Политичко искуство, губење време или амбиција

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Imate li nekakvo politicko iskustvo (bez razlika vo koja partija) i sto mislite momentalno za toa pominato vreme? Dali toa bilo samo gubenje vreme (zalazuvanje) ili toa e vasha ambicija koja seushte trae?

Ovaa tema ja otvoriv od prosta pricina sto mojata generzcija, a kako gledam i narednive seushte se podlozeni na vlijanieto od tipot: "Zemi clenska knishka pa ke te vrabotime..."

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Немам никакво политичко искуство, а мислам дека и во иднина нема да имам. Мој личен став е дека тоа е само залажување а имав и прилика да се уверам во тоа. Една моја колешка ни кажа дека и нашле работа од партијата во која е зачленета. По извесен период беше отпуштена без никакво објаснување. :toe:
Во една прилика и самата кажа дека веќе не им била потребна...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Си го чувам мозокот за себе, не ми се дава на некои абдали да ми го водат, да ми го перат, да ми го насочуваат...
И, едноставно не сум тип на човек безрбетник, потрчко, шпион, полтрон и лешинар па да членувам во некоја партија, барајќи работа од нив и цел живот после да бидам уценуван.
Едноставно, ја мразам политиката.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Струмикс напиша:
Си го чувам мозокот за себе, не ми се дава на некои абдали да ми го водат, да ми го перат, да ми го насочуваат...
И, едноставно не сум тип на човек безрбетник, потрчко, шпион, полтрон и лешинар па да членувам во некоја партија, барајќи работа од нив и цел живот после да бидам уценуван.
Едноставно, ја мразам политиката.
100% si vo pravo.....Samo sakam da mi odgovorish kako bi postapil, ima javen oglas kade vrabotuvaat carinici i sega uslovot e da si niven clen(vladeackata struktura) da vlezesh vo raboten odnos....
Prashanjeto: Ke ja ispushtish taa shansa, za fakultet vo koj si investiral nervi,pari,zivci.... ili ke otvorish tvoj granicen premin? Imash li prostor za izbor?

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Се знае дека најубави пари се земаат во политиката. Тоа ти се најлесни пари. Нашиот народ е загрозен со таа политичка еуфорија што не лаже и ни ги пере мозоците за се повеќе и повеќе пари. Со едноставни зборови политиката ти е лесен начин до добри пари

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Lady напиша:
100% si vo pravo.....Samo sakam da mi odgovorish kako bi postapil, ima javen oglas kade vrabotuvaat carinici i sega uslovot e da si niven clen(vladeackata struktura) da vlezesh vo raboten odnos....
Prashanjeto: Ke ja ispushtish taa shansa, za fakultet vo koj si investiral nervi,pari,zivci.... ili ke otvorish tvoj granicen premin? Imash li prostor za izbor?
Хммм, не студирав царина па да се соочам со тој проблем, ама би си отворил во тој случај шпедиција. А и пред запишувањето на факултетот би размислил кои ми се опциите во нашава тотално политизирана држава.

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Струмикс напиша:
Хммм, не студирав царина па да се соочам со тој проблем, ама би си отворил во тој случај шпедиција. А и пред запишувањето на факултетот би размислил кои ми се опциите во нашава тотално политизирана држава.
Без разлика на тоа дали си завршил некој факултет што се бара премногу во нашава држава или пак е премалку баран. Тоа ти што го има завршен ќе очекуваш да најдеш работа за твојата струка и еве да речиме наојѓаш. Ти си сега дипломиран човек со работно место на човек што има само средно школо и тоа поминато со 10 кг сирење. Но тој човек со средно школо ти е шеф, се поради тоа што тој има членска картичка од владеачката партија, а ти немаш. Да си ја тупаш главата за еден тон глупости што ништо не ти менуваат во животот, а сепак мора да живееш со нив

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
JuveFan напиша:
Без разлика на тоа дали си завршил некој факултет што се бара премногу во нашава држава или пак е премалку баран. Тоа ти што го има завршен ќе очекуваш да најдеш работа за твојата струка и еве да речиме наојѓаш. Ти си сега дипломиран човек со работно место на човек што има само средно школо и тоа поминато со 10 кг сирење. Но тој човек со средно школо ти е шеф, се поради тоа што тој има членска картичка од владеачката партија, а ти немаш. Да си ја тупаш главата за еден тон глупости што ништо не ти менуваат во животот, а сепак мора да живееш со нив
А зошто да се бара работа во државен (јавен) сектор?
Зошто да не на пр. во приватен, или пак, доколку се има можност не се вложи во сопствен бизнис?
Тогаш, нема ни партија, ни неписмен шеф, ниту нервоза заради тоа.

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Струмикс напиша:
А зошто да се бара работа во државен (јавен) сектор?
Зошто да не на пр. во приватен, или пак, доколку се има можност не се вложи во сопствен бизнис?
Тогаш, нема ни партија, ни неписмен шеф, ниту нервоза заради тоа.
Ама да работиш во приватен отсек ти ќе бидеш само работник. Во приватното не гледа некој дали ти имаш факултет или пак немаш. Знаеш да ја работиш работата, работи ја, ако не знаеш ќе најдеме некој друг. Приватното е многу тешка работа, ако не имаш свое приватно

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
За мене е деградација да бидиш во одредена политичка партија во рамките на која не делиш никакви заеднички ставови нити идеологија само заради некаков блед интерес, и онака по четири години, а можеби и порано ќе се смени владеачката партија. ВМРО-СДСМ-ВМРО-СДСМ и така до бескрај.Ми се смачи!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
JuveFan напиша:
Ама да работиш во приватен отсек ти ќе бидеш само работник. Во приватното не гледа некој дали ти имаш факултет или пак немаш. Знаеш да ја работиш работата, работи ја, ако не знаеш ќе најдеме некој друг. Приватното е многу тешка работа, ако не имаш свое приватно
И во државното си само работник и ништо повеќе. А насекаде по светот (оној развиениот) државната служба е последна опција која млад, учен кадар би ја избрал, но во Македонија, се е спротивно на нормалното, па сите трчаат по администрацијата.
И да, во приватното ја работиш работата и си платен, ама ја работиш! Умре комунизмот кога се земаше плата, а да се сработи нешто...лесно е!

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Струмикс напиша:
И во државното си само работник и ништо повеќе. А насекаде по светот (оној развиениот) државната служба е последна опција која млад, учен кадар би ја избрал, но во Македонија, се е спротивно на нормалното, па сите трчаат по администрацијата.
И да, во приватното ја работиш работата и си платен, ама ја работиш! Умре комунизмот кога се земаше плата, а да се сработи нешто...лесно е!
Да во државното си само работник, но едно време се отценуваше тоа образование што си го завршил и си бил директор на тој што завршил само средно. Тоа што младината во другите држави го одбегнува државното е поради што другите држави овозможуваат повеќе од оваа наша држава, без разлика на тоа дали е приватно или државно. Да не забегуваме од темата, во Македонија владее политиката, колку да гледаш на тоа дека ќе бидеш нешто повеќе во државава со твоето образование и без политичка книшка, нема никогаш да се случи тоа.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Не се согласувам дека без политичка припадност нема да бидам нешто повеќе...
Хипотетички: Ќе отворам адвокатура и ќе успеам (што и ќе биде наскоро)...Што повеќе? Пара, име, углед...Повеќе заработка и од судија и јавен обвинител, а не сум член на партија.

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Струмикс напиша:
Не се согласувам дека без политичка припадност нема да бидам нешто повеќе...
Хипотетички: Ќе отворам адвокатура и ќе успеам (што и ќе биде наскоро)...Што повеќе? Пара, име, углед...Повеќе заработка и од судија и јавен обвинител, а не сум член на партија.
Јас не велам дека без политичка припадност нема да бидеш некој и нешто. Ама кога би сакал ти да работиш некаде на државно место како директор за тоа што го имаш завршено, ти кажувам дека мора да си во некоја политичка партија. Владеат партиите во нашава држава. Морам и ова да ти го кажам. Пред некое време видов еден приватњак како ја затвора неговата фирма поради инспекции и глупости заради некои луѓе кои се во партија, а тој не е. Се е партија и политика во нашава држава

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Струмикс напиша:
Da de...ke si otvorish spedicija vo koja treba da vlozish drzavni garancii od nekolku iljadi evra pa ke ti procveta biznisot pokraj FERSPED i MAKOSPED....A za da se razmisli pred upisot, drzavava ni nasha vetuvashe vednash zaposluvanje posle diplomiranjeto:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom