Sto ti e filmot so ova "prijatelce znam jas tebe jasno ti e"... koga ni tebe ne ti e jasno. Zosto za sekoe prasanje mi vikas deka od "inaet ili od calam" go postavuvam? Ne me stavaj vo ist kantar so provokatorite... Mislam deka prasanjevo mi e taman, nitu te provociram so nekoi prasanja za koi ti nikogas nema da imas (logicen) odgovor (ni jas, ni bilo koj teolog...), nitu te ismejuvam...
Hadisite se obid za zablagodaruvanje kon Muhamed koj izlegol od kontrola i deneska e toa sto e... Muhamed rekol, ili pak cekaj vaka. Dali vo Kuranot mu bilo receno na Muhamed nekade da objavi i on svoja kniga, kniga koja osven Kuranot ke bide vtora i isto taka ke go definira islamot?
Toa sto Muhamed drzel brada nema nisto vo toa Sunnet, ama absulutno nisto nema vo toa. On e Muhamed, zosto se obiduvas da si kako nego? Zosto da go kopiras... Neli e toa eden vid na idoltarstvo? Isto taka, ako ne ti e maka, kazi mi drugi raboti koi se sunet spored hadisite, bas me interesira toa.
Jas uste na prvoto post so prasanjevo rekov, so koe lice vie cela edna religija ja brisite kako religija voopsto, zatoa sto e pisana vo ist nacin kako i hadisite, a od druga strana hadisite gi zemate kako nesto sveto? Premnogu e smesno ova...
Prijatelce,ni malku ne licis na provokatorite. No se slucuva (i mene licno mi se slucilo) da nekoja rabota koja NE SUM SAKAL DA JA SVATAM,mi se objasni a da prodolzam po staro da teram,tvrdoglav okolu toj stav. Ne e nitu provociranje,bas taman si e prasanjeto,navistina,no e i mnogu jasen odgovorot.
Nitu pak pocuvstvuvav deka me ismejuvas. Nitu sum se navredil od bilo koj zbor tvoj do sega.
Muhammed si e Muhammed i nikoj od nas ne se obiduva da bide Muhammed. Bradata za primer samo ja zedov a ne e Bradata samo da se glumi Muhammed,tuku Bradata ako ja preporacal toj,taa e od opsta korist.Kako sto e preporaclivo duri i 5 pati vo denot zabite da se mijat. Kako sto se preporacani mnogu drugi raboti koi sluzat za nasa korist a ne samo glumenje i emitiranje na Muhammed a.s. Od druga strana,dali istata zamerka ja naogjate kaj onie koi go imitiraat,na primer Bekam vo frizurata ili Ronaldo,ili Armani ili.... ili toa e vo trend,da stavas obetka na nosot ? Treba malku posirok pogled kon svetot da imate i kon se' da gledate i ke zabelezite deka se nekoj nekogo go imitira vo nesto. Ako jas sakav da go imitiram Muhammed s.a.w.s i site nie Muslimani,ke zemavme Kamili namesto avtomobili,Turban namesto kapa na glava ke stavavme itn. Ima bezbroj raboti koi gi pravime a ne gi pravel Muhammed a.s. ama Sunnet e nesto drugo koe ti ne go razbiras i zatoa te buni. Sunnet e ona sto Muhammed a.s ni go preporacal da go pravime a ne se' ona sto toj go pravel.
Muhammed a.s ne tipkal na tastatura eve nie tipkame. Ama ne znaci deka so toa ne sme sledbenici i na Sunnetot zatoa sto Toj (a.s) ne upotrebuval tastatura.
Hadisite se sosema drugo a Kur'anot e sosema drugo. Postoi pomegju tie dve raboti OGROMNA razlika.
Vie Prijatele i ne znaete kolku malku go poznavate Islamot.
Vie ni ne znaevte deka Sunnet e da se posti 9-ti i 10-ti den od Mesecot Muharrem. Zosto ne znaevte ? Zatoa sto toa i ne e tolku istaknato bidejki e Sunnet i mnooogu mal broj tie dva dena postea (bez da napravat grev) Ama koga nastapuva mesec Ramazan site znaete deka se posti toj Mesec bidejki e Farz i toj mesec ke sretnete mnogu koi postat.
Pred se' doznajte sto e Sunnet i ke vi bide se' kristalno jasno. Ili prasaj konkretno za toa a ne prasuvas kako definitivno da si go sovladal Sunnetot i si otkril deka toa e bezvrska. Bidejki i ti si za mene mnogu smesen koga citam deka se pravis kako da znaes a ustvari poima od Sunnetot nemas i od Hadisite.
Ke ja povtoram edna anegdota za Muvata koja cesto ja povtoruvam.
Edna Muva,sama od sebe,bez pijalok,postanala pijana.
Svojata malenkost,taa ja zamisluvala kako sonce.
Slusnala za Orli i razni ptici,pa rekla za sebe:jas sum,bez somnez,Anka-ptica vo ova vreme !
Edna muva,vo lokva na magareska mokraca,na edna slamka,se zamisluvala sebe deka e brod,pa pocnala da ja diga glavata.
Velela: - Jas imam citano za moreto i brodovite i sum razmisluvala mnogu za toa.
Pa ete,ova e more,ova e brod a jas sum kapetan,vaka iskusen i pameten.
Taka ovaa muva go tera svojot balavan po lokvata kako po more.
Taa mala lokva vo nejzinite oci izgleda golema,beskrajna.
Taa lokva,vo sporedba so muvata bila ogromna,bez granici.KADE E OKOTO KOE TOA MOZE PRAVO DA GO VIDI !?
Nejziniot svet e tolkav do kade okoto i dopira. Okoto tolku i opfakja i lokvata za nea e more.
Onoj koj tumaci krivo,toj e kako muvata. A toj negov tevil (tumacenje),kako i negoviot kejf,toa e magareska mokraca i matna slika.
Da imala muvata validno rasuduvanje,taa bi bila srekna,bi postanala Huma-ptica(Feniks).
Koga ovaa muva,od toa bi mozela pouka da zeme,taa nebi se ni vikala muva. Nejzinata dusa ne bi prestojuvala vo nejziniot mizeren nadvoresen lik.
Nekoi gi tumacat bukvite i zborovite na Kur'anot i im gi podesuvaat znacenjata.A TAKVITE PRVO SEBESI TREBA DA SE PROTUMACAT.