Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А ти да дадеш некој доказ или тврдење, што сакаш, дека постои :smir:
Иначе да, 100% да беа атеисти ќе ЦВЕТАШЕ државата :) Поточно сега ќе беше процветена :)
Imate potroseno eden kup vreme na pisuvanje raboti koi znacat nepostoenje na bog, i ispotroseno kup vreme za taa rabota. I eve ako site sto veruvaat vo gospod i negovoto postoenje vi kazat da be u pravo ste gospod ne postoi, togas koja e vasata satisfakcija od seto toa??? Zarem toa kje bide vrv na vasiot uspeh vo zivotot da dobiete odgovor od nekoj covek deka vekje ne veruva vo gospod??? Terrible thing !!!
I uste nesto mislis li deka ti kako poedinec i Ateis i Frankie i DBack (najglasnite i najarogantnite vo svoite stavovi) pridonesuvate da procveta drzavata povekje od Mene, Lurtz, Miki1, Joan itn...
Brat jas koga ve citam vas osven edna golema frustracija, eden golem gnev nasobran nekade dlaboko vo vas ama bas nisto drugo ne mozam da primetam.

I odgovorete na slednovo: Sto vas vo zivotot vi smeta covek do vas na rabota, vo drustvo, doma ili bilo kade sto smeta deka postoi nekoja sila koja on si ja narekuva Bog. Sigurno sekoj od vas ima takvi prijateli (vernici kako sto gi narekuvate) i so niv razgovarate na ovoj nacin li? Istiot ovoj stil na razgovor so "vernicite" go praktikuvate i vo privatniot zivot ili tamu ste sosema drugi lugje pa site frustracii izleguvaat na videlina na forumov??

Sto znam, jas nikogas ne sum dosol vo situacija so nekoj prijatel da razgovaram na ovaa besmislena tema i da go ubeduvam deka postoi ili ne postoi bog. Samiot obid za takvo nesto za mene e mizeren, a kamoli da toa mi bide opsesija da ja go preobratam. Se nadevam deka i site vie ste isti nadvor od forumov, vo sprotivno vi treba pomos.

F

Frankie Yale

Гостин
Imate potroseno eden kup vreme na pisuvanje raboti koi znacat nepostoenje na bog, i ispotroseno kup vreme za taa rabota. I eve ako site sto veruvaat vo gospod i negovoto postoenje vi kazat da be u pravo ste gospod ne postoi, togas koja e vasata satisfakcija od seto toa??? Zarem toa kje bide vrv na vasiot uspeh vo zivotot da dobiete odgovor od nekoj covek deka vekje ne veruva vo gospod??? Terrible thing !!!
I uste nesto mislis li deka ti kako poedinec i Ateis i Frankie i DBack (najglasnite i najarogantnite vo svoite stavovi) pridonesuvate da procveta drzavata povekje od Mene, Lurtz, Miki1, Joan itn...
Brat jas koga ve citam vas osven edna golema frustracija, eden golem gnev nasobran nekade dlaboko vo vas ama bas nisto drugo ne mozam da primetam.

I odgovorete na slednovo: Sto vas vo zivotot vi smeta covek do vas na rabota, vo drustvo, doma ili bilo kade sto smeta deka postoi nekoja sila koja on si ja narekuva Bog. Sigurno sekoj od vas ima takvi prijateli (vernici kako sto gi narekuvate) i so niv razgovarate na ovoj nacin li? Istiot ovoj stil na razgovor so "vernicite" go praktikuvate i vo privatniot zivot ili tamu ste sosema drugi lugje pa site frustracii izleguvaat na videlina na forumov??

Sto znam, jas nikogas ne sum dosol vo situacija so nekoj prijatel da razgovaram na ovaa besmislena tema i da go ubeduvam deka postoi ili ne postoi bog. Samiot obid za takvo nesto za mene e mizeren, a kamoli da toa mi bide opsesija da ja go preobratam. Se nadevam deka i site vie ste isti nadvor od forumov, vo sprotivno vi treba pomos.
Погрешно си сфатил, јас не се обидувам да ве конвертирам зошто тоа е невозможно од причина што слепото верување е ирационалнo. Јaс бев таков и знам дека додека сам не престанеш да залажуваш и да почнеш да ги согледуваш работите такви какви што се, џабе е и сите научници на светот да ти дојдат нема да те конвертираат. Го знам тоа...

Едноставно на форумов си пишувам зошто ми е досадно понекогаш и најчесто не се замарам со тоа кој во што верува, ама кога некој ќе почне да ме убедува дека тој е во право и дека јас ќе горам во пеколот, е тогаш почнуваат дискусиите. Зошто пред се, ова е форум, форумите се за тоа, ако никој не треба за ништо да расправа тогаш слободно нека го затворат форумов. Значи јас не пробувам овде никого да конвертирам, туку се обидувам да им докажам на некои луѓе дека не се во право преку изложување на факти, докази итн. Не е ова исто како расправија за тоа кој е подобар Арсенал или Челзи т.е расправа за вкус туку расправата за атеизмот/религијата е расправа помеѓу рационалното и ирационалното. Значи не е исто...

А освен еден другар, сите, ама баш сите мои другари и другарки се верници. И никого не пробувам да конвертирам и никогаш јас не почнувам религиозни дискусии со нив. Секогаш е "абе брат како можеш да не веруваш во господ, врати се додека не е касно за да не се каеш после цела вечност" или "тебе те обзеле демони и те отерале од Господ" и сличнo.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484

Во последната реченица мислам дека имаш испуштено една негација, во спротивно не би им требала помош :) Шала на страна, познавам поединци и од двете групи кои ги спомна, ниту едните ниту другите не се толку хард-кор во своите однесувања „седнати на маса“. Но ок е понекогаш дискусијата и да се разгори нели, така е поинтересно ... сепак мислам дека е подобро да се плукаат тука наместо да се трујат по цели денови со гледање вести и турски серии. Ако внимателно читаше, а јас цело време ја следам темава, многу интересни податоци извадија и едната и другата страна, добри линкови со текстови, статистики и сл. Во краен случај, не верувам дека некој некого ќе убеди, но сепак ќе излезе по некое ново сознание за сите нас ... и по малку нов подстрек и инат за натамошни борби со зборови :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ги повикувам сите верници утре на плоштад во 1200 да се појави господ и еднаш засекогаш да ја расчистиме дилемата.
И да се стави sticky на форумов дека дефиниција за атеист е: Личност која не верува во концептот на натприродни битија.(значи тука спаѓаат сите богови, а и нивните антагонисти)
Значи атеистите се единствени во овај став и тој ги дефинира како такви, а све друго наклапање дека имале ваков став кон еволуцијата онаков кон спиритуалноста се чисти глупости.
Има атеисти со најразлични ставови за најразлични теми, од наука до медицина и состојби на свест.
Единствено заедничко им е делот кој е болдиран погоре.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Ги повикувам сите верници утре на плоштад во 1200 да се појави господ и еднаш засекогаш да ја расчистиме дилемата.
И да се стави sticky на форумов дека дефиниција за атеист е: Личност која не верува во концептот на натприродни битија.(значи тука спаѓаат сите богови, а и нивните антагонисти)
Значи атеистите се единствени во овај став и тој ги дефинира како такви, а све друго наклапање дека имале ваков став кон еволуцијата онаков кон спиритуалноста се чисти глупости.
Има атеисти со најразлични ставови за најразлични теми, од наука до медицина и состојби на свест.
Единствено заедничко им е делот кој е болдиран погоре.
Натприродно битие/сила е она чија појава или делување кое тековните научни сознанија не можат да го објаснат што значи дека не се само бог и богови. Натприродно битие е и дух, а духот не е Бог. Одлучете се конечно (или договорете се) за она во што не верувате.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?3465-%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

дали во повикот влегуваат и паганите и сатанистите и кришнистите...и оние кои имале искуство со појава или делување на дух (а има такви примери и кај атеисти). И нивните верувања се во натприродни битија.
Ова е као да повикам да некој денеска најде/создаде органска супа од неорганска прашина и камен со молњи и вода со искористување само на левите аминокиселини за градба (во парк).

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Натприродно битие/сила е она чија појава или делување кое тековните научни сознанија не можат да го објаснат што значи дека не се само бог и богови. Натприродно битие е и дух, а духот не е Бог. Одлучете се конечно (или договорете се) за она во што не верувате.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?3465-%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

дали во повикот влегуваат и паганите и сатанистите и кришнистите...и оние кои имале искуство со појава или делување на дух (а има такви примери и кај атеисти). И нивните верувања се во натприродни битија.
Ова е као да повикам да некој денеска најде/создаде органска супа од неорганска прашина и камен со молњи и вода со искористување само на левите аминокиселини за градба (во парк).
Пак си се збунил, Лурц, и повторно се обидуваш да прикажеш скепса и отвораш затворени прашања. Така не се дискутира.

после 116 страни со муабет, мислам дека требаше веќе да ти е јасна разликата помеѓу теистички бог или божество - она кое атеистите го негираат и агностичката виша сила - КОЈА НИКАКО НЕ ПОТПАЃА ВО КАТЕГОРИЈАТА БОГ/БОЖЕСТВО.

Не си глупав, се гледа, па затоа те прашувам повторно: Од каде доаѓа твојата склоност да заборавиш што си разбрал (Атеистите не признаваат антропоморфирани богови/божества) и повторно после некоја страница да бараш да ти се објаснува?!?!

Антропоморфен Бог (ајде, пак, како да сум и ја опериран од нервоза) е оној од религиите - дефиниран со изглед, намера, авторитет, план, задгробен или повторен живот, кој активно набљудува, се меша во животот на луѓето, ги условува со правила на однесување.

Виша сила, Лурц, се природни феномени кои сеуште не сме ги објасниле - негогаш земјотресите, а денес „чувството дека не сум сам во својата глава“ или „чувството дека се чувствувам возвишено додека се молам“.

Вишата сила, Лурц, е она што сите религии го узурпираат и врз кое ги градат своите догми.

Сети се дека сите посветени верници (без оглед од која вероисповест се) пријавуваат исти феномени кои погрешно им ги припишуваат на својот антропоморфен бог (некој од тековните 5000 на земјава) иако е ова очигледна глупост. Како може сите 5000 богови да се единствени и единствените вистински.

Тоа би значело дека на оваа планета сите 5000 богови ( и илјадниците „мртви“ - Зевс, Кром, Коескацл...) борават и си гледаат сеир и се тепаат за верници.

Остај што од еден единствен нема ни Д од Доказ, него ваква една папазјанија не му е на ум ниту на еден единствен верник.

Тоа што постојат необјаснети феномени (несреќно наречени „виша сила“) НИКАКО не се оправдување за тврдењето „Постои Бог, и тоа БАШ МОЈОТ БОГ, и тој е единствен вистински бог

Ова, Лурц, се вика инфантилно, некритичко размислување. Дали е од страв или од незнаење, јас не знам. Знам само дека е ирационално и нелогично.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Пак си се збунил, Лурц, и повторно се обидуваш да прикажеш скепса и отвораш затворени прашања. Така не се дискутира.

после 116 страни со муабет, мислам дека требаше веќе да ти е јасна разликата помеѓу теистички бог или божество - она кое атеистите го негираат и агностичката виша сила - КОЈА НИКАКО НЕ ПОТПАЃА ВО КАТЕГОРИЈАТА БОГ/БОЖЕСТВО.

Не си глупав, се гледа, па затоа те прашувам повторно: Од каде доаѓа твојата склоност да заборавиш што си разбрал (Атеистите не признаваат антропоморфирани богови/божества) и повторно после некоја страница да бараш да ти се објаснува?!?!

Антропоморфен Бог (ајде, пак, како да сум и ја опериран од нервоза) е оној од религиите - дефиниран со изглед, намера, авторитет, план, задгробен или повторен живот, кој активно набљудува, се меша во животот на луѓето, ги условува со правила на однесување.

Виша сила, Лурц, се природни феномени кои сеуште не сме ги објасниле - негогаш земјотресите, а денес „чувството дека не сум сам во својата глава“ или „чувството дека се чувствувам возвишено додека се молам“.

Вишата сила, Лурц, е она што сите религии го узурпираат и врз кое ги градат своите догми.

Сети се дека сите посветени верници (без оглед од која вероисповест се) пријавуваат исти феномени кои погрешно им ги припишуваат на својот антропоморфен бог (некој од тековните 5000 на земјава) иако е ова очигледна глупост. Како може сите 5000 богови да се единствени и единствените вистински.

Тоа би значело дека на оваа планета сите 5000 богови ( и илјадниците „мртви“ - Зевс, Кром, Коескацл...) борават и си гледаат сеир и се тепаат за верници.

Остај што од еден единствен нема ни Д од Доказ, него ваква една папазјанија не му е на ум ниту на еден единствен верник.

Тоа што постојат необјаснети феномени (несреќно наречени „виша сила“) НИКАКО не се оправдување за тврдењето „Постои Бог, и тоа БАШ МОЈОТ БОГ, и тој е единствен вистински бог

Ова, Лурц, се вика инфантилно, некритичко размислување. Дали е од страв или од незнаење, јас не знам. Знам само дека е ирационално и нелогично.
Си прочитал сигурно што е натприродна појава. Ама дал си сфатил...клоус мајнд тешко прифаќа некои ствари.
А за незнаење...видов...и за абиогенеза и за генетски потенцијал...се отепа прашувајќи како за 6 дена настанал светот, а своја теорија немаш или не знаеш да ја образложиш.
Прво размисли што значи ден наш, ден на месечината, надвор од овој систем, божји ден...и така натаму.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Си прочитал сигурно што е натприродна појава. Ама дал си сфатил...клоус мајнд тешко прифаќа некои ствари.
А за незнаење...видов...и за абиогенеза и за генетски потенцијал...се отепа прашувајќи како за 6 дена настанал светот, а своја теорија немаш или не знаеш да ја образложиш.
Прво размисли што значи ден наш, ден на месечината, надвор од овој систем, божји ден...и така натаму.
Глеам од толкав пост со што се обидуваш да се извлечеш. Нејсе...

Нтприродна појава беа земјотреси. Сега не се. Мислам дека овој пример треба да ти каже нешто. Ако не, то ти је.

Лурц, атеистот нема зошто да ти објаснува за креацијата на светот. Нема причина фда го прашуваш за тоа. Нема зошто тој да ти одоговара. Како не разбираш. Атеистот се фокусира на едно единствено тврдење.

Што и да значи земјино и лунарно и време во меѓу ѕвезден простор, тоа нема да ја направи незовможноста од Стар Бел Дедо на небото возможна.

За колку време и да се створил универзумот, тоа нема да ги оправда првите две заповеди на јудео-христијаство-исламот, ниту лотосовото стебло на кришнаизмот, ниту леопардот на Коескацл. Нема да го оправда инфантилниот концепт за вечен рај и вечен пекол. Нема да ги оправда 5000-те богови пред кои 5 милијарди луѓе на планетава коленичат.

Доказот за абиогенеза нема да ги разубеди верниците во нивната увереност дека некој ги набљудува и им држи рачун таму горе на небото или дека доле под земјата вечно вријат „грешните души“

Научните теории за настанокот на светот немаат никаква врска до ирационалните инфантилни идеи за Бог кој има еден омилен пустински народ, со човек кој ожиувува мртовци или лебди по вода, немаат врска со стравот од селестијална казна или фризура (според христијанството не смееш да носиш Битлси-фризура)

Мислам дека ти треба да разграничиш што е необјаснет феномен, а што персонален Бог.

Едното е необјаснета природа, а другото е прастара сказна чија фабула е фиктивна.

Религиите, Лурц, можеш да ги литаш единствено како метафори. Тоа се застарени морални приказни кои денес, во овој свет, не кажуваат ништо повеќе од синтагмата: „Не им го прави на другите она што не сакаш да ти го прават тебе“

Нема потреба од 3000 страници за да го научиш ова.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Лурц, атеистот нема зошто да ти објаснува за креацијата на светот. Нема причина фда го прашуваш за тоа. Нема зошто тој да ти одоговара. Како не разбираш. Атеистот се фокусира на едно единствено тврдење.
А зашто очекуваш верник да ти објаснува на нелогичните прашања? Исто ти е. Зш толку тогаш дремеш тука и се обидуваш да ги унепристоиш оние кои веруваат, а себеси да се ставиш на пиедестал над Све Могуче?
Се надевам не е комплекс, ниту незнаење.
Дбацк, сеуште ништо не објасни за абиогенезата која патем неколкупати ја споменуваше...а , да ...и за постанокот на светот..кога според твојата теорија настанала светлината, а кога сонцето? Во суштина трошиш стотици страни, а досега ништо конкретно немаш објаснето...осим што цениш дека некој е педер, а некој инфантилен.

--- надополнето ---

Глеам од толкав пост со што се обидуваш да се извлечеш. Нејсе...

Нтприродна појава беа земјотреси. Сега не се. Мислам дека овој пример треба да ти каже нешто. Ако не, то ти је.
Нејсе, нејсе...ама немаш одговор ниту на ова прашање/??? Остај земјотреси, стварно станува досадно кога некој не знае или не сака да одговори на десетици прашања од разни области.

И уште нешто -дали ти имаш верба? И во што?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А зашто очекуваш верник да ти објаснува на нелогичните прашања? Исто ти е. Зш толку тогаш дремеш тука и се обидуваш да ги унепристоиш оние кои веруваат, а себеси да се ставиш на пиедестал над Све Могуче?
* * *
Се надевам не е комплекс, ниту незнаење.
Дбацк, сеуште ништо не објасни за абиогенезата која патем неколкупати ја споменуваше...а , да ...и за постанокот на светот..кога според твојата теорија настанала светлината, а кога сонцето? Во суштина трошиш стотици страни, а досега ништо конкретно немаш објаснето...осим што цениш дека некој е педер, а некој инфантилен.
* * *
Нејсе, нејсе...ама немаш одговор ниту на ова прашање/??? Остај земјотреси, стварно станува досадно кога некој не знае или не сака да одговори на десетици прашања од разни области.

И уште нешто -дали ти имаш верба? И во што?

Темата е (не)постоење на Бог. Ако не е, јас нема да пишувам. Нема по улица да те бркам за да ти го праам муабетов. Фатен си за орото и играш. Ако неќеш, пушти се и седни на салата и ракија да си глеаш сеир од страна.

Инаку, да знаеш, темата не е Научни теории за настанокот на светот. Ако сакаш одговори на овие прашања, ќе се обратиш на подфоруумот Наука.

* * *

Што е воопшто битно која е мојата лична теорија за настанокот на светлината?!?!

Прашањето тука е дали постои персонален Бог. Дали постои религиски Бог? Дали религиите лажат (сите 5000) кога викаат дека Бог те гледа и ти држи рачун.

* * *

За педери не зборувам, ниту негого го нарекувам таков. Ако не си во состојба да разбереш аналогија, тоа е твој проблем, не мој.

Прашањето на Јоан е конфликтно само по себе, затоа што е поставено глупаво. Тоа е како да прашаш хетеросексуалец „Дали твоите знаат дека си педер?“ Прашањето е фалично. Не постои логичен да/не одговор.

* * *

Во што јас верувам ти пишува на првата страница. И низ целиот форум Религија каде се барем 1500 мои постови.

Ако те мрзи да читаш, јас ќе ти кажам повторно:

Верувам во еден куп работи. Меѓу нив не е личниот Бог.

Верувам во доверба и почит, верувам во пријателство, помагање и учење. Верувам во сочувство и поддршка. Верувам во одговорност за своите постапки, во срдечна љубов и искреност.

Верувам дека самите го креираме светот околу нас и дека секој заслужува да му се даде можност да се искупи за своите грешки - во втора шанса.

Верувам дека секој може да научи нешто доколку го отвори и ослободи својот ум од наметнати догми.

Верувам дека светот ќе биде многу подобро место за живеење кога религиите ќе исчезнат и сите ќе знаеме дека сме дел од истото ЕДНО. Верувам дека човештвото ќе успее да се сплоти и дека институциите кои го контролираат и кочат ќе ја изгубат својата моќ и влијание врз обичниот човек.

Ти, Лурц, во што веруваш, ти, така скептичен по природа?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Темата е (не)постоење на Бог. Ако не е, јас нема да пишувам. Нема по улица да те бркам за да ти го праам муабетов. Фатен си за орото и играш. Ако неќеш, пушти се и седни на салата и ракија да си глеаш сеир од страна.

Инаку, да знаеш, темата не е Научни теории за настанокот на светот. Ако сакаш одговори на овие прашања, ќе се обратиш на подфоруумот Наука.

* * *

Што е воопшто битно која е мојата лична теорија за настанокот на светлината?!?!
Темата е прашања до атеистите, а не прашања до мене.
Доверба и почит, иако е тоа за друга тема, за филозофија, љубов, општи муабети, а не за религија...што е тоа почит? Видливо е, опипливо? Христијаните ние сме против доверба и почит? Се косиме со некој дел за доверба, љубов, пријателство...? Дали се косиме со било кое твое погорно начело освен со твојот слоган -Нема Господ?
Пак чекам одговор за абиогенезата која ја споменуваше во контекст на Адам, реброто, Ева...што од тоа е вистина?

--- надополнето ---

Наместо напразно префрлање...дали си слушнал за Книгата на Енох ( мислам дека е апокрифно дело)? Постои еден осврт за оваа книга од еден лингвист, француски научник Де Саси
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:j2g_JuE_uy8J:www.muggletonian.org.uk/Non%2520Muggletonian/content%2520files/signification.pdf+References+on+the+book+of+Enoch+de+sacy&hl=mk&pid=bl&srcid=ADGEEShzXsz8PdX3QtO8bkkOuds4ndsiBq_-2gBejPnK31yO82Y3keCofbmV5zKFsfX4xWX4CBsPGRP1BMuDeDEMBpqHmPGawd3EZ67fD5A7JbQCEWnZ7i22vaQYYIGPJmIqjnrunMl-&sig=AHIEtbQjlg9PDJ-XBQsQ_KGKuZUOxyU-cw
каде постојат повеќе интерсни моменти
- дека сонцето не излегувало секогаш на иста страна, дека потопот влијаел врз природата...и како размислувања од истата книга еден мал извадок

Вистина е, указот на природата веќе е јаве; указот на природата и законот на еволуцијата за Земјата да ја смени својата раса. Четвртата раса треба да биде уништена за да и отстапи место на подобрата...(...)
Сега се поставува едно оригинално прашање: „Кој можеше да му ја испрати на апокрифниот автор таа моќна визија - во кој било период од деновите на Галилео - дека Земјата одвреме-навреме може да ја поместува својата оска? Од каде тој можел да ги црпи овие астрономски и геолошки знаења ако тајната мудрост на изворот од којшто ги црпеле своите знаења древните Риши и Питагора е само фантазија или измислица на подоцнежните времиња. Или можеби Енох ги прочитал овие пророчки зборови за потопот во трудовите на Фридрих Кле:

Во примитивните времиња, местоположбата на Земјината топка во однос на Сонцето се разликувале од сегашната, и оваа разлика би требало да е резултат на поместувањето на Земјината оска:.

Ова нé потсетува на псеводнаучната констатација дадена од египетските свештеници на Геродот; односно дека Сонцето не излегувало секогаш оттаму од каде што излегува сега и дека во старите векови, елиптиката го пресекувала екваторот под прави агли.

Постојат многу слични „опскурни“ изреки во Куранот, во Библијата и во другите митологии, кои на окултистот му разоткриваат два важни факта:

А) Дека древните луѓе добро, дури и подобро од нашите современици, ги познавале науките, астрономијата, геодезијата и космографијата.

Б) Дека местоположбата на планетава неколкупати се променила од времето на нејзината почетна положба.

„Така, Ксенофат поради слепата вера во својата религија којашто го учеше дека Питон, во својата желба да ја спознае скриената вистина, го натерал Сонцето да го смени своето вообичаено движење, и како што некаде тој тврди:’Сончето се заврти на другата страна’ - што е паралелно, но не толку научно со расказот за Исус Навин - успеал да го запре Сонцето. Меѓутоа, ова може да го објасни учењето на северната митологија според која Сонцето, пред сегашниот ред на работите, излегувало на југ, а ледената зона се наоѓа на исток, а денес таа се наоѓа на север“.
Интересни знаења поседувале древните, нели :) овој факт и фактите за други текстови, градби и пронајдоци доволно говорат за она што го споменав пред месец-два...дека нашата наука, технологија нема многу отидено напред, напротив.
Прочитај, има вакви текстови во голем број...докази дека многу повеќе се знаело за нештата одошто сега. Ај сега, што е вистина од сето ова? Дека некому во 15, 16, 17 век му текнало дека земјата е топка, се врти и сонцето изгрева односно се движиме околу него во вселената? Отвори го умот за нови знаења.

F

Frankie Yale

Гостин
Ај сега, што е вистина од сето ова? Дека некому во 15, 16, 17 век му текнало дека земјата е топка, се врти и сонцето изгрева односно се движиме околу него во вселената?
Не разбирам што сакаш да кажеш со ова. Дека Господ му ја "вметнал" оваа идеја на Коперник за да се негира самиот себе?!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не разбирам што сакаш да кажеш со ова. Дека Господ му ја "вметнал" оваа идеја на Коперник за да се негира самиот себе?!
Дефинирај Господ, вака напразно прашуваш.

F

Frankie Yale

Гостин
Дефинирај Господ, вака напразно прашуваш.
Зборам за христијанскиот бог, the creator of everything, кој ја напишал библијата т.е преку луѓето таа е напишана, Божјиот збор.
Интересна работа, како тој бог е сезнаен но неговото "неограничено" знаење е ограничено на тоа што луѓето знаеле во тој период.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Дека одамна се знаело за отклонувањето на земјата од својата оска, далеку пред Галилео. Прочитај ја Книгата на Енох или освртот на Де Саси за да ти е појасно што се се знаело....исто и во Библијата, Коранот...
Од кога се знае за година од 364 денови со период од 3.5 и 8 години и + 4 дена?

За Ведите знае некој нешто повеќе накратко макар да ми ги прикаже за што се работи?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom