Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Значи ти пак стоиш на тоа дека Иса а.с. е ЖИВ вознесен на небото и веќе 2000 години е таму горе кај Аллах.И веруваш дека повторно ќе се врати овде на Земјата за да ни суди.Така?Твојот одговор е бесмислен.
И зошто Исус го нарекуваш роб на Аллах?Кои се тие Аллахови робови?Ние,луѓето?Јас несум ничив роб,па ни на Аллах.Зошто да му бидам роб?Јас сум божјо чедо,а не роб.
Зошто да му бидеш роб?
Затоа што си најлесен за контролирање како роб , и најлесно ке ти исперат мозок така.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Tie dvajcata vo slika se muezini. Tie go peat ezanot. Ezanot e povikot za molitva kaj muslimanite.

--- надополнето ---

Pa neli i Isus a.s veli: Jas sum sluga na mojot BOG.

I nie muslimanite velime deka sme slugi = robovi, bidejki On nema ceda. On ne stvoril samo za da go obozavame Nego. A kako najdobro bi go obozavale Boga osven so totalen pokor kon Nego?!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Pa neli i Isus a.s veli: Jas sum sluga na mojot BOG.

I nie muslimanite velime deka sme slugi = robovi, bidejki On nema ceda. On ne stvoril samo za da go obozavame Nego. A kako najdobro bi go obozavale Boga osven so totalen pokor kon Nego?!
(Ако веќе постои Бог во онаа форма во која религиите го објаснуваат)
Исус велел дека е слуга на „Бог“. но му служел за да не избави Нас, неговите чеда ...
А ако не створил САМО за да го обожаваме ... нели мислиш дека тоа е голем Егоизам? тотален покор кон него = Диктаторство? каде е тука слободната волја ? или не треба да ја има?
шознам ... според мене ова е погрешен пристап, сепак само мое мислење ..

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
некакво објаснување за ова на сликава ????? http://www.ukimagehost.com/view/6db4b95e43.jpg
оџите зошто ги затвораат ушите ?:toe:
zatoa sto gi povikuvaat vernicite na molitva gi pokrivaat usite zs peat ezan povik kon molitva za da gi cujat vernicite

--- надополнето ---

Значи ти пак стоиш на тоа дека Иса а.с. е ЖИВ вознесен на небото и веќе 2000 години е таму горе кај Аллах.И веруваш дека повторно ќе се врати овде на Земјата за да ни суди.Така?Твојот одговор е бесмислен.
И зошто Исус го нарекуваш роб на Аллах?Кои се тие Аллахови робови?Ние,луѓето?Јас несум ничив роб,па ни на Аллах.Зошто да му бидам роб?Јас сум божјо чедо,а не роб.
mojot odgovor e vistinit.
zatoa sto nie site sme allahovi slugi, robovi, ane ceda negovi , a zosto se narekuvas bozjo cedoo,, od kade ti deka si negovov sin , dali tebe gospod te rodil ili dali covekot gospod go rodil ili go sozdal ,, sto mislis sozdadeni sme ili rodeni od godpod.
dali adam go rodil ili go sozdal ,
ako si negovo cedo zosto bog tebe te kaznuvaa , zboruvam opsto,?;
gospod, ima i postoi,
gospod e eden,
gospod e od sekogas i nee sozdaden,
gospod e od sekogas i nema da iscezne,
gospod nee na nisto slicen,
gospod sam po sebe opstojuva i nee zavisen od nissto,
gospod e neogranicen gospodar samo nemu treba da mu se obraka nikogo ne rodil nitue roden

evreite i hristijanite go upotrbuvaat zborod ceda ili sinovi bozji deka se i isus go smatrat deka e negov sin nee nsito osven negov rob i verovesnik negov rob i sluga, kako i drugitee robovi,
vie koi govorite deka ste negovi ceda zosto bog ve kaznuva za grevovite vasi ,site nie sme negovi robovi i slugi koi on ne stvoril,allahova e vlasta i na nebesata i na zemjata, i site kaj nego ke se vratime, se e pod negova vlast dominacija i gospodarstvo,nemu ke mu se vratime, i ke im sudi na site robovi, onaka kako sto on ke saka, on e praveden i nikomu neprava nema da mu se napravi.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
ЕДНА ПОРАКА ДО СИТЕ - ПРИФАТЕТЕЈА И СПАСЕТЕ СЕ!

„Нема друг бог (кој е достоен да се обожува) освен Аллах и Мухаммед е Божјиот пратеник“.

--- надополнето ---

Сура ел Фатиха

1:1 Во името на Алах, Милостивиот, Сомилосен!
Bismillāhir rahmānir rahīm 1:2 Благодарноста Му припаѓа на Алах, Господарот на Световите,
Al hamdu lillāhi rabbil 'ālamīn 1:3 Милостивиот, Сомилосен,
Ar rahmānir rahīm 1:4 Владетелот на Судниот Ден!
Māliki yawmid dīn 1:5 Ние само Тебе Те обожуваме и само од Тебе помош бараме!
Iyyāka na'budu wa iyyāka nasta'īn 1:6 Упати нѐ на патот вистински,
Ihdinās sirāt al mustaqīm 1:7 на патот на оние врз кои ја разлеа Твојата благодет, а не на патот на оние кои гневот Твој го предизвикаа и не на патот на оние кои во заблуда скршнаа!
Sirātal ladhīna an'amta 'alayhim ghayril maghdūbi 'alayhim walād dāālīn

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
1.mojot odgovor e vistinit.
2.zatoa sto nie site sme allahovi slugi, robovi, ane ceda negovi ,
3.a zosto se narekuvas bozjo cedo,od kade ti deka si negovov sin ,
4.dali tebe gospod te rodil ili dali covekot gospod go rodil ili go sozdal ,
5.sto mislis sozdadeni sme ili rodeni od godpod.
6.dali adam go rodil ili go sozdal ,
7.ako si negovo cedo zosto bog tebe te kaznuvaa , zboruvam opsto,?;
8.gospod, ima i postoi,
9.gospod e eden,
10.gospod e od sekogas i nee sozdaden,
11.gospod e od sekogas i nema da iscezne,
12.gospod nee na nisto slicen,
13.gospod sam po sebe opstojuva i nee zavisen od nissto,
14.gospod e neogranicen gospodar samo nemu treba da mu se obraka nikogo ne rodil nitue roden

15.evreite i hristijanite go upotrbuvaat zborod ceda ili sinovi bozji deka se i isus go smatrat deka e negov sin nee nsito osven negov rob i verovesnik negov rob i sluga
1.Tи само мислиш дека е вистинит.
2.Не,ние не сме ничиви робови,нити на Аллах,ние сме негови чеда,бидејќи Аллах не создал.Роб е тежок збор.
3.Се нарекувам божјо чедо бидејќи сум божјо чедо,односно божја креација,и не сум роб.
4.Мене и сите луѓе Бог не создал,не не родил.
4.Создадени сме од Бог.Но мојата перцепција кон Бог се разликува од твојата.
6.Хммм,за Адам е долга приказна.Како тоа само ние луѓето да ја имаме таа привилегија да размислуваме,да бидеме интелигентни,а другите животински видови не?
7.Јас сум божјо чедо,но Бог не ме казнува,се казнувам самиот јас преку моите негативни постапки.Го знаеш она ’’се се враќа се се плаќа’’?Некои тоа го викаат карма.
8.Точно,и ќе постои додека постои универзумот.
9.Точно,Господ е еден и единствен.А како ќе го објасниш многубоштвото,односно старите религии пред исламот и христијанството?
10.Точно.
11.Точно.
12.Точно.Но како ќе го објасниш стихот од Библијата:’’И Бог го создаде човекот по ликот свој’’?
13.Точно.
14.Да,Господ е неограничен,но нема потреба да му се обраќаш.Ако јас се молам на Бога јас се молам на себе,затоа што Бог е во мене,а јас сум во Него.Љуби го ближниот свој и уживај.
15.Евреите и Христијаните го употребуваат тоа ’’чеда божји’’ затоа што се божја креација.И Исус/Иса а.с. е син божји.И јас и ти сме синови божји затоа што сме негова креација,само разликата е во тоа што Исус бил многу повеќе просветлен од нас и го имал многу повеќе спознаено Бога од нас. И не бил негов роб,нити никој друг.Ни ти ни јас.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Gledam deka go polemitizirate zbort Rob, no vinata ne e kaj Islamot, tuku stoi kaj Makedonskiot , Albanskiot jazik i tnt. , bidejki vo sporedba so Arabskiot jazik se mnogu siromasni, ima dosta zborovi vo Arabskiot jazik koj sto ne mozat da se najde soodveden zbor vo Makedonskiot jazik.

Sega za sega nemam vreme, druga prilika kje objasnuvam podetalno ako ima interes, no pred toa nekoj da ja dostavi listata na najbogati jazici, koj kolku zborovi ima.

Cao

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.484
Поени од реакции
5.189

„Нема друг бог (кој е достоен да се обожува) освен Аллах и Мухаммед е Божјиот пратеник“.

--- надополнето ---

Сура ел Фатиха

Bismillāhir rahmānir rahīm 1:2 Благодарноста Му припаѓа на Алах, Господарот на Световите,
Ihdinās sirāt al mustaqīm 1:7 на патот на оние врз кои ја разлеа Твојата благодет, а не на патот на оние кои гневот Твој го предизвикаа и не на патот на оние кои во заблуда скршнаа!

И од мене една порака:
Отфрлете ги сите религии. Тогаш ќе знаете дека сте спасени. Навистина спасени.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како на муслиманските верници им се допаѓа песнава?

Член од
28 мај 2010
Мислења
201
Поени од реакции
25
zatoa sto gi povikuvaat vernicite na molitva gi pokrivaat usite zs peat ezan povik kon molitva za da gi cujat vernicite

--- надополнето ---

mojot odgovor e vistinit.
zatoa sto nie site sme allahovi slugi, robovi, ane ceda negovi , a zosto se narekuvas bozjo cedoo,, od kade ti deka si negovov sin , dali tebe gospod te rodil ili dali covekot gospod go rodil ili go sozdal ,, sto mislis sozdadeni sme ili rodeni od godpod.
dali adam go rodil ili go sozdal ,
ako si negovo cedo zosto bog tebe te kaznuvaa , zboruvam opsto,?;
gospod, ima i postoi,
gospod e eden,
gospod e od sekogas i nee sozdaden,
gospod e od sekogas i nema da iscezne,
gospod nee na nisto slicen,
gospod sam po sebe opstojuva i nee zavisen od nissto,
gospod e neogranicen gospodar samo nemu treba da mu se obraka nikogo ne rodil nitue roden

evreite i hristijanite go upotrbuvaat zborod ceda ili sinovi bozji deka se i isus go smatrat deka e negov sin nee nsito osven negov rob i verovesnik negov rob i sluga, kako i drugitee robovi,
vie koi govorite deka ste negovi ceda zosto bog ve kaznuva za grevovite vasi ,site nie sme negovi robovi i slugi koi on ne stvoril,allahova e vlasta i na nebesata i na zemjata, i site kaj nego ke se vratime, se e pod negova vlast dominacija i gospodarstvo,nemu ke mu se vratime, i ke im sudi na site robovi, onaka kako sto on ke saka, on e praveden i nikomu neprava nema da mu se napravi.
Ти мислиш така , но не и христијаните!!!

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Сура ел Фатиха

Прифати го Христијанството додека се уште можеш , кога ќе умреш касно ќе биде и ќе се каеш!

Исаија: 43:10 „Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово, „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.

Nema Allah nema muhamed , zapamti sekoja religija i mesii shto se posle Sinot BOZHJI ' Isus Xristos ' se lazhni , chitash gore i samiot Isus naglasil

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22

--- надополнето ---

Прифати го Христијанството додека се уште можеш , кога ќе умреш касно ќе биде и ќе се каеш!

Исаија: 43:10 „Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово, „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.

Nema Allah nema muhamed , zapamti sekoja religija i mesii shto se posle Sinot BOZHJI ' Isus Xristos ' se lazhni , chitash gore i samiot Isus naglasil
Site Religi go tvradat istoto deka za nekogo ke bide kasno e sega da rezimirame..

Evreite vi go negiraa Isus vi go ubija majkamu ja izbrkaa vo Mala Azija i negiraat sekoja religija posle zaniv prifatenata objava na Mojsije (Musa a.s)

Hristijanite go prifakjaat veruvanjeto na Evrite posto Isus bil Evrein i vo istot veruval ama posle smrta na Isus go modificiraat i prilagoduvaat na svoite potrebi, znaci ne e istoto vo sto veruval Isus i denesen Hristijanin toa se razlikuva ko crno i belo plus neprifakaat niedna religija posle nivnata sto e razbrilivo za da opstoi celata birokratija i od crkvi crkovni drzjavi.

Muslimanite go prifakaat Mojsije(Musa a.s) , go prifakaat Isus (Isa a.s) gi prifakaat i site drugi bozji pratenici i pred niv i posle niv i site bozji objavi pred niv i posle niv, znaci ne otfrlaat nisto od toa sto tie go sproveduvale i nalagale i vo sto veruvale, Islamot e sublimat od objavite objaveni na Mojsije , Isus i Davudovite psalmi, seto toa sobereno od Sevisniot, Mislosliviot , Stvaracot, Orostuvacot, Onojsto se znae, Alah d.sh i objaveno vo svetiot Kuran kako zbir na zakoni , narodski kazjano ustav koj sto go napisal nasiot stvoritel. E sega jas vikam deka tretoto e ona vistinskoto , ti velis vtoroto a evreite pak prvoto koj sto i kako ke veruva zavisi od samata individua i negovot socijalno i semejno opkruzjuvanje.

Samo ke ti dadam eden prost primer od sekojdnevniot zjivot za podobro da gi svatis religiite i zosto postojat povekje.

Wolsvagen vo Germanija 80tite zapocnal so proizvodstvo na edna dosta popularna marka na vozila narecena Golf 1( koja vo ovoj slucaj ke ja sporedam so Evrejskata religija) Golfot 1 za tie vreminja go dal svojot maksimum, bil vodusevuvanje za narodnite masi, sovrsenstvo , se sto mozelo da se dobie od eden avtombil, ama imal edna maana t.e nemozjel da se nosi so vremeto vremeto go zgazilo , vkusovite na narodnite masi se smenile, voodusevuvanjata splasnale, veke ne gi zadovoluval potrebite, narodot baral promni i kako rezultat na toa doslo i do promeni , proizvoditelot ostanal isti pak Wolsvagen od Germanija tie vo zelba da se nosat so vremeto da gi zadovolat narodnite masi, nivnite zelbi no i potrebi lansiraat nov proizvod t.e . proizvod kako nadopolnuvanje na stariot na ista osnova, samo so podobreni svojstva spored baranjata na narodnite masi i se lansira marka pod ime Golf 2( koja vo ovoj slucaj ke ja sporedam so Hristijanskata religija) Dvojkata ja proizveduva istiot proizvoditel, pod ista marka, so isti no podobreni svojstva, smenet izgled, enterier , ama pak e Golf i pak proizvoditelot e Isti samo krajnite potrosuvaci se razlicni.Vremeto i so ovaa marka go napravilo svoeto, narodnite masi isto taka, potrebite isto taka, so eden zbor se povtoruva istoto sto mu se slucuvase na kecot sega i se slucuva i na dvojkata i pak. Wolsvagen od Germanija . ovoj pat Golf 3 (koj vo ovoj slucja ke ja sporedam so Islamot) Istitot proizvoditel, istata marka , istiot princip na nadovrzuvanje na stariot model ne negovo otfrlanje nego negovo usovrsuvanje, so podobreni svojsvtva, podobrene izgled, enterier, nov stil za novi narodni masi za novi potrosuvaci .

Da rezimiram imame Golf 1 Golf 2 Golf 3 site se vozat istovremeno nekoj go obojzava kecot si vozi kec, nekoj dvojkata i samo nea ja saka , dodeka drug saka da bide vo trend i si vozi trojka od Istat marka na vozila da zapzime proizvoditelot e isti Wolsvagen i site si se vozat istovremeno . E sega posto kecot e najstar najlogicno e da ima i najmalku lugje sto vozat Golf1 (15000000 evrei vo cel svet) Golf2 e pokazjan i dokazjan model uste se vozi ama i toj stanuva eksponat i istrosena masina ama so brojkite dobro se drzji uste dodeka pak vremeto go jade i se poveke spostvenici na Golf2(okolu 2.5 milijardi hristijani) go zamenuvaat so ponovata marka Golf 3(1.8 milijardi muslimani) novata e uste nova ama stanuva se poomilena i se pokupuvana marka narodot ja saka . E sega primerov razgledajgo ubavo procitajgo ne ednas nego stopati i ukapiraj sto sum sakal da kazjam i vo realniot zjivot e isto taka so religiite :toe:

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
ии аха..примерот со голфот тие лош трип..
експонати стари по 100 години (коли,не се разбирам у нив,пример корвета мустанг ово оно) на аукции достигаат знаеш ли кои вртоглави цени?

кола-толку широк поим..го рефлектира првин твојот буџет-дали можеш да си ја дозволиш у било која форма,после твојот ум-дали ке плуснеш пари за скап модел шо ке троши многу на градска или ке даеш помалце за некоја на старо па ке ја поправаш цел живот,после ти ја рефлектира личноста,од моделот,до седиштата,па има некои нејкат фул опрема..

А има и такви богами,одамна сватиле дека поздрав начин а богами и поекономичен е ДА НЕМААТ КОЛА и да пешачат,да возат точак,мотобицикл,ролери,а у петок ако се пензионери да се возат у градски без пари..гледаш шо сакам да ти кажам? И ти ова неколку пати прочитај го..

Муслиманите мора да ги прифаќаат тие пред нив,зошто тие се ПРЕД НИВ,разбираш ли? НЕ СТЕ ИЗМИСЛИЛЕ ТОПЛА ВОДА,САМО СТЕ НАПРАВИЛЕ АМАЛГАМ НА СЕТО ПОСТОЕЧКО ПРЕД ВАС,СО НОВО ИМЕ И СО НОВА ЦЕЛ,ИМЕТО МУЕ ИСЛАМ А ЦЕЛТА МУЕ ОБЕДИНУВАЊЕ НА ПЛЕМИЊАТА ПОД ЕДНА КАПА И ЈУРИШ КОН НОВИ ТЕРИТОРИИ..

КУРАНОТ Е ВРНА ПОЕЗИЈА..КАКО ШТО СЕ ПИРАМИДИТЕ ВРВНА ГРАДБА..КАКО ШТО Е ВПРОЧЕМ И ТОПЛАТА ВОДА..ВРВНА ИЗМИСЛИЦА..

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
ии аха..примерот со голфот тие лош трип..
експонати стари по 100 години (коли,не се разбирам у нив,пример корвета мустанг ово оно) на аукции достигаат знаеш ли кои вртоглави цени?

кола-толку широк поим..го рефлектира првин твојот буџет-дали можеш да си ја дозволиш у било која форма,после твојот ум-дали ке плуснеш пари за скап модел шо ке троши многу на градска или ке даеш помалце за некоја на старо па ке ја поправаш цел живот,после ти ја рефлектира личноста,од моделот,до седиштата,па има некои нејкат фул опрема..

А има и такви богами,одамна сватиле дека поздрав начин а богами и поекономичен е ДА НЕМААТ КОЛА и да пешачат,да возат точак,мотобицикл,ролери,а у петок ако се пензионери да се возат у градски без пари..гледаш шо сакам да ти кажам? И ти ова неколку пати прочитај го..

Муслиманите мора да ги прифаќаат тие пред нив,зошто тие се ПРЕД НИВ,разбираш ли? НЕ СТЕ ИЗМИСЛИЛЕ ТОПЛА ВОДА,САМО СТЕ НАПРАВИЛЕ АМАЛГАМ НА СЕТО ПОСТОЕЧКО ПРЕД ВАС,СО НОВО ИМЕ И СО НОВА ЦЕЛ,ИМЕТО МУЕ ИСЛАМ А ЦЕЛТА МУЕ ОБЕДИНУВАЊЕ НА ПЛЕМИЊАТА ПОД ЕДНА КАПА И ЈУРИШ КОН НОВИ ТЕРИТОРИИ..

КУРАНОТ Е ВРНА ПОЕЗИЈА..КАКО ШТО СЕ ПИРАМИДИТЕ ВРВНА ГРАДБА..КАКО ШТО Е ВПРОЧЕМ И ТОПЛАТА ВОДА..ВРВНА ИЗМИСЛИЦА..
Tvoeto razbiranje od religii e isto ko moeto razibiranje od letanje , primerot e opst i pak ke ti naglasam procitajgo ne sto pati nego milion treba za da go svatis ama treba prettoa da proucis i sto e religija, kako nastanuvaa i zosto ? nema da se objasnuvam so tebe posto tebe mozje golfot 2 ti e dobra kola i mislis deka ima uste leb u nego i ke go vozis mozje dozjivotno ama od (Wolsvagen=BOG vo primerot so kolite) ni naglasuvaat deka izmislile trojka i treba site da premineme na trojka , e nekoj uste si vozi kec ama ne se bajagi i tie sto vozat dvojka nivnata brojka opagja ama tie sto go pocituvaat i veruvaat vo kvalitetot na Wolavagen po negova preporaka preminuvaat na trojka i nivniot broj raste

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
ти,од еден пост,во кој не се напнував за повеќе,не можеш да кажеш колкаво е моето познавање за религиите,како шо ни јас не знам колку е твоето СФАЌАЊЕ НА БОГ ПРЕКУ ПРИЗМАТА НА ЉУБОВТА И СЛОБОДНИОТ ДУХ..квантна физика е ова..
шо сакав да кажам..ова е подфорум религија,не автомобилизам,мустанг од 67 вреди повеќе од ТВОЈОТ ГОЛФ ПОМИРИ СЕ! а јас ти кажав дека амалгамот пред кој коленичиш те има ама така испрано во главата,што било каква и да е понатамошна дискусија е невозможна..

не одам директно против верата,ниту сум одела некогаш,туку одам директно против сваќањето кое таа го наметнува и против начинот на кој таа се толкува,станува диктатор на се,од нутриционистички советник до сугестија за носење/неносење злато па се до избор на брачен партнер..нели е патетично..ама нели?

п.с. фолксваген...нема бољи од Ауди..така кажа тате..

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10

--- надополнето ---

Па како тогаш вие верувате дека е направен исус како бог неколку векови после ова пророштво и неколку векови после исус настанува и третиот бог - светиот дух. И тоа сите овие богови се усвоени на таканаречените големи собори со гласање. За бог ќе гласаме а! Ние муслиманите се држиме на ова а христијаните се политеисти.

Еве истиот Бог нас ни праќа речиси иста порака како оваа на исаија:

Сура Ихлас - чистота
Бисмил-лахирр-ррахманирр-ррахим
Кул хуваллаху ехад. Аллахус-самед. Лем јелид ве лем јулед. Ве лем јекуллеху куфувен ехад

Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен!

1. Кажи: Он е Аллах, Еден е!

2. Аллах - Засолниште.

3. Не роди и не е роден,

4. и никој не Му е рамен!

Велиш да го прифатам Христијанството? ако го направам тоа ќе направам милиони гревови секојдневно:

~треба да го направам најголемиот грев за кој Господ ни вели дека единствено тој грев не го опростува - препишување на Господ здруженик (син, свет дух, обожавање икони со смртници кои не успеале ни самите да се спасат) и тн.

еве Бог на Муса а.с.(Мојсеј) што му вели за ова во 10 заповеди: Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене (вие имате 3) / Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. (вие во секоја куќа имате по еден куп и во секоја црква по стотици) / Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог.(вие секојдневно им се поклонувате и служите, ги обожавате, молитвите ним им ги упатувате и благодарностите, и славите) / Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име. (во секој порнич по неколку пати го спомнувате, да не зборувам за друго)Еве Господ што вели за Иса а.с. (Исус)
Безбожни се оние кои велат: „Бог и Христос, син на Марија. Кој може да го спречи Бог, ако би сакал да го уништи Христа, синот на Марија, како и неговата мајка и сите оние кои се на земјата?

~
Да конзумирам забранети работи од Господ?
Сура ел Маиде (трпеза)
„О верници, виното, коцката, киповите и стреличките за гатање се одвратни нешта, шејтаново дело; затоа избегнете го тоа за да постигнете што сакате.“ (Ел – Маида: 90)

На оние кои се Евреи Ние им ги забранивме сите животни кои имаат копита, а од кравите бравчињата лојот им го забранивме, освен она што е нараснато на плеќите нивни, или, пак, на цревата или, пак, она што е помешано со коски. И ете, Ние ги казнивме заради насилството нивно и Ние сме, навистина, искрени!
(Ел-Ен'ам; 146).

Лихва - камата
И заради зулумот на оние Евреи и заради одвраќањето нивно од Аллаховиот пат на многумина...Ние им ги забранивме некои од добрата кои им беа дозволени; земаа и лихва а веќе им беше забранета; и бесправно го трошеа имотот на луѓето. А за неверниците од нив Ние подготвивме казна болна. (Ен-Ниса; 160-161)

Оние кои употребуваат лихва ќе се дигнат како што се дигаат оние кои ќе ги избезуми допирот на шејтанот. Ете, тоа е заради тврдењето нивно: Купопродажбата Аллах ја дозволил, а лихвата ја забрани.
(Ел-Бекаре 275)

О верници , не јадете од лихвата која се удвојува и плашете се од Аллах за да бидете спасени! (Ел-Бекаре 276)

Неприфаќање на последниот божји пратеник Мухаммед с.а.в.с.
...оние кои го следат гласникот пејгамбер (божји пратеник), кој не знае да пишува и да чита, кого го наоѓаат заведен кај нив - и во Теврат (тора) и во Инџил (евангелие) - и кој им наредува добро и кој им забранува зло, и кој им ги дозволува добрите јадења, а им ги забранува нечистите, и кој ги ослободува од товарот свој и од прангите кои се врз нив; и оние кои му веруваат, и кои го помагаат, и кои го следат него и објавената му светлина... токму, спасените се! (Ел-А'раф; 157)

за коцката и виното
Те прашуваат и за вино и за коцка, кажи: "Во нив има голем грев и корист за луѓето. Но, гревот е поголем од нивната корист." (Ел-Бекаре; 219)

Те прашуваат што им се дозволува. Речи: "Ви се дозволуваат ет-тајјибат, убави јадења... (Ел-Маиде; 4).
Од сега ви се дозволуваат сите убави јадења...(Ел-Маиде; 5)

„Ви се забранува стрв(ина)(мртво месо), крв и свинско месо, и она што е заклано во нечие друго име, а не во Аллахово име.“ (Ел – Маида: 3)

Treta kniga Mojseeva 11, 7.8.
Ne jadi svinsko, zasto e necisto. Ne go jadi ovaa zivotno i ne dopiraj go negovoto mrtvo telo, zasto e necisto

пс - Муслиман сум, верувам во сите божји пратеници (ти не), верувам во единствениот Бог (ти веруваш во повеќе богови околу 3), само него го молам, му сум благодарен (ти на икони, светци - смртници, гробови, синови, свети духови), верувам дека Иса а.с. - Исус е божји пратеник како и Мојсие, Мухамед и др (ти веруваш дека е бог)...........

Сура ел фатиха (отворање)
1:1 Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосен!
Ar rahmānir rahīm 1:4 Владетелот на судниот ден!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom