F.E.A.R.
The Harem King
- Член од
- 11 јуни 2015
- Мислења
- 836
- Поени од реакции
- 1.314
То го кажував страници наназад. Македонците шо останаа во грчкиот дел не сакаат да имаат ништо поврзано со оваа држава, и се во право, зошто, заради то шо дури и кога беше Југославија не му се помогна, и од 1991г. експертите од кај нас се откажаа од сите малцинства во соседството. Заради то македонците шо останаа во Грција не сакаат да слушнат за вардарскиов дел и со право.Македонците во Грција не сакаат повеќе да бидат Македонци (не сите, се разбира) за жал, едноставно асимилацијата си го направи своето. Државава со ништо не се замараше 30+ години и пропагандата, економската ситуација на народот таму си го направи своето
Само тука тротинетиве на форумов не можат да го разберат то.
Јас ги разбирам егејците, само умно болен се само уништува, зато и јас се откажав од то вештачко создание, без никава национална самосвест.
Шо треба да се очекува кога вештачкото создание наречено Македонија се откажа од нив уште за време на Југославија, а официјално во 1991. Очекуваш нешто да напра без сила без поддршка цело време? Како да се надеваш на билошки родител кој отворено те остава сам и ти кажува в лице не те сакам? Не можам тука да сфатам шо ви е поентава.Не знам што може да се очекува од нив, мислам не може многу ни да се очекува, овде не станува збор за дали државата се замарала или не се замарала со нив, врската со нив е прекината 100 години, грчките служби нив ги скршија многу порано од пред 30 години.
Пред 34 години бев во едно село околу 30 минути возење од Солун, бевме кај една Македонска фамилија, лугето едвај комуницираа на Македонски, и ова сега што се јавува спорадично е многу, дури и изненадувачки за мене со оглед на состојбата што ја видов тогаш.
Абе овие биле криви, абе оние, вака било, така било. Сами се избришавте од географската карта и историска, уште најголемата кривица ја барате во другите а не во самите себе си.