Плоштад ПЕЛА, СРЕДА 27-ми февруари 19:00! МИТИНГ!

Статус
Затворена за нови мислења.

GIS

Член од
21 октомври 2007
Мислења
881
Поени од реакции
154
pa videte za ovoj miting treba da ima mnoogu narod...da se cue sekade vo svetot....treba od sekoj grad vo MAKEDONIJA da se dojde vo sk....ako bi imalo samo organizirano prevoz od sekoj grad bi imalo mnogu poveke narod..pozdrav REPUBLIKA MAKEDONIJA
 
Член од
24 февруари 2008
Мислења
1
Поени од реакции
1
[media]http://www.youtube.com/watch?v=jbQFOG1qGPU[/media]
ODETE NA LINKOV I SAMO NAPRED. UBEDUVAJTE LUGE DA DOJDAT NA FORUMIVE ZATOA STO MNOGU LUGE NE ZNAAT ZA STO TOCNO SE RABOTI. SITE MISLAST PA STO AKO NI GO SMENAT IMETO A NIKOJ NE ZNAE DEKA PONUDATA OD NIMIC E PAKET NE SE MENUVA SAMO IMETO TUKU I IDENTITETOT, AKO SE POTPISE NIE NEMA POVEKE DA POSTOIME KAKO MAKEDONCI.




SO CITANJE NA OVOJ TEKST KE MU STANE JASNO NA SEKOJ GRAGANIN NA MAKEDONIJA ZA STO POTOCNO SE RABOTI. MNOGU E VAZNO TEKSTOT VNIMATELNO DA SE PROCITA I DA SE ANALIZIRA STO TOCNO ZNACI PROMENATA NA IMETO - IDENTITETOT ZA NAS. VE MOLAM PROCITAJTE.
VE ZAMOLUVAM ZA OPSTA MOBILIZACIJA PROTIV POTPISUVANJE NA OVOJ DOGOVOR.
CEKAM ODGOVOR.





Предлогот на Нимиц во основа значи единечна формула
Новото име би влегло во пасошите и во меѓународните организации
Медијаторот Метју Нимиц двојата формула за името со последниот предлог доставен до „првата страна“ - Грција и „втората страна“ - Македонија го сведе на единечна формула со која Македонија, доколку прифати кој било од предлозите, ќе тре*а да го промени Уставот.

Иако предлогот на Нимиц е да се признава дека уставното име на Втората страна е Република Македонија, тој исто така предлага покрај уставното име на земјава, Република Македонија, „официјалното меѓународно име“ да биде едно од петте предлози: Независна Република Македонија, Демократска Република Македонија, Уставна Република Македонија, Нова Република Македонија и Република Горна Македонија. Нимиц предлага официјалното меѓународно име автоматски да го замени името ПЈРМ во ОН и тоа име да се употребува како име на „втората страна“: во мултилатералните договори, спогодби и конвенции; пасоши; и во пристапување и официјална употре*а во меѓународни организации. Прифаќањето на обврската за упоре*ата на „официјалното меѓународно име“ во пасошите ќе значи и промена на Уставот на Македонија.

Предлогот на Нимиц предвидува и можна измена на името и во билатераланите односи на нашата земја со трети земји, што во превод би значело дека земјите кои не' признаа под уставнотот име да го заменат со „новото“. Тоа е опфатено во шестата точка од документот на Нимиц, каде што се предлага „официјалното меѓународно име да биде разгледано за употре*а во други официјални меѓународни околности и во службена билатерална меѓународна употре*а“ .

Според Нимиц, зборот „’Македонија’ самиот по се*е не ќе тре*а да се признава како официјално име, типично или атипично, за Втората страна, или како официјално име на која било друга држава“ и оти ниедна држава, сама по се*е, нема да има ексклузивни права, политички или економски, врз името „Македонија“ или „македонски“. Медијаторот предлага „Македонија“ и „македонски“ да може да се употребуваат во економска смисла од двете страни, но само според постојната меѓународна легислатива, врз база на договори и практика што се однесуваат на употре*ата на географски имиња за економска или слична цел.

Предлогот на Нимиц го опфаќа и територијалниот аспект на поимот Македонија, при што предлага страните да признаат дека трите административни делови на Првата страна се викаат Источна Македонија, Централна Македонија и Западна Македонија и дека територијата на Првата страна опфаќа дел од историската Македонија, но и дека територијата на Втората страна опфаќа дел од историската Македонија.

Документот на Нимиц предвидува строго придржување до условите на Непосредната спогодба од 1995, освен до тие што се менуваат со новиот предлог, како и отфрлање на секакви територијални претензии на едната кон другата страна. Тој од двете држави бара и да „нема поддршка на каква било иредентистичка изјава на ниту еден официјален начин“ и тие да дејствуваат во правец на обесхрабрување на каков било сличен тврд радикализам. Нимиц предвидува Грција да ги поддржува барањата на нашата земја под „официјалното меѓународно име за прием во заедничките регионални и меѓународни организации, вклучително ЕУ и НАТО“.

Нимиц од Македонија т.е. „од надлежните административни власти“ во документот бара да го преиспитаат именувањето на националните аеродроми, имајќи ја предвид вознемиреноста (чувствителноста) на Првата страна т.е. Грција.

Нимиц бара од страните и „предлог за приближување на разговорите до степен на договор“ со потврда на својата желба за зајакнување мирољубиви и блиски меѓусебни односи, и да изразуваат меѓусебна почит на суверенитетот, територијалниот интегритет и културното наследство. Во предлогот е содржан и дел кој се однесува на формирање заедничка комисија, која ќе испитува и ќе дава сугестии во врска со прашања од културата и образованието. (Н.Р.)
 

efendi

Трпение Спасение
Член од
20 јануари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
0
Апел до иселениците и егејците: Дајте бе малце Брисел, Берлин, Вашингтон, Солун, Воден, Костур, Кукуш!!! Колку може толку. Двајца, двајца!!!!
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.450
Поени од реакции
58.576
Време е да се свика еден сериозен митинг на кој ќе му го покажеме на светот нашето единство и решителност по ова прашање. Таквиот митинг треба да го организира државата (како што тоа го направи северниот сосед) затоа што само таа има капацитет за организација на митинг од стотина илјади луѓе. Ова значи навремено информирање и кампања, организиран превоз од сите населени места во државата (можеби најважниот дел), план според кој ќе се знае што и кога ќе се случува на митингот, обраќање на познати јавни личности (по можност помалку политичари) итн...

Организирање на митинзи на кои ќе се викаат граѓаните со маилови, на кои не се знае никаков ред и на кои наместо авторитетни личности: професори, спортисти, артисти... ќе ни се обраќаат личности од калибарот на Мирка, Латас Латасовиќ и весело друштво... Не само што не ни се потребни, туку и ќе завршат со мизерна посетеност и лумперајки по градот, а непријателите тоа ќе го употребат како доказ дека идентитетот малку ни значи а цивилизациски не заслужуваме некој да застане на наша страна. Затоа кога зборуваме за организација на вакви работи треба да бидеме многу претпазливи пред да направиме нешто од кое ќе имаме повеќе штета од корист.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Не фаќам сеир. Знаеш што треба да слушнеме денеска, нели? Нешто од што ќе зависи дали ќе мотаме ортоми за на плоштад или ќе пегламе знамиња за пред влада.

Народот е на стенд бај. Една работа стои и на СИТЕ ни е општо позната - никој не го дава името на Македонија. Дали некој ќе проба да се пазари, ја прави разликата во денови. Нели?

Ti neli si vo zatvor :helou:
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Нема веќе време за лабаво, мора радикално, но што ако веќе ни го сменија, што тогаш, и да ги палиме, нас веќе не нема.

Конечно се свестија лугево дека џабе ти се пари ако не постоиш. Само да не е касно свестувањето. Конечно сватија дека се работи за пакет договор, а не за име.

Спиеја сите на прошлиот протест, изиграваа паметни. Сега дојде јајцето на гз.

Кога и да е, каде и да е. ЈАС СУМ ТАМУ.
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Нека имаат на ум сите, дека кога некаде ќе кажете дека сте македонец, ќе ви се смеат, бидејки таква категорија не постои, била измислена од Тито и завршила со самоукинување.

Бидејки таа да била вистинска, не би разговарала на тоа поле.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
[media]http://www.youtube.com/watch?v=zCPQLW5BOe8[/media]

Macedonia
Makedonia
Macedoniл
Macedтnia
Makedonija
Mazedonia
Makedonien
Macјdoine
Makedoniya / Македонија
Makedonya / ماکهدۆنیا
Makedoniya / Македонија
Maseduwani
Makedonija / Македонија
Makedonie; Macedonie Macedonijф; Macedońskф
Mazedonien / Mazedonien; Makedonien / Makedonien
Masidoniya
Makedońska
Makedonujo; Makedonio
Makedoonia
Makedуnia
Masedoanje
Macedonie
Macadтinia; Masadonia
An Mhacadуine / An Ṁacadуine
Yn Vasseydoan
Masedwan; Masedoni
Makedonska
Macedуnia
Masedọnia
Makedonia / ماكيدونيا
Makedуnнa
Makкdonо / Македони / ماکێدۆنی
Maķedonija
Mazedonien / Mazedonien
Makedфnia
Maċedonja
Macedonia / Мачедонија
Masedoan
Maketōnia; Makerōnia
Macedonia / ماسيدونيا
iMakhedoniya
Makedonien / Makedonien
Basse-Macјdouиne
Macedуnia / Macedфnia
Masidunya
Makedoniya / माकेदोनिया
Machedonia
Macidonia
Macedуnsko
Makadooniya
Maqedonia
Makedтnia
Macedonia; Makedonia
Makedoniд / Македонија
Masedуnia
Masitōnia
Maketonia
Makedoniэa / Македонија
Makedonya
Ma-xк-đф-ni-a
Makedonдn
Makхdoonia
Macedoneye
Masedwaan
iMakedoni
iMakedoniya
 (Makidonja)
Македоніја (Makedonīja) Македонија (Makedonija)
Македони (Makedoni)
Македоніја / Makiedonija
Македониј (Makedonij)
Македоние (Makedonie)
Македонија (Makedonija)
Македон (Makedon)
Македонија / Makedonija
Мақдунија (Maqdunija) / مقدونیه (Maqdūniyв)
Македоніја (Makedonija)
مقدونيا (Maqdūniyā); مكدونيا (Makdūniyā)
مقدونیه (Maqdūnīye); مکادونیه (Makādūnīye)
ماسيدونيا / Masidunya
مقدونیا (Maqedūniyā)
مکدونيا (Makədoniyā); مقدونيا (Maqədoniyā)
ماكېدونىيە / Makјdoniye
میسیڈونیا (Mжseḋoniyā); مقدونیہ (Maqdūniyв)
މެސިޑޯނިއާ (Mesiḋōni'ā)
ܡܩܕܘܢܝܐ (Maqdūnyā)
מקדוניה (Maqdфnyah)
מאסידוניה / Masedonia
מאַקעדאָניע (Makedonye)
Μακεδονία (Makedonнa)
Մակեդոնիա (Makedonia)
მაკედონია (Makedonia)
मैसेडोनिया (Mжseḍoniyā); मखदूनिया (Makʰdūniyā)
म्यासेडोनिया (Mжseḍoniyā)
মেসিডোনিয়া (Mesiḍoniyā)
ਮੈਕਡੋਨੀਆ (Mжkḍonīā)
ಮೆಸಡೋನಿಯ (Mesaḍōniya)
മസിഡോണിയ (Masiḍōṇiya)
மசிடோனியா (Mačiṭōṉiyā)
馬其頓 / 马其顿 (Mǎqнdштn)
マケドニア (Makedonia)
마케도니아 (Makedonia)
มาซิโดเนีย (Māsidōniya)

ТОА Е МОЕТО ИМЕ!
 
А

Адриано

Гостин
Има поддршка од сите ама кога ке дојде за работа и за организација никој никаде го нема!
Запрашајте се дали Миленко присуствуваше на протестот на Младите знаат?
И ако не дошол зошто тогаш ние да одиме на неговиот протест?
Знам дека се работи за Името и дека не е време за препирки кој дошол кој не,но јас овоа го сметам за обичен обид да се здобие за репутација.А за присуствување 2 пати ке размислам оти можно пак на некој СУПЕР паметен да му текне да крши џамови на грчка амбасада и друг да си го окрка заради тоа!
на последниот протест Младите знаат останаа во центар а младите што незнаат направија протести пред грчка амбасада и наместо да помогнат одмогнаа со тоа што сега грците можат да не нарачат вандали кои се против мирни преговори!
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Toj protest e minato koj bil bil koj ne bil ne bil, sega e bitno da se organizira i da bide po masoven i podobar, sepak ne se raboti za licni pricini i frustracii sa raboti za MOETI IME, se raboti za NASETO IME , za MAKEDONIJA
 
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
946
Потребни се Национал-Социјалисти, за нашиот Национал-Социјалистички Ред!
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom