Прочистување од цигари

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
753
Поени од реакции
1.007
...внимателно со зелениот чај, што всушност преставува неферментиран Индиски чај и сите ги кажуваат добрите страни ама не е лошо да се знае и другата страна за која треба да се внимава, оти може да даде различни здравствени проблеми, затоа многу е важно како се приготвува доколку не се внимава и се вријат листовите како обичен чај може да биде многу незгоден со несакани здравствени ефекти! Зашто?



... зелениот чај ако се вари со водата или пак се полева со зовриена вода но не доволно оладена вода, сите корисни состојки се губат и доаѓаат до израз антиоксидансот „полифенол“ што е одговорен за прочистување на организмот од токсини, во таа зовриена вода се ослободува претерано полифенолот од лисјето што не е е толку страшно поради горчината на чајот, туку е опасно поради зголемено дејство на полифенолот доаѓа до промена на метаболизмот во крвните садови што може да доведе и до непријатни кардиоваскуларни и срцеви проблеми, затоа велам дека лековитите растенија се најопасни по здравје ако не се знае точно како да се соберат, сушат и приготват, се продаваат на пазар со непознато собирање, сушење, па затоа најдобро е да се користи фабрички пакувани чаеви и примената да биде точно по упатство, оти на пример зелениот чај т.е. листовите не смеат да се потопени во млака вода повеќе од три минути поради ослободовање на повеќе состојки што можат да делуваат повеќе штетно отколку корисно, на пример може да се ослободи претерана количина на кофеин при што може да дојде до покачување нагло на крвниот притисок, срцебиење, несоница...и слично. ...поради содржина на полифенолот како антиоксиданс самиот зелен чај може да се пие не повеќе од една чаша да речеме од 100 мл дневно и ништо повеќе, поголемите количини и секојдневно долга примена може негативно да делува на дигестивниот систем, а без потреба да се активира имуниот систем на телото поради големата секојдневна концентација на полифенолот од зелениот чај со провоцирајќи го имуниот систем кој веќе ќе биде „истрошен“ од зелениот чај кога ќе биде нападнат од бактериите...затоа треба многу внимателно со такви лековити растенија кои навистина има позитивни страни врз здравјето на човекот, но секогаш треба да се знае и другата страна како истите при долготрајна употреба и погрешно приготвување спротивно ќе делува т.е. негативно на нашето здравје!
...затоа Зелениот чај секогаш се пие одредено време, секогаш после јадење никако на празен стомак и со паузи во текот на месецот никако да биде секојдневна навика! инаку, Зелен чај НЕ ТРЕБА ДА ГО КОРИСТАТ тие што имаат проблем со крвниот притисок (посебно со висок), проблем со желудникот и цревата, пролив, анемија? зашто? ....затоа што содржината на танини го потенцира проливот, ја спречува аспорпцијата на железото, па затоа веќе ако се пие се додава лимон кој колку толку го неутрализира тој танин! (y)
Чај пијам премногу да речам,секој ден.Зелен особено.Два-три пати неделно да се пие најмногу доволно е ?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.620
Поени од реакции
34.808
Чај пијам премногу да речам,секој ден.Зелен особено.Два-три пати неделно да се пие најмногу доволно е ?
... може, два три пати неделно, па потоа две недели пауза! :)
... медицинските чаеви се пијат по потреба, одредено време со одредена пауза за разлика од „освежителни“ чаеви кои се пијат, ете редовно, подолг период можеш слободно да ги пиеш! (y)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom