Прашање во врска со Државна матура по македонски

Статус
Затворена за нови мислења.

AleksandarT

Reckless
Член од
16 ноември 2005
Мислења
180
Поени од реакции
9
Во испитната програма што е ставена на matura.gov.mk пишува дека тие писатели/дела што се со ѕвездичка ќе бидат содржина за подготвување програма во учебна 2009/2010. Ја прашав професорката по Македонски јазик и таа ми рече дека овие не треба да се учат ( бидејќи нема да ги има оваа година ).
Дали некој може да ја потврди таа информација , или пак некаде на Интернет да пишува за тоа.

Поздрав

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Во испитната програма што е ставена на matura.gov.mk пишува дека тие писатели/дела што се со ѕвездичка ќе бидат содржина за подготвување програма во учебна 2009/2010. Ја прашав професорката по Македонски јазик и таа ми рече дека овие не треба да се учат ( бидејќи нема да ги има оваа година ).
Дали некој може да ја потврди таа информација , или пак некаде на Интернет да пишува за тоа.

Поздрав
Овие што се означени со ѕвездичка се оние најбитните дела што вероватно ќе ги има. Да не се збунила професорката твоја? :smir:

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
И јас знам дека овие шо се болдирани НЕМА да се оваа година. Јасно си е кажано подолу дека тие ќе се за генерацијата 2009/10 што ќе полага.

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Вистина е дека Англиски јазик ќе се полага и усно??

AleksandarT

Reckless
Член од
16 ноември 2005
Мислења
180
Поени од реакции
9
Им пишав преку веб форма на БРО и ми вратија за помалце од еден ден , дури сум зачуден :)

Почитуван матуранту,

Вашата професорка по македонски јазик Ви дала точна информација. Вие треба да ги подготвувате само оние дела/автори кои се наведени во испитната програма, а НЕ се болдирани (и означени со ѕвездичка). Доколку сте заинтересирани за тоа како ќе изгледа тестот погледнете ги тестовите од претходните години кои се објавени на нашата интернет страница. Исто така Ви советуваме да посветите посебно внимание на Сугестиите за подобри одговори на прашањата од делот пишување бидејќи минатата година најмногу пропусти имаше токму во овој дел.

Ви посакуваме успешна матура,
Сектор за вреднување на постигањата на учениците

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Значи вака: сите дела што се таму напишани, а не се болдирани ќе се за нас (за оваа година). Некој погоре спомна за усно полагање. Тоа ќе биде кога ќе има услови за тоа (така пишит на сајтон).
Иначе какво мислење имате за оваа година? Какви би биле тестовиве? Јас мислам дека ќе се горе-долу исти (по тежина) како и ланските. А за границата за оценки абер немам. Не би било на одмет малку да ја спуштет границата :D

Член од
20 јуни 2008
Мислења
20
Поени од реакции
1
Aj ako ima nekoj da mi prati Pilot matura " Makedonski jazik i literatura" 2006 Noemvri

plss 10x

Член од
8 јануари 2008
Мислења
142
Поени од реакции
10
* Delata i avtorite koi se zacrneti i oznacheni so zvezda kje bidat sodrzhina za izgotvuvanje ispitni zadachi od uchebna 2009/2010 godina. Ова е пишано, ама сеа еве гледам на matura.gov.mk има кај нови испитни програми линкот ставено нешто друго. Тој останатиот дел што не е од литература е скоро ист. А за литература изгледа вака:
......

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ovie se zaebavat so nas ili imat problem so psihata. Aj na 10 juni neka kazat deka uste edna tema imalo.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom