Протест против законските измени за плаќање придонеси за хонорарите

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Солидарност јбг. На пример сите се фаќаме за некое дете кога треба да му се направи операција од катаљарда евра и бараме фондот да ги покрие трошоците а реално 10.000 луѓе во цел живот нема толку да искористат пари од фондот како тоа едно дете.
Епа пошто многу одобруваат пари за деца- еве ги уште не ги префрлиле парите. Срамота е да ја направиш оваа споредба, едноставно е срамота. Али секоја ти чест на умот.[DOUBLEPOST=1418668479][/DOUBLEPOST]
400-150=200:pos:
Ова некоја нова математичка формула
Па ако читаш што пишувам, и тоа убаво ако читаш, ќе видиш збор што почнува на Е :)
:pos: за тебе :)
Жал ми е Фринџ, што ти го заебав обидот за хумор.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Точно, така нешто, така да и така си плаќала здравство до сега, нема пак да плаќа ако остварува над тоа...
Не, поентата е дека некој со месечни приходи над 9000 нема право на бесплатно здравство и тие не се на исто ниво со тебе кога одиш на лекар. Така да, не плаќаат здравствено осигурување-не го користат.
Ако сакаат државно здравствено осигурување-ќе си платат.
Најпосле, ако ти сметаш дека не сакаш да плаќаш здравствено и пензиско, секогаш можеш да му кажеш на газдата да те префрли на договор на дело/авторски договор и да не ти плаќа придонеси.
Тоа е разликата помеѓу вообичаеното вработување и хонорарната работа.
Си ги земаш парите и ти решаваш каде сакаш да ги инвестираш и државата не смее ништо да ти наметнува.

Убаво е да ти се платени придонесите, никој не негира, ама не по цена да немаш за леб.

Член од
16 септември 2014
Мислења
329
Поени од реакции
764
Епа пошто многу одобруваат пари за деца- еве ги уште не ги префрлиле парите. Срамота е да ја направиш оваа споредба, едноставно е срамота. Али секоја ти чест на умот.[DOUBLEPOST=1418668479][/DOUBLEPOST]
Па ако читаш што пишувам, и тоа убаво ако читаш, ќе видиш збор што почнува на Е :)
Сериозно му елаборираш на фацава ? :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Сериозно му елаборираш на фацава ? :)
Фина да бидам.[DOUBLEPOST=1418668731][/DOUBLEPOST]
Убаво е да ти се платени придонесите, никој не негира, ама не по цена да немаш за леб.
Што е убаво? Убаво е за тие што се во редовен работен однос, но не и за хонорарци и фриленсери. Овие вториве- само ќе полнат каса, ништо повеќе. А за тоа, ни фала нема да добијат :)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Затоа што не работам во фирма, работам фриленс. Не сакам придонеси. Користам приватно здравство, имам приватен пензиски фонд. Планирам да си одам од тука, како и најголемиот дел од пријателите, роднините, мајка ми и татко ми. Не сум патриот. Не сакам да полнам државна каса, за да изградат уште некој споменик.
Уште еднаш ќе ти кажам- работам фриленс (исто и хоноранците). Тоа значи дека приходите не ми се редовни како тој што е вработен. Не ги користам бенифициите од платен одмор, к-15, слобода за викенд и за празници, нема да користам трудничко (здравје боже) па нит боловање и да не набројувам.
Ете зашто треба да сум исклучок!
Бре мајката не ти биле редовни приходите а викаш дека склучуваш договори за работа
Не плаќај придонеси па оди приватно направи панорамска снимка за 800-1000 денари,ама ако плаќаш придонеси во државна за истата снимка ќе платиш 40 денари.
Види сега кој е во загуба

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Бре мајката не ти биле редовни приходите а викаш дека склучуваш договори за работа
Не плаќај придонеси па оди приватно направи панорамска снимка за 800-1000 денари,ама ако плаќаш придонеси во државна за истата снимка ќе платиш 40 денари.
Фринџ, видовме дека математикава ти е јака страна, не мора да се докажуваш.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
На темава нема да се вреѓаме. Ќе дебатираме. @Realen. Следен пат, леташ од темава.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
Не, поентата е дека некој со месечни приходи над 9000 нема право на бесплатно здравство и тие не се на исто ниво со тебе кога одиш на лекар. Така да, не плаќаат здравствено осигурување-не го користат.

Ако сакаат државно здравствено осигурување-ќе си платат.

Најпосле, ако ти сметаш дека не сакаш да плаќаш здравствено и пензиско, секогаш можеш да му кажеш на газдата да те префрли на договор на дело/авторски договор и да не ти плаќа придонеси.
Тоа е разликата помеѓу вообичаеното вработување и хонорарната работа.

Си ги земаш парите и ти решаваш каде сакаш да ги инвестираш и државата не смее ништо да ти наметнува.

1. Па ни јас немам бесплатно здравство, си го плаќам.
бонус: Бесплатно имаат студенти/ученици, пензионери и оние со под 9.000 денари месечно.
2. Така беше додека функционираше со завод за вработување, сега кога е за сите што немаат пари бесплатно, останатите си плаќаат.
3. Не, тоа е играње на законот, исто како и волонтерската работа и практиканството.
4. За кој како, затоа е битно добро да се простудира законот и да се примени правилно, примерот погоре зема 500 долари и се жали зашто треба да плати здравствено и пензиско(ај за пензиското до негде и може да се дискутира), додека вработените во конфекции со 6.000 денари нето плата плаќаат по 1-2.000 денари придонеси... Ај кажи му на некој од конфекција со 6.000 денари дека треба да плати кирија 150 долари... Сфаќаш?

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ако не памтиш наврати се неколку страни наназад и прочитај што си напичала.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Зошто е срамота? Тоа е концептот на солидарност што го дискутиравме.
Комплет вилици имаш за 2000 денари :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ако не памтиш наврати се неколку страни наназад и прочитај што си напичала.[DOUBLEPOST=1418669636][/DOUBLEPOST]
Сум напишала 400 долари и 150 евра. Али кој да прочита... ете @dobro poznat ќе ме искара пак... :cautious:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Може Емка забега од темата, но врти сучи- на сите ни е скурца од све.
Зошто јас ќе излезам на протест? Еве ти проста математика.
Работам како фриленсер и просек заработувам 400-500 долари месечно. Ќе идеме со 500.
Данокот што досега го плаќам изнесува 10% од сумата, односно 50 долари. Трансферот на пари (банките) ми зема уште 50 долари. Се на се- 100 долари изгубени пари во старт. Остануваат 400 долари.
Плаќам кирира од 150 евра. Остануваат 200 долари. Сметка за струја 3000-4000 денари. Близу 600 денари. Вип 600 денари. топлификација (што не ја користам а плаќам) 500 денари, вода 300-500.
Сега направи ја истава математика со 35% данок и види зашто ќе бидам во први редови на протест.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Зошто е срамота? Тоа е концептот на солидарност што го дискутиравме.

Кој концепт бе Брутус? Да му умри козата на комшијата- концепт?
Ти плаќаш придонеси и си во редовен работен однос, за тоа си добиваш одредени бенефиции.
Јас плаќам данок не добивам бенефиции. Која солидарност е тука?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Арно вилици, ама за јадење нема.

Сум напишала 400 долари и 150 евра. Али кој да прочита... ете @dobro poznat ќе ме искара пак... :cautious:
Не знам навистина што се расправаш со човек кој јавно кажува дека успеал да ги вработи сестра му и жена му во администрација преку партија.
Не знам што не се потрудил да им најде работа како хонорарци преку партија или во Дрекслермајер кога таму цветаат ружи.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Арно вилици, ама за јадење нема.

Не знам навистина што се расправаш со човек кој јавно кажува дека успеал да ги вработи сестра му и жена му во администрација преку партија.
Не знам што не се потрудил да им најде работа како хонорарци преку партија или во Дрекслермајер кога таму цветаат ружи.
Абе ви кажав луѓе, фина да бидам... ете можеби човекот стварно не разбира- толкав е капацитетот... :angel:

Kajgana Shop

На врв Bottom