Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
30 декември 2014
Мислења
378
Поени од реакции
460
Морам да изразам ЗГРОЗУВАЊЕ од начинот за известување на CNN за изборите, дефинитивно со ова го допреа дното. :sramezliv:

Пред едно сат време во централното информативно издание, известуваа за вчерашните primaries во Висконсин и како тоа би влијаело на понатамошниот тек на изборите. Прво известуваа за републиканските кандидати и може да се каже дека горе-долу известуваа балансирано. Ама потоа кога дојдоа кај демократите.... Прво ја вклучија поранешната шефица на кампања на Клинтонова и си коментираше што си коментираше нормално фалејќи си ја Клинтонова, како Берни нема шанси и покрај неколкуте последователни победи да ја добие номинацијата итн итн. Но, потоа новинарката ја праша "Што ќе коментирате за најавата на Сандерс дека ќе воведе регулација на банките, а притоа не најави како? :eek:" и оваа нормално се попали и почна да фрла камења по Берни и да ја глорифицира Хилари.

Но, верувале или не, тука не е крајот. Веднаш потоа новинарката пушти краток исечок од интервјуто со Хилари направено неколку часа порано. И еден лигле (полигав дури и од Андерсон Купер) ја праша Хилари: "Што ќе кажете за тоа дека Берни најавува регулација, а не кажува како ќе го стори или дека ќе ги порази ИСИС, без да каже како? :shook:" (Илити по Шителов спин: "СДСМ нема програма") Па кога Хилари удри едно такво нападно смеење (најмалку 10 секунди траеше) кога почна да се просерава во стилот: "па ете споредете каков претседател сакате". И потоа кога се вратија во разговорот со поранешната шефица на кампања, одоздола на телопот испишаа: "BERNIE SANDERS UNLIKELY TO WIN NOMINATION" .:popce::popce: ( Демек им порачуваат на гледачите, не се глупирајте да гласате за него кога и онака нема да победи)

Ејј во тие десет минути се почувствував како да гледам Шител/Канал5/Алфа/МТВ. Мислам јасно беше дека CNN ќе известува повеќе во корист на Хилари, но барем пред да почнеа primaries-ите се трудеа да бидат колку-толку објективни. Ама откога истите започнаа, се повеќе се приметуваа вакви испади, од кои врвот им беше ова. Нормално сега откога ги фаќа паника Клинтонци, тераат жестока кампања, мора да се мобилизираат гласачите во Њујорк (зар би дозволиле Клинтоница да победи дури и со минимална разлика таму кога беше во два мандати сенатор во таа држава), да ги мобилизираат Латиносите во Калифорнија (Зар би дозволиле да изгуби таму Клинтоница, само заради што не би излегле доволно Латиноси).

И ај кажете после ова дека во САД се води фер кампања на овие избори, дека има еднаква застапеност на кандидатите. Јас искрено сеуште се чудам како Берни успеа да постигне толкав успех благодарение на интернет кампања и мобилизација на образованите и младите гласачи, секоја му чест за тоа.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.091
Поени од реакции
12.653
Морам да изразам ЗГРОЗУВАЊЕ од начинот за известување на CNN за изборите, дефинитивно со ова го допреа дното. :sramezliv:

Пред едно сат време во централното информативно издание, известуваа за вчерашните primaries во Висконсин и како тоа би влијаело на понатамошниот тек на изборите. Прво известуваа за републиканските кандидати и може да се каже дека горе-долу известуваа балансирано. Ама потоа кога дојдоа кај демократите.... Прво ја вклучија поранешната шефица на кампања на Клинтонова и си коментираше што си коментираше нормално фалејќи си ја Клинтонова, како Берни нема шанси и покрај неколкуте последователни победи да ја добие номинацијата итн итн. Но, потоа новинарката ја праша "Што ќе коментирате за најавата на Сандерс дека ќе воведе регулација на банките, а притоа не најави како? :eek:" и оваа нормално се попали и почна да фрла камења по Берни и да ја глорифицира Хилари.

Но, верувале или не, тука не е крајот. Веднаш потоа новинарката пушти краток исечок од интервјуто со Хилари направено неколку часа порано. И еден лигле (полигав дури и од Андерсон Купер) ја праша Хилари: "Што ќе кажете за тоа дека Берни најавува регулација, а не кажува како ќе го стори или дека ќе ги порази ИСИС, без да каже како? :shook:" (Илити по Шителов спин: "СДСМ нема програма") Па кога Хилари удри едно такво нападно смеење (најмалку 10 секунди траеше) кога почна да се просерава во стилот: "па ете споредете каков претседател сакате". И потоа кога се вратија во разговорот со поранешната шефица на кампања, одоздола на телопот испишаа: "BERNIE SANDERS UNLIKELY TO WIN NOMINATION" .:popce::popce: ( Демек им порачуваат на гледачите, не се глупирајте да гласате за него кога и онака нема да победи)

Ејј во тие десет минути се почувствував како да гледам Шител/Канал5/Алфа/МТВ. Мислам јасно беше дека CNN ќе известува повеќе во корист на Хилари, но барем пред да почнеа primaries-ите се трудеа да бидат колку-толку објективни. Ама откога истите започнаа, се повеќе се приметуваа вакви испади, од кои врвот им беше ова. Нормално сега откога ги фаќа паника Клинтонци, тераат жестока кампања, мора да се мобилизираат гласачите во Њујорк (зар би дозволиле Клинтоница да победи дури и со минимална разлика таму кога беше во два мандати сенатор во таа држава), да ги мобилизираат Латиносите во Калифорнија (Зар би дозволиле да изгуби таму Клинтоница, само заради што не би излегле доволно Латиноси).

И ај кажете после ова дека во САД се води фер кампања на овие избори, дека има еднаква застапеност на кандидатите. Јас искрено сеуште се чудам како Берни успеа да постигне толкав успех благодарение на интернет кампања и мобилизација на образованите и младите гласачи, секоја му чест за тоа.
Твоето згрозување е оправдано исклучиво ако доколку не си бил досега запознаен со пристрасноста на западните медиуми, која не важи само за СиЕнЕн, туку и за сите западни медиуми.

Лицемери се по природа, прашањето не е дали ќе ја објавуваат вистината, туку во чија корист ќе ја испревртуваат, односно на кого се продале.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.349
Поени од реакции
21.733
Про-Трамп пропаганда, па уште и EXCLUSIVE пишале. :pos:

Нема никаква пропаганда тука. Сопственикот на сајтовите решил да ја искористи политичката ситуација во САД, и да заработи од реклами. Оваа тактика се применува секогаш кога има некој голем настан како избори во САД, Super Bowl, нов iPhone, нов блокбастер, нова игра и сл.

It's all about Benjamins.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Малце и ние да им переме мозок на Американците.
Ами не, че се зајбаваме.

EXCLUSIVE: Pro-Trump propaganda posing as 'news' sites originate from Macedonia

April 6, 2016 11:38 PM MST

Republican Presidential Candidate Donald Trump speaks at a campaign rally on April 6, 2016
Photo by Andrew Renneisen/Getty Images
Pro-Trump "news" websites have flooded the internet with demonstrably false propaganda in the last few months. These phony reports are presumably designed to sway undecided voters toward presidential candidate Donald Trump, while relentlessly slandering his opponent Senator Ted Cruz.
In the wake of the Wisconsin primary, for example, supporters of Donald Trump took to social media posting what appeared to be valid news reports making fraudulent claims that electronic voting machines in Wisconsin were switching from Donald Trump to Ted Cruz.
This particular fake story appears to have originated at UnitedMediaPublishing.com, and was distributed ad nauseum all over social media. But the bogus story or a variation of it was additionally cited at many other pro-Trump propaganda websites, which were also shared repeatedly on social media.
An analysis prepared by John Daniels, editor-in-chief of Tavernkeepers.com and exclusively relayed to the Examiner examined numerous "news" sites. Daniels determined that the following pro-Trump propaganda sites sprung up in only the past several months from Macedonia, a nation bordering Greece. Using the website ICANN WHOIS, Daniels was able to determine the registrar, origination date and location of these websites:
  1. Usanewsflash.com
  2. 365usanews.com
  3. worldnewspolitics.com
  4. Usapoliticsonline.com
  5. worldpoliticus.com
  6. USAdailypolitics.com
The curious fact that pro-Trump websites are originating from a Russian-leaning Slavic outpost in southeastern Europe raises questions, particularly considering the strange alliance between Donald Trump and pro-Russia conservative outlets such as InfoWars and Michael Savage.
Articles about fake voter fraud in Wisconsin and claims that Ted Cruz will be dropping out of the presidential race (he is not) were posted at all of the above sites. They linked back to other pro-Trump sites such as thepoliticalinsider.com, thegatewaypundit.com and endingthefed.com.
"These websites represent at best 'click bait,'" Daniels told the Examiner, "[a]t worst they are an attempt to mold the emotions and opinions of the voting public."​
Aside from blatantly deceptive reports such as the one about the voting machines, articles smearing Ted Cruz without evidence such as this slanderous report at Breitbart or this factless rant at the Daily Caller have sadly lowered journalist standards of once-trusted conservative news outlets.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.349
Поени од реакции
21.733
Им вртеле ненормалниве на телефон. :D
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/makedonci-od-veles-so-registrirani-portali-shto-rabotat-vo-korist-na-donald
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/makedonci-od-veles-so-registrirani-portali-shto-rabotat-vo-korist-na-donald

Маријанчо Марков, на чие име се води веб-страницата 365usanews.com, пред да го прекине разговорот со нас, само кратко изјави дека нема никаква поврзаност со Доналд Трамп и дека само го интересира политика.

Марио Петруешев, пак, кој е сопственик на worldpoliticus.com, ни се претстави како студент по информатика, а посочи дека на веб-страницата работи за финансиски надомест од интернет-реклами и од „Гугл“.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
А што, забрането ли е портали да имаш во САД?
Шуги новинарски.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Берни Сандерс оди во Ватикан: „Јас сум голем, голем обожавател на папата“
Потенцијалниот демократски кандидат за претседател на САД Берни Сандерс објави дека ја прифатил поканата да го посети Ватикан,
велејќи дека неговите ставови за борба против нееднаквоста и сиромаштијата се слични на оние на папата Франциско.

„Јас сум голем, голем обожавател на папата“, рече Сандерс, кој е Евреин, во интервју за МСНБЦ.
„Тој се обидува да го вбризга своето чувство за морал во начинот на кој ние ја водиме економијата... а тоа е она што очајно ни треба."

http://www.mkd.mk/svet/vesti/berni-sanders-odi-vo-vatikan-jas-sum-golem-golem-obozhavatel-na-papata

Член од
24 април 2008
Мислења
11.091
Поени од реакции
12.653
Браво за тебе, ја откри Америка.

Не само во сојузната американска држава Њујорк, туку и во повеќето сојузни американски држави во САД дозволено е да се гласа на претседателските избори без никаков идентификациски документ и без избирачки список.

Поконкретно, во 17 од 50-те сојузни американски држави воопшто не се бара никаков идентификациски документ. Во овие држави спаѓаат Калифорнија - најбројна сојузна американска држава со најголем број на жители во САД, па понатаму сојузните американски држави Њујорк, Њу Џерси, Невада, Орегон, Илиноис и бројни други сојузни американски држави.

Во други 11 од останатите 33 сојузни американски држави задолжителна е употребата на гласачка легитимација без фотографија за идентификација, но дозволено е гласање и без гласачка легитимација - со потпишување на изјава од страна на гласачот со која тврди дека е американски државјанин и дека има право на глас, а колку е веродостојна изјавата на наводниот американски државјанин воопшто никого не го интересира.

Понатаму, во 4 од останатите 22 сојузни американски држави задолжителни се гласачките легитимации без фотографија за идентификација. Тие сојузни американски држави се Аризона, Северна Дакота, Охајо и Јужна Каролина.

Од останатите 18 сојузни американски држави, во 9 сојузни американски држави задолжителна е употребата на гласачка легитимација со фотографија, но дозволено е гласање и со гласачка легитимација без фотографија, а само во останатите 9 сојузни американски држави задолжителна е употребата на гласачка легитимација со фотографија за идентификација

На крајот на краиштата, не примаат нелегални имигранти само поради убавина и евтина работна сила, туку и за купување на малцински гласови.

И случајно или не, кога во сојузната американска држава Њујорк на 19 април 2016 се одржуваа примарните избори за номинации на кандидати за претседател на САД од редовите на Демократската Партија на САД и од редовите на Републиканската Партија на САД, се појавија бројни изборни нерегуларности баш во оние населени места во сојузната американска држава Њујорк во кои висока предност имаше Берни Сандерс наспроти Хилари Клинтон.

Затворени гласачки места, неисправни и нефункционални гласачки машини, недостаток на изборен материјал - беа само некои од бројните изборни нерегуларности кои случајно или не, се појавија само кај гласачките места на Демократската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк, додека гласачките места на Републиканската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк поминаа низ избирачкиот процес без никакви изборни нерегуларности.

И на крајот, победата кај гласачите на Демократската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк, ја однесе Хилари Клинтон, додека дедо Бојни остана да се жали на изборни нерегуларности.

Е овие на нас и на остатокот од светот ни` ја продаваат нивната приказна наречена слобода и демократија.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.917
Браво за тебе, ја откри Америка.

Не само во сојузната американска држава Њујорк, туку во сите сојузни американски држави во САД дозволено е да се гласа на претседателските избори без никаков идентификациски документ и без избирачки список. Се разбира, ова важи само за претседателските избори во САД, додека парламентарните, локалните и изборите на јавни обвинители се одржуваат со задолжителен идентификациски документ или гласачка легитимација.

На крајот на краиштата, не примаат нелегални имигранти само поради убавина и евтина работна сила, туку и за купување на малцински гласови.

И случајно или не, кога во сојузната американска држава Њујорк на 19 април 2016 се одржуваа примарните избори за номинации на кандидати за претседател на САД од редовите на Демократската Партија на САД и од редовите на Републиканската Партија на САД, се појавија бројни изборни нерегуларности баш во оние населени места во сојузната американска држава Њујорк во кои висока предност имаше Берни Сандерс наспроти Хилари Клинтон.

Затворени гласачки места, неисправни и нефункционални гласачки машини, недостаток на изборен материјал - беа само некои од бројните изборни нерегуларности кои случајно или не, се појавија само кај гласачките места на Демократската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк, додека гласачките места на Републиканската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк поминаа низ избирачкиот процес без никакви изборни нерегуларности.

И на крајот, победата кај гласачите на Демократската Партија на САД во сојузната американска држава Њујорк, ја однесе Хилари Клинтон, додека дедо Бојни остана да се жали на изборни нерегуларности.

Е овие на нас и на остатокот од светот ни` ја продаваат нивната приказна наречена слобода и демократија.
мислиш на внатрепартиските избори за кандидат ? или воопшто за председателските избори ??
За председателските избори мислам дека имаше едни каде се случи победа со смешна, минимална разлика ... уште ако имало нерегуларноститури му пепел...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.091
Поени од реакции
12.653
мислиш на внатрепартиските избори за кандидат ? или воопшто за председателските избори ??
За председателските избори мислам дека имаше едни каде се случи победа со смешна, минимална разлика ... уште ако имало нерегуларноститури му пепел...
Да, мислев на внатрепартиските избори, но нема да биде никакво изненадување ваквите изборни нерегуларности да се случат и на државните избори.

Цитатот ти е постар, ова што го напишав дека во сите сојузни американски држави дозволено е да се гласа без никаков идентификациски документ и без избирачки список е делумно точно, бидејќи сепак не важи за сите сојузни американски држави.

Делумно ги сменив коментарите во пост #355 за подетално да ти ја опишам проблематиката.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Тоа што антипатичен лик ко Трамп има толкава подршка и покрај целата пропаганда што се води против него покажува само колку им е преку кур на западњациве од либтардиве и нивниот мултикултурализам. Се надевам дека би имало домино ефект неговата победа врз Европа и десницата ќе има подршка за да и се спротистави на левицата пошто Европа е во слободен пад со ваков self-loathing менталитет.

Kajgana Shop

На врв Bottom