Сите тие пари, и прилив и одлив одат преку ФЗОМ. Финансиските извештаи таму се јавни. Дупката е пола милијарда.Од државен завод за статистика е следново
- Просечна бруто плата за 2024: 62,000 денари ( или 1007 евра, еве ќе заокружиме на 1000че )
- Вработено, оданочено население 694,506
Статистички, просечно оданочени се 75 евра на секој од тие 694,506 луѓе, или, 52 милиони и 88 илјади евра.
Исто, според истиот завод за статистика вработени во сектор „ Дејности на здравствена и социјална заштита“ што не се под приватен сектор, се 31 173.
Кај овие не успеав да најдам просечна бруто плата, али од некои информации што ги иам, ќе речам 1500 евра во бруто просек (околу 1000 евра во нето) треба да им исплатат на сите овие. Значи во тие 31 173 не се само доктори. Опфатени се медицински сестри, болничари, стражари, секретари, возачи итн.
Како и да е. 31,173 вработени по 1500 евра бруто плата секој месец се скоро 46 милиони и 760 илјади евра.
Ти остануваат, секој месец, по груба математика околу 5 милиони евра месечно, на ниво на држава, да подмириш останати трошоци што вклучуваат, гориво, струја, вода, лекарства, основни прехрамбени намирници итн.
На 13-14 години летно време бегав од дома да одам во дискотека со другарите, кои исто како и јас, бегаа без знаење на родителите. Моите немаа појма до крајот на летото, бидејќи живеевме на втор спрат, не им паднало на памет дека откако ќе се одјавам и одам на спиење можам да се симнам преку едни шипки што висеа од балконот. Ме фати мајка ми при крај на летото, на враќање во 3-4 наутро...ke odgovara roditelot, ama ne mi se pravi majka tereza deka tvoite znaele kaj akas ili utre zadutre nie ke znaeme nasite deca kaj ke akaat. Za srekja nemalo incidenti i se toa, ama aj pa da gi cuvame decata u stakleno dzvono, mozda ke mi rece kaj drugar ili drugarka ke spie i sho ja sea treba da im dzvonam da gi baram ko psihopat nekoj? Site sme gi lazele nasite deka negde ke ideme a ne sme otisle tamu sme otisle na zurka.
Ова значи веќе 23 се лекуваат дома и се во подобра состојба.„Повредени се 196 лица, од кои 20 деца. Во моментот 93 повредени се на лекување во скопските болници, а 80 во странство и тоа Србија, Бугарија, Австрија, Хрватска, Турција, Грција, Унгарија и Бугарија – рече Тошковски.
200 повредени.![]()
Ti na kolku godini prv pat si stapnala vo disko?Па и тие родители на малолетни 14-15-16 годишни деца. Како спиеле дома, знаејќи дека нивните деца во 2-3 часот по полноќ не се дома?!
Секаде има пропусти, секаде.
Па во почеток и по 15 минути сум се прошетувала по дискотеката, колку да си го видам симпатијата. И после дома.Ti na kolku godini prv pat si stapnala vo disko?
Na 33 ...
Ja pamtam 12 god imav u Vulkan beme ama junior bese zurkata do 11 traese, od 8 do 11, najkasno 11 i pol i brkaa..Ti na kolku godini prv pat si stapnala vo disko?
Na 33 ...
Nikoj ne se cudi oti jas pisam. Oti ima internet vo ustanova za mentalno poremeteni licnosti, e toa e vekje prasanja koi i mene me macat. Znam deka sistemot zatajuva, ama do tolku da zatail, stvarno ne e na arno rabotata.MKD VLADE ne planirav da pisham, ama aj ko vidov deka i tuka bistrish politiki i solish pamet, se ukluchuvam samo da ti pisham EBI SI MAJKATA I NE ZAMARAJ TUKA!!! Za site shto se chudite zs pisham, stanuva zbor za iskluchitelno glupav chovek i partiski poltron, VLADE na Zmicko levoto Made, izroood!!!
EBI SI MATER!Nikoj ne se cudi oti jas pisam. Oti ima internet vo ustanova za mentalno poremeteni licnosti, e toa e vekje prasanja koi i mene me macat. Znam deka sistemot zatajuva, ama do tolku da zatail, stvarno ne e na arno rabotata.
Sega pocni kako sto si znaes, gnjavi vo pp do beskraj. Ke te ignoriram i vaka i taka, ama barem ostanatite ke bidat rajat.
Тој што треба да проверува и прати инспекција пред да му даде лиценца, тој е корумпиран. Гнил е системот едноставно. И џабе сега сите изиграваме морални величини, генерали после војна, сите на некој начин сме придонеле во градењето на таа гнила колективна свест."2007 година е сменет законот, во тие измени на законот, документите кои ги доставува правното лице коешто бара лиценца тврди под морална, материјална и кривична одговорност дека ги исполнува условите"
Ова исто според мене е ОГРОМЕН проблем. Мора детално тресење на се..Да сме Германија, Јапонија или Холандија па да разберам, ама на северен фиромјанин за ваква чувствителна тематика да му веруваш на збор и да не мора никаква инспекција да го проверува..