Права на животните

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.431
Поени од реакции
4.260
Ми се згади многу од оваа твоја реченица. Едно е да не ги сакаш кучињата, ама скроз друго е да уживаш во нивното малтретирање. Ова е веќе сериозен проблем, ваквиот твој садистички став.
И ете го сламкарењето. Ја не уживам во нивното убивање, ретчење и контрола. Ја не ни уживам во фактот дека мора се бранам од нив. ТОА ШТО ЈАС УЖИВАМ ВО се долги, непкрекинати релаксирачки прошетки по паркови и продавници, што таквите зоофилни гнаси како тебе ми ги имате претворенп во борба за живот или смрт!
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.212
Поени од реакции
10.744
И ете го сламкарењето. Ја не уживам во нивното убивање, ретчење и контрола. Ја не ни уживам во фактот дека мора се бранам од нив. ТОА ШТО ЈАС УЖИВАМ ВО се долги, непкрекинати релаксирачки прошетки по паркови и продавници, што таквите зоофилни гнаси како тебе ми ги имате претворенп во борба за живот или смрт!
Таквите како мене одлучиле да си земат миленик дома, да го лишат од суровиот живот на улица и да го заштитат од луѓето како тебе. Завозврат секојдневно добивам неизмерна количина љубов. Благодарение на мене и таквите како мене, бројот на кучиња скитници не е еднаков на бројот на човечка популација.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.431
Поени од реакции
4.260
Таквите како мене одлучиле да си земат миленик дома, да го лишат од суровиот живот на улица и да го заштитат од луѓето како тебе. Благодарение на мене и таквите како мене, бројот на кучиња скитници не е еднаков на бројот на човечка популација.
И ете го. FEEL GOOD решението . Некако почнувам да мислам ти си садистот тука што се дивееш на нападите на луѓе со то бедниот изговор на прдење во ветер од решение. Не само тоа , него се однесуваш крајно разгалено во целава ситуација барајќи од другите да трошат пари.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
Класично сељачко размислување. Ако немаат леб да јадат децата зошто тогаш ранат убијци, терористи и остала криминална багра во затвор? Што се криви животните, не е само оваа планета на луѓето туку и на нив и заслужуваат соодветни права регулирани со закон. Се пљачка државата 30 години кучињата ти криви, не може да се одвојат неколку милиони да се реши овој проблем. Ако можат за тренирање на магариња да се даваат стотици илјади евра треба и за стационари и за кастрација/стерилизација на СИТЕ улични животни да се одвојуваат неколку милиони, патем ќе работи некој таму и ќе зима плата, а нема да биде паразит запослен во администрација или како што има едни „кучиња“/џукели кои седат дома и примаат плата и црпат милиони евра од буџетот.
Денеска едно-две кучиња каснале некого, на ниво на држава, а колку тепачки, колку убиства и колку сообраќајки предизвикани од лудаци се дешаваат на дневно/неделно ниво https://mvr.gov.mk/izvadok-od-dnevni-nastani/2893. Поголемо животно или паразит од човекот нема и секако кучињата и останати животни, па и оние кои се во прехранбена индустрија заслужуваат максимални права и животните што се одгледуваат за храна да бидат усмртени на најхуман можен начин, зашто некој живеел ти да можеш да живееш и се гоиш. Штета што немаме држава и ни е окупирана од кумуњарско-шошонска неписмена банда.
Глуп си, не многу, ама сепак си глуп.

Јас никаде не кажав дека кучињата ми се виновни за било што во општеството, туку преку таквото ми е од вашето глумење емпатија, демек грижливи, цивилизирани и напредни.

Со поддржување на корона мерките ги уништивте децата, со поддржување на вегански начин на исхрана ги уништувате децата, со некакви си ретардирани права на животните без да се земе приоритет што е поважно, децата или уличните џукели, секој ден имаме по неколку уништени човечки животи. А многу е едноставно, се кажува овој викенд вие лажговците и лицемерите ќе ги земете џукелите од улица, или нареден викенд забрането ќе е движење од 22 до 10ч и секое куче што ќе биде видено ќе биде усмртено. А парите кои се трошеа за нивно згрижување, парите кои се трошеа за оштета и лекување на нападнатите ќе ги користиме во градинките.

Да сељак сум што приоритет секогаш ќе ми е човечкиот род па после се друго, сељак сум што фрлам виршли со зачин, сељак сум што носам нож со мене секогаш кога пешачам/спортувам, ама бар јас и тие околу мене секогаш ќе се безбедни од џукелите.
Вие прогресивните со вашите "напредни, високо интелектуални размислувања", ем сте побројни, ем цивилизацијава се распаѓа. Не ќе да е дека си опкружен со сељаци, ќе да е до вас проблемот. Со правење слеп наместо решавање на приоритетните проблеми, не си сељак, ама си многу глуп. Боље бити сељак него глуп.

А тоа за убивање на животни за храна поретардиран аргумент нема. Животните кои јас ги убивам за да се прехранам, јас сум ги створил, поради мене постојат, поради мене нивниот број се зголемува. Додека вие ретардираните вегани, го убивате дивиот животинскиот свет за кој ни си малото прсте не сте мрднале за неговото постоење.
Плус без ѓубривото од животните кои се одгледуваат за јас да се прехранам, курац ќе имаш ти квалитетна "трева" да пасиш.
Убав ден убиец на дивиот животински свет.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
Не само тоа , него се однесуваш крајно разгалено во целава ситуација барајќи од другите да трошат пари.
Системот на санкции е таков, убивај кучиња, после ќе мора да трошам пари, преку даноци, за твоите затворски оброци.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.660
Поени од реакции
28.055
И ете го сламкарењето. Ја не уживам во нивното убивање, ретчење и контрола. Ја не ни уживам во фактот дека мора се бранам од нив. ТОА ШТО ЈАС УЖИВАМ ВО се долги, непкрекинати релаксирачки прошетки по паркови и продавници, што таквите зоофилни гнаси како тебе ми ги имате претворенп во борба за живот или смрт!
Дегенерик
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
Системот на санкции е таков, убивај кучиња, после ќе мора да трошам пари, преку даноци, за твоите затворски оброци.
Ама и ти прескокнуваш. Системот е поинаков, со мито и добри врски нема да трошиш за моите оброци.

 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.431
Поени од реакции
4.260
Системот на санкции е таков, убивај кучиња, после ќе мора да трошам пари, преку даноци, за твоите затворски оброци.
А шо санции кучињава добиваат за агресивно однесување? Кои пари ги даваат они?
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
А шо санции кучињава добиваат за агресивно однесување? Кои пари ги даваат они?
Ти го објаснив тековниот систем на санкции, ако не ти се допаѓа имаш легитимно право да побараш да се смени, но дотогаш ако те понесе бесот можеш да завршиш и во затвор, а во најдобар можен случај да платиш парична казна.

Не знам зошто стриктно се фати само за кучињата (кога за тоа си има адекватна тема), а на спротивната страна од вагата не ги стави и кучињата во спасувачките единици, независно од тоа дали се работи за вода, планина или руини, или пак кучињата кои им ја олеснуваат работата на полициските единици при потрага на дроги, наркотични средства или одредени хемикалии. Јасно дека има напади од кучиња, проблемот е нерешлив, но за тој напад имаш и парична компензација и евтаназија на кучето. За тој напад, макар и да е обична гребаница, ќе земеш најмалку 2.000 евра. Од интензитетот на повредата, и многу повеќе.

Не знам дали знаеш, но веќе во светот се тренираат одредени глодари за детектирање на мини. Бидејќи се лесни, не ја активираат мината, го поткопуваат просторот каде се наоѓа мината и истата потоа се отстранува. Не знам дали кај нас сеуште има мини од војната од 2001 година, мислам дека едно време се зборуваше дека има околу Скопскиот аквадукт, но затоа во Босна има неколку стотинаилјади мини, а ова е еден од начините за нивно отстанување без да се ризикуваат човечки животи.

Веќе има истражувања за фотографската меморија кај приматите, одредени мајмуни (како на пример мајмунката Коко) знаеа неколку илјади зборови на гласовниот јазик, одредени папагали (пример Алекс) можеа да формулираат цели реченици, па дури и да собираат. За нив има и документарци. Тоа е интересна тема.

Дебатата може да се прошири, може да се зборува за полезноста на животните за човекот, општеството и природата, некогаш и за емоциолната, не мора да се задржиме само на правната природа. Имаше еден интересен пример, кој го прочитав во книгата на Дејвид Атенборо и истата топло ти ја препорачувам, за контролираниот лов на примитивниот човек кој претежно ловел мажјаци, пред питомизацијата на животните, со цел да ја одржување на популацијата на животните. Неконтролираниот лов започнува со колонизацијата, експодира првата половина во 20от век, каде веќе во втората половина има и одредени забрани за лов на одредени видови на животни (пример китот), каде постепено бројката започнува да се стабилизира. Тој е само еден од низата животни, а многу е битен за контролирањето на нивото на планктони, кој се битни пак за нивото на кислород.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.431
Поени од реакции
4.260
хемикалии. Јасно дека има напади од кучиња, проблемот е нерешлив, но за тој напад имаш и парична компензација и евтаназија на кучето
Баш зашто проблемот е нерешлив имам бес на целата работа. Баш зашто наместо да се спречи тука треба дасе лечи.
Нека легализираат самодбрана и заштита на јавен ред и мир. Ако може за со луѓе на запад, може и тука, барем со опасни животни...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.589
Поени од реакции
79.817
Што се криви животните, не е само оваа планета на луѓето туку и на нив и заслужуваат соодветни права регулирани со закон.
Животните имаат соодветни права кои се регулирани со закон. Се е регулирано со закон во човековото општество. Не само животот на животните и луѓето, туку и на растенијата, на целата жива природа, како и на други неживи субјекти. Одамна е тоа.

Ама и ти прескокнуваш. Системот е поинаков, со мито и добри врски нема да трошиш за моите оброци.
Може и на друг начин да не троши за твоите оброци, а тоа е ако ти успееш да не бидеш достапен за органите на прогон.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
Баш зашто проблемот е нерешлив имам бес на целата работа. Баш зашто наместо да се спречи тука треба дасе лечи.
Нека легализираат самодбрана и заштита на јавен ред и мир. Ако може за со луѓе на запад, може и тука, барем со опасни животни...
Едно е самоодбрана, која е дозволена во САД (не во западот затоа што во Европа не е лесно да се добие дозвола за носење и поседување на оружје), но се процесуира. Прогонот на обичниот граѓанин, во САД, е забранет со закон. Во Македонија, има посебни услови кога се прогласува прогон на конкретно диво животно. И кај уличните кучиња, повторно, го има тоа, го работат шинтерските служби. Кучето, потоа, се тестира од беснило и на крај се евтаназира. Ако си вистински маж, а веќе сакаш да го убиеш/повредиш сипи му се така, зошто ладно оружје или пиштол?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.921
Поени од реакции
21.408
Kako se zapnavte za kucinjata skitnici, ko nacionalno bogatstvo da se. Bog da cuva, ko da mora da se zacuvaat po sekoja cena oti tolku, gotovo so svetot i civilizacijata.
Јасно дека има напади од кучиња, проблемот е нерешлив,
Oti neresliv. Problemot e poprilicno resliv samo sto zagrizenite sakaat da se ebat ama po moznost da ne im vlezi, onaka narodski kazano.
Nit te ljubim, nit te drugom dajem rabotata. Em ne si gi pribiraat kucinjata skitnici doma, em ne ostavaat drugite da go resat problemot brzo i efikasno.
Neka pocnat niv da im naplakjaat za sekoe kasnuvanje , po eden mesec sami ke pocnat da gi sredvat onaka preventivno. A ne ovie krevaat djeva, drug( opstinata plakja ), a djukeli vrvulica po ulici.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.587
Поени од реакции
21.462
Најлесен проблем да се реши кој секоја сериозна држава го има решено одамна.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
Може и на друг начин да не троши за твоите оброци, а тоа е ако ти успееш да не бидеш достапен за органите на прогон.
Ако бев Б. Асани немаше да има потреба ни за мито, ни за недостапност, ќе беше кучињата се самоубиле.

Kako se zapnavte za kucinjata skitnici, ko nacionalno bogatstvo da se.
Тоа е нивното лицемерие. Се прават "на Тошо", слепи, за уништувањето на дивиот животински свет, да можат они салата да џвакаат, но тие животни изгледа немаат права, мора да си џукела.

Плус сега сме во последната фаза од експериментот 25
.
Во 1972-та година, научникот Џон Калхун го изградил „Универзум 25“, џиновсиот кафез создаден како глодарска утопија.

Две години подоцна, глувците се истребиле, а еве и зошто. Во „Универзум 25“ на почетокот имало само осум глувци – четири женки и четири мажјаци.

До 560-от ден имало само 2.200 од нив, а потоа нивната бројка полека опаѓала до нивно целосно истребување.

Кога бројот на глувци го достигнал нивиот врв, женките почнале да одбиваат да се парат, додека пак оние кои што биле мајки, не сакале да се грижат за нивните младенчиња.
Затоа иако се поголема е бројката на интелектуално прогресивни вегани, никако да се оствари ветениот социјалистички рајски систем.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom