Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
I sea koj go napisal kuranot?
Како што објаснив погоре,ќе објаснам и сега грубо и накратко
Куранот е Аллахов говор,кој преку мелекот Џибрил му е објавуван на Мухаммед а.с. цели 23 години колку траела неговата мисија.
Се објавувал во различни периоди,различни места и различни потреби.
Се дели на мекански и медински ајети,односно ајети(стихови) кои му биле објавени на Мухаммед а.с. во Мекка и ајети во Медина.
Пратеникот Мухаммед го диктирал на своите најблиски и најучени асхаби,бидејќи тој не знаел да пишува,тоа е мудроста на Аллах,бидејќи ти и слични на тебе денес не можете да кажете дека Мухаммед го напишал Куранот,кога не знаел да пишува,нели :)
Бил запишуван,учен на памет итн итн.
По неговата смрт,е собран во мусхаф(книга која го содржи Куранот на арапски) за да не се изгуби.
Пренесен е автентично онака како е диктиран,никој не преговорил за тоа 1400 години,до денеска вие на кајгана,пошто сте онака ептен многу начитани,интелектуалци сите до еден. :)
Појасно е сега?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како што објаснив погоре,ќе објаснам и сега грубо и накратко
Куранот е Аллахов говор,кој преку мелекот Џибрил му е објавуван на Мухаммед а.с. цели 23 години колку траела неговата мисија.

Shto e toa melek....angel?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Im zameruvam na Hristiojanite shto mu dale chovechki lik na Bog, tuka ne mislam na Isus.
Govorot e isto taka chovechka osobina...
Prashanjeto e...
Kako komuniciral Alah so angelot?
Се што јас можам да ти кажам е: Како Нему му доликува.
Аллах поседува својства кои само нему му доликуваат,во Куранот вели дека ништо не е како Он и ништо не му е слично.
Да,говорот е особина која ја поседува човекот
Исламското верување е дека својствата кои ги поседува Аллах се единствени и не се исти и слични со ниедно негово створение,не само човекот.
Какви се? Онакви како Тој ги опишал во Куранот и како Мухаммед ни пренел во веродостојни хадиси,не одиме во понатамошни објаснувања за тоа какви се тие својста и каков е тој говор.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Im zameruvam na Hristiojanite shto mu dale chovechki lik na Bog, tuka ne mislam na Isus.
Господ го направи човкот според својот лик. Не му дале луѓето човечки лик на Бога, напротив, Господ нив ги создал според својот.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
И никогаш нема да го смените календарот како што е со светата книга?
Ако се воспостави негде во светот шеријатска држава ќе си работи спрема исламски календар, а јас во македонија не можам да го сменам календарот.
Битни датуми,како што се празниците(Курбан и Рамазан Бајрам почнуваат и завршууваат спрема исламски календар) итд итд..
Не знам која е целта на прашањето.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Се што јас можам да ти кажам е: Како Нему му доликува.
Аллах поседува својства кои само нему му доликуваат,во Куранот вели дека ништо не е како Он и ништо не му е слично.
Да,говорот е особина која ја поседува човекот
Исламското верување е дека својствата кои ги поседува Аллах се единствени и не се исти и слични со ниедно негово створение,не само човекот.
Какви се? Онакви како Тој ги опишал во Куранот и како Мухаммед ни пренел во веродостојни хадиси,не одиме во понатамошни објаснувања за тоа какви се тие својста и каков е тој говор.
Dali go znaesh koranot na pamet..ili dobar del od nego?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Dali go znaesh koranot na pamet..ili dobar del od nego?
Знам доста но не многу,ако правиш муабет за знаење Куран на арапски.
Го усовршувам читањето, а сега почнав и арапски да учам за да го учам и разбирам подобро.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Ако се воспостави негде во светот шеријатска држава ќе си работи спрема исламски календар, а јас во македонија не можам да го сменам календарот.
Битни датуми,како што се празниците(Курбан и Рамазан Бајрам почнуваат и завршууваат спрема исламски календар) итд итд..
Не знам која е целта на прашањето.
да, за муслиманите ме интересираше за нивниот календар, за ниту еден друг, туку дали смее да се смени календарот ваш или 1400 години не е сменет како книгата

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
да, за муслиманите ме интересираше за нивниот календар, за ниту еден друг, туку дали смее да се смени календарот ваш или 1400 години не е сменет како книгата
Не сум многу запознаен со исламскиот календар освен што од кооператива дознав дека е погрешен и штетен.
Пробав да разберам зошто е штетен ама ете не успевам.
Инаку знам дека е лунарен.
Нешто повеќе најверојатно може да се изгугла.

Дополнение:
Еве убав линк за исламскиот календар
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=437

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Знам доста но не многу,ако правиш муабет за знаење Куран на арапски.
Го усовршувам читањето, а сега почнав и арапски да учам за да го учам и разбирам подобро.
Sto mislish za Sufite?
Koja e tvojata pretstava za niv?

Kajgana Shop

На врв Bottom