Приватни компании за безбедност

Член од
3 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Izvinjavam se što ne pišem na makedonskom. Sam studentkinja medjunarodnih odnosa na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. Radim komparativnu studiju o privatnoj bezbednosti na Balkanu, možete li mi odgovoriti na sledeča pitanja:

1. Koje su najveće privatne bezbednostne tvrtke u Makedoniji (ima li neka monopol - Lupus ili neka strana, ili se djele po kantonima)?
2. Ima li neka tvrtka u vašoj zemlji monopol nad prijevozom gotovine (ili ih je više, dali prate največje firme ili neke specijalizirane)?
3. Dali postoji neka evidencija, gde su dostupni podaci oko veličine tvrtki u toj industriji? Sindikat, statistički podaci, bonitete?
4. Postoji neka relacija izmedju politike u zaštitikarskih tvrtka...za Lupus sam čula...kako je sa konkurenciju, ima li pritisaka?

Poznajete možda neki vojni, policijski forum, ili postoje možda i neki zaštitarski, gde ima više štručnjaka?

U očekivanju vaših odgovora se vam unaprijed zahvaljujem.
Jelena:)

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272

Inace pojma nemam, ako trazis tu tesko da ces nesto iskopati! Pretrazhi nesto na Google verovatno ima!?

Член од
3 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
A šta je sa Lupus security, toliko se priča o njima? Veza vlastnika sa premierom i slično...

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Lupus, kupus и милион други.... Нема монопол, има полно конкуренција

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.188
Поени од реакции
18.264
Izvinjavam se što ne pišem na makedonskom. Sam studentkinja medjunarodnih odnosa na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. Radim komparativnu studiju o privatnoj bezbednosti na Balkanu, možete li mi odgovoriti na sledeča pitanja:

1. Koje su najveće privatne bezbednostne tvrtke u Makedoniji (ima li neka monopol - Lupus ili neka strana, ili se djele po kantonima)?
2. Ima li neka tvrtka u vašoj zemlji monopol nad prijevozom gotovine (ili ih je više, dali prate največje firme ili neke specijalizirane)?
3. Dali postoji neka evidencija, gde su dostupni podaci oko veličine tvrtki u toj industriji? Sindikat, statistički podaci, bonitete?
4. Postoji neka relacija izmedju politike u zaštitikarskih tvrtka...za Lupus sam čula...kako je sa konkurenciju, ima li pritisaka?

Poznajete možda neki vojni, policijski forum, ili postoje možda i neki zaštitarski, gde ima više štručnjaka?

1.Лупус/Никоб/Питон...и милион помали други.Еден период секоја втора градска бараба си имаше своја фирма.
2.Не.
3.Тешко.
4.ДА!Скоро секоја од нив е во релација со политичар, бивши политичар, бивши/сегашни специјалци (Лупус), полициски службеници итн.

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
743
Поени од реакции
684

Крилица ако разбираш добро ако не...пиши ќе се обидам на српско-хрватски:)
Значи вака:
1.Најбројна по луѓе: СОТ 161-Никоб(во бугарска сопственост); монопол нема има барем 30-тина во цела Мк; не се по кантони има некои помали што се на локално ниво и поголемите што ги има скоро секаде
2.Нема, превоз вршат повеќе фирми
3. Ова не знам да ти го одговорам
4. Постои и тоа голема поврзаност по митинзи најчесто обезбедување се самите фирми во зависност од наклонетоста на газдата, а за притисоци има и тоа како
5. Лупус повеќе не постои се ребрендира во МДН секјурити

Член од
3 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Kirilica nije problem, samo da dobijem podace. A zašto strana od lupusa ne radi više...

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
743
Поени од реакции
684
Не постои како фирма згасната е, разбираш? :) Дел од луѓето што останаа во раководство и сопствениците ја ребрендираа во МДН Секјурити

Член од
3 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Da, da, shvatila sam več prvi put, a mesto "A zato" napisala "A zašTo"....greška, premalo spavam, lapsus calami:) Hvala

Kajgana Shop

На врв Bottom