Правна помош и совети

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.242
Поени од реакции
12.096
Како оди законски добивање плус денови одмор поради стаж?
Кај нас во фирмава сите имаме 20дена годишен одмор а некои од вработените се 13г некои 3години...
Во систематизацијата на работни места мора да го пишува или во Колективниот договор за тој сектор.

Доколку не барај го законот во рамките на областа која работиш, пример Култура, Образование и слично, па таму види.

Колку се сеќавам таму каде работев пред многу години беше за 10 години стаж +1 ден одмор.
За образование +2 дена... факултет и средно не ти е исто, пример, итн.

Мора да најдиш Систематизација или Колективен па таму да побараш (зависно приватен, јавен сектор...), пошто во законот конкретно може и да го нема за полето во кое работиш ти.

Во принцип, оној договор кој ти дава поголеми права тој се зема за валиден пред законот т.е. на суд. Пример, во Колективен ти пиши 20 дена одмор, арно ама систематизацијата во фирмата дава дополнително уште 1 или 2 по некоја основа, така ти имаш право на тие дополнителни денови одмор.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
44
Поени од реакции
67
Ме интересира дали смее постар малолетник (16-17) години да се јави како сведок во нотарска изјава за вонбрачна заедница? ИТНО

Член од
28 март 2006
Мислења
17.911
Поени од реакции
12.462
Дали станари (или лица кои имаат владение, не сопственици) во зграда која сеуште не постои во катастар (нема имотен лист или не е изложена, впишана со години) ниту станарите имаат имотни листови, може или мора да има станбен управител? Сопственици сеуште се стариот газда на плацот и фирмата во стечај. Ниту имало собир на сопственици, ниту видел некој легален договор.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.739
Поени од реакции
8.558
Дали станари (или лица кои имаат владение, не сопственици) во зграда која сеуште не постои во катастар (нема имотен лист или не е изложена, впишана со години) ниту станарите имаат имотни листови, може или мора да има станбен управител? Сопственици сеуште се стариот газда на плацот и фирмата во стечај. Ниту имало собир на сопственици, ниту видел некој легален договор.
Znachi utre nekoj mozhi da dojdi i da vi ja turni zgradata kako diva gradba!

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.752
Поени од реакции
7.270
Мислам дека не морате да имате управител, можеби и не можете. Ваков случај имаше во зградата во Охрид, каде имав стан.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.214
Поени од реакции
10.282
Може не е правно прашање ама белким некој знае. Мислам дека го знам одговоров, ама слушам спротивни мислења од блиски…

Доколку имаш 10 години стаж во земјава и 5 години стаж во странство (Хрватска, Германија…) дали ти ги сметаат ко вкупни 15 години за да добиеш пензија во Македонија или без разлика колку си работел во странство тој период не се смета во стажот што ти е потребен за во земјава да добиеш пензија?

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.752
Поени од реакции
7.270
Може не е правно прашање ама белким некој знае. Мислам дека го знам одговоров, ама слушам спротивни мислења од блиски…

Доколку имаш 10 години стаж во земјава и 5 години стаж во странство (Хрватска, Германија…) дали ти ги сметаат ко вкупни 15 години за да добиеш пензија во Македонија или без разлика колку си работел во странство тој период не се смета во стажот што ти е потребен за во земјава да добиеш пензија?
Стажот од друга земја ти се смета (така е во мојот случај),но не ти се исплаќа пензијата за тој период во Македонија

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.214
Поени од реакции
10.282
Стажот од друга земја ти се смета (така е во мојот случај),но не ти се исплаќа пензијата за тој период во Македонија
Што значи дека би имал услов за пензија, ама колку земаш ќе се гледа само од годините кои си работел во земјава?

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.752
Поени од реакции
7.270
Што значи дека би имал услов за пензија, ама колку земаш ќе се гледа само од годините кои си работел во земјава?
Да, мојата пензија ја стекнав со вкупниот стаж, во Македонија добивам колку што ми следува тука, преку нашиот ПИОМ беше испратено барање во другата земја, па добив Решение колку тие ќе ми исплаќаат. Меѓутоа, тоа е толку комплицирано, пропратено со документација која секоја година треба да се обновува, па јас се откажав

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.739
Поени од реакции
8.558
Да, мојата пензија ја стекнав со вкупниот стаж, во Македонија добивам колку што ми следува тука, преку нашиот ПИОМ беше испратено барање во другата земја, па добив Решение колку тие ќе ми исплаќаат. Меѓутоа, тоа е толку комплицирано, пропратено со документација која секоја година треба да се обновува, па јас се откажав
Neznam za koja "druga zemja" pishuvash ama eden sluchaj shto go znam e mnogu ednostaven.
Dotichnata lichnost dobiva pismo so formular koj popolnet e dokaz deka e zhiva.I go podpolnuvaat vo PIOM Prilep i go prajca do tamoshnoto PIOM po email. Toa go pravi ednash godishno.
Nishto komplicirano.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.752
Поени од реакции
7.270
Neznam za koja "druga zemja" pishuvash ama eden sluchaj shto go znam e mnogu ednostaven.
Dotichnata lichnost dobiva pismo so formular koj popolnet e dokaz deka e zhiva.I go podpolnuvaat vo PIOM Prilep i go prajca do tamoshnoto PIOM po email. Toa go pravi ednash godishno.
Nishto komplicirano.
Кога ќе бидам во Македонија, ќе го побарам дописот, заради кој се откажав. Можеби бидејќи сумата и не беше толку голема. Во секој случај, посложено од ова што го пишуваш

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.739
Поени од реакции
8.558
Кога ќе бидам во Македонија, ќе го побарам дописот, заради кој се откажав. Можеби бидејќи сумата и не беше толку голема. Во секој случај, посложено од ова што го пишуваш
Kaj lichnosta se raboti za edno 40-50€ mesecno. I kako shto rekov ednash godishno go podpolnuva obrazecot koj i go isprajchaat na domashna adresa i po email im go vrajcha. toa e se shto ima za obvrska shto za mene e i opravdano zatoa shto toa e merka za zashtita da ne plajchaat (Kako shto chitav nekni)kako vo USA penzija na 390 godishnjaci.

Член од
14 јули 2017
Мислења
677
Поени од реакции
1.372
Здраво,

Скорото пријавував данок на системот на УЈП (е-ппд) и погрешка, како Држава во која е резидент исплатувачот ставив Македонија, а не Естонија (поради тоа што фирмата од каде што ми се испратени парите е во Естонија), и така за 9 трансакции кои што ги имав за месеци уназад. 4 од тиа дури и платив.

Прават ли проблем од УЈП за вакво нешто и дали треба да одам до УЈП и да се замарам да објаснуам, или да терам па ако приметат ќе ме контактират и тогаш ќе се разбираме? Пошто технички јас ги пријавувам трансакциите, ќе ги платам, само што имам грешки при пријавувањето.

Kajgana Shop

На врв Bottom