Покачување пензии, пензиски фонд итн

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.226
Па и тоа не е лоша идеја. Е сега тебе намерата ти беше друга ама еве ќе потрошам некоја минута и ќе кажам зошто е всушност добра идеја.

Работник со плата од 25900мкд плаќа 2900мкд за државно здраствено осигурување.

За оваа сума пари просечен македонец добива катастрофални услови, ненормално чекање, плаќа еден куп работи од џеб и ваљда уште еден куп работи што не ми доаѓаат на памет.

Јас сум еден од среќните што има дополнително приватно здраствено осигурување каде за скоро дупло помала сума 1800 мкд добива десет пати повеќе т.е можност за лечење во било која приватна установа, покритие за заболекар, очен лекар, одредена сума за очила итн.

Најбитно е што доколку ми треба да речеме рентген или резонанца идам истиот ден, а не да чекам месец дена за термин.

Ако се разболеш затоа го имаш осигурувањето. Ако сега си почнал да работиш пак можеш да си го дозволиш или пак имаш родители што би го платиле за тебе.

Поентата е дека со државното плаќаме неколку кратно повеќе, а не добиваме ништо.

П.С Пак ќе повторам не сум да има некој процент данок на солидарност.
Ne e ova bas taka kako sto si go zamislil.
Ne mozes da go sporeduvas toa privatno od 1800 so drzavnoto zdravstvo. Taa ponuda ja ima odredema demografija koja odi ednas na 2 godini na lekar. Ima tamu bezbroj klauzuli so ne daj bozhe da gi osetis.
Автоматски споено мислење:

Од овие причини луѓето се повеќе избегнуваат да бидат пријавени на големи плати. 7.5% од бруто платата да ти одат за здравствено е чиста кражба.
Iznegnuvaat zaso nekoj im dozvolil takov loophol. Inaku ti da zemas 3k evra plata, i da ti zemat 7.5 posto, pak si podobar nego nekoj so zima 500 evra i mu zemat 7.5 posto. Kako sakas da bide, i ti i on da plakjate po 40 evra?

Poentata e deka taka funkcionira sekoe osiguruvanje, drzavno, privatno, zdravstveno, avtomobilsko, penzisko, bilo koe. Ti se fati za brojki, jas za princip.
Ti so tvoite 1800 denari kur ke skrsis vo bilo koe zdravstveno ako nema uste iljadnici drugi koi platile a ne go iskoristile. Ako ne mi vervas, odi na privatno i plati od djeb i kazi so 1800 denari do kaj stigna. Edna plomba za zab e 1200 be prijatele, edna pomicana plomba. Da ne zborame za drugo.
A i na kraj drug bese muabetot, zborame za kategorija penzioneri, ne sposobni za rabota, ne sposobni za dopolnitelni primanja. Ednostavno ne mozam da ve sfatam do koe nivo na necovecnost ste propadnati. Edeniot ami jas plakjav tolku, drugata postena, taa ucela drugite se ebavale, tretiot pak nekoja glupost, cetvrtiot neznam sto. Bog da cuva, za penzioneri zborame alooo. Da ne cepkaat po kontenjeri, da ne mrznat vo zima, da ne im odi cela penzija po lekovi. Kolku tolku dostoinstvena starost da imaat, a ne na site maki so si gi nosat godinite da se mislat za leb dali ke im stigni.
Fascinatno e kolku lugje ne go svakjat ova u It. Izglea nemaat pojma kako funkcionira
osiguruvanje kako koncept.

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.188
Поени од реакции
10.158
Ете ако ти е полесно: знам, не ми е гајле, исто како што на никој друг (освен на блиските) не му е гајле за мене, ниту ќе му биде ако завршам како питач.

Ако јас треба да берам гајле за секој проблем во државата, тогаш не треба да плаќам ни даноци, а ниту пак да има институции и џаболебари во нив.
Ти сигурно си некој функционер или богат бизнисмен штом не те засегаат неправдите, висина на даноците, криминалот, разнебитувањето на државата, уништување на образовниит и здравств.систем...итн....па такви како тебе и да просат на улица не заслужуваат да ги жали човек
Извини, ама морав да ти кажам.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.496
In
Ne e ova bas taka kako sto si go zamislil.
Ne mozes da go sporeduvas toa privatno od 1800 so drzavnoto zdravstvo. Taa ponuda ja ima odredema demografija koja odi ednas na 2 godini na lekar. Ima tamu bezbroj klauzuli so ne daj bozhe da gi osetis.

Iznegnuvaat zaso nekoj im dozvolil takov loophol. Inaku ti da zemas 3k evra plata, i da ti zemat 7.5 posto, pak si podobar nego nekoj so zima 500 evra i mu zemat 7.5 posto. Kako sakas da bide, i ti i on da plakjate po 40 evra?

Fascinatno e kolku lugje ne go svakjat ova u It. Izglea nemaat pojma kako funkcionira
Икрено тоа е долг муабет ама во суштина цел проблем е корупција и непостоечка ефикасност.
Факт е дека се потребни реформи, а реформи не може да има во монолитен систем.

Нема баш некоја којзнае каква логика сите пари на купче да се собираат за да може некој да ги краде и да се вработуваат луѓе во државно или да се купува медицински апарат од 400.000 евра и да стои во подрум.

Али нема да коментирам за здравствено тука пошто за тоа е потребна посебна тема.

За пензисково веќе го кажав моето мислење. Комбинација од Шведска и Швајцарија.

Правиш систем базиран на контрибуција, со закон ги задолжуваш сите луѓе да штедат, одредуваш процент за осигурување/социјален придонес и тоа е тоа.

Ако некој мисли дека моменталниов систем е добар каде на велико се пљачка пензискиот фонд, се купуваат гласови со ветувања за поголеми пензии и се позајмуваат милијарди за да се исплатат пензии длабоко се зезнал.

Да не зборуваме за трендот на скоро непостоечки наталитет и ненормален процент над иселување.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Да не заборавиме на вториот пензиски столб кој 2016-2017 беше опљачкан па еден дел вработени останаа во минус големи пари. И не беа само 200 лица како што пишува по весниците, на многу повеќе им брцнаа во заштедата.
Тоа истото се прави и со првиот задолжителен, само што немаме увид во приливите и заштедите.
Во пљачкашка држава не очекувај стабилни, солвентни и сигурни фондови.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.226
In

Икрено тоа е долг муабет ама во суштина цел проблем е корупција и непостоечка ефикасност.
Факт е дека се потребни реформи, а реформи не може да има во монолитен систем.

Нема баш некоја којзнае каква логика сите пари на купче да се собираат за да може некој да ги краде и да се вработуваат луѓе во државно или да се купува медицински апарат од 400.000 евра и да стои во подрум.

Али нема да коментирам за здравствено тука пошто за тоа е потребна посебна тема.

За пензисково веќе го кажав моето мислење. Комбинација од Шведска и Швајцарија.

Правиш систем базиран на контрибуција, со закон ги задолжуваш сите луѓе да штедат, одредуваш процент за осигурување/социјален придонес и тоа е тоа.

Ако некој мисли дека моменталниов систем е добар каде на велико се пљачка пензискиот фонд, се купуваат гласови со ветувања за поголеми пензии и се позајмуваат милијарди за да се исплатат пензии длабоко се зезнал.

Да не зборуваме за трендот на скоро непостоечки наталитет и ненормален процент над иселување.
Ne navlagam kako se krade, zloupotrebuva i tn penziskiot/zdravstevniot sistem. Korupcija ima, ama imas i pogresna percepcija okulu sumite. Tvoeto mislenje za 1800 denari zdravstveno e ekstremno naivno, tipicno zastapeno vo IT zaednicata.

Cenata ti e 1800 zaso grupata vkluceno vo tvojot paket(vajda od firma) koristi prosecno ispod toa. Ne e isto ako u istata grupa imas i novorodence, i dete, i penzioner, i invalid i tn. Megjudrugo, istata ima dosta klauzuli so koj se stitat od skapite intervencii.

Ne znam kako mozhe da pomislis deka so 1800 po covek kje bide dovolno ako ne se krade ili zloupotrebuva. Treba da ja pomnozis taa brojka so minimum 10 za ova so go iame na drzavno, a verojatno puta 20-30 za toa so go imas na privatno momentalno.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.908
Поени од реакции
23.312
IT vo osnova nemaat pojma kako funkcionira zivotot, svetot..... iskluceni se od realnosta. Za zal povekjeto tuka se se nekoj IT eksperti i zatoa vakvi sfakjanja i odgovori. I cat pat nekoj na drzavna cicka. Nivniot majndset najubavo se vide za vreme na kovidot. Prvite ne ni znaeja deka ima, vsusnost znaeja ali nisto ne im smena posebno, drugite go iskoristija toa do maksimum so karantini gluposti, ne odenje na rabota i bla bla bla. A platata si vrvi :toe:

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.496
Ne navlagam kako se krade, zloupotrebuva i tn penziskiot/zdravstevniot sistem. Korupcija ima, ama imas i pogresna percepcija okulu sumite. Tvoeto mislenje za 1800 denari zdravstveno e ekstremno naivno, tipicno zastapeno vo IT zaednicata.

Cenata ti e 1800 zaso grupata vkluceno vo tvojot paket(vajda od firma) koristi prosecno ispod toa. Ne e isto ako u istata grupa imas i novorodence, i dete, i penzioner, i invalid i tn. Megjudrugo, istata ima dosta klauzuli so koj se stitat od skapite intervencii.

Ne znam kako mozhe da pomislis deka so 1800 po covek kje bide dovolno ako ne se krade ili zloupotrebuva. Treba da ja pomnozis taa brojka so minimum 10 za ova so go iame na drzavno, a verojatno puta 20-30 za toa so go imas na privatno momentalno.
Тој муабет веќе е направен неколку постови наназад нема да се навраќам на тоа.

За пензискиот систем слободно кажи дали нешто што спомнав е лага.

Член од
12 август 2024
Мислења
190
Поени од реакции
483
Да не заборавиме на вториот пензиски столб кој 2016-2017 беше опљачкан па еден дел вработени останаа во минус големи пари. И не беа само 200 лица како што пишува по весниците, на многу повеќе им брцнаа во заштедата.
Тоа истото се прави и со првиот задолжителен, само што немаме увид во приливите и заштедите.
Во пљачкашка држава не очекувај стабилни, солвентни и сигурни фондови.
Си има евиденција дека ти се уплаќаат пари во прв столб, таму никој не ти ги чува парите на страна туку се користат(треба) за ислата на моменталните пензии. Втор столб се зачитав овие денови, како може да е украднен и имаш ли линк од веста?

Втор столб овој од КбПрво џабе се приватен кога највеќе дури 65% ги инвестира парите во државна обврзница. Нешто во банка, индекс фондови, акции. Од 1 милијарда и нешто што вреди 650+ милиони се дадени заем на државава.

Финансиски не сме доволно писмени, подобро тие пари лично да се инвестираат во индекс фондови и акции за да не земаат процент овие од втор столб.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ти сигурно си некој функционер или богат бизнисмен штом не те засегаат неправдите, висина на даноците, криминалот, разнебитувањето на државата, уништување на образовниит и здравств.систем...итн....па такви како тебе и да просат на улица не заслужуваат да ги жали човек
Извини, ама морав да ти кажам.
Каква врска има што сум и како сум, и овие работи што си ги наброила? Јас не донесов ни криминал, ниту ти ставив даноци, а уште помалку сум уништил системи, од ден 1 во Македонија имам работено во приватен сектор и плаќано даноци со кои вие на државно земате плата.

Може да стигаат и тие 1800, но ќе треба да се промени концептот. Во многу земји стоматологија, очно, физиотерапии и сл. не се покриени под државниот здравствен систем, т.е ги има како сектори во државни болници, но си плаќаш од џеб. Општите лекари, исто, делумно влегуваат под државно, останатото ќе си го доплаќаат од џеб, ќе видиш дали ќе трчаат на секоја кивавица.

Исто и кај лековите, кај многу лекови ќе треба да го намалат процентот на покривање и ќе нема да имаш проблеми.

Можеби не 1800, но со некои 50 евра по човек, и промени како тие што ти ги наброив, мислам дека ќе може да се сервисира тој систем.

Не сум запознаен како им функционира оперативниот буџет на болниците, тука колку што знам се буквално како приватни фирми, ако нема бизни план дека ќе ги заработат парите, не ни вработуваат на полно работно време.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.226
Каква врска има што сум и како сум, и овие работи што си ги наброила? Јас не донесов ни криминал, ниту ти ставив даноци, а уште помалку сум уништил системи, од ден 1 во Македонија имам работено во приватен сектор и плаќано даноци со кои вие на државно земате плата.

Може да стигаат и тие 1800, но ќе треба да се промени концептот. Во многу земји стоматологија, очно, физиотерапии и сл. не се покриени под државниот здравствен систем, т.е ги има како сектори во државни болници, но си плаќаш од џеб. Општите лекари, исто, делумно влегуваат под државно, останатото ќе си го доплаќаат од џеб, ќе видиш дали ќе трчаат на секоја кивавица.

Исто и кај лековите, кај многу лекови ќе треба да го намалат процентот на покривање и ќе нема да имаш проблеми.

Можеби не 1800, но со некои 50 евра по човек, и промени како тие што ти ги наброив, мислам дека ќе може да се сервисира тој систем.

Не сум запознаен како им функционира оперативниот буџет на болниците, тука колку што знам се буквално како приватни фирми, ако нема бизни план дека ќе ги заработат парите, не ни вработуваат на полно работно време.
I kaj nas e taka, stomatologija ides na privatno, i tn, sigurno ima i drugi.

Nema sansi da se servisira sistemot so 50 evra od covek. Teoretski ako isklucis se kje imas 0 denari od covek. No, momentalnite opcii so gi imas na drzavno kostaat mnogu pati nad toa.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.496

Еве и статија за пензискиот фонд.

Лабаво 683 милиони евра од државен буџет на сметка на пензиски фонд ама не е пирамидална шема. (по нашки 42.7 милијарди денари)

Една дупка затвори десет отвори. Дискутабилно е колку би се направило со 683 милион долари секоја година плус во државна каса.

Еве друга пресметка 50% од пензионерите земаат од 13.192 денари до 22.500 денари.

Во реалноста најверојатно поголемиот дел ако не и сите земаат минималец ама еве ќе ја земеме највисоката сума.

Просечна старост е 75 години.

22500 = 358 евра

358*12 = 4296 евра

4296*10 години = 42960 евра

Просечна нето плата според завод за статистика е 41 илјада. Овде нема да ја земам официјалната цифра пошто не ми е целата да манипулирам со бројки пошто знам дека во реалноста оваа цифра е помала.

Ќе земам сума од 31 илјада или во превод околу 8600мкд придонеси за ПИОМ.

8600 - 10% социјален придонес = 7740 мкд.

Тоа се 1510 евра годишно или 45300 евра за 30 години.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
I kaj nas e taka, stomatologija ides na privatno, i tn, sigurno ima i drugi.

Nema sansi da se servisira sistemot so 50 evra od covek. Teoretski ako isklucis se kje imas 0 denari od covek. No, momentalnite opcii so gi imas na drzavno kostaat mnogu pati nad toa.
Епа нешто ќе мора, или ќе почнат да кратат, или ќе мора да соберат повеќе арач. Во моментов не ми изгледа дека може да го одржат како што е.

Иако мислам дека има може да се оптимизира со истите пари да е пофунционално, но така ќе губат гласови.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
...според Законот за пензиско и инвалидско осигурување кои се однесуваат на усогласувањето на пензиите според утврдена методологија се ставаат во мирување, односно не се применуваат во период од 1 септември 2024 година до 31 август 2025 година.

... на 1 ви септември 2024 година, сите видови на пензии остварени во согласност со овој закон заклучно со 31 август 2024 година, се зголемуваат за 2.500 денари како прва половина на покачувањето, а на 1 ви март 2025 година, сите видови пензии остварени во согласност со овој закон заклучно со 28 февруари 2025 година, се зголемуваат за 2.500 денари“.

... и сега pozdrav eden topol ти постави одлично прашање ако некој се пензионира после 31 август 2024 год, на пример на 7 ми септември 2024 год, дали ќе го земе тоа покачување од 2.500 ден?

...е па не го зема, :(
сите кои ќе се пензионираат после 31ви август т.е. од 1ви септември нема да го змеаат тоа покачување од 2.500 денари, односно ќе треба да го почека второто зголемувањето од 2.500 денари што би требало да се случи наредната година заклучно со 25 фебруари 2025 година, а ако се пензионира на пример на 3ти март 2025 година нема да зема никакво покачување ни од прв дел 2.500 ден ни од втор дел 2.500 ден, односно попрецизно според законските измени, кога ќе се врати стариот метод на усогласување на пензиите од 1 септември 2025 година, сите пензии веќе ќе бидат зголемени за 5.000 денари и ќе влезе во основица.

...така да сите кои се пензионирале до 31 ви август ќе го имаат тоа прво покачување од 2.500 ден, после тој ден тие кој ќе се пензионираат не го земаат покачувањето од 2.500 ден, така да најдоро да си почека ако е можно да не се пензионира до 1 ви септември 2025 год кога сите пензии ќе го имаат тоа покачување од 5.000 ден во основицата. :toe:

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.549
Поени од реакции
3.740
Не е за кај нас ама брзо ги „копираме“ ваквите работи, помладиве генерации додека се пензионираме ќе направат на 75

Kajgana Shop

На врв Bottom