Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
29 јуни 2014
Мислења
27.003
Поени од реакции
44.005
еве политиките на Трамп, конзервативците во Канада беа прегазени на изборите, иако водеа до скоро пред да им стави санкции на Канада. Најверојатно и републиканците ќе го јадат кога ќе дојде мид термс пошто лидерот лечи комплекси место да води политика.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.031
Поени од реакции
713
druze imam ziveeno vo HK i u kina sum 2-3 pati godisno. ovie 20 godini jas gledam kako se e smeneto i znam kako se raboti.

i vo usa sum 2 pati godisno i tamu gledam totalen raspad u spordba so kade bea. ednostavno dijametralno sprotivno se dvizat so toa sto iako usa moze da se opravi, gi ima bukvalno site alatki ednostavno nisto ne pravi radi pred se idiotska politika sto ja vodat so godini nanazad. dali trump ke gi opravi? ne, najverojatno nema ama bar probuva i ke najde odgovori na mnogu prasajna sto se bitni za niv. sledniot pretsedatel ke ima prilika da gi opravi ili zakopa...

kina od druga strana si e kako tanker, vo nivna politika i filozofija vreme ne igra uloga ona time is money duri im e cudno. vo nivnata kultura najbitno e gradenje relacii i dolgorocni vrski i strategii, spremni se na dolgi pregovori spremni se duri i da raskinat dogovor na nivna steta ako vidat deka partnerot ne moze da izdrzi pa i koska da mu frlat (grcija, vtoriot dogovor so pristanistata)... niv ne gi zapiras, ona sto zacrtale ke go postignat i neka im e so sreka. drugite neka si gledaat za sebe mesto u kineskiot dvor, toa vikam....
Не се разбираме. Ова што го тврдиш за напредокот на Кина е точно, не велам дека не е така. Бев и јас на кратко туристичко патување пред некој месец, навистина импресивно.

Она што треба да се раздели е причина и последици. Ова сега што се случува, тие полтики што се водени и што се водат, доаѓањето на Трамп итн, се последици. Последици на систем кој е базиран - Кина и останатите произведуваат, ние трошиме, парите ни се враќаат назад така што тие што продаваат ќе купат наши хартии од вредност, ние ќе имаме силен долар и ќе живааме од рента (ова е крајно упростено, во пракса е многу покомпликувано). Додека траеше беше добро, сега веќе не е одрживо. Мора да се смени. Се разбира дека Трамп не може ова да го реши, јас немам никаква доверба во него, за мене тој е старец и ова е преголема задача за него.Се уште мислам дека Бајденовата економска политика ќе ја постигнеше целта полесно (настрана неговите грешки со миграциите и што пушти премногу пари во оптек и се направи инфлација, но тоа почна да се решава). Кина ќе мора да попушти во тоа да не извезува толку многу, повеќе да троши на домашниот пазар. Ако сите се затворат, тогаш и тие ќе имаат проблем.
Ето во тоа се разликуваат нашите размислувања.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.153
Поени од реакции
25.816
Не се разбираме. Ова што го тврдиш за напредокот на Кина е точно, не велам дека не е така. Бев и јас на кратко туристичко патување пред некој месец, навистина импресивно.

Она што треба да се раздели е причина и последици. Ова сега што се случува, тие полтики што се водени и што се водат, доаѓањето на Трамп итн, се последици. Последици на систем кој е базиран - Кина и останатите произведуваат, ние трошиме, парите ни се враќаат назад така што тие што продаваат ќе купат наши хартии од вредност, ние ќе имаме силен долар и ќе живааме од рента (ова е крајно упростено, во пракса е многу покомпликувано). Додека траеше беше добро, сега веќе не е одрживо. Мора да се смени. Се разбира дека Трамп не може ова да го реши, јас немам никаква доверба во него, за мене тој е старец и ова е преголема задача за него.Се уште мислам дека Бајденовата економска политика ќе ја постигнеше целта полесно (настрана неговите грешки со миграциите и што пушти премногу пари во оптек и се направи инфлација, но тоа почна да се решава). Кина ќе мора да попушти во тоа да не извезува толку многу, повеќе да троши на домашниот пазар. Ако сите се затворат, тогаш и тие ќе имаат проблем.
Ето во тоа се разликуваат нашите размислувања.
site nema da se zatvorat i kina nema zosto da popusti. slobodno probaj da se zatvoris denes i ke vidis deka e neizvodlivo. kina poslednite 10 god veke i gradi prilicno golema i jaka potrosuvacka ekonomija samo toa ke si odi po niven terk nema preku nok da zgolemat plati zosto nekoj bara od niv toa. toa sto go pisuvas i bara trump se nerealni ocekuvanja, nema da se sluci.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.031
Поени од реакции
713
Stanuvame pomalku dosadni. OK, znaeme deka Kina nema da popušti, iako možebi bi trebalo, da se najde nekoja zlatna sredina i možnost za dogovor.
Malku e teško da se razbere makroekonomijata za nekoj što ne se zanimaval so nea. Bev del od golem proekt za edna banka pa morav da naučam nekoi raboti, nekoi me interesiraa i samoinicijativno gi porčitav, deleku deka se razbiram, no mislam deka imam čuvstvo za golemata slika. A taa e deka ovde ne važi ziro-sum teorijata koja veli deka ako neooj gubi ti avtomatski dobivaš. Možat site da zagubat. Verojatno mudroto kinesko rakovodstvo znae što pravi. Za razlika od pacerite vo WH.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.405
Поени од реакции
2.948
lol, kako svitka opas? toa sto odbi da si igra aj ke kacuvame tarifi sekoj 15 minuti? i neznam kaj gledas, moze e i taka afr e daleku daleku najprestizniot proamerikanski/zapadnjacki biznis vesnik vo aus. valjda ne lazat ama eve neka si u pravo, ke vidime kako ke bide zs nekoj mesec.
Don't trust your lying eyes - Орвел испаѓа работава. Весник, телевизија па што сака да е, фрејминг прават на новостите за да си ја извадат пропагандата. Ти кажувам што има дирек на терен, па ти верувај што сакаш.

Јас не реков дека ќе оди Кина до крај, Кина го рече тоа. Јас не реков дека Кина ќе запри со надавање на тарифите, Кина го рече тоа. 1+1=2. За тарифите свитка опаш, дали ќе биде тоа добро или лошо ќе каже времето.
300к дошле :D net positive 150k..
Ентерпрајз телепортира 300к? Последно кога проверив национална гарда и армија има на јужна граница одкако дојде Трампе на власт.
Кој црн опаш Јузе друже. Како што пиша кано погоре, ние зависиме многу повеќе од Кина отколку што Кина завиди од Америка. Најмногу што увезуваат од Америка е гас и бензин кој можат да го набават од папата Путин без никакви тарифи и многу лесно ќе се договорат околу тоа.
На што работат компијутерите во Кина? На КомунизамОС? А чиповите? Кина е јака, ама технолошки е сеуште каде каде зад САД.

Kajgana Shop

На врв Bottom