Патување во времето...

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Си мислам ако некогаш во иднината измислиме Time Machine нели до сега требаше некој да се врати во минатото,а ние да дознаевме за тоа?Еве да речеме измислиме машина во 2100 зашто би се враќале во минатото ако не за да поправат некои грешки на човештвото.Е сега ако имало таков патник нели требаше до сега да дознаевме?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си мислам ако некогаш во иднината измислиме Time Machine нели до сега требаше некој да се врати во минатото,а ние да дознаевме за тоа?Еве да речеме измислиме машина во 2100 зашто би се враќале во минатото ако не за да поправат некои грешки на човештвото.Е сега ако имало таков патник нели требаше до сега да дознаевме?
Затоа што ако се вратиш во минатото создадаваш паралелен временски тек (паралелна реалност - паралелен универзум), кој нема врска со овој во кој се наоѓаш сега. :smir:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Во нашата димензија е апсурдно патувањето низ времето, затоа што е линерано...за нас. Ама во погорните димензии не е...така да?!

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Затоа што ако се вратиш во минатото создадаваш паралелен временски тек (паралелна реалност - паралелен универзум), кој нема врска со овој во кој се наоѓаш сега. :smir:
Дали тоа значи ако променат нешто во минатото ќе влијае на нивната иднина но нема да влијае на нашава сегашност?Или попросто:
-Се враќаат од 2100 во 1900 "исправаат" неколку работи и со тоа ја менуваат и иднината.Додека ние во 2010 нема да ја осетиме таа промена.Односно нема никако на нас да влијае промената во минатото од 1900?

Тука не ми е јасно што кога и ние ќе стигнеме во 2100?И дали од секое различно патување фактички ние креираме уште една паралелна реалност?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали тоа значи ако променат нешто во минатото ќе влијае на нивната иднина но нема да влијае на нашава сегашност?Или попросто:
-Се враќаат од 2100 во 1900 "исправаат" неколку работи и со тоа ја менуваат и иднината.Додека ние во 2010 нема да ја осетиме таа промена.Односно нема никако на нас да влијае промената во минатото од 1900?

Тука не ми е јасно што кога и ние ќе стигнеме во 2100?И дали од секое различно патување фактички ние креираме уште една паралелна реалност?
Твоето болдирано прашање е одговорот, ако си запознаен со теориите на Стивен Хокинг и со теоријата на релативноста ќе ти се разјаснат работите!
Враќањето назад во времето создава паралелна реалност - универзум, Тоа значи дека ако како што велиш ти некој од 2100 се врати во 1900-та година, нема да патува само во друго време, туку и во друга реалност (паралелна на нашата). Инаку теоретски патникот може да си го убие дедото и на тој начин да го спречи сопственото постоење, но во тој случај (кога нема да постои), кој го убил дедото?

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Твоето болдирано прашање е одговорот, ако си запознаен со теориите на Стивен Хокинг и со теоријата на релативноста ќе ти се разјаснат работите!
Враќањето назад во времето создава паралелна реалност - универзум, Тоа значи дека ако како што велиш ти некој од 2100 се врати во 1900-та година, нема да патува само во друго време, туку и во друга реалност (паралелна на нашата). Инаку теоретски патникот може да си го убие дедото и на тој начин да го спречи сопственото постоење, но во тој случај (кога нема да постои), кој го убил дедото?
Не јас го сваќам патувањето во времето ама само како "набљудувач".Нормално без физички контакт со материјалниот свет во минатото.И секако ќе биде невозможно да го убиеш дедо ти.Затоа и неверувам во паралелна реалност кога секое мрдање со машината низ времето ние би креирале нова паралелна реалност.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
Оној јапонецон научникон секаде што е по документарциве во една прилика рече дека тоа е можно теоретски, НО им требало доволно голем мотор за да ги забрза тоа честичките или што и да е, демек тој мотор ќе бил толку голем така што ќе требало да се гради во вселената :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не јас го сваќам патувањето во времето ама само како "набљудувач".Нормално без физички контакт со материјалниот свет во минатото.И секако ќе биде невозможно да го убиеш дедо ти.Затоа и неверувам во паралелна реалност кога секое мрдање со машината низ времето ние би креирале нова паралелна реалност.
Паралелната реалност е нешто што се повеќе се прифаќа како прифатлива хипотеза! Многу научници го користат "мултиверзумот" (паралелните универзуми), како дел од своите пресметки и теории, тој воопшто не е невозможен, напротив дава објаснување на многу мистерии и дилеми кој не би можеле да се објаснат поинаку!

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
ami eve ti ke pojdish ponapred ti nema sam da bidish vo idninata , ami drugite lujge kako ke se odnesuvaat kako che se chustvuvaaat? pr: tvojata majka kako mozhe da bide i vo minatoto tuka i vo idninata.?? ne be ne mise veruva ova ..... seto e SHIT!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Можеби во иднината постојат закони кои забрануваат мешање во историјата на временските патувачи. Можеби тајм травел се користи само за набљудување на историјата.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Можеби во иднината постојат закони кои забрануваат мешање во историјата на временските патувачи. Можеби тајм травел се користи само за набљудување на историјата.
Тоа најмногу држи вода.Или пак насочени се кон иднината и побрз развој на технологијата.Не гледам голем ќар да се враќаат во минатото со оглед дека неможат да сменат ништо додека од иднината можат да научат многу работи.У секој случај ова е нешто што најтешко ќе му успее на човештвото,цела научна фантастика ќе стане реална пред да успеме да патуваме во времето.

Член од
3 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
6
Ме интересираат овие теми имам читано по многу форуми и веб страни ....
Значи не ми е јасно зошто патувањето низ времето го поврзувате со брзината на светлината и зошто временската машина ја барате во вселената ???

TheFrisb

(Астроном)
Член од
5 јуни 2011
Мислења
246
Поени од реакции
80
patuvanje

pa vaka... vetiv deka ce pisam...
da zamislime edno telo (covecko sustestvo), koe uspejalo na nekoj nacin da ja dostigne brzinata na svetlinata(300 000km/s) i momentalno patuva so 300 001 km/s. Znaci, teloto vo toj moment e za 1km/s, ili za 1km i 1s PRED svetlinata, a so toa avtomatski i pred se sto ima vo univerzumot... Pa, dragi kajgandzii, sto se slucuva togas, ako nekoj moze da objasni (ajde neka se najde nekoj fizicar da pokazi sposobnost za simulacija).
Ако си една секунда и еден километар пред светлината, тоа значи дека патуваш во иднината.Добро ти објаснив?
--- надополнето: Jun 8, 2011 6:51 AM ---
Ме интересираат овие теми имам читано по многу форуми и веб страни ....
Значи не ми е јасно зошто патувањето низ времето го поврзувате со брзината на светлината и зошто временската машина ја барате во вселената ???
Се потекнува од вселената.Па ако има брод со светлосни години што ќе лета во вселената над 300000 км/с ќе може да патува во иднината.Мислам ако лета со 300001 км во секунда и е една секунда пред светлината тоа значи дека е побрз и од громот.Па така се создава временска машина само што на нас ни требаат некои хемиски елементи кои ќе се употребат во изградбата на временска машина.Изгледа многу едноставно но како ќе го направиме прво моторот?
--- надополнето: Jun 8, 2011 6:53 AM ---
Но ако направиме временска машина или брод со светлосни години ние научниците би можеле да дојдеме до огромни заклучоци за вселената кои досега човекот не ни можел да ги замисли!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.670
Поени од реакции
31.577
aj i tuka da se zame6am malku., se 6to e ve6tachko i neprirodno., nema idnina i kako idea i proekt sekoga6 e odnapred osudeno na propast taka i so ma6inive za patuvanje niz vremenski koridori., zhiveeme sega i tuka se 6to e nadvor od taa navidum relnost ne mozhe da funkcionira., sekoja revolucija ., odnosno nasilna promena na rabotite vodi do propast pa duri i unazaduvanje., seu6te ne sme spremni za takvo ne6to pa i da razmisluvame ., kako rasa sme zli i nedaj bozhe ., se ke ispoganime., zo6to kvanten skok koga mozhe rabotite da si odat po svoj tek i terk., ., za moralnata dilema i da ne zboruvam ., toa e prikaska sama za sebe .,
i nakraj i da se otide napred ili se vrati nazad vo vremenski periodi ., sekoga6 ke ima pred i posle;)

Kajgana Shop

На врв Bottom