Правна помош и совети

Член од
12 март 2009
Мислења
21.054
Поени од реакции
17.284
Се согласувам, преку суд оштетениот на крај ќе излезе виновен.
Мора под итно да се реформира судскиот систем, катастрофа е, од искуство кажувам мои странки кои знаеле дека нема да успееме оти биле виновни, сум успевал да ги добијам предметите, а кај странки кои се оштетени мака сум мачел да ги добијам предметите.
,,Во Македонија полесно е да ослободиш виновен отколку да обештетиш оштетен."
Еве Друга мизерија, сопственикот на приватно земјиште кое го затрупале со смет требал сам да го чисти, виновниците добиваат само мала казна а која и не ја плаќаат....
А во случајот во Шутка депонијата почнала на Државно земјиште, па се проширила и на 7000м2 земјоделско проватно земјиште...Па и да донесат Закон, Правното лице казнето за нелегално истурање Смет ја чисти дивата Депонија, тој ќе прогласи Стечај и Нема а да ја чисти !!!!
Проблемот е во КРИМИНОГЕНИТЕ закони кој ги Штитат Оснивачите на Фирмите од СЕ, почнувајќи од НЕплаќање Долгови !!!!!!! , па така пропадна банката на Трифун, така братучедот на Зеко ги заеба австријците, така Никнуваат диви Депонии, така Функционира Урбаната Мафија...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.583
Еве Друга мизерија, сопственикот на приватно земјиште кое го затрупале со смет требал сам да го чисти, виновниците добиваат само мала казна а која и не ја плаќаат....
А во случајот во Шутка депонијата почнала на Државно земјиште, па се проширила и на 7000м2 земјоделско проватно земјиште...Па и да донесат Закон, Правното лице казнето за нелегално истурање Смет ја чисти дивата Депонија, тој ќе прогласи Стечај и Нема а да ја чисти !!!!
Проблемот е во КРИМИНОГЕНИТЕ закони кој ги Штитат Оснивачите на Фирмите од СЕ, почнувајќи од НЕплаќање Долгови !!!!!!! , па така пропадна банката на Трифун, така братучедот на Зеко ги заеба австријците, така Никнуваат диви Депонии, така Функционира Урбаната Мафија...
Eeeee zatoa druzhe sekoj eban den ima se pomalce i pomalce zhiteli vo Mk.
I ne doverba od 2% vo sudstvo tuku -2% ce dojdi

Член од
12 март 2009
Мислења
21.054
Поени од реакции
17.284
Eeeee zatoa druzhe sekoj eban den ima se pomalce i pomalce zhiteli vo Mk.
I ne doverba od 2% vo sudstvo tuku -2% ce dojdi
Во свет адвокатите се занимаваат со делби на имот меѓу сопственици, наследства, авторски права и слично, а на Балканот со Узурпации ...па имаше во Сплит случка, пази сега од време на ЕУ !!!, купила жена стан, 400.000 евра, се легално, преку банка платено и не може да хо добиево владеење ниту пари и враќаат, со години !!!
Па и во Грција е матно, кумот мој и брат му, добија 1985 дуќани во наследство, а сестрата нивна куќа...40 години не можат да ги земат во владение, и на уставен на Грција добија, ама сестрата ги зема кириите од дуќаните. Снаата на братот на кумот, австријанка, ангажира австриски адвокат па Ништо... Србин ми кажуваше во Грција на плажа, купил поодамна 4 собен стан во Кипар, го користел , но кога умрел продавачот, синот негов му го земал....
Јад сум еден од наследници на куќа во Словенија, хаос и таму. Еден со години ја узурпирал куќата па му текнало сега сите заедно да го прават кровот и тоа преку негова фирма...

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
21.054
Поени од реакции
17.284
Нема крај на видови на измами, само не ми е јасно Нотарот фали ги превел возилаѕа а не биле платени ????
Ако се преведени на Правно лице сега што праиме ??
Се сеќавам пред 20 години, приватен сервис ја криеше колата на МВР по села, сакаа даим ја земат сервисирана , скап сетвис, без да платат, со некоја потврда Дека ЌЕ платат, ама на свети Никад...

Последно уредено:
Член од
7 март 2009
Мислења
1.176
Поени од реакции
848
Договор за доживотна издршка за наследство на куќа со двор, починат чичко кој немаше семејство остави се на брат му т.е. мојот татко, ги плативме сите давачки меѓутоа од Катастар ми јавија дека се е ОК само не може да го префрлат дворот на име на татко ми затоа што во договорот за доживотна издршка сме заборавиле да ја ставиме таа ставка- земјиште под куќа (лично на мене ова ми е нелогично)

Дворот поради платените даноци сега е префрлен од Р.Македонија на име намојот покоен чичко а требаше на татко ми, како да ја решиме оваа правна заврзлама, дали има некаков анекс на договорот или слично ,однапред благодарам на одговорите

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.583
Договор за доживотна издршка за наследство на куќа со двор, починат чичко кој немаше семејство остави се на брат му т.е. мојот татко, ги плативме сите давачки меѓутоа од Катастар ми јавија дека се е ОК само не може да го префрлат дворот на име на татко ми затоа што во договорот за доживотна издршка сме заборавиле да ја ставиме таа ставка- земјиште под куќа (лично на мене ова ми е нелогично)

Дворот поради платените даноци сега е префрлен од Р.Македонија на име намојот покоен чичко а требаше на татко ми, како да ја решиме оваа правна заврзлама, дали има некаков анекс на договорот или слично ,однапред благодарам на одговорите
Po pravilo cicko ti ima naslednici i tie nasleduvaat (vo sluchajov tatko ti) znachi ti treba ostavinska postapka i so toa i dvorot che bidi na tatko ti.

Pokonkretno neka ti objasnat advokative @lazar31 ili sl.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.500
Поени од реакции
4.472

Договорот е тој што е, чичко ти е починат и повеке неможе да има никакви измени или анекси. Единствен начин е да се поведе оставинска постапка и така ке премине на наследниците. Ако нема други наследници ке го наследи само татко ти. Ако има и други наследници од ист ред со татко ти, ке го наследат сите на еднакви делови или како ке се договорат, може другите да се откажат и целиот да го наследи татко ти.... сето тоа ке зависи од тоа какви се односите и интересите меѓу наследниците...

Член од
7 март 2009
Мислења
1.176
Поени од реакции
848
Договорот е тој што е, чичко ти е починат и повеке неможе да има никакви измени или анекси. Единствен начин е да се поведе оставинска постапка и така ке премине на наследниците. Ако нема други наследници ке го наследи само татко ти. Ако има и други наследници од ист ред со татко ти, ке го наследат сите на еднакви делови или како ке се договорат, може другите да се откажат и целиот да го наследи татко ти.... сето тоа ке зависи од тоа какви се односите и интересите меѓу наследниците...
Оставинска постапка е непотребна кога се работи за договор за доживотна издршка којшто спаѓа под категоријата товарно право= директно извршување, така и сиот имот од чичко ми го префрливме на име на татко ми откако ги плативме даноците ,немаше никаква оставинска постапка, од кај сега го извади тоа со оставинска постапка? Јас ли треба да ве учам на право :)

Сега на нас проблем ни е земјиштето под куќата, инаку тоа да било вметнато во првичниот договор сега ќе беше се ок, ќе мора да прашам во судот изгледа, немам никакво поверение во банана-кадриве во оваа банана-држава која само гледа да те дере на било кој можен начин!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.583
Оставинска постапка е непотребна кога се работи за договор за доживотна издршка којшто спаѓа под категоријата товарно право= директно извршување, така и сиот имот од чичко ми го префрливме на име на татко ми откако ги плативме даноците ,немаше никаква оставинска постапка, од кај сега го извади тоа со оставинска постапка? Јас ли треба да ве учам на право :)

Сега на нас проблем ни е земјиштето под куќата, инаку тоа да било вметнато во првичниот договор сега ќе беше се ок, ќе мора да прашам во судот изгледа, немам никакво поверение во банана-кадриве во оваа банана-држава која само гледа да те дере на било кој можен начин!
ti be baras pomos ili delis pomos?
Ostavinska postapka se pravi na toa shto ne e opfateno so toj vash dogovor! Vo slucajov dvorot i ako ima i drg imot, shtedni knishki, nivi,....

Член од
12 март 2009
Мислења
21.054
Поени од реакции
17.284

Дали предходно дворот се водел во катастар на чичко ти ?...во оваа скапана држава со децении, од Југославија, комуњарите имаа шема дека земјиште градежно не може да имаш....па цели населби се уште земјиштето под зграда е на Р.Македонија....а предходно биле ниви, национализирани, граделе Гранит, Бетон....итн, становите продадени на луѓе ама зградите се во воздух, земјата под нив е на Р.Македонија...
А да додадам, Хрватски Уставен суд поодамна, со Декрет пресуди дека земјиште Под Легална Зграда е сопственост на сите сопственици на зградата !!!!
Ама за нас тоа е атомска бомба

Член од
17 јуни 2022
Мислења
147
Поени од реакции
486
Ако може некој адвокат во приватна, би сакал да поставам 1-2 прашања па ако имате време да се консултирам малку, Ви благодарам однапред.

Член од
20 март 2025
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите! Ако има некој адвокат шо му лежат комплицирани случаеви со разводи, нека ми пише ПП :)

Член од
20 март 2025
Мислења
23
Поени од реакции
28
Разводот е наједноставната ставка во шифрарникот на адвокатите.

Член од
2 март 2016
Мислења
517
Поени од реакции
522
Разводот е наједноставната ставка во шифрарникот на адвокатите.
Не е баш особено ако има малолетни деца и плус семејно насилство :)
Автоматски споено мислење:

Не е баш, особено ако има малолетни деца и плус семејно насилство :)

Член од
12 март 2009
Мислења
21.054
Поени од реакции
17.284

Kajgana Shop

На врв Bottom