Правилата се создадени...

Ganimed

La Petite Seduction
Член од
18 јули 2008
Мислења
303
Поени од реакции
18
imam problem so avtoritetite, ama ne do tolku,

zavisi, ako prepoznaam intelektualna nepravda-vrakam i struchno gi zaobikoluvam pravilata, ama ne gi krsham pravam da izgleda toa prifatlivo, a da gi napraam majmuni na kraj takvite

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
а) За да се следат и почитуваат

б) За да бидат прекршени и заобиколени

Значи која од овие две опции повеќе одговара на вашиот карактер?

Дали сте човек кој претежно ги следи правилата или пак најчесто ги заобиколувате и терате по свое?

Дали оправдувате прекшување на правилата и во кои ситуации?
Под б..:pipi: Што да правам, храна ми е понекогаш да терам по свое кршејќи правила:je::smir: Јбг !

Crni Bombarder

Shipwrecked
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
6
Правилата се создадени да бидат почитувани!!!

Убеден сум во ова, воопшто не се двоумам и се обидувам максимално да го почитувам.

Мразам места без правила, мразам хаотични работи без правила и без ред, ме нервираат луѓе кои по секоја цена сакаат да си срушат правилата, а такви ги има многу.
Zivees vo takva drzava

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Секако дека правилата се создадени за да бидат почитувани. И многу ме нервира некоја сељачана кога ги прекршува поставените правила и вели: Ништо не ми можат. Не им можат пошто живеат во такво општество, ама ајде оптимист сум дај Боже да се промени и тоа.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Правило=прав начин,исправно и сл.(барем јас тоа така го разбирам),или пак можи да биди наметнат став од некој со поголема моќ.
Е сеа по која основа треба да значи дека правилото е правилно?Еве јас сметам дека не е,и си терам по мое!Тоа не значи дека го прекршувам правилото,туку си терам по моето правило,за кое што јас мислам дека е правилно:)

Кизнај што напишав:nesum:

bella

*HOT*
Член од
8 јуни 2008
Мислења
407
Поени од реакции
27
има правила кои мора да ги почитуваме,но ако сите би го правеле тоа,светот би бил многу досаден...или совршен???

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Едно од правилата на животот:

Научи ги правилата. А потоа прекрши некои од нив.

:star:
Нема слава, нема величина ако нема ни спремност да се прекршат правилата. Мислам, само погледни наназад. Тоа што за Американците се The founding fathers - луѓето кои им ја основале нацијата, кои се побуниле против Британската власт, за Британската Империја биле само бунтовници, бандити, непочитувачи на законот (outlaws). За Јужна Африка Мандела беше криминалец, со години го чуваа во затвор.
Поентата е дека има нешто поважно од правилото, а тоа е правдата, праведноста. И нема подоблесно, поблагородно нешто од тоа да се бориш за правда.
Затоа... правилата не се за да се прекршуваат, туку за да се оспоруваат и да се заменуваат со подобри и поправедни.:star:

Член од
21 јуни 2007
Мислења
183
Поени од реакции
2
Јас онака од инает сакам да кршам правила поготово кога другарка ми ми вика дека правилата се поставени за да се почитуваат...повише од инает не дека сакам

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Се да се почитуваат но во дадени моменти и да се кршат...замислете каков би ви бил здодевен животот доколку не скршите ниедно правило :toe: така да зависи од ситуацијата...некаде околу 70% да се почитуваат другите 30% да се кршат :vozbud:

С

Сатори

Гостин
а) За да се следат и почитуваат

б) За да бидат прекршени и заобиколени

Значи која од овие две опции повеќе одговара на вашиот карактер?
Ниту една од горе посочените.
Јас велам дека треба да се модифицираат, да се пронајде малиот премин каде што, задоволството на кршењето на правилото ќе биде присутно и секако, совеста чиста.
Знам, знам, дека многу барам, но ако човек се потруди ќе успее и кралот да го убеди дека е коњ.
Се што е невозможно, сеуште никој не го направил.:smir:

Дали сте човек кој претежно ги следи правилата или пак најчесто ги заобиколувате и терате по свое?
Следам правила, иако се декларирам како тврдокорен неконформист, ги следам правилата, затоа што ми се допаѓаат.
Ми влеваат сигурност на некој чуден начин, ме штитат од одредени девијантни појави во ова наше современо општество.
Секако, знам да заобиколам некое правило ако е навистина неопходно и со тоа докажувам поента, но во принцип, сакам да се држам до правилата на играта за да можам чесно да победам.
Ако воопшто се победува така.

Дали оправдувате прекшување на правилата и во кои ситуации?
Субјективно е.
Но оправдувам голем број на работи, додека за тоа има добра причина.

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Правилата се за кршење ама работата да се знае кои и кога да ги скршиш.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
се создадени зашто некој си победувал во играта на животот...дошол некој попаметен и го поразил непоразениот...и овој немал каде па си измислил правила за сеуште да го држат на врвот....

Kajgana Shop

На врв Bottom