Прашај ме да те прашам

O

onlya

Гостин
Стави камче во кутија и фрли ја кутијата по скали, звукот што ќе го слушнеш запиши го и после прочитај го и ќе дознаеш едно женско кинеско име :D

Зашто битолчани имаат толку многу среќа?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
кој рече дека битолчани имаат среќа?
зашто небото е сино?

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
кој рече дека битолчани имаат среќа?
зашто небото е сино?
Чистото, денско небо е плаво бидејќи молекулите во воздухот распрскуваат сина светлина од Сонцето многу повеќе отколку што распрскуваат црвена светлина. Овој распрскувачки ефект е познат како распрскување на електромагнетни бранови (Rayleigh scattering). Бидејчи сината светлина се распрскува во случајни правци, некои од нив стасуваат и до површината на Земјата.
Кога ќе погледнеме во залезот на Сонцето, гледаме црвена и портокалова светлина бидејќи сината светлина е расфрлана надвор од човечкиот видик на видлива светлина.

Во вечерните часови, небото понекогаш изгледа портокалово или црвено поради загадувањето на воздухот, прашина, водена пареа и други честички кои пловат во воздухот и делуваат како филтери на сончевата светлина. Кога Сонцето е ниско, воздухниот слој е подебел и светлината е повеќе филтирана, па изгледа жолта, портокалова и на крај црвена.

како се вика куче на мандарински јазик?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.790
aman be martin ni so okalki ne uspeav da prochitam mnogu golem tekst ., :ROFLMAO:

zoshto zhivi piperki ne vo ajvar

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Не неам биометриски пасош:confused:
Пред да скокнеш викаш ли ОП или отпосле?

С

сашенко

Гостин
Другите викаат за мене ОП додека јас скокам:)
Црвена или дрво?

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Во моментов топло чајче за жал.
Само јас сум гладен или и вие..?

Kajgana Shop