Правна помош и совети

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
2 метри е премногу за да се вклопи. Геодетските фирми имаат одредена сума за осигурување од штета односно доколку некоја странка ја оштетиле, има од каде да се наплати но не знам за таков случај досега некоја странка да тужела и да добила оштета.
Има многу опции за корекција на вакви грешки...... Само човек да е паметен....
Случајот е реален, пред некој месец мереа геометри, а и на мапата на катастарот убаво се гледа,
овие што сега живеат во таа куќа што е оштетена страна се роднини на оној што е (беше) сопственик, ама уште ја немат наследено треба да платат ми се чини 18% данок за втро наследен ред, па затоа уште не се оправиле, инаку како што се скарани до сега ќе му пуштеа тужба.

Член од
20 септември 2008
Мислења
16
Поени од реакции
1
Сега си ги пообјаснил работите и ако не се работи за наследство не можеш ништо правно да направиш во овој случај, секој може да го препише/продаде својот имот на друг, ти опишав како иде ако се наследува,
единствено да докажеш дека таткото бил деловно неспособен, што значи по ти се исплаќа ти да му купеш на детето одколку да се расправаш, оти на крајот ништо нема постигнеш.
Мислам дека можам да докажам дека при префрлањето на имотот, потпишувањето, дедото беше неспособен, односно со дијагноза atrofija demencija - разводнување на мозокот, кое и беше причината за подоцнежната смрт.
Има и извештај од снимање на ренгенологија во Скопје каде е детално опишана дијагнозата за сушење на мозокот.

Е сега дали ива би било доволно да со тужба го оспорам договорот за дар каде е поклонет имотот на синот?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Мислам дека можам да докажам дека при префрлањето на имотот, потпишувањето, дедото беше неспособен, односно со дијагноза atrofija demencija - разводнување на мозокот, кое и беше причината за подоцнежната смрт.
Има и извештај од снимање на ренгенологија во Скопје каде е детално опишана дијагнозата за сушење на мозокот.

Е сега дали ива би било доволно да со тужба го оспорам договорот за дар каде е поклонет имотот на синот?
Ако отидеш кај адвокат одма ќе ти рече може, оти адвокатите никогаш не одбиваат случаи и можно е само да имаш дополнително трошоци,
незнам што точно да ти кажам, незнам ни што дијагноза е тоа, тешко ќе иде докажувањето одкога е починат,
можам само да те советувам да побараш дали имало ваков сличен случај и како поминал, ако имал позитивен исход можеш да пробаш, во спротивно пак ќе ти кажам тешко ќе иде докажувањето.

jasisamojas

Не ми треба титула
Член од
26 ноември 2008
Мислења
762
Поени од реакции
423
Дали некој знае да ми потврди дали е точна информацијата дека од наредната година ќе се плаќало данок на наследство и подарок и за приматели од прв наследен ред?

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Дали некој знае да ми потврди дали е точна информацијата дека од наредната година ќе се плаќало данок на наследство и подарок и за приматели од прв наследен ред?
ако е вистина ова срам да им е.

п.с и само ова можам да го кажам за нашава држава https://www.youtube.com/watch?v=e30DxUZ2TsY

Член од
4 мај 2014
Мислења
322
Поени од реакции
35
Шо треба за некој од странство да дојде да живее да се преселе во Македонија
Лесно ли ке му дадат виза државјанство шо треба за да добие?????

Член од
20 декември 2013
Мислења
203
Поени од реакции
110
Дали некој знае колку чини легализација за доградба на објект ?

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Sakam da kupam zemjodelsko zemjiste koe e vo sosopstvenost so RM.Prodavacot mi tvrdi deka nema da imam nikakvi problemi so drzavata i deka vo slucaj ostanatiot del [drzaven] da saka da se prodava ili nesto drugo deka jas imam prednost za kupuvanje. Dali e toa tocno ili tuka se krijat uste nekoi finti? Isto sakam da prasam za kupuvanje na del od imot t.n idealna polovina,tretina dali vo toj slucaj ke dobijam imoten list ili kako odat rabotite? Odnapred blegodaram za odgovorite

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.741
Поени од реакции
7.252
Sakam da kupam zemjodelsko zemjiste koe e vo sosopstvenost so RM.Prodavacot mi tvrdi deka nema da imam nikakvi problemi so drzavata i deka vo slucaj ostanatiot del [drzaven] da saka da se prodava ili nesto drugo deka jas imam prednost za kupuvanje. Dali e toa tocno ili tuka se krijat uste nekoi finti? Isto sakam da prasam za kupuvanje na del od imot t.n idealna polovina,tretina dali vo toj slucaj ke dobijam imoten list ili kako odat rabotite? Odnapred blegodaram za odgovorite
Ако земјиштето е во сопственост на РМ, кој продавач нешто ти тврди? Сите информации ќе ги добиеш во Министерството. Ама јас не сум убеден дека лесно ќе купиш земјоделско земјиште

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
gurman 2 prodavacot [fizicko lice] e KOsopstvenik so drzavata ,a jas sakam da go kupam negoviot del t.e delot sto pripagja na fizicko lice. Izvini mozebi pogore ne bev dovolno jasen.

Член од
18 април 2017
Мислења
39
Поени од реакции
14
gurman 2 prodavacot [fizicko lice] e KOsopstvenik so drzavata ,a jas sakam da go kupam negoviot del t.e delot sto pripagja na fizicko lice. Izvini mozebi pogore ne bev dovolno jasen.
Сопственикот на земјиштето кое сакате да го купите е сосопственик на земјиштето со РМ јас така ве разбрав? Во овој случај сопственикот ќе биде потребно да поднесе барање до суд за физичка делба и притоа да го откупи земјиштето што е сопственост на РМ а потоа вие меѓусебе ќе регулирате со договор за купопродажба. Најубаво ќе биде да си го откупи сопственикот а потоа вие да се договарате.

Поздрав[DOUBLEPOST=1508932148][/DOUBLEPOST]
Сопственикот на земјиштето кое сакате да го купите е сосопственик на земјиштето со РМ јас така ве разбрав? Во овој случај сопственикот ќе биде потребно да поднесе барање до суд за физичка делба и притоа да го откупи земјиштето што е сопственост на РМ а потоа вие меѓусебе ќе регулирате со договор за купопродажба. Најубаво ќе биде да си го откупи сопственикот а потоа вие да се договарате.

Поздрав[/
Додека сопственикот не направи физичка делба и се откупи тоа земјиште на РМ тој неможе истото да ви го продаде, погрешно ве информирал сопственикот
[DOUBLEPOST=1508932193][/DOUBLEPOST]
Шо треба за некој од странство да дојде да живее да се преселе во Македонија
Лесно ли ке му дадат виза државјанство шо треба за да добие?????
Кој е основот за негово преселување пишете повеќе информации, има ли роднини овде ќе работи овде???[DOUBLEPOST=1508932228][/DOUBLEPOST]
Не е точна таа информација.[DOUBLEPOST=1508932633][/DOUBLEPOST]

Со какво правно дело дедото го преишал имотот? Договор за подарок? Договор за доживотна издршка? Во секој случај да, можеш да го спориш договорот. Еве едно пластично навидум објаснување: Бабта и дедото (мајка и татко на поранешна твоја покојна жена) имаат имот, секако од тој имот по нивната смрт истиот им следува на нивните наследници те деца а ако не деца тогаш внуци. Најверојатно дедото склучил договор за подарок, објаснете поопширно, инаку во овој случај буквално ја лишиле поранешната жена те нејзиното чедо на дедото потомок од наследнство. Да, можете да докажувате дека при потпишувањето на договорот дедото бил деловно неспособен меѓутоа за тие цели потребно е да имате медицинска документација за истото па да се изготви соодветно вештачење а пожелно е и да имате и сведок за истото па потоа сте подготвени да поднесете на суд. Јас сум адвокат и во пракса сум имала ваков случај кој сеуште еве е во тек и борбата е голема, меѓутоа ако имате добро вештачење и докази шансите се постоечки за позитивен исход на случајот

Поздрав секое добро

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714

Поздрав[DOUBLEPOST=1508932148][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1508932193][/DOUBLEPOST]

Кој е основот за негово преселување пишете повеќе информации, има ли роднини овде ќе работи овде???[DOUBLEPOST=1508932228][/DOUBLEPOST]

Не е точна таа информација.[DOUBLEPOST=1508932633][/DOUBLEPOST]

Со какво правно дело дедото го преишал имотот? Договор за подарок? Договор за доживотна издршка? Во секој случај да, можеш да го спориш договорот. Еве едно пластично навидум објаснување: Бабта и дедото (мајка и татко на поранешна твоја покојна жена) имаат имот, секако од тој имот по нивната смрт истиот им следува на нивните наследници те деца а ако не деца тогаш внуци. Најверојатно дедото склучил договор за подарок, објаснете поопширно, инаку во овој случај буквално ја лишиле поранешната жена те нејзиното чедо на дедото потомок од наследнство. Да, можете да докажувате дека при потпишувањето на договорот дедото бил деловно неспособен меѓутоа за тие цели потребно е да имате медицинска документација за истото па да се изготви соодветно вештачење а пожелно е и да имате и сведок за истото па потоа сте подготвени да поднесете на суд. Јас сум адвокат и во пракса сум имала ваков случај кој сеуште еве е во тек и борбата е голема, меѓутоа ако имате добро вештачење и докази шансите се постоечки за позитивен исход на случајот

Поздрав секое добро
Fala Lawers perspective, sega mi e pojasno.

Член од
28 февруари 2014
Мислења
87
Поени од реакции
1
Прашање до поискусните адвокати: Дали доколку во кривична пресуда стои дека согласно чл.93 ст.1 од ЗКП , трошоците на кривичната постапка паѓаат на товар на буџетските средства, истите тие трошоци со Фактура треба да се бараат од судот?!

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Прашање до поискусните адвокати: Дали доколку во кривична пресуда стои дека согласно чл.93 ст.1 од ЗКП , трошоците на кривичната постапка паѓаат на товар на буџетските средства, истите тие трошоци со Фактура треба да се бараат од судот?!
Тоа оди преку министерство за правда

Kajgana Shop

На врв Bottom