Познати филозофски изреки од големите мислители

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.849
Отвори си Антихрист на Вики и тумачија сам.

;)
Ja имам зачитано, ама глупа ми е искрено :( Ми се коси со филозофијата на живеење, или да речам премногу нарцисоидна ми е, од страна на човечкото битие и неговата егоистичност, премногу себична, ограничена и празна.
Веројатно поради црвеново го имам ставот.

W

Werther

Гостин
Ja имам зачитано, ама глупа ми е искрено :( Ми се коси со филозофијата на живеење, или да речам премногу нарцисоидна ми е, од страна на човечкото битие и неговата егоистичност, премногу себична, ограничена и празна.
Веројатно поради црвеново го имам ставот.
Секој си има право како ќе си го живее животот и каков избор ќе направи.
Јас на пример се согласувам со тоа што го напишал Ниче за Исус и со секој негов став за Христијанството,
Не сакам да бидам дел од таков робовски морал и да страдам од апатија.
Можеби и не си ја разбрал добро во целина.

:)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.849
Секој си има право како ќе си го живее животот и каков избор ќе направи.
Јас на пример се согласувам со тоа што го напишал Ниче за Исус и со секој негов став за Христијанството,
Не сакам да бидам дел од таков робовски морал и да страдам од апатија.
Можеби и не си ја разбрал добро во целина.

Не е за разбирање, приоритет давам на нешто шо се вика духовно :) а Ничета го негира или плука да речиме по истото. Пак на црвеното се врајчам од погоре. Ниче е посебен во мислите, но според мене не е најфилозоф, интересен е максимално и назад како личност и поттикнувач на нова филозофска мисла , но не бев јас од оние средношколци кои ,,свршуваа" за да бидат ,,посебни" ко него :) Си го сакав Кантче најмногу како најдобар филозоф според мене со најголем придонес.
Пример креационизам можда е сајнс фикшн , но Биг Бенг е еден вид на докажана невистина од друга страна, така да првово уште е нецелосно сфатливо и нема да биди за долго време или засекогаш, како што вели Кант, недокажливи вистини демек шо се прифаќаат или не се прифаќаат.
Да не ја грдиме темава да не ни спискаат некои од модераторите.:D

W

Werther

Гостин
Не е за разбирање, приоритет давам на нешто шо се вика духовно :) а Ничета го негира или плука да речиме по истото. Пак на црвеното се врајчам од погоре. Ниче е посебен во мислите, но според мене не е најфилозоф, интересен е максимално и назад како личност и поттикнувач на нова филозофска мисла , но не бев јас од оние средношколци кои ,,свршуваа" за да бидат ,,посебни" ко него :) Си го сакав Кантче најмногу како најдобар филозоф според мене со најголем придонес.
Пример креационизам можда е сајнс фикшн , но Биг Бенг е еден вид на докажана невистина од друга страна, така да првово уште е нецелосно сфатливо и нема да биди за долго време или засекогаш, како што вели Кант, недокажливи вистини демек шо се прифаќаат или не се прифаќаат.
Да не ја грдиме темава да не ни спискаат некои од модераторите.:D
И јас го почитувам Имануел,но не би користел апстрактни зборови како вистина,ептен широка тема е тоа.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Only from the heart can you touch the sky.
................................................................... Rumi

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Госпо рекол сите че го кркате, кој порано кој подоцна.

Рускио.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
The Dangers of Overweening Success

Stretch a bow to the very full,
and you will wish you had stopped in time.
Temper a sword-edge to its very sharpest,
and the edge will not last long.
When gold and jade fill your hall,
you will not be able to keep them safe.
To be proud with wealth and honor
is to sow the seeds of one’s own downfall.
Retire when your work is done,
such is Heaven’s way.
........................................................................Lao Tzu, Tao Te Ching

W

Werther

Гостин
Гледајте на купот ѓубре од политика и национализам како нешто пониско од себе.

-Фридрих Ниче

Инспирацијата да ја споделам мислата на Ниче се денешните случувања во Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom