Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Мислам дека се слизна на постерот кој си го прикачил, па затоа така ти се обрати. :)

Туку, позната ли ти е Библиската изрека дека рајот е нешто што окото не го видело и за што увото не слушнало , и дека во неговата презентација станува збор за симболика, додека од друга страна вистинската слика ја знае само Бог и никој друг?
Да не конвертира во православен?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ајде објасни ми некои работи кои се нејасни. На пример, ако муслиман умре на 40 години, и во вашиот рај ке влезе со 40 години, така? Ако умре на 60 години и во рајот ќе има 60 години.
А сега прашањето, ако некој муслиманин кој има само 1 месец живот, само 30 дена, и бебето умрело, верувате дека тоа е во рајот, и во рајот ќе биде на возраст од 30 дена?
Патем, јас сум машко, не сум таа, туку тој.
Vi se molam,nemojte za gramatika sega da prajme muabet.Ete... imam problem :)
Sekoe dete pred polnoletnosta,pred zrelosta ke bide vo dzennet... ako ne ja dozivee zrelosta ke bide melek. Konkretno,bebeto od eden mesec ke bide melek a Allah naj dobro znae.

Za ona,deka si bilo masko,izvini... Johana... po nasi na Jovana me asocirase... ne vi gi razbiram jas poimite i svetcite....

Human... makedonskiot e "bogat" jazik Arapskiot ne e.... ti se molam,,,, tragicno e koga za gramaticka greska ke se zafatite so nekogo koga vi se odgovara na sekoe prasanje.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Vi se molam,nemojte za gramatika sega da prajme muabet.Ete... imam problem :)
Sekoe dete pred polnoletnosta,pred zrelosta ke bide vo dzennet... ako ne ja dozivee zrelosta ke bide melek. Konkretno,bebeto od eden mesec ke bide melek a Allah naj dobro znae.

Za ona,deka si bilo masko,izvini... Johana... po nasi na Jovana me asocirase... ne vi gi razbiram jas poimite i svetcite....

Human... makedonskiot e "bogat" jazik Arapskiot ne e.... ti se molam,,,, tragicno e koga za gramaticka greska ke se zafatite so nekogo koga vi se odgovara na sekoe prasanje.
Колку што те разбрав, ако некое женско бебе умре на возраст од 30 дена тоа и во рајот на Алах ќе биде женско и ќе биде на 30 дневна возраст? Така?

Во врска со името Јохана е хебрејско-арамејско машко име. (по потекло мн. близу до арапскиот народ)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што ако муслиман се премисли, па ја смени верата? Опасно е?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Што ако муслиман се премисли, па ја смени верата? Опасно е?
Za nego poopasno nema... no taa opasnost ne mu preti tuka,tuku na onoj svet. Tuka covekot e sloboden na ovoj svet vo sto ke veruva... da sakase Allah site ke ne napravese ista vera... no toa e Allahova mudrost,verata e vo srceto,verata e nesto sto treba da se zasaka. Mnogu pati e napisano. Na edna zena,so sila mozes da ja nateras za tebe da napravi sto ke posakas,no ne postoi sredstvo so koe ke ja nateras da te saka.
Jas,da receme,znam deka sinot moj ne krade,no go znam i toa deka postoi moznost i da ukrade. Za da se uveram deka nema da ukrade,treba da go zatvoram vo edna soba i da ne mu dozvolam da izleze nadvor,sto znaci,da mu ja odzemam slobodata. Bidejki go sakam sin mi e,ne mu ja zemam slobodata,megjutoa,mu zabranuvam da krade,da komari,da bludnici... so dva zbora,mu zabranuvam da pravi ona sto e loso za nego i za opstestvoto i sakam da pravi ona sto e dobro za nego i za opstestvoto. Ako napravi nesto loso,koga ke se vrati doma,ke dobie samar.

Johana... ne si me razbral. Procitaj go uste ednas ona sto mi go replicira,ke vidis deka toa nikade ne e receno.
Za imeto... ete,ne sum bil kriv... jas hebrejski iminja neznam a i sekoj koj ne gi znae bi te okarakteriziral kako zensko,bidejki po makedonski spagja vo zenski rod... ili,povtorno ne mi drzi mene gramatikava. Kako i da e,toa e naj mal problem.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Kako sto ti kaza Nihilista. Maskite ke bidat Maski pol Zenskite ke bidat Zenski pol... samo sto sepak toa e gajb,bidejki mnogu raboti ke bidat izmeneti,,, npr. ke jademe i pieme no nuzda nema da vrsime,toa e nezamislivo vo ovoj svet,no tamu ke bide taka.... Mladi vecno ke bideme...
Каква гаранција имаш Ти дека таму ќе имаш маса полна овали со банани и портокали и дека 72 девици ќе ти се шмешкаат?
и дали таму ќе ти се припиши грев ако некоја од тие 72 девици не удостоиш со сексуално задоволство?
Или пак веројатно таму има башка закони?

L

Liberation

Гостин
Za nego poopasno nema... no taa opasnost ne mu preti tuka,tuku na onoj svet.

Ako napravi nesto loso,koga ke se vrati doma,ke dobie samar.
Зашто бе така, не си ја знаете верата, да му се сневиди.
Ти Суни си? Еве хадитите за кои прашував, што велат за тоа:
Ал-Букари 9:83:17
Крвта на “одданиот на бога“ не смее да се пролие освен: ако убие, направи прељуба или се откаже од верата и го напушти Исламот.
Понатака:
Ал-Букари 9:84:57
Ако некој си ја смени верата, убијте го.

Во случај да си Шиит, имаш шанса за покајание.
Ал-Кафи 7:257 | 10
Ако некој од Ислам премине во Христијанство, дајте му шанса да се покае, ако не, убијте го.

Зошто на вашиот бог му е потребна крвта на еден човек? Не ли е доволно што тој нема да оди во Џенетот, па уште и овоземниот живот му го земате.

Да вадам сеа примери од реалноста кај што вакви биле егзекутирани, али нема потреба?

А за шамарањето... џабе пријателе. Доброто се покажува со збор и сопствен пример, не со сила и закана.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Nemam nikakva garancija. Ne samo jas,tuku taa garancija ja nema nikoj. Spomnato e koj ke go nasledi toa sto pogore go spomna,osobi na koi im e toa garantirano,megjutoa,nikoj za sebe nemoze da potvrdi deka e eden od niv. Nafakata e ogranicena... kolku saka covek da raboti,taa od Vozviseniot doagja... ke ti zaginat i ke ti ostane samo ona sto ti e odredeno. A ke gi najde nekoj koj ne rabotel a odredeno mu bilo da potrosi poveke.... Taa od Boga doagja i zagarantirana e i odredena. A idniot svet,samiot covek si go odreduva.

--- надополнето ---

Зашто бе така, не си ја знаете верата, да му се сневиди.
Ти Суни си? Еве хадитите за кои прашував, што велат за тоа:
Ал-Букари 9:83:17
Крвта на “одданиот на бога“ не смее да се пролие освен: ако убие, направи прељуба или се откаже од верата и го напушти Исламот.
Понатака:
Ал-Букари 9:84:57
Ако некој си ја смени верата, убијте го.

Во случај да си Шиит, имаш шанса за покајание.
Ал-Кафи 7:257 | 10
Ако некој од Ислам премине во Христијанство, дајте му шанса да се покае, ако не, убијте го.

Зошто на вашиот бог му е потребна крвта на еден човек? Не ли е доволно што тој нема да оди во Џенетот, па уште и овоземниот живот му го земате.

Да вадам сеа примери од реалноста кај што вакви биле егзекутирани, али нема потреба?

А за шамарањето... џабе пријателе. Доброто се покажува со збор и сопствен пример, не со сила и закана.
Pa... ti si tuka da ni kazes za islamot :)
1. Sura Kahf ne e 7-ma sura tuku e 18-tta.
2. Sura Kahf nema 275 aeti tuku 110. Ako slucajno mislis na 10-tiot aet (posto i toj broj go imas staveno) pisuva vaka:
10. Kad se nekoliko momaka u pecini sklonilo pa reklo; "Gospodaru nas, daj nam Svoju milost i pruzi nam u ovom nasem postupku prisebnost",
Neznam sto sakas da kazes,od kade go izvadi toa.... Za Hadisot neznam.... nikogas ne sum sretnal takvo nesto.
Ima jasen Kur'anski aet a toa FARZ:
2-256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u sejtana, a vjeruje u Allaha – drzi se za najcvrscu vezu, koja se nece prekinuti. – A Allah sve cuje i zna.

Ova ne ti e dovolno ?

--- надополнето ---

Za samarenjeto... zaboraviv. Sekako,prvo so zbor i sopstven primer ;)

--- надополнето ---

I da.... Sunit sum

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Дали таму има ограничување на личната слобода?или има норми и закони?Ако има сепак си ограничен..оти можеби не се сите банани за тебе

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
L

Liberation

Гостин
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u sejtana, a vjeruje u Allaha – drzi se za najcvrscu vezu, koja se nece prekinuti. – A Allah sve cuje i zna.
Ova ne ti e dovolno ?
Tahtheeb Al-Ahkam 10:140 | 554 Не се сомневам дека читаш и разбираш арапски.

И не, не може да биде доволно. Ти самиот рече дека хадизот се зборови на Мухаммед (пренедени од неговите блиски, шо знам), така што не е доволен само Куранот.

--- надополнето ---

Сунит си... за Ал-Букари ништо не рече.

--- надополнето ---

Правно мислење за напуштање на Исламот, дадено од Фатва комитетот, Каиро, највисоката исламска институција во светот, во врска со преминувањето на Муслиман во Христијанство.
Бидејќи го напуштил Исламот, ќе биде повикан да искаже покајание. Ако не се покае, ќе биде убиен, согласно правата и обврските на Исламското право.
Да биде пострашна заканата, оваа казна ќе биде извршена и врз неговите деца, откако ќе станат полнолетни.

Што е бре ова?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ti go razbra arapskoto pismo ? http://www.bih.org/kuran/index.html Tuka imas prevod na Bosanski,ti se molam,najdi go i pisuvaj mi.
Arapski ne razbiram... se nadevam ke mi prevedes. Povtorno se raboti za Hadis...
Za Buhari veke ti kazav... jas nemam sretnato takov Hadis. Bidi jasen ti se molam.

--- надополнето ---

Uste so sliki se raspravate ? Sto e toa cenzuriranoto pogore ? Pisuvaj Makedonski,bidi jasen,ako jas razbiram arapski drugite ne razbiraat.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ti go razbra arapskoto pismo ? http://www.bih.org/kuran/index.html Tuka imas prevod na Bosanski,ti se molam,najdi go i pisuvaj mi.
Arapski ne razbiram... se nadevam ke mi prevedes. Povtorno se raboti za Hadis...
Za Buhari veke ti kazav... jas nemam sretnato takov Hadis. Bidi jasen ti se molam.
Абе кога ќе и погледнете на вистината со срце.
До кога ќе рационализирате и бегате од вистината.
Сваќам има влијание-хипнотичко секој петок сеанса.
Ама фаќајте го бранов додека е доволно јак и голем и бегајте.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom