Полномошно за управување возило во друга сопственост?

Член од
19 февруари 2016
Мислења
419
Поени од реакции
85
кај сите што прават регистрација на возила
а во АМСМ карши католичка црква мислад дека работат 24/7
2. Документи потребни за издавање на Одобрение за управување со туѓо моторно возило надвор од Р.Македонија (Полномошно):

- За физички лица:

- Сообраќајна дозвола од возилото и лично присуство на сопственикот со документ за идентификација (лична карта/пасош)

- Лично присуство на корисникот на возилото со пасош

- За правни лица:

- Барање за издавање на Одобрение за управување со туѓо моторно возило на меморандум на фирмата

- Сообраќајна дозвола од возилото

- Лично присуство на корисникот на возилото со пасош

Важност: 1 година

Напомена: Одобрението за управување со туѓо моторно возило надвор од Р. Македонија можете да го извадите 24/7 во АМСМ Скопје-Центар.

Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
262
Мислам дека овде станува збор за Меѓународно право, односно во зависност од тоа за која држава се работи конкретно и во зависност од законите на конкретната држава. Можно е ова да е уредено по пат на договор помеѓу државите или по пат на реципроцитет, а можно е и да постои забрана за управување на туѓо моторно возило од страна на странски државјанин во конкретната држава. Сепак мое милење е дека најпрво ти е потребна мегународна возачка дозвола.
Дали ако мое возило го вози некој во Грција, а јас седам до него треба да има полномошно?

Член од
6 септември 2021
Мислења
326
Поени од реакции
563
Денес ќе одам да вадам полномошно во ПСС за мајка ми да може да ја вози мојата кола во странство. Прашањето ми е дека ќе се повеќе луѓе во колата ќе се менуваат на пат,дали за секој што во некој момент ќе ја вози колата треба да вадам посебно полномошно?
Или дали има опција едно полномошно да гласи на повеќе лица?

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.544
Поени од реакции
770
Денес ќе одам да вадам полномошно во ПСС за мајка ми да може да ја вози мојата кола во странство. Прашањето ми е дека ќе се повеќе луѓе во колата ќе се менуваат на пат,дали за секој што во некој момент ќе ја вози колата треба да вадам посебно полномошно?
Едно полномошно за едно лице. По правило секој кој управува кола во странство треба да има меѓународна возачка и полномошно за управување на туѓо моторно возило во странство, ама во пракса полномошното ти го бараат на граница на излез од државава.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.707
Поени од реакции
8.537
Jas mislam deka edno polnomoshno e dovolno zatoa shto opolnomoshteniot gi prezema site obvrski kako i sopstvenikot. Shto znachi mozhi i nekoj drug vo negovo prisustvo da ja vozi kolata!
I sushtinata na polnomoshnoto e da imash dokaz deka ne ti e ukradena kolata.

Kajgana Shop

На врв Bottom