Познати филозофски изреки од големите мислители

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
Дали луѓето можат да бидат подобри? Можат,ама никој не сака прв да започне.Сите имаат лоши искуства - Душко Радовиќ

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.759
Поени од реакции
1.155
Среќата ги следи храбрите - Вергилиј

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
"Не ја пријавив кражбата на мојата кредитна картичка во полиција. Кој и да ја украл, ќе потроши помалку од жена ми."
Илија Настасе

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Unless you become alert and aware in life, unless you change the quality of your living, you will not die consciously. And only a conscious death can bring you to a conscious birth; and then a far more conscious life opens its doors.
--- надополнето: 22 април 2012 во 19:34 ---
Buddha says: Life should be simple, not complex. Life should be based on needs, not on desires. Needs are perfectly okay: you need food, you need clothes, you need a shelter, you need love, you need relationship. Perfectly good, nothing wrong in it. Needs can be fulfilled; desires are basically unfulfillable. Desires create complexity. They create complexity because they can never be fulfilled. You go on and on working hard for them, and they remain unfulfilled, and you remain empty.
--- надополнето: 22 април 2012 во 19:39 ---
Do what you will, this world's a fiction and is made up of contradiction.
William Blake

R

Roten 96

Гостин
Што сум човек,тоа го делам со другите луѓе.Што гледам и слушам и јадам и пијам,тоа сите животни го прават слично.Но,тоа што сум јас,јас-тоа е само мое,тоа ми припаѓа мене и на никој друг,на ниеден друг човек,ниту на ангелите,ниту на Бога освен онолку колку што сум со нив едно.-Мајстор Eckhart

Ти не можеш да го научиш човекот за се што постои.Ти можеш само да му помогнеш да ја открие сопствената душа.-Galileo

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Be without sensations,
without ears, without thought,
in order to hear God's call:
"Come back."

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Ако нешто научив за сите овие години, тоа е дека ништо не е вечно. Сѐ е менливо. Ништо не е совршено. Сѐ си има свој почеток и свој крај. - Авторот не ми е познат

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Be ........ and there is an end of the ignorance. Enquire for whom is the ignorance.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ramana Maharshi:
You are already perfect.

Член од
22 јуни 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
Никој никому не може да му натовари на врат толку маки на еден човек колку што тој може сам себеси.:)

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
When you see reality as a mystical whole,
Immediately there will be no more conditional existence.
As you look at the entire phenomenal world with the same mind
You return to nature as it is.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Whoever thinks deeply on things, even though he may carefully consider the future, will usually think around the basis of his own welfare. By the result of such evil thinking he will only perform evil acts. It is very difficult for most silly fellows to rise above thinking of their own welfare. ~ Ha Gakure

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
"He who does not enjoy solitude will not love freedom." ~ Arthur Schopenhauer

"You can only lose what you cling to." ~ Buddha

Член од
25 октомври 2010