Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не ти го разбирам прашањето... дообјасни.
Што да ти дообјаснувам, дали се менува низ животот ?
Од лично искуство кажи си, сети се 5 години назад на пример и дај заклучок.
Јас викам не се менува, тоа е барем мое лично искуство.
А како би се менувала таа е "огледало" ефект.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Дали атеистите кога се наоѓале во тешки лајна,рецимо да им је пријателот во животна опасност или пред испит и сл.,помислиле и побарале помош од некоја натприродна сила? :)
Ти го викаш кучето што ти умре лани да го погалиш? Одговорот е не, ако зборуваш за атеист. Ако е човек кој нема поим во што верува (еден ден верува, еден ден не - имаше специјален назив и за ова) тогаш одговорот ќе биде друг :smir:

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Дали атеистите кога се наоѓале во тешки лајна,рецимо да им је пријателот во животна опасност или пред испит и сл.,помислиле и побарале помош од некоја натприродна сила? :)
Ти го викаш кучето што ти умре лани да го погалиш? Одговорот е не, ако зборуваш за атеист. Ако е човек кој нема поим во што верува (еден ден верува, еден ден не - имаше специјален назив и за ова) тогаш одговорот ќе биде друг :smir:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да бе има и таква работа...не си чул до сега ?

--- надополнето ---

Што со концептот на реинкарнација ?
Еве ви прашање, и глејте да не повторувам по двапати исто прашање.

F

Frankie Yale

Гостин
Што да ти дообјаснувам, дали се менува низ животот ?
Од лично искуство кажи си, сети се 5 години назад на пример и дај заклучок.
Јас викам не се менува, тоа е барем мое лично искуство.
А како би се менувала таа е "огледало" ефект.
Или си свесен или си несвесен, не се менува, тоа е... лол

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Човекот после многу години еволуција настанал од човеколики мајмун.
2. И све ова би било ок,да не се поставува прашањето каде се фосилите од овие "суштества" кои постоеле долги години помеѓу човеколиките мајмуни и човекот.Ваљда не се исправил човекот преку ноќ?Чудно е како до сега се откопани безброј фосили од диносауруси кои живееле многу пред оваа еволуција,а ниту еден единствен фосил што е нешто помеѓу овие две.
1. Човекот не е настанат од човеколики мајмун. (Више глупо се осеќам што го пишувам ова по катаљардити пат) Човекот и човеколиките мајмуни имаат заеднички предок.
2. Досега се каталогизирани 20.000.000 (дваесетмилиони) фосили. Пронајдени се многу повеќе, но тие мадро си чучат и чекаат да им дојде редот за да ги обработат и објаснат. СЕКОЈ фосил, исто како и секој жив организам (ОК, можеби ајкулите не спаѓаат тука) е ПРЕОДЕН ФОСИЛ, заради тоа што еволуцијата е бавен но постојан процес. Од друга страна, пак, фосилизацијата е УЖАСНО ретка појава. За да не се прераскажувам пак, ако ова ставно те интересира, прочитај ги последните 5-6 страници на темата Креационизам наспроти еволуција (или Дарвинизам, не знам како беше). Муабетот со преодни фосили е глупав муабет. Не постои нешто како транзицион фосил. СИТЕ ЖИВОТНИ СЕ ПРЕОДНИ ЖИВОТНИ поради тоа што еволуцијата постојано работи.
Понатаму, секој пронајден фосил, особено оние од еволутивната гранка на човекот, совршено се вклопува во приказната за нашиот развој. Јас не знам ти што очекуваш, дали фосил од човек со опашка од мајмун или мајмун со глава на човек или онаа идиотштината на креационистите кроко-патка...

Погледни ги китовите и делфините. Тоа се цицачи кои живеат во вода, речиси исто како риби. Во нивните „перки“ сеуште постојат коските од прстите.

...и тие се преодни фосили.

И ние, луѓето, имаме еден куп телесни остатоци кои еволуцијата полека ги љушти и отфрла - умници, тројки (вампирски заби), влакната по телото (не на главата), опавчето на крајот од кичмата, задебелувањето на крајот од грлото... кога после 1.000.000 години нашите следбеници (ако не се самозаебеме до тогаш) ќе ги проучуваат нашите фосили, заедно со фосилите на бонобо мајмуните, на пример, ќе можат да кажат дека сме биле два навистина блиски видови - најверојатно послични со овие (бонобо), него со нив.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
Што ова со кучето не те сконтав?Прашуем на пример некој пријател ти го пука кола јако,докторите се мачат да го средат и ти во тие тешки моменти помислуеш на натприродна сила и бараш помош од неа (Бог).Значи пред да се деси дејствието (смртта или паѓањето на испит).

F

Frankie Yale

Гостин
Да бе има и таква работа...не си чул до сега ?

--- надополнето ---

Што со концептот на реинкарнација ?
Еве ви прашање, и глејте да не повторувам по двапати исто прашање.
Глеј го видеово, ме мрзи да објаснувам...

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Што ова со кучето не те сконтав?Прашуем на пример некој пријател ти го пука кола јако,докторите се мачат да го средат и ти во тие тешки моменти помислуеш на натприродна сила и бараш помош од неа (Бог).Значи пред да се деси дејствието (смртта или паѓањето на испит).
Некаква скапана компарација од мене беше тоа со кучето, али го имаш и одговорот погоре :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Што со реинкарнацијата, постави прашање..
Кажи што мислиш ........
цццццц човек со клешти зборови да ви вади од уста

--- надополнето ---

Глеј го видеово, ме мрзи да објаснувам...
хаххахх го имам гледано.... и тоа, нема да земеш да истражуваш повеке ?
Бетер си од вернициве, на секоја будала да му веруваш.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Иначе каква врска има реинкарнацијата со атеизмот? Тоа е веќе филозофија, или не?

П

Пепси_

Гостин
А што е целта со темата сите напнавте кон атеистите како да се кој знае што....
И јас се сметам на некој начин како атеист и не верувам во ништо.А зошто ? Оти така ме натера животот.
И ваљда секој има причина што верува во господ и секој има причина што ве верува во ништо т.е. во господ.

П

Пепси_

Гостин
А што е целта со темата сите напнавте кон атеистите како да се кој знае што....
И јас се сметам на некој начин како атеист и не верувам во ништо.А зошто ? Оти така ме натера животот.
И ваљда секој има причина што верува во господ и секој има причина што ве верува во ништо т.е. во господ.

F

Frankie Yale

Гостин
хаххахх го имам гледано.... и тоа, нема да земеш да истражуваш повеке ?
Бетер си од вернициве, на секоја будала да му веруваш.
Види го беее се читаш ли бре и не е дека јас му "верувам слепо" на овој него го мисли истото што го мислам јас a ме мрзеше да пишувам.

Како ќе го објасниш тоа што он го кажа?

1. Ако реинкарнацијата ги рециклира нашите души зошто тогаш бројката на луѓе вртоглаво расте секоја година?
2. Ако стварно постои реинкарнација (хахахаха да бее) како си тоа ти кога на ништо не се сеќаваш и си тотално друга личност и која е поентата на таа реинкарнација?

Наместо да одговoриш на прашањата ти ги отфрли зошто за волја на вистината, немаш одговор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom