nema vrska toa so klucen moment. da treba da se istrazi i zatoa se trgnati klucnite dzandari itn ama ne e klucen moment, toa e poveke koincidencija nego bilo sto i ete moze ke se izbegnela taa tragedija za da se sluci podocna ili na drugo mesto, nisto nemse da smeni. da bil/da se platel danokot sekako ke funkcionirala "diskotekata" i ke doslo do ova pak. pobitno e na primer koj uopste dozvolil prenamena na objektot i negovo rabotenje.
klucen moment e pirotehinkata, klucen moment e deka narodot ne izlegol koga im bilo kazano, klucen moment e mnogu poveke narod vnatre i maloletnici.... radi tie momenti imas direktno zrtvi. prvo toa mora da se rascisti pa se drugo. i pak ke kazam imas 30+ uapseni a dirktni vinovnici se 10tina, taka da glupo e da se zalis i da vikas site se isti koga predhodnite nikogo ne apsea, kriv im bese kabelot, pajakot i sto ti ne.
Има многу битни моменти во целава несреќа, дел од тие клучни џандари за кои што ти збориш се уствари тие што седеле настрана и викале "Не Бива", тие се истите кои по сите кои што биле таму и очевидци испаѓа да не се снашле баш најдобро во ситуацијата, јер не ја сватиле сериозноста на опасноста и задната врата ја оставиле затворена па децата морале да рушат ѕид за да направат простор за евакуација. Тие исти џандари комплетно потфрлиле јер не можеле да проценат дека рацијата у тој момент паѓа во 18ти план или е сасвим небитна и животите на сите што се внатре се приоритет број 1.
Од целиов случај си кажуваш селективно она што ти одговара, а не како што е, затоа што како поминуваат деновите пандорината кутија се отвара се повеќе и се прашуваш па добро можно ли е тој човек да не почитувал ниту еден закон или пропис у оваа држава? Испаѓа дека по ниеден основ он не исполнувал услови да држи маса на расклапање на тротоар, а не па да биде одговорен за животите на 500 луѓе.
Секој ден испливуваат се повеќе информации на површина, а една од нив беше дека работел со блокирана сметка, и веднаш се поставува прашањето како е можно, јер ако 2 месеци не исплатиш плата УЈП има обичај да влетува у фирма ко слон у кинески дуќан, ама очигледно он бил толериран со месеци, свесно или несвесно не знам, ама бил толериран.
Најкрупното прашање е зошто бил толериран, а вмро цело време вешто се обидува да го избегне одговроот на тоа прашање.
И повторно ја губиш поентата, ловиш у матно. Не е клучна пиротехниката, и не е тешко да сватиш дека пиротехниката е последица, а не причина за пожарот. Али еве, кога си се запнал за пиротехниката, ќе ти кажам дека Панчо не е крив и покрај тоа што ја донел, јер не е негова работа да знае дали објектот ги исполнува минимално техничките и безбедностите услови за работа.
Таа одговорност паѓа на некој друг, а тоа е газдата или управителот на фирмата/објектот, а со тоа и одговорните институции кои не го исконтролирале навремено и дозволиле да работи.
Куп институции ја контролираат работата на овие клубови и кабареа и кога еден од тие барем делумно си ја извршеше својата работа денес епилогот ќе беше поинаков.