Полномошно за управување возило во друга сопственост?

Член од
19 февруари 2016
Мислења
367
Поени од реакции
73
кај сите што прават регистрација на возила
а во АМСМ карши католичка црква мислад дека работат 24/7
2. Документи потребни за издавање на Одобрение за управување со туѓо моторно возило надвор од Р.Македонија (Полномошно):


- За физички лица:

- Сообраќајна дозвола од возилото и лично присуство на сопственикот со документ за идентификација (лична карта/пасош)

- Лично присуство на корисникот на возилото со пасош

- За правни лица:

- Барање за издавање на Одобрение за управување со туѓо моторно возило на меморандум на фирмата

- Сообраќајна дозвола од возилото

- Лично присуство на корисникот на возилото со пасош

Важност: 1 година

Напомена: Одобрението за управување со туѓо моторно возило надвор од Р. Македонија можете да го извадите 24/7 во АМСМ Скопје-Центар.
 
Член од
21 јуни 2018
Мислења
377
Поени од реакции
124
Мислам дека овде станува збор за Меѓународно право, односно во зависност од тоа за која држава се работи конкретно и во зависност од законите на конкретната држава. Можно е ова да е уредено по пат на договор помеѓу државите или по пат на реципроцитет, а можно е и да постои забрана за управување на туѓо моторно возило од страна на странски државјанин во конкретната држава. Сепак мое милење е дека најпрво ти е потребна мегународна возачка дозвола.
Дали ако мое возило го вози некој во Грција, а јас седам до него треба да има полномошно?
 
На врв Bottom