Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898

За сите ХамаЗоиди тука.
Не ве штедам повеќе. Никој од вас. Уште еднаш, сите мои постови овде рачунајте ги за 18+
Во иднина нема да има предупредувања... Праќајте пак флоскули и инфлунесери, наместо да ја гледате реалноста.

Автоматски споено мислење:



Запад веќе не може да го излаже светот

Кога Израел ќе заврши, Газа каква што ја знаевме нема да постои. Истребувањето на оние чија земја и ресурси крадеме е кодирана во нашата ДНК. Прашајте ги Индијанците, Индијците, Конгоанците, Ирачаните, Авганистанците, Сиријците, Курдите, Либијците... Ние сме најнемилосрдните и најефикасните убијци на планетата. Геноцидот лежи во сржта на западниот империјализам.



За време на опсадата во Сараево, кога известував за Њујорк Тајмс, никогаш не претрпевме ниво на бомбардирање и таква блокада на храна, вода, гориво и лекови каква што Израел сега наметнува во Газа. Никогаш не претрпевме стотици мртви и ранети на ден. Никогаш не го истрпевме соучесништвото на меѓународната заедница во српската геноцидна кампања. Никогаш не доживеавме Вашингтон да ги блокира резолуциите за прекин на огнот. Никогаш не доживеавме масивни испораки на западно оружје за опсадата да продолжи. Не доживеавме сараевските медиуми да бидат рутински дискредитирани и отфрлани од меѓународната заедница. Никогаш не доживеавме западните влади да ја оправдуваат опсадата како право на Србите да се бранат, иако мировниците на ООН испратени во Босна во голема мера беа ПР гест, неефикасни во запирање на колежот додека не беа принудени да одговорат по масакрите на 8.000 бошњачки мажи и момчиња во Сребреница.

Не сакам да го минимизирам ужасот од опсадата на Сараево, која ми прави кошмари речиси три децении подоцна. Но, она што го трпевме – три до четиристотини гранати дневно, четири до пет мртви и дваесетина ранети дневно – е мал дел од големата смрт и уништување во Газа. Израелската опсада на Газа повеќе наликува на нападот на Вермахт врз Сталинград, кога беа уништени над 90 отсто од зградите.

Во појасот Газа беа се прекинати сите комуникации. Нема интернет. Нема телефони. Нема струја. Целта на Израел е убиство на десетици, веројатно стотици илјади Палестинци и етничко чистење.
Тоа е обид на Израел да го избрише не само народот, туку и идејата за Палестина.
Тоа е копи/пејст на масовните расистички колежи од други колонијални проекти кога се веруваше дека неселективно и брутално насилство ќе ги избрише аспирациите на угнетениот народ. И како и другите извршители на геноцид, Израел има намера тоа да го држи скриено.

Во израелските бомбардирање, едни од најтешките во 21 век, загинаа над 7.300 Палестинци, од кои речиси половина деца, заедно со 26 новинари, медицински работници, наставници и персонал на Обединетите нации. Околу 1,4 милиони Палестинци во Газа се раселени, а околу 600.000 се бездомници. Џамии, 120 здравствени установи, амбулантни возила, училишта, станбени блокови, супермаркети, пречистителни станици за вода и канализација и електрани се претворени во урнатини. Болниците и клиниките, на кои им недостасува гориво, лекови и струја, се бомбардирани или се затвораат. Чистата вода ја снемува. Газа, до крајот на израелската операција на спалена земја, ќе биде непогодна за живеење, тактика што нацистите редовно ја применуваа кога се соочуваа со вооружен отпор, вклучително и во Варшавското гето, а подоцна и во самата Варшава. Кога Израел ќе заврши, Газа каква што ја знаевме, нема да постои.

Истребувањето на оние чија земја ја крадеме, чии ресурси ги ограбуваме и чиј труд го експлоатираме е кодирана во нашата ДНК. Прашајте ги Индијанците. Прашајте ги Индијците. Прашајте ги Конгоанците. Прашајте ги Кикују луѓето во Кенија. Прашајте ги Хереро во Намибија, кои, како Палестинците во Газа, беа стрелани или одведени во пустински концентрациони логори каде што умреа од глад и болести. Осумдесет илјади од нив. Прашајте ги Ирачаните. Прашајте ги Авганистанците. Прашајте ги Сиријците. Прашајте ги Курдите. Прашајте ги Либијците. Прашајте ги домородните народи ширум светот. Тие знаат кои сме ние.



Израелскиот искривен и колонијален поглед е и наш поглед. Само се преправаме дека е поинаку. Си припишуваме доблести и цивилизациски квалитети кои се тенко оправдување за одземање на правата на окупираниот или опколен народ, земањето нивна земја и користењето бескрајни затвори, тортура, понижувања, присилна сиромаштија и убиства, за да се држат потчинети.
Нашето минато, вклучувајќи го и нашето скорешно минато на Блискиот Исток, е изградено врз идејата за покорување или бришење на „инфериорните“ раси на земјата. На овие „инфериорни“ раси им даваме имиња што го отелотворуваат злото. ИСИС. Ал Каеда. Хезболах. Хамас. А бидејќи го отелотворуваат злото, затоа што се помалку од луѓе, ние се чувствуваме лиценцирани, како Нисим Ватури, пратеник во израелскиот парламент од владеачкиот Ликуд, да кажеме дека „Појасот Газа ќе се избрише од лицето на земјата“. Нафтали Бенет, поранешен премиер на Израел рече: „Ние се бориме против нацистите“, со други зборови, против апсолутното зло. Не остана покусо ни Нетанјаху кој на прес-конференција со германскиот канцелар Олаф Шолц ги опиша Хамас како „новите нацисти“.
Размислете за тоа. Народ, со години затворен во најголемиот концентрационен логор на светот, без храна, вода, гориво и лекови, без војска, воздухопловни сили, морнарица, механизирани единици, артилерија и ракетни батерии, е касапен од една од најнапредните армии на планетата. И сега тие се нацистите?

Тука има историска аналогија. Но тоа нема да го признае ни Бенет, Нетанјаху или кој било друг израелски лидер.

Кога окупираните одбиваат да се покорат и продолжуваат да пружаат отпор, ние се откажуваме од оние претензии за нашата „цивилизирачка“ мисија и, како во Газа, се препуштаме на оргии на убивање и уништување. Стануваме пијани од насилство. Ова насилство нè прави луди. Убиваме со непромислена жестокост. Стануваме ѕверови за што ги обвинуваме угнетените. Ја разоткриваме лагата на нашата помпезна морална супериорност. Ја обелоденуваме основната вистина за западната цивилизација - ние сме најнемилосрдните и најефикасните убијци на планетата. Само затоа и доминираме со „бедните на светов“. Тоа нема никаква врска со демократијата или слободата. Тоа се права кои немаме намера никогаш да им ги дадеме на угнетените.

Геноцидот лежи во сржта на западниот империјализам. Тоа не важи само за Израел. Не важи само за нацистите. Тоа е градежниот материјал на западната доминација. Хуманитарните интервенционисти кои инсистираат да бомбардираме и окупираме други нации затоа што НИЕ ја отелотворуваме добрината - иако промовираат воена интервенција само кога се смета дека е во наш национален интерес - се корисни идиоти на воената машина и глобалните империјалисти. Тие живеат во бајката за „Алиса во земјата на чудата“ каде што реките крв го прават светот посреќен и поубав. Тие се насмеаните лица на геноцидот. Можете да ги видите на вашите екрани. Можете да ги слушате како псевдоморализираат во Белата куќа и во Конгресот. Секогаш грешат. И никако да ги снема.

Ние можеби паднавме на сопствените лаги, но поголемиот дел од светот јасно нè гледа нас и Израел. Тие ги разбираат нашите геноцидни склоности, го мерат лицемерието и самобендисаноста. Тие гледаат дека Палестинците, главно без пријатели, без моќ, принудени да живеат во сиромашни бегалски кампови или во дијаспората, отсечени од правото да имаат своја татковина нивната татковина и вечно прогонети, имаат судбина која некогаш била резервирана за Евреите. Ова е последната трагична иронија. Оние на кои некогаш им требаше заштита од геноцид, сега го прават.

Крис Хеџис: Exterminate All the Brutes

Moра да ги негуваш снегулките. Овде да им го поставиш текстот. Не да очекуваш дека ќе кликнат и ќе прочитаат... Не дека и овде ќе прочитаат, ама додека скролаат надолу ќе им влезе понекој збор и слика во тоа празните глави. :unsure:
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.262
Поени од реакции
26.992
Проблемот не е што не го гледаш светот егоцентрично од Македонска перспектива. Напротив тоа е добриот дел. Лошиот е што од овој аспект не го гледаш реално светот (како со Ерменците што гледаше романтично а не реално, така гледаш и за Израелците). Продолжуваш за хероизмот како тоа да е одлучувачки фактор. Па сме имале ние наши херои, и во поново време не само наназад во историјата... И знаеш што е примарната разликата меѓу нас и Евреите во исходот за државноста?
Разликата е што нас никој од големите сили немал интерес да не поддржи, уште помалку како Израел да ни направат држава. Тоа не е затоа што они имале херои а ние не, туку затоа што трет фактор - големите сили (една или повеќе од нив) имале интерес да го создадат Израел баш таму и баш тогаш.
Ерменија ја спомнуваме, и не може а не ти е јасно дека тука они се послични со нас а не со Евреите. Знаеш зошто? Затоа што и нив Ерменците никој немал (и нема) интерес да ги поддржи. Затоа и Ерменија го изгубија Артцак... Не затоа што Азерите имале херои и хероизам. Туку затоа што имаа и имаат подршка од трет фактор.


На крај, една интересна иронија има овде. Се однесува на споредбата со Евреите и Ерменците и зошто ние имаме многу заедничко со Ерменците, и ама баш ништо со Евреите (како народ, не зборувам за некои локални исклучоци од правилото).
Еве, во случај да не си го знаел тоа специфично парче од историјата. И не мислам дека е нешто многу познато во пошироката јавност, јас случајно налетав на ова пред некоја година:

Извадоци:

This past June, a scheduled Knesset vote to recognize the World War I killings of Armenians as genocide was canceled due to a lack of government support.
...
Prof. Hans-Lukas Kieser ... recently published the book, “Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide.”
The political biography explores how Mehmed Talaat, more commonly known as Talaat Pasha, almost single-handedly masterminded the Armenian genocide.

Kieser’s book, over 400 pages long, makes for tough reading at points — especially as the historian recollects the systematic murder of Armenian Christians. He notes, for example, that the “removal of Armenians from Eastern Asia Minor mainly took place from May to September 1915, where women and children endured starvation, mass rape, and enslavement on their marches [towards death].”
Kieser says a great number of villages in northern Syria became an “arena of mass crimes” in 1915, where Armenian civilians — who were considered “fair prey” — “were raped, abducted, and murdered en masse without any protection, or punishment for the offenders.”

Israel’s recent decision to continue to remain silent on the 103-year-old genocide has garnered its share of criticism from historians, academics, writers and human rights activists — many from within Israel itself.

Prof. Yehuda Bauer, a leading Israeli historian and an academic adviser to the Yad Vashem Holocaust museum in Jerusalem, said in a June radio interview that the Israeli parliament’s failure to recognize the Armenian genocide was a “betrayal.”

Benjamin Abtan, the president of the European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) and the coordinator of the Elie Wiesel Network of Parliamentarians of Europe, in an article published in Haaretz in June claimed that Israel had “a particular responsibility in recognizing the Armenian genocide [to] ensure mass atrocities [were prevented] in the future.”

According to Kieser, recognizing the Armenian genocide holds a relevance for Israelis today beyond the usual discussion of Israel-Turkey relations. Jews, he says, historically played a key role in promoting propaganda from the Ottoman side as Armenians continued to be slaughtered.
The historian says that Talaat enjoyed “particularly good Jewish press” in Istanbul and abroad” during the period surrounding the genocide — notably in Germany, where newspapers like Deutsche Levante-Zeitung praised Talaat as “an outstanding leader” and the “savior of imperial Turkey.”
Although this glorification smacked of propaganda and lies, Kieser claims many Germans bought into the words of the Jewish press at the time and were affected by its corrosive logic.



A pro-Talaat Pasha article in the Zionist newsletter, the Deutsche Levante-Zeitung. (Courtesy University of Princeton Press)


The historian recalls how many Jews loyal to the Ottomans largely looked the other way where the suffering of Armenians was concerned. This included figures such as Alfred Nossig, who helped found both the General Jewish Colonization Organization (AJK) and the Zionist Organization (ZO).
Both were set up for the purpose of Jewish lobbying across the Middle East and elsewhere, and subsequently encouraged intimate relations between Jews and Ottomans.

However, Kieser is keen to emphasize that some historical context is needed. This was a crucial turning point in Jewish history — before the Balfour Declaration was announced in 1917. Jews were looking for diplomatic favors — from a myriad of countries — wherever they could find them, in the hopes of securing Zionism’s ultimate end goal: a Jewish state in Palestine.


“The Jewish Question” involved Jews jostling for political favors from the Ottomans, who still held considerable sway in the Middle East. But the power dynamics also worked the other way too, the historian explains.
“Talaat’s relationship with Jews during this time gave him considerable international leverage that he successfully used to deflect attention from Armenia,” Kieser says.

“In spring 1915 — which was a honeymoon for the Zionists in Istanbul — Talaat made sure there were no conflicting issues internationally because he wanted to strike the Armenians,” says Kieser. “Jews feared they would suffer the same fate as the Armenians, so they in no way welcomed any pro-Armenian or pro-victim activity [reporting] because they feared for themselves.”


“Unfortunately, the silence carried on many decades after the war. So you had Jews in Israel and the Jews in Turkey who continued to help Turkey deny the Armenian genocide,” Kieser says.
Kieser makes a point in the book of comparing the Armenian genocide with the Holocaust, and finds some similarities.
“Imperial cataclysm and a particular combination of circumstances in the first months of WWI made the Armenians an obvious target,” he writes.


He goes on to state, “Actors from the top and below, extremist ideas, entrenched prejudices, and material incentives colluded in the brute destruction [of the Armenians].”
A little more than two decades later, Europe’s Jews were to experience “an analogous situation,” he observes.

Who, after all, speaks today of the annihilation of the Armenians?” Hitler asked his generals in his infamous Obersalzberg speech on August 22, 1939 — just days before Germany’s invasion of Poland.









‘Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide,’ by Hans-Lukas Kieser. (Courtesy Princeton University Press)
Ок, не го коментирам ова многу (немам баш време) иако има многу да се коментира.
Само ќе извадам неколку цитати, да ја тргнам генерализацијата и да ја предочам самокритиката ...

Israel’s recent decision to continue to remain silent on the 103-year-old genocide has garnered its share of criticism from historians, academics, writers and human rights activists — many from within Israel itself.
Prof. Yehuda Bauer, a leading Israeli historian and an academic adviser to the Yad Vashem Holocaust museum in Jerusalem, said in a June radio interview that the Israeli parliament’s failure to recognize the Armenian genocide was a “betrayal.”
Benjamin Abtan, the president of the European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) and the coordinator of the Elie Wiesel Network of Parliamentarians of Europe, in an article published in Haaretz in June claimed that Israel had “a particular responsibility in recognizing the Armenian genocide [to] ensure mass atrocities [were prevented] in the future.”
Да ги кривиш Евреите за геноицидот над Ерменците заради тоа што некоја еврејска продадена душа известувала така во Германија, која била сојузник со отоманците (кои во минатото ги прибрале и заштитиле од геноцидот во Европа) во моментот, е исто како да ги кривиш Македонците за геноцидот врз Евреите, само затоа што Ванчо Михаилов го поддржувал. Кога во исто време, Палестинци, Арапи и Курди учествувале директно во тој масакр. Ако правиме аналогија, Палестинците, Арапите и Курдите се она што биле Бандеровците и Усташите во ww2. После ww2 Палестинците биле тие што сеуште му се клањале на муфтијата Ал Хусеини и сеуште ја следат неговата идеологија, слично како што ја следат Бандеровци во моментов. Ќе ги порескокнам злосторствата што ги направил он над Евреите, само ќе те подсетам дека Ал Хусеини е идеолошкиот креатор на СС вафен дивизиите Скендербеу и Ханџар.

Ај сега погледни ја и другата страна, за промена. Која муслиманска држава освен Сирија и Либан, во коишто живеат многу Ерменци го имаат признаено Ерменскиот геноцид? Кога последен пат некоја држава на блискиот исток (Освен Либан и Сирија) застанале позади православното малцинство (во голема мера Ерменско малцинство) во нивните земји? Јас неможам да видам ниту минимална трага од самокритика (а токму тоа го има во артиклот што си го постирал), а не пак некаква си генерална осуда за муслиманските злосторства извршени врз православното население, кое дефакто било над 70% во регионот, само пред 120 години.

Види ги делата на идеологијата што ја проповеда Хамас, ги имаш многу, ама почни од Смилковци. Не збориме за валидни муслимански групации (во кои за жал ни Ал Фатах не можам да го набројам), туку збориме за браншите на Муслимански браќа кои ја носат најгнасната идеологија на денешницата.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898
Како подржувачи на Ерменскиот Геноцид ги кривам буквално Ционистите, не Евреите пер се, но внимавај дека сето тоа повеќе беше посочено како илустрација на тоа зошто јас па и ние Македонците, повеќе можеме да се идентифицираме со Ерменците ама воопшто не го можеме истото со ционистичката творевина Израел.

Нефер се споредбите на некаква наша македонска „неспособност“ и недостаток од хероизам, со Евреите, и исходот за државноста. Тоа е главниот дел што не го коментираш, иако нема дилема дека судбината околностите биле и се против нас и Ерменците, но не и против Евреите. Зборувам за крајните исходи, не за жртвите (така ако гледаме ќе испадне и дека добро сме поминале).


Ај сега погледни ја и другата страна, за промена. Која муслиманска држава освен Сирија и Либан, во коишто живеат многу Ерменци го имаат признаено Ерменскиот геноцид? Кога последен пат некоја држава на блискиот исток (Освен Либан и Сирија) застанале позади православното малцинство (во голема мера Ерменско малцинство) во нивните земји? Јас неможам да видам ниту минимална трага од самокритика (а токму тоа го има во артиклот што си го постирал), а не пак некаква си генерална осуда за муслиманските злосторства извршени врз православното население, кое дефакто било над 70% во регионот, само пред 120 години.

Види ги делата на идеологијата што ја проповеда Хамас, ги имаш многу, ама почни од Смилковци. Не збориме за валидни муслимански групации (во кои за жал ни Ал Фатах не можам да го набројам), туку збориме за браншите на Муслимански браќа кои ја носат најгнасната идеологија на денешницата.
Сакаш да кажеш зошто сите мусламански држави не ги држам на истото ниво на одговорност и неетичност како што тоа го правам со Израел? :)
Прво да посочиме една јасна дистинкција. Израел е тој се повикува на некакво „бранење“ додека убива цивили и прави геноцид. Темава е за Израел. Се разбира дека за Израел ќе зборувам и за иронијата што ционистите дефактно и дејуре биле подржувачи на Ерменскиот Геноцид. Тие веќе неколку децении но посебно сега во моментов и самите прават геноцид. Точка и тука би требало да запрам.

Идеологии и гнасотиите на разни мусли групации, меѓу кои и убиствата на деца на Смилковско, меѓу кои и убиствата на Хамас на 7ми Октомври... Па тоа никако не ги прави криви цивилите во Палестина. Јас колку и да не го сакам исламизмот заради леснотијата со која ги радикализираат за ѕверства - пак никако не можам и самиот да оправдам и овозможувам убиства и ѕверствата врз други цивили. Па сеедно што тоа се муслимански цивили. И сеедно што тие нас никогаш не би не поддражале. Овде се работи за принципи (и тешко му кој ги нема).

Хамас? УЧК? Муслиманското Братство?
Критика? Множење со нула е малку за да го опише тоа што јас би одбрал да им биде судбина, кога би можел јас да одберам... Ама некој недолжни цивили и деца? Не друже. Не.
Автоматски споено мислење:


Автоматски споено мислење:


 
Последно уредено:
Член од
22 декември 2011
Мислења
2.299
Поени од реакции
5.296
Што сакаш да постигнеш со ова спамање? Мислиш дека со спамање ќе промениш некое мислење? Тешко, сите си имаат заземено страна уште е од почеток. Па и тие неутралните што глумат неутралност во себе си имаат заземено страна.

Искрено те жалам што не си партиски бот а дремеш на медиуми 24/7 и спамаш. Нема поента на што го трошиш времето, земи искочи нека те фати дожд.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898
Што сакаш да постигнеш со ова спамање? Мислиш дека со спамање ќе промениш некое мислење? Тешко, сите си имаат заземено страна уште е од почеток. Па и тие неутралните што глумат неутралност во себе си имаат заземено страна.

Искрено те жалам што не си партиски бот а дремеш на медиуми 24/7 и спамаш. Нема поента на што го трошиш времето, земи искочи нека те фати дожд.
Што па е тоа твоја работа?
Те прашав нешто за совет? И насловот на темава како гласи... Дискусија за мојата маленкост? Или е нешо случувања во Израел?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.262
Поени од реакции
26.992
Нефер се споредбите на некаква наша „неспособност“ и недостаток од хероизиам, со Евреите, и со исходот за државноста. Тоа е главниот дел што не го коментираш, дека судбината околностите биле против нас и Ерменците, но не и против Евреите.
Не го реков тоа, туку реков дека хероизмот сам по себе не е доволен за да се изгради една држава. Македонците во 40тите имале и тоа каков хероизам, но го немале тој друг елемент, што го илустрираш како Ротшилд. Како што ни другиот елемент без хероизам не е доволен да се изгради држава.


Идеологии и гнасотиите на разни мусли групации, меѓу кои и убиствата на деца на Смилковско, меѓу кои и убиствата на Хамас на 7ми Октомври... Па тоа никако не ги прави криви цивилите во Палестина. Јас колку и да не го сакам исламизмот заради леснотијата со која ги радикализираат за ѕверства - никако не можам и самиот да оправдам и овозможувам ѕверствата врз цивили. Па сеедно што тоа се муслимански цивили.
И сеедно што тие нас никогаш не би не поддражале. Овде се работи за принципи (и тешко му кој ги нема).
Ова јас никаде не го негирам. Само кажувам дека тоа што се случи на 7ми Октомври, не е дел на некаква Еврејска завера, туку тоа е кулминација на тоа што Хамас го прави со децении, а одговорот е исто така кулминација на нешто што Израел го прави со децении. Не оправдувам ниту една страна. Според мене, додека Палестинците не го тргнат мајндсетот на Хамас, и Израелците не го тргнат мајндсетот на Биби, тоа што го гледаме во моментов ќе биде нормално.

Хамас? УЧК? Муслиманското Братство?
Критика? Множење со нула е малку за да го опише тоа што јас би одбрал да им биде судбина, кога би можел јас да одберам... Ама некој недолжни цивили и деца? Не друже. Не.
Не зборам за критика од твоја страна, зборам за самокритика внатре во нивните заедници. Неможеш ти да гледаш злостор и јавно да се радуваш за него, а после кога ќе те стигне одговорот да плачеш за несоодветна сила и да плачеш за светски ционистички заговор (звучи познато?). Како што нема никаква самокритика за делата на УЧК, така нема никаква самокритика за делата на Хамас, чија главна точка на нивното делување е уништување на Еврејската држава (официјално). Не само што нема саморкитика, има отворена прослава за нивните дела, а злосторите сами ги документираат и отворено се фалат со нив. Слично како што терористите од Диво Насеље ги прогласија за народни херои во Косово. Ова секако важи вајс верса.
 
Последно уредено:
Член од
22 декември 2011
Мислења
2.299
Поени од реакции
5.296
Што па е тоа твоја работа?
Те прашав нешто за совет? И насловот на темава како гласи... Дискусија за мојата маленкост? Или е нешо случувања во Израел?
Па сигурно не е темата направена за ти да спамаш на секој 5мин.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898
Па сигурно не е темата направена за ти да спамаш на секој 5мин.
That's what she said. :unsure:
Автоматски споено мислење:

Всушност зошто ја следиш дискусијава ако не те интересираат информации за настаните?
Нема такви некои теми за „психоанализи“ и самопомош на другите подфоруми?
 
Член од
30 октомври 2022
Мислења
444
Поени од реакции
1.271
Кои лицемери се овие богативе арапски држави пооо.Цело време нешто глумат дека се засекирани за Палестина а сега ги оставиа на цедило.Не сакааат да си го реметат мирот и богатството.
 
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.514
Поени од реакции
2.608
Чисто да покажам каков буљаш си, дека не ги коментираш аргументите туку ги дискутираш дискутантите. Постои име и термин за таа „пракса“.
Епа добро, чим нејќеш ти, еве ја ќе го ставам, да бидеме комплетни :icon_lol:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898
Немам замерки на ова. Од моја страна јас генерално сметам дека ако не целосно сепак има елементи на умисла, од аспект на тоа дека не е можно да не знаеле што се спрема. И оставиле да се деси за да имаат касус бели за ова сега што се случува. Без разлика дали Ердо и Турција имаат или немаат вмешано прсти.

Газа е г'з место реално, и Израел ги поседува сите комуникации од и до Газа. 24/7 визуелно набљудување, и секакво набљудување, гарант имаат и шпионска мрежа внатре. Можеби не во Хамас, ама секако во Газа и во Западен Брег. Тоа и информациите за египетските дојави, проста е невозможно Хамас да спреми акција од оној обем која се спрема долго време, а Израел да не знаат за тоа.
Прво и јас мислев дека ги изненадија но сега кога ги гледам овие мрднативе со РПГ-а и EAD како се борат против тенкови, јасно е дека никој поголем не стои позади нив. Еј, ниту ATGM немаат настрана од дузина што ги видовме на првиот продор на 7-ми (а и тие веројатно купени од украинскиот црн пазар).
Автоматски споено мислење:

Брат стварно, напорно станува нон стоп твитови. Не сакам да те навредам али контролирај се малце со пастирање.
Брат, па не читај бе. Скокај. Стај на игнор. Не ја следи темава. Итн... Или сакаш да ми направиш распоред кога да постирам?
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.652
Поени од реакции
12.594
Една дума само.

Што мислите доколку би била плочата свртена обратно. Тоа да Палестинците да можат да прават што сакаат врз Израелците. Што би правеле?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.803
Поени од реакции
32.898
Така е @Vanlok ама ич не е објективен, нека му ја плесна, браво.
Oбвинува зошто си го сметал за инфериорен дискутант, и тоа во истата реченица каде што се лути зошто во постот не го тагираш точно на поентата - ако може во една реченица - за он да не го читал целото мислење на соговорникот... А ако ги тагираш како што бараат, тогаш таа една реченица ја вадат од контекст и се топорат како оној гулабот од вицот. :unsure:


Сакам со ДА или НЕ да ми одговориш дали сериозно го мислиш ова што e болдираново.
Со да и со не одговарање можеш да го заeбaваш некој што не ја знае финтата со прашањето „дали те знааат дома дека си педер“.

Еве го целиот цитат, пошто без вадење на една реченица од контекст - МНОГУ Е ЈАСНО ШТО САКАМ ДА КАЖАМ.
И стојам зад тоа што сум го кажал:
Kaко што веќе кажав, и еве по не знам кој пат повторно ќе нагласам: Median age на Палестинците е ~18 години. Последните избори се пред раѓањето на огромен дел од Палестинците. Повеќето Палестинци не ни биле на возраст на гласање на последните избори.

Ова погоре се факти, а дури и настрана од тие факти глупаво е некои избори пред нецели две децении да се земаат за релевантен став на мнозинството. Освен тоа тогаш Фатах и Хамас имале само неколку проценти разлика во вкупниот број на гласови. Крајно и тие што гласале, гласале за политичка програма не за војување и колење Евреи од денешниве кољачки одреди кои никој не ги гласал и од никој не биле гласани.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom