Помош - сакам да градам!

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.898
Поени од реакции
36.480
Грубо кажано, онака на кур/ташак муабет, за 50 000 евра дали може да се направи куќа у Велес? Значи немам ниту земјиште, нишо, буквално се сакам во тие пари да знам дали може да влезе? Значи, земјише, комуналии, кука на 1 спрат со спална, кујна, купатило, дневна соба и 2 детски соби, значи од прилика некој 100 квадрата, и малку дворно место да ми остане. Е сега на оваа цена 5%-10%-15% повеке/помалку ок е, се толерира бидејки имам стан во кој што сега живеам и тој ке го продадам, ми го проценија некој 25 000 евра.....

Значи не сакам ништо специфично, само да ми кажете дали може или не? Бидејки планирам летово да фане и да почнам да градам а буџетот е тој сега за сега, па ке видиме, како ке даде господ, па да знам што да очекувам.

Исто така планирам по полека да градам, бидејки не ми се брза додека пораснат децава, така да некој минимум 4-5 години имам фора.
За 50.000 евра можеш да изградиш прекрасна куќа во Велес. За тие пари можеш да изградиш и во Скопско одлична куќа :)
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Не сакам у Скопје. Јес да сум цел ден у Скопје ама тапа ми е да живеам у Скопје. У Велес ми е се поефтино и поблиску.

1. Иначе ако си запознает да не знаеш каде се продава градежно земјиште у Велес? Ама да биде надвор од градот и не во речани. Некаде кај костурница разбрав имало добри плацеви ама ништо точно и специфично не знам. Може и тунелот, превалец и сл....

2. Во тие 50 000 мислев да се дигне куќа до степен пред вселување, значи, градба, фасада, инсталација во неа внатре цевки за вода, струја и сл. прозори и врати и сл. кров, внатре избелено/глетовано итн... Нормално, не очекувам во таа цена да влезе намештај, под, купатило и кујна средување и сл. тоа башке ке ми биде ама барем основниве работи да ги средам со тие пари. А после тоа ке го продадам станот и тие пари ке ги вложам во намештај и сл.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.898
Поени од реакции
36.480
Не сакам у Скопје. Јес да сум цел ден у Скопје ама тапа ми е да живеам у Скопје. У Велес ми е се поефтино и поблиску.

1. Иначе ако си запознает да не знаеш каде се продава градежно земјиште у Велес? Ама да биде надвор од градот и не во речани. Некаде кај костурница разбрав имало добри плацеви ама ништо точно и специфично не знам. Може и тунелот, превалец и сл....

2. Во тие 50 000 мислев да се дигне куќа до степен пред вселување, значи, градба, фасада, инсталација во неа внатре цевки за вода, струја и сл. прозори и врати и сл. кров, внатре избелено/глетовано итн... Нормално, не очекувам во таа цена да влезе намештај, под, купатило и кујна средување и сл. тоа башке ке ми биде ама барем основниве работи да ги средам со тие пари. А после тоа ке го продадам станот и тие пари ке ги вложам во намештај и сл.
1. Колкав плац бараш...квадратура..... ?
2. Ќе си изнајмиш фирма која ги гради куќите според системот клуч на рака:)
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
1. Значи планирам куќата некој 100 квадрата да биде. И двор да има колку да си изнесес маса да си поседиш летоска, кола да паркираш и сл. децата да си играат колку без ич. Верувам некој 300-400 квадрата ке ми се доволни, ако не и многу?

2. Фирма тешко да ке изнајмам бидејки ко што читав дупло повеке ке ме кошта него ли да бркам мајстори сам. А пошто имам двајца пензионери (ex градежници) кој што немаат попаметна работа нема да ми биде проблем и да ги бркам сам мајсторите т.е. они да и бркаат. Али шо знам, ако е подобро да изнајмам фирма и тоа ке направам. Мислам се едно ми е. Што и да биде подобра опција. За тоа и се распрашувам.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.898
Поени од реакции
36.480
1. Значи планирам куќата некој 100 квадрата да биде. И двор да има колку да си изнесес маса да си поседиш летоска, кола да паркираш и сл. децата да си играат колку без ич. Верувам некој 300-400 квадрата ке ми се доволни, ако не и многу?

2. Фирма тешко да ке изнајмам бидејки ко што читав дупло повеке ке ме кошта него ли да бркам мајстори сам. А пошто имам двајца пензионери (ex градежници) кој што немаат попаметна работа нема да ми биде проблем и да ги бркам сам мајсторите т.е. они да и бркаат. Али шо знам, ако е подобро да изнајмам фирма и тоа ке направам. Мислам се едно ми е. Што и да биде подобра опција. За тоа и се распрашувам.
Еве најдов нешто што мислам дека би ти одговарало:

1. Плацов не е лош..... настрана е од Велес, но сепак е блиску до Велес. Ефтин е. Со тоа што имаш соседи до тебе значи дека и блиску ти е приклучокот за вода, струја, канализација...
Башка имаш и поглед кон градот :)
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1458176

2. Еве ти една фирма во Велес која ми изгледа дека добро гради http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1291822 или пак можеш да се договориш со луѓево од Скопје http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1385425-KARABINI--NADGRADBI--DOGRADBI--RENOVIRANJA

:)
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Ок, ке го видам. Фала ти. Само да има пат за возило до таму и да е убав патот, мислам да не ми замрзне зимно време па да не можам да мрднам од дома и сл. Друго и не ми е толку многу битно.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.898
Поени од реакции
36.480
Ок, ке го видам. Фала ти. Само да има пат за возило до таму и да е убав патот, мислам да не ми замрзне зимно време па да не можам да мрднам од дома и сл. Друго и не ми е толку многу битно.
Чим си од Велес, тркни, sирни го плацот и кажи ми што си направил :)
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
468
Поени од реакции
291
Се распрашував по луѓе,фирми и тие огласите по 80-100 евра/м 2 за карабина и сите ми сметаат различно.
Пример за 80 м 2 куќа само приземје и плоча горе за некат поткровје рачунаат:
50% од 80м 2 за темели = 40*80=3200 евра
100% за приземјето = 80*80=6400 евра
50% за плоча горе со кров =40*80=3200 евра
значи вкупно за 80 м 2 карабина со нивни материјал 12 800 евра,демек со мал подрум под куќата 20 м 2 требало 100% кај темелите и така математиката била околу 16 000 евра.
Мене ова скапо ми изгледа, ќе мора сам со мајстори да градам...
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.227
Се распрашував по луѓе,фирми и тие огласите по 80-100 евра/м 2 за карабина и сите ми сметаат различно.
Пример за 80 м 2 куќа само приземје и плоча горе за некат поткровје рачунаат:
50% од 80м 2 за темели = 40*80=3200 евра
100% за приземјето = 80*80=6400 евра
50% за плоча горе со кров =40*80=3200 евра
значи вкупно за 80 м 2 карабина со нивни материјал 12 800 евра,демек со мал подрум под куќата 20 м 2 требало 100% кај темелите и така математиката била околу 16 000 евра.
Мене ова скапо ми изгледа, ќе мора сам со мајстори да градам...
По закон не смееш сам да градиш освен негде на диво надвор од градско подрачје. Мора да ти гради фирма, која ќе направи технички прием на објектот за да можеш да го внесеш во катастар. Инаку цените се тие, можеш да заштедиш на материјал, прашај по фирмите колку е само изработката а ти ќе си набавиш материјал. Знаат по фирмите и 20% на материјали да удрат заработка
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
468
Поени од реакции
291
По закон не смееш сам да градиш освен негде на диво надвор од градско подрачје. Мора да ти гради фирма, која ќе направи технички прием на објектот за да можеш да го внесеш во катастар. Инаку цените се тие, можеш да заштедиш на материјал, прашај по фирмите колку е само изработката а ти ќе си набавиш материјал. Знаат по фирмите и 20% на материјали да удрат заработка
Нормално дека ќе викнам поедина екипа од 3-4 мајстори и ќе гледам да ми обезбедат печат од фирма дека се е изградено според сите прописи. А се ќе биде нормално покриено со документи,имотен лист одобрение :)
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.227
Нормално дека ќе викнам поедина екипа од 3-4 мајстори и ќе гледам да ми обезбедат печат од фирма дека се е изградено според сите прописи. А се ќе биде нормално покриено со документи,имотен лист одобрение :)
Ќе те фати исто зато што фирмата треба да прикаже уплата за изведената работа и да плати ДДВ и плус може гадно да наебе ако ја фатат дека таква малверзација направила.
Да ти појаснам, фирмата треба да склучи договор со тебе и да ти даде фактура која треба да ја платиш - да помине кај нив на трансакциона па после некако да ти ги враќаат парите. На тие пари фирмата мора да плати данок - то не можат да ти вратат пошто спрема државата - тие се изведувачи, потоа треба да потпишат дека објектот е во ред и тоа значи и гаранција од нивна страна - а тие не го граделе - и поосле ако ти протечи покрив, ако ти се крени паркет, падни врата, не чини водовод или електрика - можеш комотно нив да ги тужиш... не ми се верува дека некоја фирма ќе се нафати на тоа да со потпис и печат одговара за туѓа работа. Плус во таа “измама“ ќе треба да го вмешаш и надзорниот орган кој мора да потпише дека се е направено во склад со дооговореното и од страна на договорената фирма.....
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
468
Поени од реакции
291
Ќе те фати исто зато што фирмата треба да прикаже уплата за изведената работа и да плати ДДВ и плус може гадно да наебе ако ја фатат дека таква малверзација направила.
Да ти појаснам, фирмата треба да склучи договор со тебе и да ти даде фактура која треба да ја платиш - да помине кај нив на трансакциона па после некако да ти ги враќаат парите. На тие пари фирмата мора да плати данок - то не можат да ти вратат пошто спрема државата - тие се изведувачи, потоа треба да потпишат дека објектот е во ред и тоа значи и гаранција од нивна страна - а тие не го граделе - и поосле ако ти протечи покрив, ако ти се крени паркет, падни врата, не чини водовод или електрика - можеш комотно нив да ги тужиш... не ми се верува дека некоја фирма ќе се нафати на тоа да со потпис и печат одговара за туѓа работа. Плус во таа “измама“ ќе треба да го вмешаш и надзорниот орган кој мора да потпише дека се е направено во склад со дооговореното и од страна на договорената фирма.....
Благодарам за брзите одговори, гледам се разбираш во проблематикава.
Можам ли јас да си најдам фирма само како мајстори-работна рака да си ја градам куќата а јас да си купувам материјал ?
Пример само за работна рака ќе ми земат 3-4000 евра и ќе ми дадат потврда дека се изведувачи и дека ја граделе куќата според сите прописи.
Со тоа јас сум чист ,ќе имам фактури од материјалот што ќе го купувам за градба(цигли,цемент,железо), ова се подразбира само за карабина потоа за паркет, цевки сам со други мајстори ќе си работам.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.227
Благодарам за брзите одговори, гледам се разбираш во проблематикава.
Можам ли јас да си најдам фирма само како мајстори-работна рака да си ја градам куќата а јас да си купувам материјал ?
Пример само за работна рака ќе ми земат 3-4000 евра и ќе ми дадат потврда дека се изведувачи и дека ја граделе куќата според сите прописи.
Со тоа јас сум чист ,ќе имам фактури од материјалот што ќе го купувам за градба(цигли,цемент,железо), ова се подразбира само за карабина потоа за паркет, цевки сам со други мајстори ќе си работам.
Секако дека можеш, повеќето мајстори кои порано работеле така, денес си оформиле фирма, не сум 100% сигурен што се треба да имаат но мислам дека мора да има фирмата барем еден стално вработен градежен инжењер.... како и да е можеш да се договориш со таква мала фирма обично 2-3 мајстори со еден инженер за изработка на објект, побарај им да ти дадат понуда и со нивен материјал и без, па после прошетај по стоваришта со предмерот и проектот и види колку би заштедил ако сам набавуваш материјали. Обавезно ценкај се сепак е тоа слободен пазар и распрашај се за препораки (секако добрите мајстори (фирми) чинат повеќе.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.898
Поени од реакции
36.480
Какви се тие цилиндри т.е. федери што се ставале во темелите на градбата со што ако имало земјотрес немало да дојде до рушење?

Такви цилиндри се имало поставено во Железничката станица.

Дали при градење куќа би било добро да се стават цилиндри?
:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom