Просечната плата во март 19.746 денари

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Да, но и кредит мора да се отплати (башка и за да се земе треба одредени услови, не даваат баш на лепе очи, ако имаш 6.000 плата сигурно нема да добиеш кредит), кафе, пиво, скара, мексички, италијански... Сигурно не даваат беспари. Ова е во континуитет откако знам. Порано во сфрј збореа дека платата трае до 10-ти, дека пари се нема. И сега е исто. Народ постои за да се жали. И да му качиш плата на 30.000 по некој месец ќе почне да се буни дека заслужува повеќе...
За просекот, еднаш прашав (се јавив и во статистика) за тоа дали вадат просечна плата по градови или барем региони. И просечни цени секако, директно се поврзани со значењето просечна плата. Примања-трошоци. Добив негативен одговор, т.е. не ваделе такви податоци.
Porano vo SFRJ rabotnicite zemaa plata okolu 1500 marki, telefonot kostase 350 dinara ( so ekstremno koristenje ) strujata i hranata bea minimum 50 % poeftini od segasnite. Ono mozebi im traele do 10 ti, no 10 ti drugiot mesec. :smir:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Porano vo SFRJ rabotnicite zemaa plata okolu 1500 marki, telefonot kostase 350 dinara ( so ekstremno koristenje ) strujata i hranata bea minimum 50 % poeftini od segasnite. Ono mozebi im traele do 10 ti, no 10 ti drugiot mesec. :smir:
Тоа твоите родители по некоја директна наредба и врска со КПЈ можеби земале толку, па ништо чудно ти и затоа да си заштитен како во лој живееш во денешна Македонија,ама па јас ти кажувам дека во СФРЈ не беше баш така зелено како што ти тврдиш :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Не ми беше баш муабетот споредба со бивша Југославија, но еве...во Југославија ретко кој размислуваше во марки, прво и основно. Друго, и противвредност барем од 1980-та нагоре не беше така можна оти динарот почна голема инфлација. Стигна дотаму да секој ден се корегираа цени по неколкупати.

А за тоа што споменав сфрј друго ми беше. И тогаш и сега и за век веков постојано ќе сме незадоволни со парите кои ги земаме. И 1000 евра по некое време ќе се "малку" според апетитите на поединецот. Тоа ми беше поентата со сфрј. Али знаеш како викат, не викај немам оти навистина ќе немаш.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Тоа твоите родители по некоја директна наредба и врска со КПЈ можеби земале толку, па ништо чудно ти и затоа да си заштитен како во лој живееш во денешна Македонија,ама па јас ти кажувам дека во СФРЈ не беше баш така зелено како што ти тврдиш :)
Pa eve ti primer, covek ko tebe koj pred nekoj den napisa deka albanicete nema vecno da ne trpele okolu prasanjeto so imeto, i nesto u stilu referendum za podelba na Makedonija, a u isto vreme nametnuvas deka rabotis u administracija sto znci drzavata te plaka, e takvite vo SFRJ idela pravo na Goli Otok.
A sega sekoj moze da sere sto saka, siri nervoza kaj lugeto, nervozata si go zima svoeto, i sto kur, imalo koka kola u prodavnica, imalo stranski brendovi, jaka muda ako gi ima koga zdravje se nema.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa eve ti primer, covek ko tebe koj pred nekoj den napisa deka albanicete nema vecno da ne trpele okolu prasanjeto so imeto, i nesto u stilu referendum za podelba na Makedonija, a u isto vreme nametnuvas deka rabotis u administracija sto znci drzavata te plaka, e takvite vo SFRJ idela pravo na Goli Otok.
A sega sekoj moze da sere sto saka, siri nervoza kaj lugeto, nervozata si go zima svoeto, i sto kur, imalo koka kola u prodavnica, imalo stranski brendovi, jaka muda ako gi ima koga zdravje se nema.

Во Македонија имаше Кока Кола кога истата во Бугарија и Албанија беше само сон,дури и Грците чезнеа по неа а најчесто имаа само Фанта по маркетите,Кока Кола им беше еден вид луксуз слично како и бананите.:smir:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Бројот на работници во индустријата се намалил за 4,7 насто

Бројот на работниците во индустријата во април годинава, во однос на истиот месец лани е намален за 4.7 проценти.

Ова денеска го соопшти Државниот завод за статистика, додавајќи дека во периодот јануари-април 2009 во однос на истиот период од 2008 година бројот на работниците во индустријата се намалил за 4,5 насто.

Во април годинава во однос на истиот месец лани најмногу се намалил бројот на работниците во производството на текстилни ткаенини и тоа за 23,1 насто, како и во вадењето на руди на метал (15,7 насто).

Бројот на работниците во секторот Вадење на руди и камен во април 2009 година, во однос на просечниот број на работници во 2005 година, е намален за 20.9%, во Преработувачката индустрија е намален за 8.0% и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас и вода е намален за 9.1%, покажаа податоците на заводот за статистика.

---------------------------------------------------------------

Платите растат, бројот на вработени во индустријата опаѓа...

... убава работа ова статистикава, чуда се случуваат.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ко прво, само поради тоа дека реков дека платата ми е коефициент од просечната плата на Р. Македонија, не значи дека по автоматизам работам во државна администрација. Државата не ме плаќа. Јас се плаќам сам себеси. А за Голи Оток, јасно ни е кој и зашто отишол. Никој не отишол за плата. Сите отишле затоа што ја сакале нивната држава, а не Србија. :)
А кога веќе зимаш пример мене, кажи си убаво како што си било навистина во времето на Р. Македонија. Не знам за во Србија како било но со сигурност ти кажувам дека во Македонија бенефиции имале само службените воени лица, поставени директно под српска директива.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ко прво, само поради тоа дека реков дека платата ми е коефициент од просечната плата на Р. Македонија, не значи дека по автоматизам работам во државна администрација. Државата не ме плаќа. Јас се плаќам сам себеси. А за Голи Оток, јасно ни е кој и зашто отишол. Никој не отишол за плата. Сите отишле затоа што ја сакале нивната држава, а не Србија. :)
А кога веќе зимаш пример мене, кажи си убаво како што си било навистина во времето на Р. Македонија. Не знам за во Србија како било но со сигурност ти кажувам дека во Македонија бенефиции имале само службените воени лица, поставени директно под српска директива.
Ja da sum sega na vlast, pa cel albanski korpus na partii ili bi gi streljal ili bi gi zatvoril. Sramno e ova sto se slucuva na Kosovo i vo Makedonija. Kazi mi ti mene Srbija sto loso im napravila na albancite na kosovo? Za Makeonija definitivno nema sto da kazes, udrivte na najdobriot narod na Balkanot. Mislam stvarno ste stoka covece. Treba da se pokaete na vreme.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ja da sum sega na vlast, pa cel albanski korpus na partii ili bi gi streljal ili bi gi zatvoril. Sramno e ova sto se slucuva na Kosovo i vo Makedonija. Kazi mi ti mene Srbija sto loso im napravila na albancite na kosovo? Za Makeonija definitivno nema sto da kazes, udrivte na najdobriot narod na Balkanot. Mislam stvarno ste stoka covece. Treba da se pokaete na vreme.
Збориме за плати мислам?? Или ?

А за болдираното, отвори соодветна тема ќе ти се изнакажувам ехееееј.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Хахаххахахахахах,... Дами и Господо, абе видете што се случуе коа ќе искуца текст по јавни сервиси момченце со ник нејм МИЛОЈКО...
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Налет тоа ги разбудив дома од смеење... Добро место за фаќање сеир стана Политичкиов ВОРУМ...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Пикасо, многу рано ги отвораш темиве па ги будиш луѓето :) греота :)

Него има Римз право, темава од просечна плата ојде во балканска политика. Ако се продолжи ќе се префрли на шведско-македонски односи.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

... убава работа ова статистикава, чуда се случуваат.[/quote

Што е ова бре целиот пост ти е во знакот на минус, само платите во плус каде го има тоа бреее шо економија и држава ќе беше тоа мајката ............

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

... убава работа ова статистикава, чуда се случуваат.[/quote

Што е ова бре целиот пост ти е во знакот на минус, само платите во плус каде го има тоа бреее шо економија и држава ќе беше тоа мајката ............
Па нормално е кога бројот на вработените ќе опаѓа,да растат платите.Јебига роботика,компјутери,софтвери,системи капка по капка па компјутер за секое дете,кладилници на секој чекор,казина и луѓето сами си се откажуваат од работа која не е платена,всушност остануваат вработени само оние со републички просек.:pos2:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Па нормално е кога бројот на вработените ќе опаѓа,да растат платите.Јебига роботика,компјутери,софтвери,системи капка по капка па компјутер за секое дете,кладилници на секој чекор,казина и луѓето сами си се откажуваат од работа која не е платена,всушност остануваат вработени само оние со републички просек.:pos2:

Е да, сега се намали бројот на работници што земаат 6000 денари плата и рипна просекот.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Е да, сега се намали бројот на работници што земаат 6000 денари плата и рипна просекот.
Абе не се будали да работат за толку малку пари кога може истите да си ги земат од кладилница за само 50 денари влог,плус со седење и гледање ТВ,и по некоја инсајдерска информација која ќе ја слушнат само во кладилницата.Такви “кажани вести“ нема на работните места.:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom