.
Леле, леле, кажи ми ти каква е твојата исхрана, каков е твојот начин на живот, во колку си легнуваш, во колку стануваш, колку алкохол локаш преку викенд и.т.н Ама тебе за тоа никој не те етикетира, постојат многу поопасни навики што ги имаме сите ние од самото пушење цигара.

п.с. Треба малце да поработиш на начинот на кој се изразуваш и да ја сватиш поентата на другиот член во конверзацијата, а после да плукаш и да донесуваш заклучоци во туго име. Биди ми поздравен.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
`Познавам луѓе шо пушат цигари, а се многу интелигентни`. Шо муабет ви ова стварно не знам. Така нека е, не спорам, ама пак тоа не значи дека пушењето не ги намалува нврокогнитивните функции т.е така кажано коефициентот на интелигенција.
Јас не сум научник па да знам, ама по себе можам да си кажам како пушач дека се осеќам поглупо, прво заради самиот факт дека сум пушач, а не спортист и второ послабата циркулација општо земено што ја имам `благодарение` на пушењето ми се одразува и на мозочната активност и степенот на концентрација. Со тоа цигарите што ми придонесуваат да бидам понервозна, ми го забрзуваат и пулсот и придонесуваат да ми се намали и концентрацијата, а со самото тоа потоа станувам поспана и помалку енергична и тоа нормално дека се одрзува и на бистрината на умот и менталното функционирање. Барем во организмот `се е поврзано. Кога сме болни од билошто не можеме да бидиме и добро расположени истовремено.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Јас не сум пушач ама знам вчера кога бев кај тетка ми на роденден беше пушница.И после се осекаах некако затапавено и омалаксано, како да немам кислород во крвта така неенергично не можев потоа да се сконцентрирам на лекцијата биологија, некако матеше ми се.Ваљда оти таму мноооогу пушеа, а јас сум непушач + моите дома не пушат и не сум навикната на чадот од цигари.

S

smart ass

Гостин
Канцерогените додатоци во исхраната ви ја ебат мамата.

Цигарите се најмал проблем.

А за интелегенција не се замарајте....срање чисто и нацифашизоидна глупост!!!

МЕНСА...да..ихх и добивам 135 и ШТО???
некој добива повеќе,некој помалку ИИИИ????

ПАК таа е!!!

Како резултат на овие ајкју срања постои скроен план за уништување на овие "подпросечните и просечните" то ест државата да им забрани да имаат деца а да им надомести парично како би растел процентот на т.н високоинтелигентни лица и во теорија тоа би било најсупериорна нација....ова и беше предлог на еден дански академик ама го средија на време.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Канцерогените додатоци во исхраната ви ја ебат мамата.

Цигарите се најмал проблем.
Ниеден додаток во исхраната не е штетен како што се штетни цигарите, ниту пак, најчесто, се конзумира во количина како што се конзумираат канцерогените сосјтоки од цигарите.
Цигарите не се најмал проблем, а и да се, каде е логиката на додавање проблеми, кога веќе ги има.
Плус што цигарите се канцерогени колку што едно нешто може да биде канцерогено.
Пушачи, не се тешете, престанете да пушите :smir:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
42
Поени од реакции
1
Abe Ostajte cigarite :)) spored edmizoda vo Dr. House koeficientot na intelegencija mozel da se namali doklku meshas sirup za kashlanje so alkohol :)) neznam sho beshe tocno forata ali tip4eto namerno go praeshe to i koeficientot od 178 mu se snizil so tek na vreme na 130 xD

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.132
Поени од реакции
801
Abe Ostajte cigarite :)) spored edmizoda vo Dr. House koeficientot na intelegencija mozel da se namali doklku meshas sirup za kashlanje so alkohol :)) neznam sho beshe tocno forata ali tip4eto namerno go praeshe to i koeficientot od 178 mu se snizil so tek na vreme na 130 xD
Декстрометорфан (dextromethorphan) се викаше лекот за кашлица. :wink:

S

smart ass

Гостин
Почвата раѓа добра...кои биле изложени на олово,кадиум..пестициди,хербициди,и понатаму аромите конзервансите...

Не значи дека пушење цигари=добивање канцер.

(а и нема таква дијагноза-канцер причина цигари!?!?!):smir:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Почвата раѓа добра...кои биле изложени на олово,кадиум..пестициди,хербициди,и понатаму аромите конзервансите...

Не значи дека пушење цигари=добивање канцер.

(а и нема таква дијагноза-канцер причина цигари!?!?!):smir:
Де, паметен си, прочитај си http://www.google.com/search?hl=&q=cancer+due+to+smoking&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGLL_enMK360MK360&ie=UTF-8
Не значи, ако си желен да играш руски рулет. Ти ако сакаш играј, ама не шири дезинформации дека пушењето е малтене исто со дишење шумски воздух.
П.С. Во странство, во осигурителните компании се намалува премијата за животно осигурување ако си пушач, некои компании за здравствено осигурување не прифаќаат пушачи или цените им се значајно повисоки за нив, што би значело дека се во група на висок ризик.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
да разграничиме ... збориме за Тутун (природен) па замотан или за само Фабрички цигари со адитиви и триста хемии во нив ?

S

smart ass

Гостин
Нормално дека се намалува премијата т.е колку е ризикот поголем компаниите ја намалуваат премијата...па јас ова сум го полагал.

Тоа ти е исто како да осигураш 70 годишен дедо со слабо срце и катетар:)

И нормално е премијата да биде помала.

Инаку не го изедначив пушењето со шумски воздух...од каде таков..заклучок??

Нејсе закон се ЈСП....со автобусите ни "шумски":vozbud:

--- надополнето ---

да разграничиме ... збориме за Тутун (природен) па замотан или за само Фабрички цигари со адитиви и триста хемии во нив ?
Во аргентина живеат баби и дедовци во села на тро поголема надморска височина кои се пушачи и башка на 95 години копаат на нива(сами тутуно го одгледуваат).

Мислам дека не збориме за овие...старчиња:)

Ама ако толку е канцероген чуму немаат канцер...како??

Па и работат на нива!!

Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17
апсолутно точно. интелигенцијата е вродена и нејзината големина не зависи од ништо и ниту може да се зголеми ниту може да се намали. мислењето дека нешто може да влијае на интелигенцијата е погрешно и е резултат на мешање на баби и жаби. може би човек кој што ги има сите пороци на светот и спие под некој мост е дупло поинтелигентен од бил гејтс....[/quote]

la mujer perfecta

María Eva Duarte de Perón
Член од
5 октомври 2011
Мислења
87
Поени од реакции
55
Во аргентина живеат баби и дедовци во села на тро поголема надморска височина кои се пушачи и башка на 95 години копаат на нива(сами тутуно го одгледуваат).
lele kolku e tochno ova :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom