Полномошно

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Ме интересира, дали полномошно може да се издаде со Извод на Родени како документација на полномошникот.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
лична карта немаш ли ?
Имам, но причината за поставувањето на оваа прашање е поради еден разговор со еден пријател. Затоа прашав тука, за да каже некој кој знае, а не дека ќе правам полномошно со извод на родени.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
Со лична карта се дава полномошно, а дали може со извод, тоа не знам.

п.с. Среќен празник

Член од
14 февруари 2011
Мислења
55
Поени од реакции
30
само со пасош, лична карта и возачка може (доколку не се истечени, се разбира) ....

Член од
1 октомври 2012
Мислења
40
Поени од реакции
46
Неможе со извод на родени, само со лична карта, пасош, возачка и ако не им е пројден рокот на истите.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Колку пари кошта полномошно да извадам кај нотар за да може друг да ми ја вози и регистрира колата?

G

Gjoksi

Гостин
A зошто би правел полномошно кај нотар???
Затоа што ако некој друг сака да го вози неговото возило во СТРАНСТВО, на граница ќе му побараат Одобрение за управување туѓо моторно возило (популарно наречено Полномошно), а тоа може да се извади во АМСМ или Здружение на возачи, цената е околу 500 ден.
Инаку, мислам дека за управување на возилото во границите на Р. Македонија, нема да му биде потребно никакво полномошно!

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Затоа што ако некој друг сака да го вози неговото возило во СТРАНСТВО, на граница ќе му побараат Одобрение за управување туѓо моторно возило (популарно наречено Полномошно), а тоа може да се извади во АМСМ или Здружение на возачи, цената е околу 500 ден.
Инаку, мислам дека за управување на возилото во границите на Р. Македонија, нема да му биде потребно никакво полномошно!
Колега, за првиот дел од одговорот си во право, за несопственик да вози туѓо возило во странство потребно е полномошно кое се вади од АМСМ, додека за управување на туѓо моторно возило во државава доволно е и обично полномошно составено од било кого (нема потреба од нотар) и потпишано од сопственикот на возилото. Инаку и ваквото полномошно е задолжително.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Како тоа од било кого? Можам и јас да го напишам? Конкретно проблем е што на возилото му истекува во Понеделник рег. а јас нема да бидам тука за да го рег. а возилото сега исто така не ми е тука и не можам да го рег. така да сакам да му го дадам на другар ми тоа да го направи во Понеделник бидејки после тоа него ке му треба колата додека јас не сум тука, а не рег. не може да ја вози нели.

G

Gjoksi

Гостин
Колега, за првиот дел од одговорот си во право, за несопственик да вози туѓо возило во странство потребно е полномошно кое се вади од АМСМ, додека за управување на туѓо моторно возило во државава доволно е и обично полномошно составено од било кого (нема потреба од нотар) и потпишано од сопственикот на возилото. Инаку и ваквото полномошно е задолжително.
Да, можеби таквото полномошно законски е задолжително, меѓутоа во пракса не е неопходно. Возилото што го возам веќе 4 или повеќе години СЕУШТЕ гласи на име на БРАТ МИ (бидејќи во договорот за продажба на возилото ТОЈ е наведен како купувач), па кога и да ме сопрела полиција за контрола (додуша тоа мнооогу ретко ми се случува!!!), веднаш му велам „сопственикот на возилото ми е брат“ и никогаш не ми правеле проблем околу тоа зошто немам полномошно за управување на возилото!:)

Kajgana Shop

На врв Bottom