Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
915
Поени од реакции
2.940
Види за пола форум било нормално 14 годишни деца (не се ни полуматуранти) да бидат излезени во 3 по полноќ во штала.
Секоја ви чест ако сте родители или кога ќе станете родители ако го дозволите тоа.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.304
Поени од реакции
7.048
"2007 година е сменет законот, во тие измени на законот, документите кои ги доставува правното лице коешто бара лиценца тврди под морална, материјална и кривична одговорност дека ги исполнува условите"

Ова исто според мене е ОГРОМЕН проблем. Мора детално тресење на се..Да сме Германија, Јапонија или Холандија па да разберам, ама на северен фиромјанин за ваква чувствителна тематика да му веруваш на збор и да не мора никаква инспекција да го проверува..

Член од
24 март 2010
Мислења
15.386
Поени од реакции
26.463
Од државен завод за статистика е следново
- Просечна бруто плата за 2024: 62,000 денари ( или 1007 евра, еве ќе заокружиме на 1000че )
- Вработено, оданочено население 694,506

Статистички, просечно оданочени се 75 евра на секој од тие 694,506 луѓе, или, 52 милиони и 88 илјади евра.

Исто, според истиот завод за статистика вработени во сектор „ Дејности на здравствена и социјална заштита“ што не се под приватен сектор, се 31 173.

Кај овие не успеав да најдам просечна бруто плата, али од некои информации што ги иам, ќе речам 1500 евра во бруто просек (околу 1000 евра во нето) треба да им исплатат на сите овие. Значи во тие 31 173 не се само доктори. Опфатени се медицински сестри, болничари, стражари, секретари, возачи итн.

Како и да е. 31,173 вработени по 1500 евра бруто плата секој месец се скоро 46 милиони и 760 илјади евра.

Ти остануваат, секој месец, по груба математика околу 5 милиони евра месечно, на ниво на држава, да подмириш останати трошоци што вклучуваат, гориво, струја, вода, лекарства, основни прехрамбени намирници итн.
Сите тие пари, и прилив и одлив одат преку ФЗОМ. Финансиските извештаи таму се јавни. Дупката е пола милијарда.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
7.024
Поени од реакции
41.867
Денес го погребале возачот на Брзата Помош што ги носел децата цела ноќ во болница. Не издржал човекот после тоа што го видел ноќта и за кое бил сведок. Бог да го прости и нека почива во мир. :(

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.614
Поени од реакции
15.222
Има доста луѓе излезено. Очекувано беше...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.755
Поени од реакции
60.339
ke odgovara roditelot, ama ne mi se pravi majka tereza deka tvoite znaele kaj akas ili utre zadutre nie ke znaeme nasite deca kaj ke akaat. Za srekja nemalo incidenti i se toa, ama aj pa da gi cuvame decata u stakleno dzvono, mozda ke mi rece kaj drugar ili drugarka ke spie i sho ja sea treba da im dzvonam da gi baram ko psihopat nekoj? Site sme gi lazele nasite deka negde ke ideme a ne sme otisle tamu sme otisle na zurka.
На 13-14 години летно време бегав од дома да одам во дискотека со другарите, кои исто како и јас, бегаа без знаење на родителите. Моите немаа појма до крајот на летото, бидејќи живеевме на втор спрат, не им паднало на памет дека откако ќе се одјавам и одам на спиење можам да се симнам преку едни шипки што висеа од балконот. Ме фати мајка ми при крај на летото, на враќање во 3-4 наутро...

Други времиња да, но децата се деца и треба очи отворање.

Член од
21 октомври 2024
Мислења
47
Поени од реакции
120
Во ниедна развиена западна држава нема малолетници во 03.00 ни на улици поготово не во диско.
Системот е корумпиран, државата има мртви институции и е скоро нефункционална ама тоа не е оправдување за 14 годишни да имаат таков излез.
Се надевам дека ситуацијата ќе ги натера родителите да превземат поголема контрола врз новите генерации.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.501
„Повредени се 196 лица, од кои 20 деца. Во моментот 93 повредени се на лекување во скопските болници, а 80 во странство и тоа Србија, Бугарија, Австрија, Хрватска, Турција, Грција, Унгарија и Бугарија – рече Тошковски.

200 повредени. :eek:
Ова значи веќе 23 се лекуваат дома и се во подобра состојба.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.583
Поени од реакции
11.679
Јас кога бев 13-14 годишно дете максимален излез имав до 23:30. Тек некаде 15-16-17 години имав до полноќ. Дури и кога станав полнолетна покасно од два саат по полноќ не сум си доаѓала, и никако не легнувале моите ако не сум дојдена дома.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.622
Поени од реакции
10.618
Па и тие родители на малолетни 14-15-16 годишни деца. Како спиеле дома, знаејќи дека нивните деца во 2-3 часот по полноќ не се дома?!

Секаде има пропусти, секаде.
Ti na kolku godini prv pat si stapnala vo disko?
Na 33 ...

Член од
13 април 2021
Мислења
3.583
Поени од реакции
11.679
Ti na kolku godini prv pat si stapnala vo disko?
Na 33 ...
Па во почеток и по 15 минути сум се прошетувала по дискотеката, колку да си го видам симпатијата. И после дома.

Не дека не сум влегла и јас во дискотека кога сум била под осумнаесет години (и мене чичкото одлучил да ме пушти), не се правам светица…ама на 14-15 години не излегував по дискотеки и никако не во три по полноќ.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.703
Поени од реакции
24.652
MKD VLADE ne planirav da pisham, ama aj ko vidov deka i tuka bistrish politiki i solish pamet, se ukluchuvam samo da ti pisham EBI SI MAJKATA I NE ZAMARAJ TUKA!!! Za site shto se chudite zs pisham, stanuva zbor za iskluchitelno glupav chovek i partiski poltron, VLADE na Zmicko levoto Made, izroood!!!
Nikoj ne se cudi oti jas pisam. Oti ima internet vo ustanova za mentalno poremeteni licnosti, e toa e vekje prasanja koi i mene me macat. Znam deka sistemot zatajuva, ama do tolku da zatail, stvarno ne e na arno rabotata.
Sega pocni kako sto si znaes, gnjavi vo pp do beskraj. Ke te ignoriram i vaka i taka, ama barem ostanatite ke bidat rajat.

Член од
25 октомври 2016
Мислења
243
Поени од реакции
228
Nikoj ne se cudi oti jas pisam. Oti ima internet vo ustanova za mentalno poremeteni licnosti, e toa e vekje prasanja koi i mene me macat. Znam deka sistemot zatajuva, ama do tolku da zatail, stvarno ne e na arno rabotata.
Sega pocni kako sto si znaes, gnjavi vo pp do beskraj. Ke te ignoriram i vaka i taka, ama barem ostanatite ke bidat rajat.
EBI SI MATER!

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.400
Поени од реакции
22.004
"2007 година е сменет законот, во тие измени на законот, документите кои ги доставува правното лице коешто бара лиценца тврди под морална, материјална и кривична одговорност дека ги исполнува условите"

Ова исто според мене е ОГРОМЕН проблем. Мора детално тресење на се..Да сме Германија, Јапонија или Холандија па да разберам, ама на северен фиромјанин за ваква чувствителна тематика да му веруваш на збор и да не мора никаква инспекција да го проверува..
Тој што треба да проверува и прати инспекција пред да му даде лиценца, тој е корумпиран. Гнил е системот едноставно. И џабе сега сите изиграваме морални величини, генерали после војна, сите на некој начин сме придонеле во градењето на таа гнила колективна свест.

УАПСЕН ПОТПИСНИКОТ НА ПРОЕКТОТ ДЕКА КОЧАНСКАТА ДИСКОТЕКА „ПУЛС“ ГИ ИСПОЛНУВА СИТЕ УСЛОВИ ДА ДОБИЕ ЛИЦЕНЦА И ДА РАБОТИ

Kajgana Shop

На врв Bottom