Пукање во школо во Белград

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.135
Поени од реакции
34.644
Тоа секако дека сме побезбедни од западот а тоа што кај нас Раниња, Аркани, Голубовичи не фатија плодна почва го докажува и фактот дека таков ретардиран менталитет нас ни е непознат и чуден.
Башка и ако си приметила сите тие мафијашишта уствари се Срби од Босна, Хрватска и Црна Гора. Србите од Србија ти се питом и исто глуп народ како нас.
Види кои се и од каде се по потекло најнафатираните моментално на власт кај нив и све ќе ти стане јасно. Ете почни од премиерот и председателот.
Ова не е чудно ако се знае дека сето тоа во основа е контролиран процес. Се разбира не контрола со микроменаџмент финеси, ама секако насочувано и поттикнувано. Микроменаџмент не е ни важен затоа што навистина не им е важно кој што и како, се додека основата е базирана на корупција и криминал. Кога се такви фундаментите, после лесно они се договараат со корумпираните (ги купуваат или ги убиваат/заменуваат со други такви).
Автоматски споено мислење:

Ако 30 години тука владее западот не значи дека сме се придвижиле натаму.
Точно, не сме се придвижиле кон ништо од тоа што е (беше) добро на западот. Но кон лошото? Ехаха... Мислам еј, не е дека дотолку одамна си надвор, нели? Паметиш каква разлика имаше во општеството кога раснеше и потоа? Епа сега таа разлика е пута миљарда.

Во наша одбрана, во меѓувреме повеќето добри работи што беа на западот - скроз се сјебаа.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Еве само една проста споредба:

1. Во МКД да излезиш после 10 навечер во најголемиот град помали се шансите да те избоди некој наркоман околу главна железница отколку на запад и тоа е факт.

Од друга страна:

2. Во МКД, за да не ти го земам Велес за пример ќе ја земам Битола (што е потполно исто ама ете), секоја 2 фамилија има некој зависник од коцка заглавен до гуша со брзи кредити, зависник од дрога или алкохоличар - што не е исто со западот.

Така да, таа „безбедност“ можеме да ја класифицираме во неколку нивоа и слободно да заклучиме дека и кај нас во МКД ѓаволот одамна ја однел шегата.
Malku ne mi e jasno zosto prvoto se povrzani so vtoroto koga zboruvame za bezbednost.
Vo vrska so prviot slucaj sekogas osgovoren e nekoj drug.
Vo vrska so vtoroto sekogas odgovoren e samiot covek.

Obicno cuvstvoto na bezbednost doaga od toa kolku e verojatno deka ke bides povreden ili ubien nadvor od nadvoresni faktori.

Ne mi bese poentata da recam deka MK e podobra od zapadot, i prvicno posociv deka za nekoi raboti losho e.
Ama ziti se sporedbive so Kolumbija, ma daj.
Автоматски споено мислење:

Точно, не сме се придвижиле кон ништо од тоа што е (беше) добро на западот. Но кон лошото? Ехаха... Мислам еј, не е дека дотолку одамна си надвор, нели? Паметиш каква разлика имаше во општеството кога раснеше и потоа? Епа сега таа разлика е пута миљарда.
So ogled na toa sho vo MK ostanaa samo uste penzioneri, nema ni kadar koj da ja narusuva bezbednosta.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
Ne mi bese poentata da recam deka MK e podobra od zapadot, i prvicno posociv deka za nekoi raboti losho e.
Ama ziti se sporedbive so Kolumbija, ma daj.
Во ред е, не сме дотаму скроз стигнати, се согласувам али ако останеше СДС на нашата земја натаму одеше работата општо со браќата.

Како и да е, не сме ниту на балканот ниту кај нас особено имуни од тој „запад“. Прво, ни го расклинкаа безбедносниот систем до немајкаде, второ еве успеавме сами и под нивно влијание секако да ги прифатиме сите „прогресивни“ и „добри“ ствари од тој запад како дрога, лгбт, невладини, шарени револуционери, ју нејм ит. Со тоа, целокупната безбедност ерозира заедно со ерозирањето на општеството.

Последната етапа е Колумбија да ни се дешава (иако и кај нас по Скопјето имаше престерлки и во еден период се пукаа како улави) или пак да ни се дешава колење и силување како што моментално се дешава од Сомалијци во прогресивна Шведска или од Сиријци во мирољубива Имачка.

Тоа е единственото нешто во кое ни предничат, во коцка, курварлук, дрога и алкохолизам одамна го престигнавме и заминавме тој Запад - што е крајно жално и за анализа.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Тоа е единственото нешто во кое ни предничат, во коцка, курварлук, дрога и алкохолизам одамна го престигнавме и заминавме тој Запад - што е крајно жално и за анализа.
За анализа е, бидејќи не би рекла дека ги имаме надминато.
Не сме сите ко Костич де.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
За анализа е, бидејќи не би рекла дека ги имаме надминато.
Не сме сите ко Костич де.
Не биди сигурна :D

Секој 2 брак е пред развод или разведен.
Дали причината е некој што се курвал, коцкал, бил насилен или едноставно алкохоличар - небитно.

Секое 2 дете има пробано повеќе од мара, мара им е веќе основа, порано беше нешо ВАУ... сега на шо не заглавуваат (Велес и БТ се ите како пример за ова, Скопје исто).

За брзи кредити и коцка да не збораме...

Не да го стигнавме западот... одамна го заминавме според пороци, не го заминавме за нешто паметно да излези - се што е квалитетно или е маргинализирано или не може да дојде на ред од партиски полтрони.

Тоа што уште по улици не се пука на ангро и нема силувања е можеби само нешто што допрва следи, во најава.

Палчевци разно разни, па случаи како со децата во Србија и Хрватска (нели темава) се директна последица на тоа ерозирано општество, на нарушени или непостоечки семејни вредности, на систем кој не продуцира вредност туку квантитет. Оттаму, не сум оптимист дека сме нешто ПО(добро) или било што повеќе од тој „Запад“ - туку и таму и тука ситуацијата е повеќе од алармантна.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Не да го стигнавме западот... одамна го заминавме според пороци, не го заминавме за нешто паметно да излези - се што е квалитетно или е маргинализирано или не може да дојде на ред од партиски полтрони.
Едноставно ќе бидам директна и ќе ти кажам не станува збор за мое мислење туку не си во право.
Повеќето западни земји се далеку пред нас во алкохолизам, ние не сме ни во топ 10.
Во западот онлифенс е многу многу поприфатено и нормализирано. Проституцијата па одамна е нормализирана. Не само тоа, отворени бракови, полигамни шо ти знам е честа работа. Значи во големите европски градови педери јавно се шетаат по миничи и мрежести проѕирни маици, а има и онакви што се облекуваат ко мачки кучиња шо ти знам.
На запад имаш зомбиња на улици од дроги кои ние не сме ги ни слушнале.
Е само во пушење цигари можат да ни се фатат.
Во секое општество ги има пороците, ги има и кај нас за жал. Би сакала да се искоренети, но човекот е грешен и тоа нема никогаш да ги снема.
Ама да не се правиме зорле први во се лошо кога едноставно не е така.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
Едноставно ќе бидам директна и ќе ти кажам не станува збор за мое мислење туку не си во право.
Повеќето западни земји се далеку пред нас во алкохолизам, ние не сме ни во топ 10.
Во западот онлифенс е многу многу поприфатено и нормализирано. Проституцијата па одамна е нормализирана. Не само тоа, отворени бракови, полигамни шо ти знам е честа работа. Значи во големите европски градови педери јавно се шетаат по миничи и мрежести проѕирни маици, а има и онакви што се облекуваат ко мачки кучиња шо ти знам.
На запад имаш зомбиња на улици од дроги кои ние не сме ги ни слушнале.
Е само во пушење цигари можат да ни се фатат.
Во секое општество ги има пороците, ги има и кај нас за жал. Би сакала да се искоренети, но човекот е грешен и тоа нема никогаш да ги снема.
Ама да не се правиме зорле први во се лошо кога едноставно не е така.
Eдноставно ќе бидам директен и ќе ти кажам дека не ми беше муабетот статистички да се докажуваме пошто на милион и пол народ споредбено со 40 милиони колку што би имала Италија или друга рандом „Западна“ земја (Германија ги има 80 и кусур) сигурно многу повеќе будали ќе најдиш во западната кои предничат во однос на глупостите споредбено со „затуцаните Балканци“ - како што сакаш ваљда да не претставиш т.е. затуцани е погрешна споредба, безгрешни според тебе би било соодветниот (и)збор.

Спиј на тоа уво дека кај нас проституцијата ја нема оти не е во излог како во Аместердам или дека пола Велес/Битола не шмрка и/или не дува оти не е легализирано.
Сакаш да ја најдеме експлицитно и на тацна во тетовските и гостиварските села (па и по Скопје) кај што влегуваш си плаќаш и тераш ќеиф или во секоја втора фирма каде рандом Трајанка се дупи со рандом Славе, а и двајцата се дома со фамилии. Ќе мижиме и на тој факт?

Ако не знаеш за кај вас дојди слободно БТ ќе поседиме едно утро кај овие што земаат метадонска терапија да видиме колку се на број или ќе скокниме до Баир навечер да видиш шо се дешава, а ако и на своите очи не му верваш ете како голем верник ќе те однесам Бигорски па нека ти кажат таму „калуѓерите“ колку од нив се бивши зависници и од каде потекнуваат, пола и јаче се од БТ и околијата.

За Онлифенс ене ја таа прилепчанката со IQ колку собна сијалица, сигурен сум не го дели твоето мислење (плус не е единствена), а воопшто за Јавни соби и останато видовме и дотаму кај сме стигнале и колку каскаме зад западот. ;)
Доколку имаше систем и држава да се позанимава кој сè е член на таква јавна соба ќе летаа глави наоколу и од еден куп фамилијарни луѓе шо ги знаеме, башка тој шо ја креира сам е фамилијарен човек. Колку тоа ти говори за едно болно и длабоко навлезено во офсајд општество?

Така да, ако животот околу тебе го гледаш со розеви очила извини шо јас како човек „во години“ мислам дека Западот не е цвеќе за мирисање ама и кај нас дека ѓаволот ја однел шегата и тоа одамна. Да одамна, нема веќе генерации кои држат до себе или кои имаат добро домашно воспитување, па ти како сакаш.

Е сега кај нас „не знаеле толку врсти на дроги“, аха океј. Аргумент на место. (y)
Не знам дали да се смеам на ова или да плачам, најискрено ти зборам.

Друга работа, кој во Македонија реално ти зборува за семејно насилство? Кој истото го пријавува или алкохолизмот како таков, колку друштва или здруженија знаеш во МКД кои активно помагаат и се ангажирани околу таа целна група (макар и невладини биле)?
На запад, за разлика оттука, барем може некоја реална или блиску до реалноста бројка да извадат бидејќи луѓе пријавуваат ако се злоставувани пошто знаат дека системот ќе ги заштити, овде ако пријавиш најверојатно насилникот дома уште толку ќе те прекрши од мавање. Случаи такви, особено со полициски службеници има колку сакаш. Никој процисуиран и расветлен.

На запад имаш релевантни бројки за алкохоличари пошто луѓе бараат помош за нивните најблиски, тука кажи ми институција или група на луѓе која во доволен број е застапена за воопшто да ги регистрира сите зависници од алкохол, а камоли да им помогне.

Крај краева, ако си до крај директна и искрена нема да збораш од инает колку да победиш во дискусија туку ќе признаеш дека околу тебе во пошироко или потесно семејство има барем еден алкохоличар, да не одам во понатамошни примери оти ќе те навредам (а верувај тоа не ми е целта) туку само да ти предочам дека во МКД имаме навика да замижуваме на проблемите и да ги туркаме под чергиче.

Тоа продуцира семејно насилство уште толку (нерегистрирано), тоа продуцира алкохолизам, продуцира зависници, продуцира невервства во брак како тоа да е добро утро и крај краева продуцира нездрава средина во која се раѓаат и излегуваат на површина потиснатите психички состојби на луѓе како Палчо, на неговите соработници кои убиле старец од Велес и киднапирале и убиле дете *(замисли и тоа семејни луѓе, со свои деца), на луѓе како тие другите „деца“ во Велес или Велешко ли беше што силуваа девојче (за што имаше по ТВ јавно објавено дека се осудени), за тоа дека таквите системот ги изгубил уште од почеток во раните години дома пошто родителите не си ја завршиле работата, а потоа им ја запечатил судбината на училиште каде не влегла да предава Дарлинг со просек од факултет туку рандом ороспија шо оди со минич на училиште и си ги драпа цицките на сред час. Сигурно истата не го добила работното место по принципот заслуга, туку по принципот зини да ти кажам.
За партиски вработувања не ни давам примери, излишно е.
Таков некој правилно ќе ти воспита дете?

Дали сме цвеќиња за мирисање? Не сме.
Дали сме во доволен број за да го засениме статистички „Западот“?
- Не сме, не ни се регистрираат кај нас сите тие работи соодветно, односно воопшто.

Дали ќе се смени нешто на подобро? Не знам Дарлинг али ако ти е згодно да си во право во дискусија биди, само твоето опкружување и сечие друго говори нешто десетто.

И не ти измислив топла вода со муабетот туку само ти го посочив очигледното, дека ерозијата во општествата и декаденцијата е до тоа ниво стигната што нема назад. Барем не за долги години пред нас, за нашиот животен век.
Ти мисли поинаку, слободно, дали и колку тоа соодвествува со реалноста е друг муабет. Дај Боже да не е така, но за жал во целост е.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Крај краева, ако си до крај директна и искрена нема да збораш од инает колку да победиш во дискусија туку ќе признаеш дека околу тебе во пошироко или потесно семејство има барем еден алкохоличар, да не одам во понатамошни примери оти ќе те навредам (а верувај тоа не ми е целта) туку само да ти предочам дека во МКД имаме навика да замижуваме на проблемите и да ги туркаме под чергиче.
Of lele muabetov go gledas kako natprevar celo vreme? Da pobedam sho ke dobijam? Dildo od Acid?
Nemam alkoholicari nitu narkomani nitu kurvi vo moe semejstvo.
Sakam samo da razgovaram i da vidime crno na belo kakvi se rabotite tuka, a ne da odime vo hipoteticki scenarija deka ima ama ne se prijavile. Dobar del od brojkite za alkoholizam i zavisnost od droga se prilozeni od medicinski institucii anonimno, najcesto od interno oddelenie.
Vo mkd postoi i mnogu jako vlijae na opstestvoto SRAM sto e iskoreneto vo celost na zapad. Sramot e ona sto ne drzi kolku tolku popribrani.
Duri i da dojdeme do ona nivo za koe velish deka sme, zapadot pak ke bide pred nas bidejki odat kon toa da se normalizira pedofilija ili nesto drugo zabegano.
Srekna Nova 2025.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
Vo mkd postoi i mnogu jako vlijae na opstestvoto SRAM sto e iskoreneto vo celost na zapad. Sramot e ona sto ne drzi kolku tolku popribrani.
Кој црн срам кога семеен човек од Велес убива старец и учествува во убиство на дете?

Кој црн срам кога „деца“ т.е. возрасни мажи по закон силуваат девојче и се за истото осудени, во истиот Велес?

Кој црн срам кога рандом Славка се јава со рандом Трајче и тоа е секое 2 семејство за жал во оваа наша прекрасна држава?

Можеби збораш за лицемерие?

Хипотетички сценарија биле, а пола Велес и БТ заглавени до гуша во брзи кредити од коцка и лечат алкохолизам или се дрогираат. Каде живееш се прашувам.

Уствари знам, розевите наочари се убав копиум.

Среќна Нова Дарлинг.
Дилдо од Ацид ако те радва нарачај, пошто побитно ти е „да си во право“ одошто да ја збораш вистината. Само не беше тоа поентата за која почнав да реплицирам и на крај секогаш се каам за потрошеното време али јбг Нова Година нови резолуции дрн дрн дрн, ќе се корегирам во новата.
Продолжи ти да живееш во лала ленд дека сè околу тебе е розово во споредба со клетиот запад.

Егото е заебана ствар, во реалниот живот гледај да не си секогаш во право туку да ги избегнуваш појавите кои се широко распространети и во твојот град и твојата држава, а сакаш на истите да замижиш (што ти е грешка бидејќи така нема истите да исчезнат, со поттуркање на проблемите под черга).

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Кој црн срам кога семеен човек од Велес убива старец и учествува во убиство на дете?

Кој црн срам кога „деца“ т.е. возрасни мажи по закон силуваат девојче и се за истото осудени, во истиот Велес?

Кој црн срам кога рандом Славка се јава со рандом Трајче и тоа е секое 2 семејство за жал во оваа наша прекрасна држава?

Можеби збораш за лицемерие?

Хипотетички сценарија биле, а пола Велес и БТ заглавени до гуша во брзи кредити од коцка и лечат алкохолизам или се дрогираат. Каде живееш се прашувам.

Уствари знам, розевите наочари се убав копиум.

Среќна Нова Дарлинг.
Дилдо од Ацид ако те радва нарачај, пошто побитно ти е „да си во право“ одошто да ја збораш вистината. Само не беше тоа поентата за која почнав да реплицирам и на крај секогаш се каам за потрошеното време али јбг Нова Година нови резолуции дрн дрн дрн, ќе се корегирам во новата.
Продолжи ти да живееш во лала ленд дека сè околу тебе е розово во споредба со клетиот запад.

Егото е заебана ствар, во реалниот живот гледај да не си секогаш во право туку да ги избегнуваш појавите кои се широко распространети и во твојот град и твојата држава, а сакаш на истите да замижиш (што ти е грешка бидејќи така нема истите да исчезнат, со поттуркање на проблемите под черга).
Dali e lala lend ili ne ili mislis deka sum inaetliva budala so rozevi ocila, kako sakas reci go, ama jas nema da ja generaliziram cela nacija kako potencijalni Palchovci.
Ne postoi mesto na svetov kaj sho ima luge a da nema takvi nastani ponekogas.
Kaj nas e tolku retko toa shto cela drzava ostana bez zdiv.
Vo zapadot e tolku chesto sho ne e ni vest, tuku sekojdnevie.
Nema vrska so ego, sakam da im dolovam na chitachite da gledaat na rabotite malku poobjektivno, a toa gi vkluciva i pozitivnite strani na drzavava ne samo preuvelicuvanje na negativnite.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
Dali e lala lend ili ne, kako sakas reci go, ama jas nema da ja generaliziram cela nacija kako potencijalni Palchovci.
Nema vrska so ego, sakam da im dolovam na chitachite da gledaat na rabotite malku poobjektivno, a toa gi vkluciva i pozitivnite strani na drzavava ne samo preuvelicuvanje na negativnite.
Иронијата е што пишуваш во тема „Пукање на школо во Белград“, истовремено исто нешто се случи и претходно во Србија, а во Хрватска неодамна знаеме што се случи.
Во меѓувреме кај нас се појави Палчо, пред тоа се појавија тие што силуваа девојче и беа осудени и уште ред други такви и слични непријавени или неоткриени.

Колку луѓе има Вардарот голтнато во Велешко?
Колку замижа на семејното насилство? Колку полициски инспектори и без разлика луѓе кои успеале да се покријат млатат по дома свои блиски?
Ти ако не знаеш или ако свесно замижуваш на истото не значи дека проблемите не постојат.
За разлика од тебе ги знам и со име и презиме, ако те интересира ене ти приватни пораки ќе ти кажам и тоа од твојот град. Но толку е небитно, нема така да ти докажам ништо пошто си убедена дека „тоа е изолиран случај“, дека лошите чичковци и лошите работи се таму некаде за други луѓе реалност, ние сме далеку од тоа, а цело општество забрзано оди натаму.
На луѓе од факинг РАК оболени им се продаваа лекови на Косово кои им припаѓаат и онака на МКД граѓани шо ги платиле со плаќање даноци и нашата држава ги набавила, им се ставаше само вода или ти физиолошки раствор наместо лекови во него го добиваа така, без додатоци.
ТОА не ти говори за општество во слободен пат?
Пак розови наочари и тука?
Колку само вакви примери има?
Колку „исклучоци“ се доволно според тебе за да дефинираме патерн и правило наместо да се правиме на тошо?
Колку алкохоличари има воопшто во државата каде пиењето не е од рекреативни туку од зависнички побуди?
Со коцка и брзи кредити до кај сме?

Во факинг Велес живееш побогу и плукаш по Западота а Франкфурт мафија ти ја држеа Велешани, пола Велес исто ти учествуваше во местење избори во УСА со фејк њуз итн итн итн...

За дрога ти дадов убави примери, пак замижа.

Западот пропагира „вредности“ кои се декаденција и неморал и цел свет оди надолу од истата причина ама има една земја која се вика Македонија и еден град кој се вика Велес каде живее Дарлинг и не е сè така црно, па и не е ниту пак толку лошо, абе добро е, ќути има и полошо.

Пошто да не преувеличуваме, Нова година е, животот е убав, нема појави во општеството кои го фатиле истото за врат и го нурнале надолу.

Затоа и ти реков дека нема да трошам повеќе време во преписки пошто очигледно иако те сметам за интелегентен човек си го трошиш и ти времето и се докажуваш т.е. „браниш“ нешто шо е ван мозга.

Никогаш и никаде не беше интенцијата да си мериме на кој му е подолг туку да сфатиш дека светот не треба да го гледаш со розеви наочари, најмалку пак да браниш/застапуваш став дека океј сме ние, тие се појави на кои сме така речи имуни и кај нас тоа е само исклучок, а не правило.

Го делам сосема спротивното мислење и иако умешно избегна некои прашања ценам дека е доволно преписки на темава.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.269
Поени од реакции
30.586
Ти ако не знаеш или ако свесно замижуваш на истото не значи дека проблемите не постојат.
Kade voopsto vo bilo koj del od nasiov razgovor rekov deka problemite ne postojat?
Ova ne trebase da bide prepiska, barem jas ne ja gledam taka konverzacijava, samo zatoa sho ti posociv deka ne si vo pravo, ne znaci deka ja sum naivna budala so rozevi naocari sho zivee privegirano i ne znae nisto i pika problemi pod tepih.
Ne treba i svetot da se gleda so temni naocari.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
16.746
Поени од реакции
19.052
Дури се објаснувате во Цетиње денес нов масакр, меѓу кои две жртви се деца.
Синоќа исто имаше убиство во Србија, ликот влегол во кафич и ги отепал газдата и сопругата кај што бил вработен претходно.
Ова е лудило што се случува кај комшиите овој период, народот како да полудил начисто.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.630
Дури се објаснувате во Цетиње денес нов масакр, меѓу кои две жртви се деца.
Синоќа исто имаше убиство во Србија, ликот влегол во кафич и ги отепал газдата и сопругата кај што бил вработен претходно.
Ова е лудило што се случува кај комшиите овој период, народот како да полудил начисто.
Јас кога го потенцирав СЛОНОТ во собата вака ми беше одговорено:

Dali e lala lend ili ne ili mislis deka sum inaetliva budala so rozevi ocila, kako sakas reci go, ama jas nema da ja generaliziram cela nacija kako potencijalni Palchovci.
Ти @cholismo , не знам, види што ќе ти речат, дали истото ќе важи и за твоето напишано или само Македонија е оазата на мирот и сФе е суперишка, а овие дешавања се таму во некоја си србија, црна гора, погоре хрваЦка или на некој си ЗАПАД.

Ајде дечки само позитивно, не треба светот да се гледа со темни наочари.

Kajgana Shop

На врв Bottom