Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

  • Да, веднаш по формирање на новата Влада

  • Да, во првата година од мандатот на новата Влада

  • Да, но не веднаш - до крајот на мандатот на новата Влада

  • Нема да го ревидираат, ама нема и да го почитуваат

  • Не, туку ќе мораат да го почитуваат договорот и за внатрешна и за надворешна употреба

  • Не ме засега / Сеедно ми е

  • Не знам


Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.583
Поени од реакции
79.805
Да сме ги решеле внатрешно проблемите самите немало да има ништо од тоа ама јбга нема човек што ја согледува реалноста
Ја ти викам дека бизарните услови кои ни ги поставуваат никому до сега не ги поставиле. Ти ми одговараш со вака нешто некохерентно.

Кому ебано му барале да смени знаме? Кому му барале да се деградира во сопствена држава, да биде народ од втор ред, како што бараа од нас? Кому му барале два пати да смени име? Кому до сега е побарано да помилува воени злосторства?
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.823
Поени од реакции
4.013
Прегледај го приврзокот 380217

Ова на времето се викаше фикус, така ?
Да, а сега на сцена е “Фикус 2.0„. Најнова надградена верзија...

И пак да си го гласате...
Автоматски споено мислење:

Во Скопје сум 2 недели службено , полека полека АРМ добива Џавелини , се довршуваат ситници.
Пошто е парче „Џавелин„ онака, „под рука„?...
 
Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.597
Поени од реакции
11.771
1.Ако се прочита цел текст се гледа дека во текстот се цитира друг весник а не некој официјален претставник на ЕУ.
2. Се наведува соопштение на неименувани холандски демохристијани кои си прават предизборен бајрам со умот дека требало на наведените земји да им се даде статус на привилегирано партнерство со ЕУ.
Да резимираме од оваа вест никаде не може да се заклучи дека таков статус некога и бил понуден на Македонија.
Не беше понуден, туку беше дискутиран како алтернатива наспроти полноправно членство во ЕУ.

А ако плавите жолтици, или пвеводбениците откако се вратија на власт летото 2006 прифатеа барем да седнат на маса и да разгледаат какви можности нуди таквата алтернатива, можеби ќе имаше и конкретна понуда, а не само дискусија.

Но плавите жолтици кои тогаш беа на власт експресно го отфрлија привилегираното партнерство со ЕУ како алтернатива на полноправно членство, а пвеводбениците не се оградија од нивниот став ниту како опозиција, ниту како владејачка партија после летото 2006.
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Ја ти викам дека бизарните услови кои ни ги поставуваат никому до сега не ги поставиле. Ти ми одговараш со вака нешто некохерентно.

Кому ебано му барале да смени знаме? Кому му барале да се деградира во сопствена држава, да биде народ од втор ред, како што бараа од нас? Кому му барале два пати да смени име? Кому до сега е побарано да помилува воени злосторства?
Океј де, бизарни се условите. Али вие се понашате како да сме ние држава стара 500 години со огромно светско влијание па со национализам и гордост ќе сме ги решавале проблемите :).

Реалноста е тотално различна.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.583
Поени од реакции
79.805
Океј де, бизарни се условите. Али вие се понашате како да сме ние држава стара 500 години со огромно светско влијание па со национализам и гордост ќе сме ги решавале проблемите :).

Реалноста е тотално различна.
Има многу држави кои не се стари 500 години, а има и држави кои се.

Никому не се поставува услов, на пример, да смени име. Никому под маса не му бараат да помилува воени злосторници, ниту пак да менува знаме. А ние све тоа исполнивме и пак не не примаат.

Косово само рече дека ќе создаде ЗСО (нешто што и така со договор е обврзано да го направи, а не го прави) и му пуштија визна либерализација, на невидено. Косово да не е држава стара 500 години?
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.779
Има многу држави кои не се стари 500 години, а има и држави кои се.

Никому не се поставува услов, на пример, да смени име. Никому под маса не му бараат да помилува воени злосторници, ниту пак да менува знаме. А ние све тоа исполнивме и пак не не примаат.

Косово само рече дека ќе создаде ЗСО (нешто што и така со договор е обврзано да го направи, а не го прави) и му пуштија визна либерализација, на невидено. Косово да не е држава стара 500 години?
Да се разбереме една работа, не е проблемот во ЕУ, туку во нашите корумпирани политичари. Секој што со коленичење пробува да влезе некаде на ист начин ќе биде третиран.
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Има многу држави кои не се стари 500 години, а има и држави кои се.

Никому не се поставува услов, на пример, да смени име.
Секоја држава си има сопствена историја, свои хаотични проблеми и ужасно тешко е да правиш споредба како кон едните некој бил фер, а со другите не.

Ние имавме проблем со Грција за името. Грција има регион наречен Македонија кој и припаѓа на таа држава од Букурешки договор наваму.
Самиот историски наратив околу името и општо античкото значење на поимот Македонија повеќе и припаѓа на хеленистичката култура отколку на славонската што е многу лесно забележливо :
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(ancient_kingdom)


Формално ние никогаш не сме биле држава Македонија пред 1991. Југославија не ја рачунам, оти тоа ти е као да ја играш ГТА-та со читови.

Затоа и спомнав не сме стари 500 години. Обично наративот на националистите кај нас оди као ние секогаш сме биле Македонија, некој нешто ни украдел. Реалноста е тотално другачија.
Автоматски споено мислење:

Секоја држава си има сопствена историја, свои хаотични проблеми и ужасно тешко е да правиш споредба како кон едните некој бил фер, а со другите не.

Ние имавме проблем со Грција за името. Грција има регион наречен Македонија кој и припаѓа на таа држава од Букурешки договор наваму.
Самиот историски наратив околу името и општо античкото значење на поимот Македонија повеќе и припаѓа на хеленистичката култура отколку на славонската што е многу лесно забележливо :
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(ancient_kingdom)Формално ние никогаш не сме биле држава Македонија пред 1991. Југославија не ја рачунам, оти тоа ти е као да ја играш ГТА-та со читови.

Затоа и спомнав не сме стари 500 години. Обично наративот на националистите кај нас оди као ние секогаш сме биле Македонија, некој нешто ни украдел. Реалноста е тотално другачија.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.779
Секоја држава си има сопствена историја, свои хаотични проблеми и ужасно тешко е да правиш споредба како кон едните некој бил фер, а со другите не.

Ние имавме проблем со Грција за името. Грција има регион наречен Македонија кој и припаѓа на таа држава од Букурешки договор наваму.
Самиот историски наратив околу името и општо античкото значење на поимот Македонија повеќе и припаѓа на хеленистичката култура отколку на славонската што е многу лесно забележливо :
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(ancient_kingdom)


Формално ние никогаш не сме биле држава Македонија пред 1991. Југославија не ја рачунам, оти тоа ти е као да ја играш ГТА-та со читови.

Затоа и спомнав не сме стари 500 години. Обично наративот на националистите кај нас оди као ние секогаш сме биле Македонија, некој нешто ни украдел. Реалноста е тотално другачија.
Автоматски споено мислење:
Па ти дечко и Бугарите си ги заебал.
 
Член од
6 февруари 2022
Мислења
861
Поени од реакции
3.472
Секоја држава си има сопствена историја, свои хаотични проблеми и ужасно тешко е да правиш споредба како кон едните некој бил фер, а со другите не.

Ние имавме проблем со Грција за името. Грција има регион наречен Македонија кој и припаѓа на таа држава од Букурешки договор наваму.
Самиот историски наратив околу името и општо античкото значење на поимот Македонија повеќе и припаѓа на хеленистичката култура отколку на славонската што е многу лесно забележливо :
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(ancient_kingdom)


Формално ние никогаш не сме биле држава Македонија пред 1991. Југославија не ја рачунам, оти тоа ти е као да ја играш ГТА-та со читови.

Затоа и спомнав не сме стари 500 години. Обично наративот на националистите кај нас оди као ние секогаш сме биле Македонија, некој нешто ни украдел. Реалноста е тотално другачија.
Автоматски споено мислење:
Нас Македонците не заболе кур за вашата измислена северџанска историја, збори си за вас, не се ставај на исто рамниште со Македонците.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.779
Нас Македонците не заболе кур за вашата измислена северџанска историја, збори си за вас, не се ставај на исто рамниште со Македонците.
Кога сме веќе кај нивната историја, северџаните се посебно племе кое настанало во 2018 а нивни основач е Црпе I Муртински Бескичмениот.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.583
Поени од реакции
79.805
Секоја држава си има сопствена историја, свои хаотични проблеми и ужасно тешко е да правиш споредба како кон едните некој бил фер, а со другите не.

Ние имавме проблем со Грција за името. Грција има регион наречен Македонија кој и припаѓа на таа држава од Букурешки договор наваму.
Самиот историски наратив околу името и општо античкото значење на поимот Македонија повеќе и припаѓа на хеленистичката култура отколку на славонската што е многу лесно забележливо :
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(ancient_kingdom)


Формално ние никогаш не сме биле држава Македонија пред 1991. Југославија не ја рачунам, оти тоа ти е као да ја играш ГТА-та со читови.

Затоа и спомнав не сме стари 500 години. Обично наративот на националистите кај нас оди као ние секогаш сме биле Македонија, некој нешто ни украдел. Реалноста е тотално другачија.
Да, да, но ете каков е третманот кон другите држави, преку примерот на визна либерализација на Косово.

Ние имаме уникатно лош третман од страна на Западот, кој го немаат другите земји, макар и како Косово.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.779
Да, да, но ете каков е третманот кон другите држави, преку примерот на визна либерализација на Косово.

Ние имаме уникатно лош третман од страна на Западот, кој го немаат другите земји, макар и како Косово.
тоа е затоа што имаме уникатно корумпирани политичари.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom