Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ima hadisi koi se preneseni preku 3-4 generacii, i ti gi smetas tie za verodostojni? Ostaj bradi i bakraci, me interesirase ova samo. Pazi samo sto zboruvas, demek tie so pojaka memorija se smetale za verodostojni izvori? :)

Smeshno, i zhalosno.

Toa sto Muhamed go pravel, go pravel zatoa sto taka sakal. Ti zosto sakas da imas brada kako Muhamed? Zosto go kopiras? Zosto koga go imas Kuranot kako sovrseno delo, dodavas na ova edna kniga na prikazni od naj obicni luge?
Se pazam i vnimavam koga pisuvam. Vie i samite znaete i samite ja prifakate istorijata na Makedonija (da receme) za koja ni ti ne si bil svedok,ama go prifakjas ona sto generacii go zapomnuvale i belezele. Dali treba da veruvame samo na ova denes i toa propagja utre te. na sinot ne treba da mu prenesam slucka od mojot zivot ? Ne drzi Prijatele. Jas sum pecalbar,koga sakam od Italija da pratam pari po nekoj za doma,ne prakjam po sekoj covek ako ne go poznavam deka e posten. Taka se proveruvani i Hadisite na Buharija (da receme). Buhari bil Covek koj ne samo gi pisuva Hadisite koi gi prenesuvale lugeto vo negovo vreme,tuku go pisuva i avtoritetot na osobata od koja go zema Hadisot i od Osobata od koja toj covek go prezel Hadisot. Hadisite koi gi zabelezuvale Muslim i Buharija i drugi,ne se pisuvani vcera tuku ne daleku po smrtta na Muhammed s.a.w.s.

Kur'anot e FARZ,toa ti kazav. No vo Kur'anot ne pisuva kako da obavam Namaz-Salat (molitva),tamu pisuva deka treba da obavam a kako,toa im go objasnil Muhammed s.a.w.s na Ashabite r.a (negovite bliski drugari) i bez da se prenesuva toa,generacii taka rabotele. Muhammed s.a.w.s bese ZIV KUR'AN. Ako Muhammed a.s. ne go poznavase Kur'anot koj bi go poznaval.Toj bese onoj koj naj ubavo vo praksa go izrabotil a nie za primer go zemame. Jas licno Brada po sunnet nemam no nikoj ne moze da mi kaze deka ne sum Musliman. Ona sto Muhammed s.a.w.s go kazal e Sunnet (preporaclivo),Kur'anot e FARZ. Ima kaj nas razlika pomegju Hadisite i Kur'anot.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Se pazam i vnimavam koga pisuvam. Vie i samite znaete i samite ja prifakate istorijata na Makedonija (da receme) za koja ni ti ne si bil svedok,ama go prifakjas ona sto generacii go zapomnuvale i belezele. Dali treba da veruvame samo na ova denes i toa propagja utre te. na sinot ne treba da mu prenesam slucka od mojot zivot ? Ne drzi Prijatele. Jas sum pecalbar,koga sakam od Italija da pratam pari po nekoj za doma,ne prakjam po sekoj covek ako ne go poznavam deka e posten. Taka se proveruvani i Hadisite na Buharija (da receme). Buhari bil Covek koj ne samo gi pisuva Hadisite koi gi prenesuvale lugeto vo negovo vreme,tuku go pisuva i avtoritetot na osobata od koja go zema Hadisot i od Osobata od koja toj covek go prezel Hadisot. Hadisite koi gi zabelezuvale Muslim i Buharija i drugi,ne se pisuvani vcera tuku ne daleku po smrtta na Muhammed s.a.w.s.

Kur'anot e FARZ,toa ti kazav. No vo Kur'anot ne pisuva kako da obavam Namaz-Salat (molitva),tamu pisuva deka treba da obavam a kako,toa im go objasnil Muhammed s.a.w.s na Ashabite r.a (negovite bliski drugari) i bez da se prenesuva toa,generacii taka rabotele. Muhammed s.a.w.s bese ZIV KUR'AN. Ako Muhammed a.s. ne go poznavase Kur'anot koj bi go poznaval.Toj bese onoj koj naj ubavo vo praksa go izrabotil a nie za primer go zemame. Jas licno Brada po sunnet nemam no nikoj ne moze da mi kaze deka ne sum Musliman. Ona sto Muhammed s.a.w.s go kazal e Sunnet (preporaclivo),Kur'anot e FARZ. Ima kaj nas razlika pomegju Hadisite i Kur'anot.
Zosto sekogas mora da dadete nekoi primeri koi nemaat vrska so prasanjevo? :) Ne se obiduvam da se pravam pameten, ama: " Jas sum pecalbar,koga sakam od Italija da pratam pari po nekoj za doma,ne prakjam po sekoj covek ako ne go poznavam deka e posten. Taka se proveruvani i Hadisite na Buharija (da receme). Buhari bil Covek koj ne samo gi pisuva Hadisite koi gi prenesuvale lugeto vo negovo vreme,tuku go pisuva i avtoritetot na osobata od koja go zema Hadisot i od Osobata od koja toj covek go prezel Hadisot.", e mnogu smesen odgovor za prasanje/rabota od vakov razmer, zatoa sto shansite se 50/50 drugarot sto go poznavas i mislis deka e posten da gi zeme parite za sebe. Jas licno znam takov primer. I da ne bide 50/50, neka se shansite 10/90 deka ke gi zeme parite, ili vo kraen slucaj 1/99 deka ke gi zeme parite, sepak postoi taa shansa, minimalna no sepak postoi, deka ke gi zeme, dali ti so ova indirektno kazuvas deka si svesen deka postoi shansa hadisite da se izmisleni raboti?

Ne ti vikam deka se namerno napraveni/izmisleni/pogresno sfateni, za da se kontrolira narodot polesno, nego onaka, dobrnonamerna iskrena greska. Narodot porano ne znaejki so sto poveke da mu se zablagodari na Muhamed, izvadile kniga koja i te kako prerasnala vo nesto sto ne treba.

Zosto celo vreme se obiduvas da najdes mani i na drugite? Jas te prasav vo vrska so edna rabota, ti mi odgovaras sosem druga :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Potsvesno (mozebi) drugarce se obiduvate da se pravite pametni. Filozofiranjeto kraj si nema.
Jas znam deka veke pocnuva da vi stanuva jasno no tesko i da se priznae.
Primerot so parite go navedov samo da vi olesnam kako bi svatile na koj nacin se pisuvani i zabelezuvani Hadisite a ne zapisano od sekoj sto rekol. A i sekoj Hadis e prenesuvan od poveke luge. Ponataka,postoi Ulema (Alimi) koi site Hadisi isto taka gi znaat na pamet. Za sekoj Hadis postojat i drugi svedoci. Eden Hadis go prenesuvaat mnogu prenesuvaci,sto znaci deka e verodostoen.
Parite sto gi prakjam od Italija ako im gi zemaat na granica da receme,ima pokraj nego cel avtobus so svedoci koi ke potvrdat deka mu gi odzele. A pokraj seto toa,jas ja poznavam osobata kako dobra i postena. Zapomni,Hadisite ne se samo od edna osoba preneseni,tuku od poveke osobi,sto znaci,eden na drug se potvrduvaat a ostanatite hadisi se smetaat za DAIF ne verodostojni. Nie znaeme deka ima hadisi koi se verodostojni i koi ne se verodostojni. A toa go znaeme na osnova prenesuvacite,dokazite,argumentite (za hadisot).

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Potsvesno (mozebi) drugarce se obiduvate da se pravite pametni. Filozofiranjeto kraj si nema.
Jas znam deka veke pocnuva da vi stanuva jasno no tesko i da se priznae.
Primerot so parite go navedov samo da vi olesnam kako bi svatile na koj nacin se pisuvani i zabelezuvani Hadisite a ne zapisano od sekoj sto rekol. A i sekoj Hadis e prenesuvan od poveke luge. Ponataka,postoi Ulema (Alimi) koi site Hadisi isto taka gi znaat na pamet. Za sekoj Hadis postojat i drugi svedoci. Eden Hadis go prenesuvaat mnogu prenesuvaci,sto znaci deka e verodostoen.
Parite sto gi prakjam od Italija ako im gi zemaat na granica da receme,ima pokraj nego cel avtobus so svedoci koi ke potvrdat deka mu gi odzele. A pokraj seto toa,jas ja poznavam osobata kako dobra i postena. Zapomni,Hadisite ne se samo od edna osoba preneseni,tuku od poveke osobi,sto znaci,eden na drug se potvrduvaat a ostanatite hadisi se smetaat za DAIF ne verodostojni. Nie znaeme deka ima hadisi koi se verodostojni i koi ne se verodostojni. A toa go znaeme na osnova prenesuvacite,dokazite,argumentite (za hadisot).
Ne be, ti ni sam ne si go sfatil ova.

Na edna strana e Kuranot, zborovi na Gospod, kazani od Gospod. Pa od tuka, cela religija se bazira na tie zborovi.

Na druga strana se zborovite na Muhamed, ama pazi, rekol x covek deka Muhamed rekol taka, pa ne e covek koj ziveel vo vremeto na Muhamed, ili blizok so nego, tuku nekoj epten tret covek, koj slusnal taka od "verodostoen" izvor.

Ne gi zatvorajte ocite so sila. Ne moze zborovite na Gospod da se vo ist kantar so zborovite na Muhamed. Edno e da pocituvas nekogo, ama ova sto go pravite e...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Na edna strana e Kuranot, zborovi na Gospod, kazani od Gospod. Pa od tuka, cela religija se bazira na tie zborovi.

Na druga strana se zborovite na Muhamed, ama pazi, rekol x covek deka Muhamed rekol taka, pa ne e covek koj ziveel vo vremeto na Muhamed, ili blizok so nego, tuku nekoj epten tret covek, koj slusnal taka od "verodostoen" izvor.

Ne gi zatvorajte ocite so sila. Ne moze zborovite na Gospod da se vo ist kantar so zborovite na Muhamed. Edno e da pocituvas nekogo, ama ova sto go pravite e...
A be Drugarce,znam jas deka se' ti e jasno,samo i ti kako ostanatite,taman vo muabet da se najdes.

Ne mi e maka,ke ti pojasnam povtorno. Odma ke te potsetam uste ednas na Istoriite koi denes se izucuvaat od minatoto i vo koi veruvame a ne sme bile nikoj od nas tamu prisutni tuku veruvame na osnova verodostojnosta i avtenticnosta na prenesuvacite.Neli ?

Hadisite ne se preneseni i dojdeni od x covek koj ne ziveel za vremeto na Muhammed s.a.w.s ili blizok so nego.
Sekoj Hadis go prenesuva covek koj LICNO GO SLUSNAL MUHAMMED S.A.W.S,Covek koj bil mnogu blizok so nego (a.s.),koj ostarel zaedno so nego. Pa toj da receme prenesen e vo Jemen,kako bi gi poducuval drugite pa tamu mu prenel sto rekol Muhammed s.a.w.s a koj poveke koj pomalku go zapomnile toa. Drug e praten vo Sham,isto taka da gi poducuva drugite pa prenel i toj Hadisi na narodot a tie gi zapamtile. Pa taka,Ashabite slusnale direktno od Muhammed s.a.w.s. Ashab e covek blizok do Muhammed s.a.w.s,covek koj ziveel so nego. A Ashabite na Muhammed s.a.w.s gi prenele Hadisite do Tabiinite (toa se drugari na drugarite na Muhammed s.a.w.s),luge koi licno ziveele i se zapoznale i licno go slusnale Hadisot od Ashabite. Pa tie go prenele do Tebi et Tabiinite (nivnite drugari) a vo niv spagjaat i poznatite sobiraci na Hadisite (sto ne e mnogu daleku) kako sto se Buharija,Muslim,Ahmed i dr.

Dalje,nikogas i nikade i nikoj ne kaza deka Zborovite na Muhammed s.a.w.s se na ist kantar so Objavata Allahova dz.s (Kur'anot),toa sekoj od nas go znae. Nie znaeme,zatoa velime ima Sunnet i ima Farz. Toa sto e Farz e moralno a toa sto e sunnet e preporaclivo. Zatoa ti ja spomnav i Bradata.Jas licno nemam brada po sunnet,ama Musliman sum. Ne e moralno da se nosi brada tuku e sunnet. Ama da obavuvam namaz e Farz. Da postam vo ovoj mesec 9-ti i 10-ti Muharrem e sunnet a da postam mesec ramazan e Farz. Sevap e rekol Muhammed s.a.w.s da se posti tie dva ili pak tri dena,ama i ako ne postis,ako imas rabota,togas ne moras,ne e toa farz,a ako mozes ubavo e a ako ne postis ne e grev. No ako ne postis mesec ramazan togas e grev.

Vi teknuva li prijatelce ?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Sto ti e filmot so ova "prijatelce znam jas tebe jasno ti e"... koga ni tebe ne ti e jasno. Zosto za sekoe prasanje mi vikas deka od "inaet ili od calam" go postavuvam? Ne me stavaj vo ist kantar so provokatorite... Mislam deka prasanjevo mi e taman, nitu te provociram so nekoi prasanja za koi ti nikogas nema da imas (logicen) odgovor (ni jas, ni bilo koj teolog...), nitu te ismejuvam...

Hadisite se obid za zablagodaruvanje kon Muhamed koj izlegol od kontrola i deneska e toa sto e... Muhamed rekol, ili pak cekaj vaka. Dali vo Kuranot mu bilo receno na Muhamed nekade da objavi i on svoja kniga, kniga koja osven Kuranot ke bide vtora i isto taka ke go definira islamot?

Toa sto Muhamed drzel brada nema nisto vo toa Sunnet, ama absulutno nisto nema vo toa. On e Muhamed, zosto se obiduvas da si kako nego? Zosto da go kopiras... Neli e toa eden vid na idoltarstvo? Isto taka, ako ne ti e maka, kazi mi drugi raboti koi se sunet spored hadisite, bas me interesira toa.

Jas uste na prvoto post so prasanjevo rekov, so koe lice vie cela edna religija ja brisite kako religija voopsto, zatoa sto e pisana vo ist nacin kako i hadisite, a od druga strana hadisite gi zemate kako nesto sveto? Premnogu e smesno ova...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Sto ti e filmot so ova "prijatelce znam jas tebe jasno ti e"... koga ni tebe ne ti e jasno. Zosto za sekoe prasanje mi vikas deka od "inaet ili od calam" go postavuvam? Ne me stavaj vo ist kantar so provokatorite... Mislam deka prasanjevo mi e taman, nitu te provociram so nekoi prasanja za koi ti nikogas nema da imas (logicen) odgovor (ni jas, ni bilo koj teolog...), nitu te ismejuvam...

Hadisite se obid za zablagodaruvanje kon Muhamed koj izlegol od kontrola i deneska e toa sto e... Muhamed rekol, ili pak cekaj vaka. Dali vo Kuranot mu bilo receno na Muhamed nekade da objavi i on svoja kniga, kniga koja osven Kuranot ke bide vtora i isto taka ke go definira islamot?

Toa sto Muhamed drzel brada nema nisto vo toa Sunnet, ama absulutno nisto nema vo toa. On e Muhamed, zosto se obiduvas da si kako nego? Zosto da go kopiras... Neli e toa eden vid na idoltarstvo? Isto taka, ako ne ti e maka, kazi mi drugi raboti koi se sunet spored hadisite, bas me interesira toa.

Jas uste na prvoto post so prasanjevo rekov, so koe lice vie cela edna religija ja brisite kako religija voopsto, zatoa sto e pisana vo ist nacin kako i hadisite, a od druga strana hadisite gi zemate kako nesto sveto? Premnogu e smesno ova...
Prijatelce,ni malku ne licis na provokatorite. No se slucuva (i mene licno mi se slucilo) da nekoja rabota koja NE SUM SAKAL DA JA SVATAM,mi se objasni a da prodolzam po staro da teram,tvrdoglav okolu toj stav. Ne e nitu provociranje,bas taman si e prasanjeto,navistina,no e i mnogu jasen odgovorot.
Nitu pak pocuvstvuvav deka me ismejuvas. Nitu sum se navredil od bilo koj zbor tvoj do sega.

Muhammed si e Muhammed i nikoj od nas ne se obiduva da bide Muhammed. Bradata za primer samo ja zedov a ne e Bradata samo da se glumi Muhammed,tuku Bradata ako ja preporacal toj,taa e od opsta korist.Kako sto e preporaclivo duri i 5 pati vo denot zabite da se mijat. Kako sto se preporacani mnogu drugi raboti koi sluzat za nasa korist a ne samo glumenje i emitiranje na Muhammed a.s. Od druga strana,dali istata zamerka ja naogjate kaj onie koi go imitiraat,na primer Bekam vo frizurata ili Ronaldo,ili Armani ili.... ili toa e vo trend,da stavas obetka na nosot ? Treba malku posirok pogled kon svetot da imate i kon se' da gledate i ke zabelezite deka se nekoj nekogo go imitira vo nesto. Ako jas sakav da go imitiram Muhammed s.a.w.s i site nie Muslimani,ke zemavme Kamili namesto avtomobili,Turban namesto kapa na glava ke stavavme itn. Ima bezbroj raboti koi gi pravime a ne gi pravel Muhammed a.s. ama Sunnet e nesto drugo koe ti ne go razbiras i zatoa te buni. Sunnet e ona sto Muhammed a.s ni go preporacal da go pravime a ne se' ona sto toj go pravel.
Muhammed a.s ne tipkal na tastatura eve nie tipkame. Ama ne znaci deka so toa ne sme sledbenici i na Sunnetot zatoa sto Toj (a.s) ne upotrebuval tastatura.
Hadisite se sosema drugo a Kur'anot e sosema drugo. Postoi pomegju tie dve raboti OGROMNA razlika.
Vie Prijatele i ne znaete kolku malku go poznavate Islamot.
Vie ni ne znaevte deka Sunnet e da se posti 9-ti i 10-ti den od Mesecot Muharrem. Zosto ne znaevte ? Zatoa sto toa i ne e tolku istaknato bidejki e Sunnet i mnooogu mal broj tie dva dena postea (bez da napravat grev) Ama koga nastapuva mesec Ramazan site znaete deka se posti toj Mesec bidejki e Farz i toj mesec ke sretnete mnogu koi postat.
Pred se' doznajte sto e Sunnet i ke vi bide se' kristalno jasno. Ili prasaj konkretno za toa a ne prasuvas kako definitivno da si go sovladal Sunnetot i si otkril deka toa e bezvrska. Bidejki i ti si za mene mnogu smesen koga citam deka se pravis kako da znaes a ustvari poima od Sunnetot nemas i od Hadisite.
Ke ja povtoram edna anegdota za Muvata koja cesto ja povtoruvam.

Edna Muva,sama od sebe,bez pijalok,postanala pijana.
Svojata malenkost,taa ja zamisluvala kako sonce.

Slusnala za Orli i razni ptici,pa rekla za sebe:jas sum,bez somnez,Anka-ptica vo ova vreme !

Edna muva,vo lokva na magareska mokraca,na edna slamka,se zamisluvala sebe deka e brod,pa pocnala da ja diga glavata.

Velela: - Jas imam citano za moreto i brodovite i sum razmisluvala mnogu za toa.
Pa ete,ova e more,ova e brod a jas sum kapetan,vaka iskusen i pameten.

Taka ovaa muva go tera svojot balavan po lokvata kako po more.
Taa mala lokva vo nejzinite oci izgleda golema,beskrajna.
Taa lokva,vo sporedba so muvata bila ogromna,bez granici.KADE E OKOTO KOE TOA MOZE PRAVO DA GO VIDI !?

Nejziniot svet e tolkav do kade okoto i dopira. Okoto tolku i opfakja i lokvata za nea e more.

Onoj koj tumaci krivo,toj e kako muvata. A toj negov tevil (tumacenje),kako i negoviot kejf,toa e magareska mokraca i matna slika.

Da imala muvata validno rasuduvanje,taa bi bila srekna,bi postanala Huma-ptica(Feniks).
Koga ovaa muva,od toa bi mozela pouka da zeme,taa nebi se ni vikala muva. Nejzinata dusa ne bi prestojuvala vo nejziniot mizeren nadvoresen lik.

Nekoi gi tumacat bukvite i zborovite na Kur'anot i im gi podesuvaat znacenjata.A TAKVITE PRVO SEBESI TREBA DA SE PROTUMACAT.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Mene ova mi e smesno... Ova so anegdotite i prikaznite. Zosto ne se obiduvas poentata da mi ja kazes so tvoi zborovi nego so prikazni za muvi? Ne samo ti, nego site 'internet-teolozi" za sekoe prasanje odgovor ti davaat so vakvi prikazni. Duri nekoi i preteruvaat so prikazni od "sudniot den", prikazni "od onoj svet", i red drugi raboti na koj nikoj ne bil svedok ili poznava nekoj koj bil svedok. E sega, jas sfakam zosto taka pravite, za da sushtinata ja razbere covek polesno, ama ako toa vi pomognalo vam da razberete nesto, mene toa nikako ne mi pomaga da sfatam... Daj mi nesto vo tvoi zborovi drug pat, a ne prikazna za muvata, magareto i sonceto...

Druga rabota, zosto na edno prasanje mu odgovaras so drugo prasanje? Zosto bradata e "sunnet", ne ti e malce cudno onaka, deka vo toa vreme i nemale gillete site pa morale da se bricat ednas vo nedela/mesec? Dodaj na ova i higienskite uslovi vo toa vreme... Ama ajde, neka ti bide ova, zosto ke mi odgovoris deka 5 pati abdes zemale, i posle diskusijava ke premine vo gluposti, jas ke turkam ti ke turkas i... Zatoa, kazi mi, zosto e sunnet bradata? Zosto mavas niski udari? Zosto koristis komparacii na deca? Toa deka ti tapkas na tastatura edno vreme koga izleze internetot nekoi ha-ce islamisti (ne me sfakaj pogresno, i crkvata isto) vikaa najgolem grev, se dur ne vidoa deka mnogu lesna masa moze da se izlaze preku internet, a i na vremeto na Muhamed nemal kompjuter, pa zatoa ti rekov komparacija detska pravish, da imalo kompjuter togash, mozebi pola Amerika ke bese islamska. Isto taka vikas deka ne patuvas so kamili, jas ti tvrdam deka vo toa vreme da imase koli, avtobusi, avioni, ni Muhamed nemase da seta so kamili ili peski, ova so zivot mozam da ti go tvrdam, deka nema covek koj ke se maci sebesi bez pricina (ima, ama tie se za vo doktor). Isto velis deka turbin ne nosis, pa normalno ne nosis, koga ne mu pripagas na arabskata kultura, tamu uste se nosi toa, se noselo i pred Muhamed i ke prodolzi da se nosi uste mnogu vreme, pak ke recham detski komparacii pravis. Ova e isto kako sto albancite nosat nece, ili shkotlanganite fustancina, ova e del od nivnata kultura a ne sega shkotlanganite da vikaat deka hristijanite mora fustani da nosat...

Treta rabota, kolku jas go znam islamot, ili kolku ti go znaes, ne si toj sto go sudi toa, ni ti ni bilo koj vo ovoj svet. :)

Jas znam luge koi ne pieja voda predhodnite 10 ili 15 dena voopsto, ama sega ti sigurno ke reches deka tie ne se vistinski vernici, deka tie se shiiti/suniti i ne znaat nisto za islamot.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296

Тоа што го рекол Мухаммед надокнадно е дополнување на тоа што е речено во Кур'анот. На пример во Куранот им е наредено на муслиманите да се клањаат, ама не е утврден начинот. Тоа го надополнал Мухаммед а.с. Така е и за други работи.
Инаку зборовите на Мухаммед а.с. во Исламот ги нарекуваме Хадиси, и тие стриктно имаат веродостоен извор. Значи тие се собирани од луѓе што живееле во негово време, а не од некои трети. Во исламските универзитети има посебна насока за оваа сфера.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Тоа што го рекол Мухаммед надокнадно е дополнување на тоа што е речено во Кур'анот. На пример во Куранот им е наредено на муслиманите да се клањаат, ама не е утврден начинот. Тоа го надополнал Мухаммед а.с. Така е и за други работи.
Инаку зборовите на Мухаммед а.с. во Исламот ги нарекуваме Хадиси, и тие стриктно имаат веродостоен извор. Значи тие се собирани од луѓе што живееле во негово време, а не од некои трети. Во исламските универзитети има посебна насока за оваа сфера.
Kuranot nema potreba od nadopolnuvanje, za ova treba da ima 10 nasoki vo islamskite univerziteti.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Mene ova mi e smesno... Ova so anegdotite i prikaznite. Zosto ne se obiduvas poentata da mi ja kazes so tvoi zborovi nego so prikazni za muvi? Ne samo ti, nego site 'internet-teolozi" za sekoe prasanje odgovor ti davaat so vakvi prikazni. Duri nekoi i preteruvaat so prikazni od "sudniot den", prikazni "od onoj svet", i red drugi raboti na koj nikoj ne bil svedok ili poznava nekoj koj bil svedok. E sega, jas sfakam zosto taka pravite, za da sushtinata ja razbere covek polesno, ama ako toa vi pomognalo vam da razberete nesto, mene toa nikako ne mi pomaga da sfatam... Daj mi nesto vo tvoi zborovi drug pat, a ne prikazna za muvata, magareto i sonceto...

Druga rabota, zosto na edno prasanje mu odgovaras so drugo prasanje? Zosto bradata e "sunnet", ne ti e malce cudno onaka, deka vo toa vreme i nemale gillete site pa morale da se bricat ednas vo nedela/mesec? Dodaj na ova i higienskite uslovi vo toa vreme... Ama ajde, neka ti bide ova, zosto ke mi odgovoris deka 5 pati abdes zemale, i posle diskusijava ke premine vo gluposti, jas ke turkam ti ke turkas i... Zatoa, kazi mi, zosto e sunnet bradata? Zosto mavas niski udari? Zosto koristis komparacii na deca? Toa deka ti tapkas na tastatura edno vreme koga izleze internetot nekoi ha-ce islamisti (ne me sfakaj pogresno, i crkvata isto) vikaa najgolem grev, se dur ne vidoa deka mnogu lesna masa moze da se izlaze preku internet, a i na vremeto na Muhamed nemal kompjuter, pa zatoa ti rekov komparacija detska pravish, da imalo kompjuter togash, mozebi pola Amerika ke bese islamska. Isto taka vikas deka ne patuvas so kamili, jas ti tvrdam deka vo toa vreme da imase koli, avtobusi, avioni, ni Muhamed nemase da seta so kamili ili peski, ova so zivot mozam da ti go tvrdam, deka nema covek koj ke se maci sebesi bez pricina (ima, ama tie se za vo doktor). Isto velis deka turbin ne nosis, pa normalno ne nosis, koga ne mu pripagas na arabskata kultura, tamu uste se nosi toa, se noselo i pred Muhamed i ke prodolzi da se nosi uste mnogu vreme, pak ke recham detski komparacii pravis. Ova e isto kako sto albancite nosat nece, ili shkotlanganite fustancina, ova e del od nivnata kultura a ne sega shkotlanganite da vikaat deka hristijanite mora fustani da nosat...

Treta rabota, kolku jas go znam islamot, ili kolku ti go znaes, ne si toj sto go sudi toa, ni ti ni bilo koj vo ovoj svet. :)

Jas znam luge koi ne pieja voda predhodnite 10 ili 15 dena voopsto, ama sega ti sigurno ke reches deka tie ne se vistinski vernici, deka tie se shiiti/suniti i ne znaat nisto za islamot.
Drugarce,Anegdotata i voopsto da ne ja procitase nisto ne bese. Taa bese za kraj,da ne se pravis tolkavav poznavatel na Islamot a ne go poznavas ni trunka. A ostanatoto do sega,barem vo dijalogov so tebe,se' bese so moi zborovi,ama uporno mi begas. Vidis poveke ne go postavuvas prasanjeto okolu verodostojnosta na Hadisite koga se uveri i samiot deka veruvas vo istorija za koja ni ti prisuten ne si bil.
Velis deka bradata zaradi okolnostite ja ostavale,bidejki nemalo zileti vo toa vreme dovolno.A dali dovolno voda imale za 5 pati Abdes da zemaat za namaz ? Znaci ne drzi logikata. Ne e se' zaradi okolnostite.
Jas ne pravam komparacii detski tuku si ti toj koj mislis deka sunnet e se sto pravel Muhammed a.s. i deka nie sme go imitirale nego. Jas samo ti kazav deka nie se vladeeme so vremeto i so klimata,onaka kako ni odgovara a voedno da ti bide pojasno deka svakanjeto deka sunnet e da go imitirame vo se' pratenikot a.s e pogresno. Isto ti potvrduvam deka i vo toa vreme da imase avtomobili i Muhammed a.s ke se vozese so avtomobil. Znaci ne stanuva zbor za gluma. Sunnetot e nesto drugo od ona sto ti si go svatil. Da Turban ne nosam a nosel Muhammed a.s,so toa trebase da svatis a ne si svatil deka nie ne go glumime Muhammed a.s i ne se pravime Muhammed,kako sto kaza,tuku ti ne si svatil sto e Sunnet.

Sunnet e da gi seceme noktite. Muslimankite gi secat noktite dodeka ima zeni koi gi lakiraat i po 2 santini gi ostavaat. Glupavo e da prasas zosto gi seceme noktite. Sunnet e i obrezuvanjeto i toa ti e glupavo da prasas zosto go pravime. Sunnet e da gi mieme zabite pa i za toa ne se prasuva zosto go pravime toa. Sunnet e so voda posle nuzda da se ocistime,glupavo e da prasas zosto go pravime toa. Sunnet e da se obrie mestoto na polniot organ i pod pazuvite. Glupavo e da prasas zosto go pravime toa..... Se sto e sunnet za nas e higienski i korisno. Taka i bradata korisna e i si ima znacenje zosto spagja vo sunnet.

Sto se odnesuva do Postot,Sunnet e,kako sto rekol Muhammed a.s i ubavo e i naj dobar post e postot na Davud a.s. Den Postel Den mrsel. Ama ako nemas uslovi ne moras. Ama Mesec ramazan e FARZ toa e Kur'anski propis. Ubavo e koga ke ti tekne da postis isto taka. Ne ti treba den. Ubavo e da go navies saatot vo 3 posle polnok da ti dzvoni i 2 rekata dobrovolno da klanjas,ama toa e Nafila i Sunnet ama ne e obaveza,Obaveza e 5 dnevni Namazi.

Za moeto poznavanje na Islamot,Allah da mi se smiluva,NISTO NE ZNAM. Imam Gazali (si slusnal za nego) rekol; Neznaenjeto pod noze koga bi mozel da go stavam,so glavata neboto bi go doprel. Toa ukazuva na goleminata na Islamot. Sto da kazam jas so osnoven razred i gradjevinec ? Islamot ne e casa voda koja na ex moze da se ispie. Islamot e MORE. Nie tuka samo mera muabet (sto velat kaj nas) pravime.
--- надополнето: Dec 8, 2011 3:08 PM ---
Тоа што го рекол Мухаммед надокнадно е дополнување на тоа што е речено во Кур'анот. На пример во Куранот им е наредено на муслиманите да се клањаат, ама не е утврден начинот. Тоа го надополнал Мухаммед а.с. Така е и за други работи.​
Инаку зборовите на Мухаммед а.с. во Исламот ги нарекуваме Хадиси, и тие стриктно имаат веродостоен извор. Значи тие се собирани од луѓе што живееле во негово време, а не од некои трети. Во исламските универзитети има посебна насока за оваа сфера.​
Tokmu taka,veke mu go kazav ova.​

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Nisto ne mi odgovore. Jas postaviv edno prasanje, ti na toa kako "odgovor" postavuvase drugi, i muabetot dojde tuka, i vaka ke prodolzi do bezkraj.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Zosto i so koe pravo poveketo od "vidi me kolku dobar vernik-musliman sum", ja smetat Biblijata za neoriginalno delo, kako produkt na mnogu prevodi i kopii i od toa avtomatski cela hristijanska religija ja smetat za nevistinska i bez nekoi si x morali, a od druga strana hadisite na Muhamed gi smetate za nesto sveto, hadisi koi doagjat od obichni luge koi rekle deka "Muhamed taka napravil..." koi ne bile svedoci na tie sluchki nego taka im kazale nekoi X luge, koi ni sami ne bile svedoci na takvi sluchki. Zosto ne se zadrzuvate samo na Kuranot, nego mora sekade da gi piknete tie hadisi, so koe pravo?

Sakam odgovor, ne copy-past na kilometarski srpski/bosanski tekst so font vo bela boja.
pozdrav priatelce,,
vo toa prasanje sto go psotavuvas treba da razlikuvas megu objava na kuran i hadisi zborovi kazuvani za delata i zborovite na Muhamed.a.s , nekoi negovi pisari pridruznici vednas po negovata smrt pocnale da gi reduciraat negovite kazuvanja , tia kazuvanja , t,e, hadisite na muhamed,a,s se ona sto se za isus evangelijata denessni kazuvanja za delata i zborovite na muhamed,a,s cii aftori ne se ocevidci , tie ne se bozji zborovi tuku preneseni zborovi na pratenikot od odredeni luge koi bile i go delele sozivotot so nego toa prodolzilo i posle smrta na muhamed.,a.s , ,nekoi hadisi se vredostotjni nekoi se so somnitelno poteklo pa se gubi verodostojnosta na na toj hadis , dodeka so kuran kerim e sosema poinaku tekstot onaka kako sto bil objavuvan taka i go ucele napamet.,
znaci zapamti hadisite na muhamed,,a,s , zbirka na hadisi se ona sto se za vam hristijanite evangelijata ,i evagelijata i hadisite se zbirki prenesuvani od odredeni luge pa zatoa moze da ima i verodostojni i neverodostojni tekstovi, kako i tekstovite na evangelijata i tie imaat razlicni avtenticnosti,, dodeka kuranot e sosema poinaku kako stoe objavuban taka e i zapisan i naucen napamet, tie se bozji zborovi ane covecki. Soul-of-Space dade mnogu dobro objasnuvanjeZapomni,Hadisite ne se samo od edna osoba preneseni,tuku od poveke osobi,sto znaci,eden na drug se potvrduvaat a ostanatite hadisi se smetaat za DAIF ne verodostojni. Nie znaeme deka ima hadisi koi se verodostojni i koi ne se verodostojni. A toa go znaeme na osnova prenesuvacite,dokazite,argumentite (za hadisot). ,

G

galaxy

Гостин
На телевизија слушнав некој оџа рече дека Исламот забранува спиење на стомак. Дали е вистина?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom