Плаќање за оштетените компјутери

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Многу високи цениве. Според она што беше напишано по медиумите, еден пц би чинел околу 100 долари 5-6 илјади, деловите би биле далеку поефтини (а и рамот е далеку поефтин во продавниците, зависи кој но сигурно не ставале од најбрзиот и најквалитетниот за таа цена на пц-јата).
Не ги знам точните бројки по пц, но ова се многу високи цени дури и за малопродажба.

А дали може да погледнеме од друга страна-дали некој се сетил да ги казни училиштата, директорите и професорите кои не воделе сметка за опремата? Да платат од свој џеб оти стапот по туѓ грб воопшто не боли.

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Што цени се овие бе? Монитор Haier 15" 7600 денари, пази и тоа на големо ги имаат земано. Ја за толку зедов 22" ASUS. Ццц...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ete ne i ja dadoa diplomata zatoa sto ne plati t.s. pobara da ni dadat beleska deka nesto e uplateno i da se plati na smetka arno ama nemozelo taka nemalo sea koj da i dae uplatnica i sea u 5 do 12 u ponedelnik pred upisi ja toa ke brkam uplatnici za toa. arno ama ako mi pukne film ima so televizija vnatre da im vlezam pa da vidam. uostalom u svaki slucaj ke im stegnam tuzba posle ova

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
ete ne i ja dadoa diplomata zatoa sto ne plati t.s. pobara da ni dadat beleska deka nesto e uplateno i da se plati na smetka arno ama nemozelo taka nemalo sea koj da i dae uplatnica i sea u 5 do 12 u ponedelnik pred upisi ja toa ke brkam uplatnici za toa. arno ama ako mi pukne film ima so televizija vnatre da im vlezam pa da vidam. uostalom u svaki slucaj ke im stegnam tuzba posle ova
Паа, телевизија, да.
И јас тоа го рачунав ако на матурантите во Орце не им ги дадеа и вчера документите. Не беше ради плаќање, никој не знае ради што беше :) Ќе им ја донесев
канал 5
за 5 минути. Но добро е што ги дадоа, многу зае*анции се после, треба да се расправаш, бафташ...лудница. За своја диплома.
Проба да се јавиш во инспекторатот? Ако не треба да се плаќа за диплома, ако е тоа став на министерството, инспекторатот треба да реагира.

Еве изјава од директорот
Државниот просветен инспекторат апелира училиштата да не бараат пари од учениците за оштетените компјутери
Прилеп, 5 август (МИА) - Директорот на Државниот просветен инспекторат Џорџе Арсов изјави дека училиштата во кои се констатирани оштетувања на компјутерите не смеат да бараат од родителите на учениците партиципација за покривање на трошоците.
- Строго е забранета таква постапка на директорите и секаде каде што ќе биде констатирано тоа, инспекторите со записници и пријави ќе ги стопираат овие работи. До овој момент немам официјална пријава дека некаде не се издаваат свидетелства се додека не се партиципира за оштетени компјутери. Доколку има, Инспекторот ќе му нареди да престане да ги условува учениците. Тоа директорите не смеат да го прават, рече Арсов, кој денеска со министерот за образование и наука Никола Тодоров беше во Прилеп за да ги дистрибуира првите бесплатни учебници.
Но колку ова функционира... :toe:

Во Инспекторатот во Прилеп не успеавме да контактираме со никого. Советникот за образование, Марјан Матракоски, кој беше презафатен со броењето бесплатни учебници во ОУ „Гоце Делчев“ не' упати кај директорите и просветните инспектори.

Се' на се', вчера во Прилеп никој не сакаше јавно да говори за овој проблем.

А, само еден ден пред тоа, директорот на Државниот просветен инспекторат, Џорџе Арсов, изјави дека директорите не смеат во ниту еден случај да им бараат пари на родителите и на учениците и добивањето свидетелство за завршено образование не смеат да го условуваат со плаќањето отштета за компјутерите. А доколку директорите и натаму инсистираат учениците да платат пари, како што истакна Арсов, просветните инспектори ќе извршат увид во училиштата и ќе бидат преземени соодветни мерки.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
dali nekoj moze da mi go kaze brojot od inspektorat zatoa sto se skapav barajki nikade go nema(neznam kako ocekuvaat da gi dobieme)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
dali nekoj moze da mi go kaze brojot od inspektorat zatoa sto se skapav barajki nikade go nema(neznam kako ocekuvaat da gi dobieme)
Барав на сајтот на МОН, али гледам на интернет секоја општина (или град) најверојатно си има свој број. Конкретно видов за Охрид. побарај сајт од локална самоушрава каде живееш, или внеси името на градот...така нешто.

Чекај и на златна книга да видам. Од кој град си? Или регионален центар? Во ЗК има само за Дебар.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
od skopje karpos ama ne naogjam be nikako
Сајтот им е во реконструкција. Абе ова ништо не може да се најде.
Едино телефон од општината 3061-281 (или директно кај нив и да ги прашаш дали имаат оддел на ДПИ надлежен за општината или мора да одиш преку МОН).
Попрво ќе најдеш телефон од Јамајка неголи од овие служби :nesvest:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
eee ajde de. i posle ke iskoci tipot na tv i ke kaze nemame dobieno prijavi

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.605
Поени од реакции
13.303
Кај нас во Средно Општинско Економско Правно Трговско Училиште „Кузман Јосифоски - Питу, Прилеп“ (ОМГ) ем не ни ја вратија партиципацијата, ем плаќаме оштета. Ни рекоја дека ако не платиме, нема свидетелство да ни дадат.

Day4walker

Doyle Brunson
Член од
18 ноември 2008
Мислења
132
Поени од реакции
8
ејјј ја ова компјутериве парце ги напраив поготово тоа тастатурите лелеле со буквите си се потписуев се зезав али лом и после месец дена кај нас имаше одвај 10 компјутери со работеа од 100 али никој не ни помисли да кае пари засо мн нормално нема да добие

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.524
Поени од реакции
7.004
Кај нас во Средно Општинско Економско Правно Трговско Училиште „Кузман Јосифоски - Питу, Прилеп“ (ОМГ) ем не ни ја вратија партиципацијата, ем плаќаме оштета. Ни рекоја дека ако не платиме, нема свидетелство да ни дадат.
кога сте мутави и никој не сте се јавиле во мин за образование!
и кај нас на почетокот им земаа партиципација на 90% од учениците ама на крајот како попчиња ги вратија!и кај нас компјутерите не ги оставивме сите здрави па никој ништо не плати!
и плус имаше еден случај во прилеп ли незнам каде компјутерите ги оштетиле децата и не сакале да им дадат свидетелства министерот за образование и градоначалникот дадоа директна наредба да се дадат свидетелствата а парите за поправка на компјутерите да ги плати самото школо!

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
кај нас нашкола неаме компијутери со изговор дека се на сервис, а односно е во еден кабинет цели испокршени ни еден не е цел, а не плаќавме ништо сеа дали ќе се плаќа појма неам.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom