Прашање до правници адвокати

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.266
Поени од реакции
752
мора или да одиш на суд или да дадеш оправдание, боледување.... имаше случка сопругата, на времето, ама исто е и сега, беше тужена дека не платила рата на кредит за намештај. На рочиште беше она и носеше уплатници, а тужителт не беше; но она немаше адвокат да бара завршување на работата па судијата по дифолт го одложи рочиштето. На следното никој не дојде, судијата ја отфрли тужбата, но судските трошоци ги подели на двете странки... а сигурен сум дека фирмата својот дел и не го плати никогаш, работаат со затворени сметки, мува не ги лазе...
Значи најубаво е да и се јавам од понеделник натака на адвокатката па да сврзам нешто со нејзе за да не ме замараат за глупости смешни.
Ова судствово е ужас... имам отидено неколку пати од кој еднаш слично за ваква ситуација и мислам дека и за тоа треба да ми стаса пак некоја покана плус и најтрагичното во тоа е што те замараат и процесот може да трае со години и мува не ги лази ако ти не си во можност да подигнеш покана или да отидеш на суд. Затоа адвокатски мубает или да ти брка он работа... Фала ти. :)
 
Член од
4 мај 2011
Мислења
1.207
Поени од реакции
520
Зависи од адвокатот. Ама да бидеш спремен дека ќе чини - адвокатот, нотарот, суд и тн. Еден поднесок до суд е 1500-2000 денари (зависи кај кој адвокат). Овде претпоставувам дека ќе има многу поднесоци. Во секој случај да одиш кај адвокат и да раскажеш не би требало да ти земе ништо (освен ако не одиш кај најјаките адвокати, тие и за да те сослушаат земаат пари).
Штом веќе се кажува дека ќе кошта многу, дали може да се претпостави некоја средна вредност за ваков случај ... 500, 1000, 2000 еур? Повеќе или помалку? Колку е тоа многу (за некого и малку е многу и обратно)?
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.265
Штом веќе се кажува дека ќе кошта многу, дали може да се претпостави некоја средна вредност за ваков случај ... 500, 1000, 2000 еур? Повеќе или помалку? Колку е тоа многу (за некого и малку е многу и обратно)?
Жалам но знаењето во врска со цените ми е ограничено. Најдобро е да прашаш кај адвокат да ти ја каже од прилика цената ако е можно и кои ти се шансите. Ако вика одма дека ќе среди а не те ни дослушал бегај:)
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
94
Поени од реакции
19
Штом имаш договор за доживотна издршка на родителите кој е заверен на нотар а на твојот брат како наследство му е купено стан,нема ни етичко ни морално право да бара нешто што не е негово.
Имотниот лист на твое име ли е?
Станот на кредит ли е купен или во годово и дали имаш за тоа некаков документ.

Токму заради вакви лакоми суштества си требао да бараш нотарски договор со родителите и брат ти дека како дел од наследство тој добива стан а од другиот го отстапува на тебе се откаува од него.
Нема ни етичко ни морално прво да бара ама ето тоа е сега да на мое име имотниот лист
А за станот на братми веројатно прасуваш во готово е купен а немам документ никаков
 
Член од
28 декември 2012
Мислења
116
Поени од реакции
67
Прашање до правниците и адвокатите.... имам брак разведен и решение донесено од центар за социјални работи од друг град кое не сум го потпишал и не ми одговара после судската и пред неа детото кое е исто така и мое не сум гп видел три години плаќам издршка од 5000ден секој месец но дотичната особа не го носи на средбо не го дава на тел ...во повеќе наврати се обратив во социјалното каде живеам пријавив ми кажаа дека немаат они врска за тоа се јавив во полиција немаат врска се јавив во центарпт каде детето се води не дпбов одговор и се однесуваа арогантно дали постои правен механизам за докажување на несовесен родител и тужба во која ќе ги тужам двата центри за несовесност и доведување до стрес на мојот малолетен син при што детето од трауми го има изгубено говорот...ви благодарам однапред
 

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
306
Поени од реакции
165
Прашање до правниците и адвокатите.... имам брак разведен и решение донесено од центар за социјални работи од друг град кое не сум го потпишал и не ми одговара после судската и пред неа детото кое е исто така и мое не сум гп видел три години плаќам издршка од 5000ден секој месец но дотичната особа не го носи на средбо не го дава на тел ...во повеќе наврати се обратив во социјалното каде живеам пријавив ми кажаа дека немаат они врска за тоа се јавив во полиција немаат врска се јавив во центарпт каде детето се води не дпбов одговор и се однесуваа арогантно дали постои правен механизам за докажување на несовесен родител и тужба во која ќе ги тужам двата центри за несовесност и доведување до стрес на мојот малолетен син при што детето од трауми го има изгубено говорот...ви благодарам однапред
Центрите за социјална работа во земјава се ужасни, не функционираат речиси. Согласно судската пресуда е важно како е уреден делот на гледањето со детето. Тебе ти се повредени родителските права согласно Законот за семејство, а и на детето исто така. Консултирај се со правник или адвокат очи во очи, да се разгледа документација и да се спреми соодветен поднесок до суд, Центар за социјални работи, може и до Народен правобранител.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.322
Поени од реакции
2.375
Прашање до правниците и адвокатите.... имам брак разведен и решение донесено од центар за социјални работи од друг град кое не сум го потпишал и не ми одговара после судската и пред неа детото кое е исто така и мое не сум гп видел три години плаќам издршка од 5000ден секој месец но дотичната особа не го носи на средбо не го дава на тел ...во повеќе наврати се обратив во социјалното каде живеам пријавив ми кажаа дека немаат они врска за тоа се јавив во полиција немаат врска се јавив во центарпт каде детето се води не дпбов одговор и се однесуваа арогантно дали постои правен механизам за докажување на несовесен родител и тужба во која ќе ги тужам двата центри за несовесност и доведување до стрес на мојот малолетен син при што детето од трауми го има изгубено говорот...ви благодарам однапред
Прво кривична пријава за кривично дело одземање малолетник или така некако беше сега баш неможам да проверам, второ тужба до надлежен суд за утврдување на вршење на родителски права, каде што ке се брка работа за детето да ти биде доделено на тебе, со тоа што ке докажеш дека другата страна е несовесен родител.
Тешки и мачни се овие постапки, но ако сакаш да се заврши работата фаќај си адвокат ова сам неможеш.
 
На врв Bottom