Ако има ларви голема е можноста да има и други микроорганизми, тоа неможе да се знае освен ако не се испита.Ало, се зборува за ларви во ПУНЧ, не за супер-убер-смртоносни бактерии!
Дај бре не се заебавај, фрлај тоа пред сите на инфективно да завршите.Ке направам благо, остатокот ке го прецедам, овошјето ке го замрзнам и ке го користам како додаток за благо, а пунчот, прецеден ке ги викнам пријателите вечер на забава кај мене.
Секоја година правам домашен пунч од овошје со рум, но сега видов еден куп ларви во него.
Ова е прв пат вака да се случи. Можно е ларвите да се размножиле од некој црв од овошјето или ги донела некоја мува, одвратно.
Дали е можно да го зачувам некако пунчот, бидејки грев ми е да истурам 5 литра домашен пунч правен со љубов.
Некој совет? Дали да направам благо, дали да го замрзнам, како да ги уништам ларвите?
Те читам и ти се чудам...низ што све помина (состојби, истражувања на форум, процес) за да сочуваш 5 литри, братко, ќе те разберев ако се работеше за 5 тона, вака солза на око ми иде
Иначе, колку струја, вода и време потроши?
Гарант ларвите умреле од цироза!Срце не ми даваше да го истурам пунчот, па се одлучив на "dobro poznat-иот" метод на пастеризација.
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив.
Значи пунчот е домашен коктел од сезонско овошје, ракија и рум.
И во текот на ферментацијата се десило некако да се изведат ситни ларвички, не поголеми од 1.5мм. Не беше ништо скиснато, ниту имаше фатено мувла. А сите знаеме дека ги јадеме зимниците, иако некој факаат мувла во текот на зимото.
Прво ја прецедив течноста со дупла газа и го измив овошјето трудејки се да ги отстранам сите ларви.
Потоа во претходно загреана релнаna 70" ставив две тенџериња/тафчиња. Првото со чиста вода, а второто во него, заедно со со пунчот и овошјето. Се става прво сад со вода за да не се обработува термички храната, односно само да се загрее. Температурата беше отприлика 70-80 степени, и се загреваше 45 минути.
Времето и температурата може да не се баш прецизни.
Потоа, загреаниот сад го ставив на ладно -5 степени и стоеше отприлика 6-7 часа.
Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени.
And ones again, the punch is saved thanks to the Louis Pasteurs Method.
КорегираноСрце не ми даваше да го истурам пунчот, па се одлучив на "dobro poznat-иот" метод на пастеризација.
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив.
Значи пунчот е домашен коктел од сезонско овошје, ракија и рум.
И во текот на ферментацијата се десило некако да се изведат ситни ларвички, не поголеми од 1.5мм. Не беше ништо скиснато, ниту имаше фатено мувла. А сите знаеме дека ги јадеме зимниците, иако некој факаат мувла во текот на зимото.
Прво ја прецедив течноста со дупла газа и го измив овошјето трудејки се да ги отстранам сите ларви.
Потоа во претходно загреана релнаna 70" ставив две тенџериња/тафчиња. Првото со чиста вода, а второто во него, заедно со со пунчот и овошјето. Се става прво сад со вода за да не се обработува термички храната, односно само да се загрее. Температурата беше отприлика 70-80 степени, и се загреваше 45 минути.
Времето и температурата може да не се баш прецизни.
Потоа, загреаниот сад го ставив на ладно -5 степени и стоеше отприлика 6-7 часа.
Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени.
And ones again, the punch is saved thanks to the Dobro Poznat Method.
Батали шо ти зборат овде луѓе кој што најблиско искуство од производство на храна им е отварање на паштета и ставање на инстант супа во вода шо врие, а да им кажам како се прави чајна и кулен има да повраќаат три денаСеедно ми беше дали е 5 литра или 5 тона.
Време потрошив многу повеќе правејки го, одколку да го зачувам.
Струја и вода не потрошив многу, на евтина го правев.
Шо ти е Велешанец а?Те читам и ти се чудам...низ што све помина (состојби, истражувања на форум, процес) за да сочуваш 5 литри, братко, ќе те разберев ако се работеше за 5 тона, вака солза на око ми иде
Иначе, колку струја, вода и време потроши?
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив.
Фала на покана,многу љубезно од твоја страна.Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени.
Муви ,Мушички, Бомбарчиња,СтоногалкиЈас сакам слика од ларвите во пунчот.
И ај објаснивте како да се убијат, ама мене ме интересира од каде дошле.
Батали шо ти зборат овде луѓе кој што најблиско искуство од производство на храна им е отварање на паштета и ставање на инстант супа во вода шо врие, а да им кажам како се прави чајна и кулен има да повраќаат три дена