El Bekare
[FONT="]87. I veke na Musa Nie Kniga mu dadovme i po nego niza pejgamberi isprativme... I na Isa, sinot na Merjem, jasnotii mu dadovme i so Duhot svet go poddrzavme. I sekogas koga pejgamber vi doagase so ona sto ne vi se dopagase - se naduvavte. Nekoi pejgamberi, togas, za lazni gi smetavte a nekoi, pak, gi ubivavte.
Ali Imran
[/FONT] [FONT="]45. I koga melekite rekoa: “O Merjem, Allah, navistina, ti donesuva radosnica; od Nego zbor: imeto mu e Mesih, sin na Merjem, ke bide viden i na ovoj svet i na Ahiret i eden e megju bliskite na Allah. [/FONT]
[FONT="]52. I bidejki Isa go useti neveruvaweto nivno, rece: “Koi ke mi bidat poddrznici kon Allah?” Ucenicite rekoa: “Nie ke bideme poddrznici Allahovi, vo Allah veruvame, a ti bidi svedok deka ke bideme, navistina, Poslusni![/FONT]
[FONT="]55. Koga Allah rece: “O Isa, navistina, ke te zemam i ke te vozdignam kon Mene, i ke te ocistam od onie koi ne veruvaat i ke opredelam onie koi te sledat da bidat nad onie koi ne veruvaat, na Denot suden. Potoa Mene ke mi se vratite pa ke vi presudam za ona za sto stanavte delenici!”[/FONT]
[FONT="]En Nisa[/FONT]
[FONT="]157. i zaradi izjavata nivna: “Da, nie, navistina, go ubivme Hrista,” Isa, sinot na Merjem, Allahoviot pejgamber. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pricini. A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, vo somnenevanje se: nisto ne znaeja za nego, samo se somnevaa... Ne go ubija sigurno[/FONT]
[FONT="]171. O sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata vasa, i za Allah samo vistina zboruvajte! Mesih, Isa sinot na Merjem, e pejgamber Allahov, Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego. E pa, veruvajte vo Allah i vo pejgamberite Negovi, i ne zboruvajte “trojca” . Prestanete, toa e podobro za vas! Allah, navistina, e eden Bog. Neka e slaven On! Zarem On da ima dete? Se sto e na nebesata i na Zemjata e - Allahovo! A Allah, sekako, e Dovolen Zakrilnik![/FONT]
El Maida
[FONT="]110. Koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, seti se na blagodatot Moj kon tebe i kon tvojata majka, koga te poddrzav so Duhot svet! I koga razgovarase so lugeto v krosni i kako zrel maz. I koga te pouciv i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevrat i so Inxil. I koga zamesi glina vo oblik na ptica, so odobrenieto Moe, pa duvna vo toa i stana ete, so odobrenieto Moe, ptica; i ozdravi slep i leprozen, so odobrenieto Moe, i koga gi o`ivi mrtvite so odobrenieto Moe; i koga gi odbiv od tebe sinovite Izrailovi togas koga im gi donese jasnotiite od koi onie koi ne veruvaa, povikaa: “Ova e samo volsebnistvo, jasno!”[/FONT]
[FONT="]112. Koga apostolite rekoa: “O Isa, sine Merjemin, moze li Gospodarot tvoj da ni spusti sofra od nebo?” Rece: “Plasete se od Allah ako ste vernici!”[/FONT]
[FONT="]114. Isa, sinot na Merjem, rece: “O Allahu moj, Gospodare nas spusti ni sofra od nebo, da ni bide praznik i za prvite od nas i za poslednite od nas, i znamenija od Tebe. Snabdi ne. A Ti si od snabduvacite Najdobriot![/FONT]
[FONT="]116. I koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: “Prifatete ne, mene i majka mi pokraj Allah, za dve bozestva!” Isa rece: “Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona za sto nemam pravo. Ako ova go zboruvav - pa, Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo dusata Tvoja. Ti si, navistina, Znalec na tajnite!”[/FONT]
Merjem
[FONT="] 34. Ete, toa e Isa sinot na Merjem, Zborot na vistinata, vrz kogo onie laga frlaat. [/FONT]
Es Saff
[FONT="]6. I koga Isa, sinot na Merjem, rece: “O sinovi Izrailovi, jas sum vi, navistina, Allahov pejgamber, da go potvrdam od Tevrat ona sto e megu moive race, i da donesam radosnica za pejgamberot sto ke dojde po mene, cie ime ke mu bide Ahmed. I bidejki im dojde so jasnotii, rekoa: “Ova e volsebnistvo jasno!”[/FONT]
[FONT="]14. O vernici, bidete poddrznici Allahovi kako, koga im rece sinot na Merjem na Drugarite: “Koj ke bide zaradi Allah poddrznik Moj?” Rekoa: “Nie sme poddrznici na Allah.” I, ete, taka poveruva edna druzina megu sinovite Izrailovi, a edna druzina, pak, ne poveruva. I: onie koi veruvaa Nie gi potpomognavme protiv neprijatelite nivni i, ete, stanaa pobednici![/FONT]